ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους, επειδή με ρωτάνε κάποιοι γιατί δεν γράφουμε συχνότερα σε αυτή τη στήλη, η απάντηση είναι απλή. Προέχει η καταγραφή των αθλητικών γεγονότων και στη συνέχεια ο σχολιασμός. Πρώτα δουλεύουμε για να γίνουμε καλύτεροι στην παρουσίαση των αθλητικών και μετά να τα σχολιάζουμε. Είναι πάγια θέση μου αυτό εδώ και χρόνια.
Σήμερα θα ξεκινήσω από εκεί που έκλεισα το κείμενο την προηγούμενη φορά. Η βράβευση του Βαγγέλη Γυφτόπουλου από τον ΠΣΑΤ είναι σίγουρα μια τιμητική διάκριση σε προσωπικό επίπεδο. Όμως συνολικότερα αποτελεί και τιμή για τη γιαννιώτικη αθλητική δημοσιογραφία να βραβεύεται ένας δικός της άνθρωπος. Το κομμάτι της αθλητικής δημοσιογραφίας στην επαρχία και ιδίως στα Γιάννινα είναι παρεξηγημένο και αδικημένο σε πολλά πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι που χρόνια τώρα έδωσαν και κάποιοι δίνουν ακόμα καθημερινό αγώνα για την ενημέρωση κάτω από αντίξοες συνθήκες και με αρκετές δυσκολίες, ιδίως στο ερασιτεχνικό της περιοχής μας. Ο Βαγγέλης είναι ένας από αυτούς και μάλιστα με πολύχρονη παρουσία.
Πάμε τώρα στον ποδοσφαιρικό ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν πρέπει να μασήσουμε τα λόγια μας. Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πόντου, την Καλαμαριά όπως την ξέρουμε, έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων. Ασύνδετος, άνευρος και εντελώς προβλέψιμος στο παιχνίδι του. Μόνο όταν η Καλαμαριά έμεινε με 10 παίκτες αφυπνίστηκε ο ΠΑΣ και έβαλε τρία γκολ σε έξι λεπτά. Απολύτως δικαιολογημένη η γκρίνια των φιλάθλων στην κερκίδα. Η πρόωρη επέκταση συμβολαίου και ενδεχομένως και η πολύ συζήτηση γύρω από τον Νάουμετς δεν έκαναν καλό στον Ουκρανό που είναι αρνητικός στα τελευταία παιχνίδια. Κακή η εικόνα και της αμυντικής λειτουργίας. Ο ΠΑΣ έμπαζε πολύ από δεξιά, ενώ και στο κέντρο της άμυνας είχε πολλά προβλήματα. Οι αλλαγές του Γιαννίκη βοήθησαν την ομάδα και ιδίως η είσοδος των Πίτου Γκαρσία και Κάστρο. Η Καλαμαριά θα μπορούσε κάλλιστα να είχε σκοράρει στο πρώτο μέρος. Το είχαμε γράψει ότι το ματς θέλει προσοχή, το ήξερε κι ο Γιαννίκης, όμως οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο δεν έδειξαν την ανάλογη προσοχή. Τέλος καλό όμως, όλα καλά και πλέον ο ΠΑΣ πηγαίνει στη Ριζούπολη όντας δεύτερος.
Σε πολλά ματς φέτος απουσιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Γιώργος Χριστοβασίλης. Είναι πολλά αυτά που ακούγονται στην πόλη, άλλα ισχύουν κι άλλα όχι. Υπάρχει δεδομένα καθυστέρηση στις πληρωμές και υπάρχει η φημολογία ότι αυτό έχει επιφέρει μουρμούρα στα αποδυτήρια. Ακούστηκε μέχρι κι ότι οι ποδοσφαιριστές σκέφτηκαν την αποχή από τις προπονήσεις και μάλιστα έθεσαν το θέμα σε εσωτερική ψηφοφορία. Το θέμα, αν και σε όποια έκταση υπήρξε, έληξε εσωτερικά με τον πυροσβεστικό ρόλο του Γιώργου Ντάσιου. Συμφωνώ ότι τα εν οίκω μη εν δήμω, αλλά είναι χειρότερο να παρουσιάζουμε μια ωραιοποιημένη εικόνα όταν δεν υπάρχει.
