ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους, έχουμε κάποιες ημέρες να τα πούμε και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολλά, άλλα αναμενόμενα κι άλλα απροσδόκητα πάνω στον ΠΑΣ Γιάννινα και τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε την Κυριακή την Κέρκυρα με 2-0. Πέντε νίκες σε επτά φιλικά έχει η ομάδα του Γιαννίκη. Τα φιλικά βέβαια δεν είναι επίσημα παιχνίδια, έχουμε δει ουκ ολίγες φορές ομάδες να εντυπωσιάζουν στα φιλικά προετοιμασίας, αλλά να… πατώνουν όταν ξεκινούν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις.
Πέρα από αυτό όμως, τα φιλικά προσφέρονται για να βγάλουμε μια πρώτη εικόνα και να κάνουμε μια αρχική εκτίμηση για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας. Ο ΠΑΣ λοιπόν έχει 5 νίκες με Παναιτωλικό, Καραϊσκάκη Άρτας, Θεσπρωτό, Ολυμπιακό Βόλου και Κέρκυρα. Έχει μια ισοπαλία 1-1 κόντρα στη Βέροια και μια ήττα με 0-1 από τη Λάρισα. Οι τραυματισμοί των Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδη έχουν «αδυνατίσει» την ομάδα από αριστερά, για αυτό και στα περισσότερα φιλικά ο ΠΑΣ έκανε παιχνίδι από δεξιά με Αποστολόπουλο, Ξύδα κι άλλους. Η ομάδα έχει δεχτεί μόλις 4 γκολ και σε γενικές γραμμές δείχνει καλή αμυντική λειτουργία. Βέβαια θέλει βελτίωση στις πάσες γιατί έχουν γίνει κάποια επιπόλαια λάθη, όπως π.χ. με την Κέρκυρα, τα οποία έχουν δώσει εύκολες αντεπιθέσεις στον αντίπαλο. Τέτοια λάθη στο πρωτάθλημα ίσως στοιχίσουν.
Στη μεσαία γραμμή αρχίζει να δεσπόζει η παρουσία του Πίτου Γκαρσία. Αν και 35 χρονών ο Αργεντίνος δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον νευραλγικό χώρο, μαζί με τους Κάστρο και Σιόντη, αλλά και τα νεαρά παιδιά που έχουν έρθει φέτος.
Ο Γκαρσία ξέρει τα μυστικά της μπάλας, διαθέτει ποδοσφαιρικό μυαλό και το σημαντικότερο, είναι αρκετά έμπειρος. Καλά πάει και ο Καρτάλης, ο οποίος διαθέτει καλό αριστερό πόδι και κάνει καλές κάθετες, ενώ τον είδαμε και εκτελεστή στημένων φάσεων σε κάποια από τα φιλικά. Είναι και οι πιτσιρικάδες Λιάσος και Λώλης που δείχνουν καλά στοιχεία.
Ο Γιαννίκης στα πρώτα φιλικά έδειξε ότι το βασικό σύστημα της ομάδας θα είναι το 4-2-3-1, αλλά στα τελευταία δύο φιλικά δοκίμασε και το 4-4-2 με δίδυμο στην επίθεση. Επιθετικά ο ΠΑΣ έχει πετύχει μεν 13 γκολ στα φιλικά, αλλά θέλει ακόμα δουλειά στα τελειώματα φάσεων και σε αυτό που οι προπονητές ονομάζουν τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Για τα δεδομένα της Super League 2 όμως υπάρχουν παίκτες με ποιότητα μπροστά. Τέσσερα γκολ έχει βάλει στα φιλικά ο Παμλίδης, τρία ο Λέο, παίκτες που θα βοηθήσουν σημαντικά φέτος. Στο ματς με την Κέρκυρα η αποκάλυψη ήταν ο νεαρός Παύλος Γροσδάνης. Τι κι αν ο Γιαννίκης τον δοκίμασε στην επίθεση, ο πιτσιρικάς τα πήγε μια χαρά. Πέτυχε δύο γκολ και ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις. 17 χρονών και 5 μηνών είναι ο Γροσδάνης. Μου αρέσει πολύ ο ποδοσφαιρικός τσαμπουκάς και ο δυναμισμός αυτού του παιδιού. Να συνεχίσει έτσι με χαμηλά το κεφάλι και μπόλικη δουλειά, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που ήρθαν από τις ακαδημίες. Φέτος είναι η χρονιά τους, πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά…
Μετά από 9,5 χρόνια ο Δημήτρης Νιαρχάκος θα αποτελέσει παρελθόν από τον ΠΑΣ. Ήρθε στον ΠΑΣ σαν γυμναστής τερματοφυλάκων το 2010 επί Ντεμόλ και Αγγελή και γρήγορα αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της ομάδας. Γενικός αρχηγός και μετά διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Σίγουρα δεν ανήκε στους αγαπημένους μου, δεν συμβαδίζουν οι χαρακτήρες μας. Αλλά θεωρώ συνολικά το έργο του εντός των αποδυτηρίων επιτυχημένο, αν και διαφωνώ με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε σε ορισμένες περιπτώσεις. Ήμουν και είμαι κάθετα αντίθετος με το δικαστικό «κυνηγητό» που εξαπέλυσε εναντίον δημοσιογράφου της πόλης, με τον οποίο ήταν σε κόντρα. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι δύο υπήρξαν φίλοι και συνεργάστηκαν στενά τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του Νιαρχάκου στα Γιάννινα. Αλλά μάλλον έτσι είναι το ποδόσφαιρο για αυτούς, χωνευτήρι. Μία φίλοι, μία εχθροί…
Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα που απέστειλε σε παίκτες και μέλη της ομάδας ο Νιαρχάκος εμπεριέχει αιχμές, προφανώς για τον Χριστοβασίλη. Το σημαντικό είναι ότι ένας στενός συνεργάτης του Προέδρου παραιτήθηκε πάνω στα δύσκολα, πάνω που η οικονομική στενότητα έχει αρχίσει να γίνεται κάτι παραπάνω από εμφανής. Το όνομα που ακούγεται έντονα για αντικαταστάτης του Νιαρχάκου είναι του αρχηγού, του Γιώργου Ντάσιου. Πρόσωπο που ενώνει και δεν διχάζει…