ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΔΙΑΚΟΠΕΣ!..
*   Σύμφωνα με παλαιά μου συνήθεια, το τρίτο δεκαήμερο περί του Ιουλίου το περνάω στην όμορφη και κοντινή μας πια Λευκάδα.
Το καταπράσινο νησί με τις πανέμορφες ακρογιαλιές του κάθε χρόνο αυτήν την εποχή σφύζει από κόσμο, Έλληνες και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι κατά την δική μου αντίληψη θα πρέπει να περνούν πολύ ωραία, τόσο από πλευράς θαλάσσιας απόλαυσης, όσο και από πλευράς εδεσμάτων. Ως γνωστόν δε, τα ηλιοβασιλέματά της είναι ξακουστά!
Τα τελευταία χρόνια, αρχίζοντας από την εύκολη πρόσβαση με την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και την κινητή γέφυρα, έγιναν και άλλα σημαντικά έργα στην πλευρά της «μαρίνας» και της οδοποιίας, της πεζοδρομήσεως και του parking.
Προς την πλευρά της «μαρίνας» οι γνωστοί κάδοι απορριμμάτων, που καθιστούν εύκολη την παρουσία τους με εκείνο το ιδιάζον μείγμα, βρωμιάς και ξίνας, αντικαταστάθηκαν με… υπόγειους μεγάλους κάδους, οι οποίοι απομονώνονται από τον έξω κόσμο με ευπρεπείς προεξέχουσες ανοξείδωτες κατασκευές, που κλείνουν αεροστεγώς και διατηρούν αυστηρά εσωτερική την προαναφερθείσα «βρωμόξινα»! Η σύνθεση των ξένων τουριστών είναι ποικίλη, με προεξάρχοντας τους Ιταλούς.
Η θάλασσα είναι γεμάτη με πλεούμενα, κυρίως ιστιοφόρα, τα οποία φυσικά διαπλέουν τους διαύλους μεταξύ όλων των πανέμορφων νησιών του Ιονίου. Κοντά στη Λευκάδα, εκτός από το νησί του Βαλαωρίτη και τον πολυδιαφημισμένο Σκορπιό, υπάρχει και το μοναδικό Μεγανήσι που το καλοκαίρι… ζωντανεύει από τους επισκέπτες.
Καθημερινά δε, υπάρχουν οργανωμένες κρουαζιέρες, οι οποίες, εκτός από τις πιο ενδιαφέρουσες ακρογιαλιές της Λευκάδας περιλαμβάνουν τον Σκορπιό, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.
Δεν είναι ανάγκη για όσων το βαλάντιο είναι «ασθενές» να λογαριάσουν τις δαπανηρές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, δεδομένου του ότι τα νεοκατασκευασμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια (studios) υπάρχουν σε πολύ καλές τιμές.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΥΠΟΙΙΑΣ…
*   Με μεγάλη ικανοποίηση διάβασα στον «Π.Λ.» την είδηση ότι ο Δήμος Ιωαννιτών «έβαλε μπροστά» την αναπαλαίωση και συντήρηση του σπιτιού της αείμνηστης ευεργέτιδας της πόλης μας Ισμήνης Τζαβέλλα, σύμφωνα με τις επιθυμίες της διαθέτουσας.
Έτυχε να διαβάσω την διαθήκη της αείμνηστης και φιλοπόλιδας συμπολίτισσάς μας και εδώ θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο κ. Φ. Φίλιο, στη μεριά του οποίου έλαχε ο κλήρος να την υλοποιήσει και μάλιστα, από το «Ίδρυμα» της αείμνηστης, χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου.
Είμαι βέβαιος ότι θα πρόκειται για ένα στολίδι, της πόλης ωσάν «Μουσείο Αστικού Γιαννιώτικου Σπιτιού» με όλα τα υπάρχοντά του, σύμφωνα με το μεράκι της ενοίκου του. Ο γράφων, που τυχαίνει να είναι και λίγο… «χωρικός», δεν έλαχε ποτέ να επισκεφτώ και να γνωρίσω αυτό το πανέμορφο σπίτι, σύμφωνα με τις περιγραφές πολλών φίλων μου, που το είχαν επισκεφτεί.
Η αείμνηστη όμως είχε την μεγάλη τύχη να συνδέεται με πολύ έγκριτους συναδέλφους του κλάδου της, δύο εκ των οποίων επιφόρτισε με το καθήκον να μεριμνήσουν για την ακεραιότητα και μη λεηλασία του πολύ ενδιαφέροντος εξοπλισμού του σπιτιού της. Επομένως, είναι βέβαιον ότι και εμείς οι υπόλοιποι μελλοντικοί επισκέπτες του Μουσείου θα τον απολαύσουμε.
Γι - Πας