ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, χρειάστηκε να φτάσουμε τέλη Οκτωβρίου για να βρεθεί μια λύση στα τηλεοπτικά της Super League 2 και να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα για τον ΠΑΣ Γιάννινα και τις υπόλοιπες ομάδες.
Ακόμα δεν άρχισαν οι τηλεοπτικές μεταδόσεις και η ΕΡΤ ξεκίνησε τις γκάφες. Παρασκευή απόγευμα στις 19:30 πήγε το ματς Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα. Σε μέρα εργάσιμη δηλαδή και σε ώρα απαγορευτική για τους φιλάθλους καθώς είναι ανοιχτή η αγορά και τα μαγαζιά. Αναρωτιέμαι, ποια... τσακάλια αποφασίζουν για το πρόγραμμα; Έβαλαν το κατά τεκμήριο ποιο αμφίρροπο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής, μεταξύ δύο ομάδων που ήταν πολλά χρόνια στην Super League, σε τελείως ακατάλληλη ώρα. Άραγε με ποια εμπορική και διαφημιστική λογική το έκαναν αυτό; Απολύτως καμία είναι η απάντηση. Έξι παιχνίδια τα έβαλαν σε τέσσερις ημέρες. Από Παρασκευή μέχρι και Δευτέρα. Οι ίδιοι οι διαχειριστές του προϊόντος απαξιώνουν μέρα με τη μέρα εμπορικά αυτό που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αγωνιστικά ο ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να πάρει το διπλό στη Λιβαδειά. Ο Λεβαδειακός είναι μεν «κακός δαίμονας», αλλά ο ΠΑΣ τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει την... κατάρα της Λιβαδειάς. Οι Βοιωτοί δεν ξεκίνησαν καλά και ηττήθηκαν με 3-2 από τον Πλατανιά στα Χανιά, ενώ ο ΠΑΣ ήρθε ισόπαλος 1-1 με την Παναχαϊκή στην Πάτρα. Προπονητής του Λεβαδειακού είναι ο Δημήτρης Σπανός, ενώ ο ΠΑΣ θα βρει μπροστά του έναν παλιό δικό του παίκτη, τον Βαλάντη Κοζορώνη. Πρόσφατα πήρε ξανά και τον Βαγγέλη Μάντζιο για την επίθεση, θέση στην οποία δυστυχώς ο ΠΑΣ δεν ενισχύθηκε.
Ο... θαυμαστός κόσμος της Super League και του ελληνικού ποδοσφαίρου που περίμενε πως και πως το VAR, κατάφερε μέσα σε λίγες αγωνιστικές να το απαξιώσει και αυτό το μέτρο. Το πέναλτι στο Ολυμπιακός – ΟΦΗ «χάθηκε» κάπου στη μετάφραση μεταξύ Παπαδόπουλου και Κουμπαράκη. Ο ανθρώπινος παράγοντας σίγουρα δημιουργεί δυσλειτουργίες, όμως η δυσπιστία που υπάρχει για τους διαιτητές και δη τους Έλληνες, θα απαξιώσει τελικά ακόμα και τη βοήθεια από τα ριπλέι και τα βίντεο. Ο Ολυμπιακός τελικά επικράτησε με 2-1 και συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή.
Περίπατο έκανε ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Λαμία και στα 11 πρώτα λεπτά είχε βάλει τρία γκολ από τα παιδαριώδη λάθη του Βελλίδη. Το πρώτο γκολ ιδίως βάζει... πλώρη για γκάφα της χρονιάς, ενώ φέρει ευθύνη και στα άλλα δύο. Στον ΠΑΣ Γιάννινα του συγχωρέθηκαν πολλές φορές τραγικά λάθη, εδώ φαίνεται όμως πως δεν θα πάρει συγχωροχάρτι. Ήδη απομακρύνθηκε ο προπονητής Αντωνίου και στην πόρτα της εξόδου είναι και ο Βελλίδης για τα λάθη του στην Τούμπα. Δεν θέλω να είμαι άδικος, ο Βελλίδης έχει κάνει εντυπωσιακές επεμβάσεις κατά το παρελθόν, όμως είναι πορτιέρο ή του ύψους ή του βάθους, δεν είναι σταθερός στην απόδοσή του. Πέρυσι πήρε αρκετό καιρό στον Πετράκη και τον Νιαρχάκο να το καταλάβουν και να δώσουν τελικά φανέλα βασικού στον Κύπριο Μιχαήλ.
Πάμε τώρα στην Γ Εθνική. Κάποιοι την είχαν ξεγραμμένη την Ανατολή μετά τις 4 πρώτες αγωνιστικές, αλλά η ομάδα του Ανέστη Ζώη φρόντισε να δώσει απαντήσεις, εντός και εκτός Ιωαννίνων. Νίκη-ξέσπαμα με 0-4 επί του Ναυπακτιακού Αστέρα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα στο πρωτάθλημα. Τα γραπτά μένουν, το έχουμε ξαναγράψει αυτό για την Γ Εθνική. Κάνουν λάθος συνειρμούς και συγκρίσεις όσοι συγκρίνουν την Ανατολή με τα περσινά Σερβιανά και τη φετινή κατάληξη τους. Είναι διαφορετικά τα μεγέθη και η οργάνωση.
Στο μπάσκετ, έχω πολλά να γράψω. Ο γυναικείος ΠΑΣ Γιάννινα ηττήθηκε από τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου. Αλλαγή των δύο ξένων παικτριών με άλλες δύο ξένες. Έφυγαν Μοκντάν και Τόμπκινς και ήρθαν Καλχούν και Τακ. Δεν ξεκίνησε καλά ο ΠΑΣ, όμως ξέραμε όλοι ότι το έργο του στην Α1 θα ήταν δύσκολο. Δεν έχω δει τα ματς και δεν έχω προσωπική άποψη, ωστόσο μου φαίνεται τραγικό να πέφτουν ευθύνες στον προπονητή για μια εκτός έδρας ήττα και μια ήττα από τον Ολυμπιακό, ο οποίος στις γυναίκες έχει να χάσει 4 χρόνια. Τον ΠΑΟΚ που είναι αντίπαλος κορυφής, τον διέλυσε με 83-40 το Σάββατο. Ο αντρικός ΠΑΣ Γιάννινα έκανε εύκολα το 3 στα 3 κόντρα στον Πρωτέα Γρεβενών στην Β Εθνική, ενώ νίκησαν τόσο το IBC όσο και ο ΑΓΣΙ στην Γ Εθνική.
Μέσα από αυτή τη στήλη έχουμε γράψει πολλές φορές για την άνοδο του γιαννιώτικου μπάσκετ. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι κάποιοι θέλουν το μπάσκετ στην πόλη μας συρρικνωμένο, κάτι σαν «κλειστό» επάγγελμα. Για να έχουν κάπου να φαίνονται ορισμένοι. Τις παθογένειες αυτές, τις μικροπρεπείς κόντρες τις έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν. Προς το παρόν μου μένει η εξής απορία: o... Τζόκερ λειτούργησε μόνος του ή είχε και υποβολέα;