Η ατυχία ξαναχτύπησε την πόρτα του ΠΑΣ Γιάννινα. Θλάση ο Νικολιάς, εκτός για περίπου 1,5 μήνα. Ακόμα μια μεγάλη απώλεια για την ομάδα στο δημιουργικό κομμάτι μετά τους Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδη. Στην προθέρμανση του παιχνιδιού με την Καλαμαριά έπαθε τη θλάση ο άτυχος παίκτης. Όλα τα είχε ο ΠΑΣ, οι μυϊκοί τραυματισμοί του έλειπαν, ενόψει μάλιστα και του ντέρμπι της Κυριακής στη Ριζούπολη.
Γενικά το ποδόσφαιρο που παίζεται στην Super League 2 μέχρι στιγμής δεν είναι ποιοτικού επιπέδου. Όποιος είδε το παιχνίδι του Πλατανιά με τον Απόλλωνα Σμύρνης σίγουρα θα συμφωνήσει μαζί μου. Λίγα πράγματα κι από την ακριβοθώρητη ομάδα της Ριζούπολης. Γερασμένοι παίκτες, προβλέψιμο παιχνίδι και γιόμες. Ζησόπουλος στην άμυνα, Μαρκόφσκι στην επίθεση. Μπορεί ο ΠΑΣ να χτυπήσει στα ίσια το διπλό στην Αθήνα.
Η Ανατολή έχασε την... ποντιακή μάχη από την ΑΕΠ Καραγιαννίων και σταμάτησε ένα σερί 4 αγωνιστικών. Μέτριο ματς, χωρίς πολλές φάσεις, ήταν δεδομένο ότι θα κρίνονταν στο γκολ. Χάθηκε μια μάχη όμως, όχι ο πόλεμος για την ομάδα του Ανέστη Ζώη. Ακολουθεί δύσκολο παιχνίδι στην Πρέβεζα με τον τοπικό ΠΑΣ.
Στο μπάσκετ ο ανδρικός ΠΑΣ Γιάννινα είχε εύκολο απόγευμα το Σάββατο κόντρα στην ομάδα του Πευκοχωρίου. Το 7 στα 7 ήρθε άνετα, αν και θεωρώ ότι έπρεπε η ομάδα να είχε πατήσει πιο δυνατά το φρένο στο σκοράρισμα. Βέβαια ο Κωστόπουλος έβαλε τα πιτσιρίκια, αλλά το 111-38 δείχνει την εμφανή διαφορά. Γενικά, φτου να μην τη ματιάξουμε την ομάδα αποπνέει μια εικόνα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για το μεγάλο άλμα. Και βλέπω μια συσπείρωση υγιών δυνάμεων γύρω από τον μπασκετικό ΠΑΣ που με κάνει πολύ αισιόδοξο. Μακάρι να μην διαψευστώ...
Οι έριδες βέβαια και οι κόντρες δεν λένε να αφήσουν το γιαννιώτικο μπάσκετ. Διάβασα εκατέρωθεν ανακοινώσεις μεταξύ γυναικείου ΠΑΣ και IBC. Μήλον της έριδος ο Γιώργος Σιαμέτης και ένα ματς των δύο ομάδων σε επίπεδο νεανίδων. Το 125-31 όπως και το 111-38 του αντρικού ΠΑΣ σίγουρα σηκώνουν συζήτηση, όμως θεωρώ δύσκολη υπόθεση το να πεις σε ένα παιδί σταμάτα, μην σκοράρεις άλλα καλάθια ή μην βάζεις άλλα γκολ στο ποδόσφαιρο. Ο ρόλος των προπονητών είναι κυρίως παιδαγωγικός σε αυτές τις ηλικίες. Σεβασμός μεν στον αντίπαλο, αλλά σεβασμός κυρίως στο ίδιο το άθλημα...