ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο


ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ;
 Αλήθεια, ως πότε θα καθόμαστε και θα τους προσκυνάμε με τον φανερό πλέον πόλεμο εναντίον του Αεροδρομίου Ιωαννίνων; Είναι δυνατόν τα Γιάννινα να δέχονται αδιαμαρτύρητα τόσο συνεχόμενες και τόσο μεγάλες προσβολές;
Είναι δυνατόν να δεχόμαστε από την Υ.Π.Α., όπου όλα μαγειρεύονται, όλες αυτές τις αφελείς δικαιολογίες και μάλιστα «κατ’ εξακολούθησιν»; Μία ότι το «σύστημα τυφλής προσγείωσης» είναι πολύ δαπανηρό και οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την τοποθέτησή του. Την άλλη ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε ότι πλέον δεν είναι μεγάλη η δαπάνη και... επίκειται η τοποθέτησή του. Τώρα όμως το θράσος των πολεμίων της ύπαρξης αεροπορικής σύνδεσης μιας τόσο σημαντικής και ενδιαφέρουσας πολλαπλά περιοχής και πόλης, όπως τα Γιάννινα, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Μας θεωρούν απολύτως... αφελείς! Έφτασαν στο σημείο να απομακρύνουν την εταιρεία παροχής καυσίμων στα αεροσκάφη, ώστε να μην είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός τους στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο! Αυτό δεν θα πρέπει να γίνει παραδεκτό και επιτρεπτό από όλους τους Γιαννιώτες και απορώ πως ο κ. Δήμαρχός μας ανακοίνωνε προχθές περιχαρής ότι το θέμα... λύθηκε με τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών στην Κέρκυρα ή τα Σκόπια! Αλήθεια θα καταπιούν μια τέτοια λύση ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς της πόλης; Θα καταπιούν μία τόσο μεγάλη και ντροπιαστική προσβολή; Θα δεχτούν να τους κάνει... παρατήρηση η Υ.Π.Α. για το τόλμημα της συνεργασίας με τους Δανούς για τις αφίξεις στα Γιάννινα «τσάρτερς» με τουρίστες; Αυτό που έκαναν εκείνοι με την εταιρία καυσίμων, είναι σαν να έκλεισαν τα σωληνάκια σε έναν ασθενή της Εντατικής! Τι καθόμαστε και τους... προσκυνάμε;

Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σαν προοίμιο θα πρότεινα να μην ασχοληθεί κανένας φυσιολογικός άνθρωπος με την εξαφάνιση κάποιων αφισών, για να δείχνουν στον κόσμο πως υπάρχουν μεταξύ μας κάποιοι πολύ επικίνδυνα άρρωστοι! Στην ταραγμένη δεκαετία του ’60 έγιναν μεγάλες προσπάθειες να φορτωθούν στον αείμνηστο Κων. Μητσοτάκη όλες εκείνες οι παλατιανής έμπνευσης και παρασκευής δολοπλοκίες.
Ήταν επόμενο εκείνος, αμυνόμενος εναντίον της σχεδιασθείσας έντεχνα πολιτικής του απομόνωσης να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν «κλοιό» αφοσιωμένων του. Και ήταν επίσης επόμενο μέσα από αυτόν τον «κλοιό» να ξεπηδήσουν τα αποκληθέντα στη συνέχεια «βαρίδια» του, επιζήσας όμως πολιτικά.
Ο αείμνηστος Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος ως κορυφαίο στέλεχος του Γέρου της Δημοκρατίας και της Ενώσεως Κέντρου για την οποία είχε μοχθήσει τόσο πολύ, διείδε και πρόβλεψε τους μεγάλους κινδύνους για την πατρίδα, οι οποίοι έδειχναν να επέρχονται από τις παρεμβάσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στην παράταξη αυτή και δυστυχώς δεν διαψεύστηκε. Του αποδόθηκε πως ό,τι έκανε το έκανε επειδή διέβλεψε τον παραγκωνισμό του από την ηγεσία της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ήταν ο αναμφισβήτητος διάδοχος.
Η ιστορία και τα γεγονότα που ακολούθησαν δείχνουν ξεκάθαρα ποιος και γιατί έχει δίκιο και γιατί η συναίνεση με την αριστερά της εποχής εκείνης θα έπρεπε να εδράζεται σε συνεννοήσεις με απολύτως πατριωτικά ελατήρια για την ανόρθωση της πατρίδας και την εξαφάνιση των συνεπειών του διχασμού, συζητώντας μαζί της «ίσοις όροις» και όχι με την πονηρή ψηφοθηρική... εξαφάνισή της.
Οι αείμνηστοι Κων. Καραμανλής και Ευάγγ. Αβέρωφ-Τοσίτσα διείδαν την αξία του, ενώ ο δεύτερος, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί, για λόγους υγείας, από την ηγεσία της Ν.Δ., δεν δίστασε για την διαδοχή του να υποστηρίξει εκθύμως τον Κων/νο Μητσοτάκη, για να κερδίσει τόσο άνετα την Αρχηγία έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου. Τότε τον είχαμε κάποιοι ρωτήσει σε ένα ταξίδι του εδώ γι’ αυτή του την επιλογή και τα επιχειρήματά του ήταν αδιάσειστα.
Ο Κων/νος Μητσοτάκης απέδειξε έμπρακτα τα μεγάλα του πολιτικά προσόντα και επανειλημμένα κάλεσε σε ζωντανό διάλογο τον Ανδρέα Παπανδρέου για να εξηγήσουν ο καθένας την στάση του κατά την εποχή εκείνη. Αυτόν τον διάλογο ο τελευταίος τον απέφευγε σαν ο διάολος το λιβάνι! Θυμάμαι στην πρώτη του ομιλία, ως συνήθως, υπό βροχήν στην Κεντρική Πλατεία, ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ βρίσκονταν στο σπίτι μου, λίγα μέτρα από τον ομιλητή, και δέχονταν συνεντεύξεις πολλών και σημαντικών μέσων ενημέρωσης, Ελληνικών και ξένων, αναλύοντας την πολιτική κατάσταση. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αγώνα του Κων/νου Μητσοτάκη από την εποχή της συνεργασίας του με την Αριστερά για την σωτηρία –και τότε- της πατρίδας, μέχρι τις τριπλές εκλογές για να κερδίσει με 46,5% τις 150 έδρες, με το εκλογικό σύστημα που είχε μηχανευτεί το απερχόμενο ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία ακυβερνησίας; Σας θυμίζει κάτι αυτό με τα... κόλπα του Τσίπρα; Εν τούτοις η τριετία της Πρωθυπουργίας Μητσοτάκη άφησε ανεξίτηλα μεταρρυθμιστικά σημάδια, τα οποία δυστυχώς με την ανώμαλη πτώση του και την έλευση του Β’ ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκαν. Ο Κων/νος Μητσοτάκης μέχρι και τα 99 του χρόνια ήταν παρών και ορθολογιζόμενος πολιτικά. Ας είναι αιώνια η μνήμη του εκεί που θα «κουβεντιάζει» τώρα, με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο.
Γι - Πας