ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, ένα ακόμα αθλητικό Σαββατοκύριακο πέρασε καθώς οδεύουμε σιγά σιγά προς τα Χριστούγεννα και τη διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Σήμερα θα ξεκινήσω με το κεντρικό θέμα των τελευταίων ημερών, δηλαδή τις αποκαλύψεις για την αγορά των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Πηγάδια της Ξάνθης από στενό συγγενικό πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ. Το θέμα της πολυϊδιοκτησίας δεν είναι τωρινό στην Ελλάδα και ταλανίζει το εγχώριο ποδόσφαιρο πολλά χρόνια τώρα. Οι ομάδες- «δορυφόροι» ξεκινούν από τη δεκαετία του '80. Άλλωστε ποιος δεν θυμάται την περίπτωση του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ, ομάδες που τότε ανήκαν σε μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη επί πολλά συναπτά έτη; Η γενική τάση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες, ΟΛΕΣ μηδεμίας εξαιρουμένης, θέλουν να ασκούν επιρροή στις ασθενέστερες και οικονομικά πιο αδύναμες ομάδες.
Στη σημερινή εποχή αυτό γίνεται κυρίως με τους δανεισμούς παικτών. Δηλαδή τι κάνουν οι «μεγάλοι» πχ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ; Παίρνουν και αγοράζουν παίκτες που εκ των προτέρων ξέρουν ότι δεν θα παίξουν στις ομάδες τους και τους «ανακυκλώνουν» δίνοντας τους δανεικούς σε ομάδες που θέλουν να ασκήσουν επιρροή. Πολλά τα παραδείγματα και οι δανεισμοί παικτών τα τελευταία χρόνια. Γιαυτό και ο κόσμος του ΠΑΣ είναι σταθερά αντίθετος με τη λογική των δανεισμών και καλά κάνει.
Κανείς μας δεν είναι αφελής για να πιστεύει ότι είναι τυχαία η εξαγορά των εγκαταστάσεων και του ξενοδοχείου Le Chalet στα Πηγάδια από τον ανιψιό του Σαββίδη. Μα φυσικά κανείς μας δεν είναι και αφελής για να πιστεύει ότι οι αποκαλύψεις έγιναν τυχαία από το One Channel το κανάλι συμφερόντων Μαρινάκη. Τέλος, κανείς μας δεν είναι αφελής για να πιστεύει ότι ο «πόλεμος» αυτός γίνεται για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι στο έλεος των μαφιόζων, δεν άλλαξε ούτε βλέπω να αλλάζει ποτέ αυτό...
Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει αρχίσει και ρολάρει και δικαίως ανέβηκε στην πρώτη θέση της Super League 2. Η ομάδα είναι αήττητη σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Μετρά 5 νίκες και 3 ισοπαλίες στο πρωτάθλημα και 3 νίκες στο Κύπελλο. Το παιχνίδι με τη Δόξα Δράμας ήταν από αυτά που λέμε πονηρά κι επικίνδυνα για απώλεια βαθμών. Η ομάδα του Γιαννίκη όμως αρχίζει και αποπνέει σοβαρότητα και εμπιστοσύνη. Καθαρή νίκη επί της δραμινής ομάδας. Το 1-0 δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του παιχνιδιού και αν δεν ήταν ο τερματοφύλακας Μένκα, ο ΠΑΣ θα είχει πετύχει μεγαλύτερο σκορ.
Παρά τις σημαντικές απουσίες που έχει ο ΠΑΣ λόγω τραυματισμών η ομάδα αρχίζει και παίζει καλό και στρωτό ποδόσφαιρο, χωρίς γιόμες και σέντρες. Σημαντικό στοιχείο ότι αρχίζει και δένει η άμυνα. Το ματς με τη Δράμα που κράτησε το μηδέν πίσω ήταν το πέμπτο σερί παιχνίδι που ο ΠΑΣ δεν δέχτηκε γκολ. Όταν επιστρέψουν οι Νικολιάς, Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδης η ομάδα θα δυναμώσει πολύ και στα άκρα. Χρειάζεται όμως επιθετικός, καθαρόαιμο σέντερ φορ. Σύμφωνοι ότι φέτος είναι η χρονιά του Παμλίδη, όμως δεν είναι καθαρός στράικερ περιοχής, είναι περιφερειακός επιθετικός. Η αναγκαιότητα απόκτησης καλού επιθετικού είναι επιτακτική και πλέον απομένει στον Χριστοβασίλη να κάνει αυτό που πρέπει. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα και τα πάντα θα κριθούν στα play off. Γιαυτό και χρειάζεται ενίσχυση στα σημεία που...πονάει η ομάδα.
Η Ανατολή δεν τα κατάφερε στην Παραμυθιά και ηττήθηκε με 3-2. Πλήρωσε το κακό ξεκίνημα στα δύο ημίχρονα η ομάδα του Ανέστη Ζώη και γύρισε ηττημένη στα Γιάννινα. Χάθηκε μια μάχη, όχι όμως ο πόλεμος. Η Ανατολή παραμένει στη μέση της βαθμολογίας του 4ου Ομίλου της Γ Εθνικής. Για να κλείσει καλά ο πρώτος γύρος και το 2019 χρειάζεται νίκη την Κυριακή κόντρα στην Λευκίμμη.
Όσο έρχονται οι νίκες και το αήττητο σερί του αντρικού ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίζεται, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των παραγόντων του για το αύριο της ομάδας και του γιαννιώτικου μπάσκετ. Η ομάδα πάει τρένο και φυσικά οι Μαχητές δεν θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο. Θυμίζω ότι δύο ομάδες ανεβαίνουν απευθείας από τη Β Εθνική, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι η άνοδος στην Α2 έρχεται ολοένα και πιο κοντά για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αξίζουν πολλά μπράβο και στους ανθρώπους της ομάδας αλλά και στον κόσμο που στηρίζει αδιάκοπα την προσπάθεια ανόδου. Οι γυναίκες πάλεψαν αλλά ηττήθηκαν στα Χανιά με 71-61. Οι τρεις Αμερικανίδες σημείωσαν τους 56 από τους συνολικά 61 πόντους της γιαννιώτικης ομάδας.
Θα κλείσω με χάντμπολ, ένα όχι και τόσο προβεβλημένο άθλημα στην πόλη μας. Ο Α.Ο. Ιωαννίνων με τον Γιάννη Καραμπίνα στην τεχνική ηγεσία έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια από την Β Εθνική. Πολλά νέα παιδιά και μικρός ο μέσος όρος ηλικίας. Η γιαννιώτικη ομάδα κέρδισε 23-30 στην Καστοριά και πέτυχε την τρίτη της σερί νίκη στο πρωτάθλημα. Το Σάββατο ο ΑΟ Ιωαννίνων υποδέχεται την ομάδα του Βόλου και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Γιαννιώτικος αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ...