ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...
  Στο ταξίδι μου των τελευταίων Χριστουγέννων στο Βερολίνο, διάβασα το βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ «ΔΕΚΑ ΖΩΕΣ ΣΕ ΜΙΑ», το οποίο αφορούσε στη μυθιστορηματική ζωή του πατέρα της, του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα από τη γέννησή του μέχρι το 1946.
Στις 9.1.2015, συγκινημένος από την μυθιστορηματική εξιστόρηση της Τατιάνας, έγραψα από αυτή τη θέση λίγες γραμμές για το περιεχόμενο του θαυμάσιου αυτού βιβλίου.
Πολλές φορές είχα γράψει κι εγώ στον «Πρωινό Λόγο» για τον μεγάλο εκείνο άνδρα και δύο φορές είχα μιλήσει εκτενέστερα σε εκδηλώσεις μνήμης του. Προ ημερών στις 19.2.2015 οργανώθηκε από τις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧ­ΜΙΟ» και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στα Γιάννινα στην αίθουσα Β. Πυρσινέλας του Πνευμ. Κέντρου.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από επισήμους και εκλεκτό ακροατήριο για να ακούσουν όχι μόνο την ίδια την συγγραφέα, που τόσο συγκινητικά εξιστορεί στο βιβλίο της τον πεντάχρονο αγώνα της για να... συναντήσει τον πατέρα της, που δεν τον είχε πολύ κοντά της, όταν εκείνος ήταν δοσμένος στα πολύ μεγάλα της πατρίδας. Τελικά όμως τα κατάφερε να μπει... στο «πετσί» του και νοιώθει τόσο ευτυχισμένη και ξαλαφρωμένη για τον ασπασμό της αγάπης της.
Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας ήταν συναρπαστικός στην ομιλία του που αφορούσε στον μεγάλο άνδρα της Ηπείρου που έλειψε. Και δεν ήταν συναρπαστικός μόνο από την έμφυτη ρητορική του δεινότητα. Ήταν συναρπαστικός μιλώντας για τον άνθρωπο που γνώριζε τόσο καλά και εξ απαλών ονύχων στην Φοιτητική Εστία Τοσίτσα της Κάτω Κηφισιάς, την οποία ο αείμνηστος πατέρας του διεύθυνε ένα διάστημα, αλλά πέραν αυτού, επειδή μετά τις σπουδές του διετέλεσε και ο αγαπημένος του ιδιαίτερος γραμματέας. Η φράση-κλειδί που μου έμεινε από την σύντομη αλλά πολύ περιεκτική αυτή ομιλία ήταν εκείνη που έλεγε ότι η προσωπικότητα του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα κοσμούνταν από την «ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών» και γι’ αυτό πετύχαινε σε ό,τι καταπιάνονταν.
Ο διακεκριμένος φιλόλογος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών κ. Κώστας Βλάχος, απόφοιτος κι αυτός της φιλοξενίας της προαναφερθείσης Φοιτητικής Εστίας και από τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να απολαμβάνουν της φιλίας του αειμνήστου πατέρα της συγγραφέως του βιβλίου, ασχολήθηκε κυρίως με τα πνευματικά έργα του Ευαγγέλου Αβέρωφ με την γνώση και την ευαισθησία που τον διακρίνει.
Τέλος, ένας άλλος που δέχτηκε την ευεργετική φιλοξενία στην Φοιτητική Εστία Τοσίτσα, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης μίλησε πληθωρικά με την αμεσότητα που έχει πάντα και σαν ένας απλός και γνήσιος Βλάχος Μετσοβίτης από αυτούς για τους οποίους ο Ευάγγελος Αβέρωφ αγωνίστηκε βελτιώνοντας τη ζωή τους.
Η όλη εκδήλωση ήταν από αυτές που τις χαρακτηρίζουμε εξαιρετικά επιτυχημένες.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑ!..
   Θέλω να πιστεύω ότι τελικά η λογική επεκράτησε, τόσο στην ελληνική πλευρά, για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν είχε καμμία αμφιβολία και γι’ αυτό έδωσε απλόχερα την ψήφο της, όσο και κυρίως στην πλευρά των Ευρωπαίων της Ευρωζώνης, οι οποίοι στο τέλος της πολύ επιτυχημένης θητείας και διαπραγμάτευσης με τον Αντώνη Σαμαρά άρχισαν να... παίζουν παιχνιδάκια, βλέποντας έκπληκτοι ότι ο Σαμαράς είχε ήδη αποχτήσει την εμπιστοσύνη των «αγορών» για απ’ ευθείας δανεισμό!
Ίσως αυτό δεν άρεσε στους Ευρωπαίους και γι’ αυτό βγήκαν φανερά ασυνεπείς, όσον αφορά στην «ρύθμιση του χρέους», όταν θα πραγματοποιούνταν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους προϋπολογισμούς! Γι’ αυτό και άφησαν τον Σαμαρά στο έλεος της λαϊκής αγανάκτησης για όσα δεινά αυτός ο λαός υπέστη τα χρόνια της διακυβέρνησής του, προκειμένου η χώρα να φτάσει και πάλι στην εμπιστοσύνη των «αγορών» για δανεισμό.
Την ασυνέπεια των Ευρωπαίων εκμεταλλεύτηκε ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν τάζοντας... «λαγούς με πετραχήλια» και κέρδισαν τις εκλογές.
Είναι αλήθεια πως στην αρχή με τους... «ναρκισισμούς» του Βαρουφάκη πήγαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, δείχνοντας ότι διαπραγματεύονται... «σκληρότερα» από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, για να πούμε του στραβού το δίκιο. Τα πράγματα όμως αποκάλυψαν τις «λεξιλαγνείες» που προσπάθησαν οι Συριζαίοι να εισαγάγουν στις διαπραγματεύσεις και οι Ευρωπαίοι, ανέξοδα, συνήνεσαν σε αυτές για να κονιορτοποιήσουν τις «κόκκινες γραμμές» του Βαρουφάκη, από τις οποίες του έμεινε μόνο μία! Το κόκκινο σειρίτι πίσω από τον γιακά του όπως ευφυέστατα είπε ο κ. Άδ. Γεωργιάδης!
Σημασία έχει το ότι, ζημιογόνα για εμάς, επεκράτησε και πάλι η λογική.
Γι - Πας