ΠPOΣKHNIO-ΠAPAΣKHNIO

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο


ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗ

(Από το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή)
*   Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή κ. Ναπ. Μάργαρη, έλαβα τρεις πολύ σημαντικές εκδόσεις του, που έγιναν με την ευκαιρία των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης μας και η κάθε μία είναι καλύτερη από την άλλη. Είναι πολύ γνωστή η σημαντική προσφορά του προαναφερθέντος Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια στον πολιτισμό των Γιαννίνων και η επιμελημένη επιλογή των θεμάτων που παρουσιάζονται. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο και το Ίδρυμα για την προσφορά αυτών των εκδόσεων.
Θα αρχίσω με το άλμπουμ του Άγγελου Καλογερίδη, το οποίο, πέρα από αυτήν καθ’ εαυτήν την φήμη του ονόματος του Γιαννιώτη αριστοκράτη, επιμελήθηκαν με πολύ προσοχή οι διακεκριμένοι αρχιτέκτονες Θανάσης και Ινώ Ζουγρούρη.
Με τον Άγγελο Καλογερίδη, που μου... ρίχνει κάποια χρόνια αλήθεια, μολονότι μέναμε για αρκετά χρόνια σε απόσταση τριάντα μέτρων περίπου ο ένας από τον άλλο, δεν έτυχε, πέρα από μερικές φορές να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε χαιρετισμό. Κι όμως κατά καιρούς θαύμαζα μεμονωμένες φωτογραφίες του, που κατά τύχη δημοσιεύονταν, ή ήταν αναρτημένες σε κάποιες εκδηλώσεις. Αντίθετα, είχα στενή φιλία με τον αείμνηστο Μιχάλη Σιμούλη, που ασχολούνταν επίσης ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.
Έτσι πέφτοντας στα χέρια μου το εκπληκτικό αυτό λεύκωμα, το ρούφηξα κυριολεκτικά με θαυμασμό! Φυσικά και δεν πρόκειται να πέσω στον πειρασμό να ξεχωρίσω κάποια εικόνα, είτε ως θέμα, είτε ως σπουδαιότητα, είτε ως εκτέλεση, επειδή θα αδικήσω κατάφορα τις υπόλοιπες. Είναι όλες μία και μία κι ευχαριστώ την τύχη μου, που μέσω του Ιδρύματος Ι. και Ε. Γκανή, μου έδωσε την ευκαιρία να τις θαυμάσω.
Το αποτέλεσμα της μελέτης τους ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, από την προηγηθείσα φήμη του... «δράστη». Θα αρκεστώ σε ορισμένα από τα λόγια του ίδιου, τα οποία βρίσκονται πολύ επιτυχημένα και διάσπαρτα στο λεύκωμα, που έχω στα χέρια μου.
«...Η μνήμη. Μεγάλο σεντούκι. Το ανοίγεις για να γεμίσει τα «κενά» τις άδειες μέρες, που θα είναι πάμπολλες.  ...Οι αρμονίες και οι δυσαρμονίες ... μπορούν όλα να γίνουν εικόνες. ...Το θέμα βρίσκεται πολύ κοντά μας, γύρω μας, αρκεί να το ανακαλύψουμε. Επισυμβαίνει ξαφνικά από ένα ερέθισμα σε κάποιες χορδές που κρύβονται μέσα μας και καρτερούν. Δεν επιλέγεται. Μυρίζει «κονσέρβα» και πολύ τεχνική. ...Σαν περνούν τα χρόνια και μεγαλώνει ο άνθρωπος κερδίζει σε εμπειρίες. Αποθηκεύει χαρές και λύπες και συγκινήσεις αλλά και δοκιμασίες. Θα τις χρειαστεί στην μετέπειτα ζωή του».
Τα λόγια αυτά δείχνουν την ευαισθησία του Άγγελου Καλογερίδη προς την φύση και την αλήθεια και προσδιορίζουν έναν πολύ φιλοσοφημένο άνθρωπο. Είναι πολύ τυχερά τα Γιάννινα, η πόλη αυτή των παραδόσεων, των γραμμάτων και της ομορφιάς που έχουν κάποιους κατοίκους που αποτυπώνουν την αγάπη τους γι’ αυτά σε εικόνες, οι οποίες θα τα τραγουδούν στο διηνεκές.

ΤΑ... ΙΣΟΒΙΑ!

*   Ως πότε επιτέλους, θα μας παριστάνουν τον... «προοδευτικό» και θα θεωρούν εμάς τους υπόλοιπους ότι ζούμε σε... άλλον πλανήτη; Σε πλανήτη που παράγει τέρατα απάνθρωπα, τα οποία δεν ενδιαφέρονται για τις ταλαιπωρίες των συνανθρώπων μας; Είναι σοβαροί; Ας συμμαζέψουν την κάθε φορά φωνασκούσα και υβρίζουσα βουλευτή τους. Ας της θυμίσουν ότι ο πατέρας της, διακεκριμένος δικηγόρος κι αυτός, ήταν πάντοτε ευπρεπής στους λόγους του και προπαντός πάντοτε είχε εύλογα επιχειρήματα, όταν υποστήριζε κάτι. Δεν είναι δυνατόν η κυρία αυτή να προσομοιάζει τις ελληνικές δικαστικές αποφάσεις με αυτές του Γκουαντανάμο! Καμία σχέση. Όσο για τους άλλους δύο «....»! Στην περίπτωση της 17 Νοέμβρη, όλα εξελίχτηκαν με τρόπο διαφανέστατο, ύστερα από την έκρηξη της μπόμπας στα χέρια του κ. Σάββα Ξηρού! Ας πρόσεχε, όπως πρόσεχε την ακρίβεια των δράσεών του κατά τις πολλαπλές ψυχρές και στυγερές δολοφονίες των ανθρώπων, τις οποίες έκανε. Σ’ αυτό το... «παιχνίδι» των δολοφονιών μόνος του έκανε την επιλογή να συμμετέχει. Και ήταν ενήλικας. Στο τέλος... έχασε και οφείλει να υποστεί τις συνέπειες. Για τον «αυτοτραυματισμό» του περιθάλφτηκε κατά τον καλύτερο τρόπο, κι ας τόλμησαν και τότε οι «προοδευτικοί» να πουν ένα σωρό βλακείες. Σώθηκε και υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών του. Τι θέλουν επιτέλους οι βουλευτές του «προοδευτικού» κόμματος, που παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης; Διότι περί αυτού πρόκειται. Θέλουν δηλαδή οι αρμόδιοι να τους φοβηθούν και να μην υπολογίσουν τις περιπτώσεις Μαζοκόπου και Χριστόδουλου Ξηρού; Τι λέτε καλέ; Ο «Ες» πέθανε μόνος του στις φυλακές Σπαντάου υπέργηρος εκτίοντας ποινή ισοβίων!
Γι - Πας