ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ…
Βερολίνο, Σεπτέμβρης 2017. Όπως… πάντα τα τελευταία χρόνια, προσγειωθήκαμε στο… υπό ανακαίνιση διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Γερμανίας, το περίφημο Schonefeld, για τις διαδρομές των επιβατών του οποίου θα ντρέπονταν κάθε μικρό κράτος της Ευρώπης και για το οποίο η... «ηγέτιδα» των Ευρωπαϊκών Κρατών θα φρόντιζε να διατυπώνει τα πιο σκληρά σχόλια!
Δίπλα στέκεται κατάφωτο μέρα νύχτα το ολοκαίνουργιο και... πλήρες αεροδρόμιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το περί ου ο λόγος. Κάποια τεχνικά προβλήματα, ιδίως στο αντιπυρικό του σύστημα, όπως θρυλείται εδώ και μία τριετία περίπου, δεν επέτρεψαν την παράδοσή του για λειτουργία και έτσι χρησιμοποιείται το παλαιό, για το οποίο ξοδεύονται χρήματα για αναγκαίες διευθετήσεις, λόγω της πολύ μεγάλης κίνησής του.
Διπλά έξοδα δηλαδή τόσο για το κατάφωτο καινούργιο, όσο και για έργα στο παλαιό. Αλήθεια, ευαίσθητε στα οικονομικά κ. Σόιμπλε, μήπως σε αυτά όλα τα «έξοδα» συμμετέχει και η Ε.Ε. και σεις, αντί να φροντίζετε για την τακτοποίησή τους προσπαθείτε να πετσοκόψετε τις συντάξεις των φτωχών Ελλήνων, λέγοντας κιόλας ότι παίρνουν πολλά σε σχέση με αυτές των αγαπημένων σας τ. δορυφόρων της Σοβ. Ένωσης; Το αεροδρόμιο Schonefeld της Γερμανικής πρωτεύουσας πρέπει να αποτελέσει το άγος της σύγχρονης Γερμανίας, η οποία θα πρέπει να προσέχει κρίνοντας άλλους. Κατά τα άλλα το Βερολίνο είναι μία πανέμορφη πόλη με εκπληκτικά Βουλεβάρτα, κτίρια και Μέσα Μαζικής Μετακίνησης, στα οποία οι πολίτες εξυπηρετούνται άψογα και καθαρά πληρώνοντας φυσικά όλοι ανεξαίρετα για τις υπηρεσίες αυτές, με αυστηρότατες κυρώσεις για τους πιθανούς παρανομούντες. Δεν υπάρχουν βέβαια ούτε «Ρουβίκονες», ούτε μπαχαλάκηδες, οι οποίοι μάλιστα να χαϊδολογούνται εμφανέστατα από το ίδιο το κράτος, θεωρούμενοι ως ιδεολογικοί συμπαραστάτες των κυβερνώντων! Αυτήν την εποχή οι Γερμανοί βρίσκονται στην επόμενη μέρα του εκλογικού τους... «αγώνα». Σιγά τον αγώνα δηλαδή, αφού φύλλο δεν κουνήθηκε και το μόνο που έδειχνε ότι είχαν εκλογές ήταν κάποιες αφίσες στερεωμένες –όχι κολλημένες- στις κολώνες με τις φάτσες των συμμετεχόντων και οι γιγαντοαφίσες της σίγουρης πια Kancelerin, στην οποία φαίνεται πως βασίζονται με σιγουριά οι Γερμανοί. Ο καιρός εδώ και πολλές μέρες είναι φθινοπωρινός, όπως πρέπει και ο τόπος είναι καταπράσινος και όχι… μπαρούτι με δύο μήνες ανομβρίας!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ…
Για φανταστείτε! Το Αμερικανικό Κολέγιο του Ελληνικού είχε κήπο 36 στρεμμάτων και όπως ήταν φυσικό είχε και δέντρα και πρασιές και πρασινάδα. Έτσι ακριβώς εγκαταλείφτηκε πριν από κάμποσα χρόνια, κατά τα οποία δημιουργήθηκαν οι σκέψεις για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού που συμπεριλάμβανε και την προαναφερθείσα έκταση του Αμερικανικού Κολεγίου. Έτσι το κατάλαβα εγώ ο… απλοϊκός πολίτης. Σε αυτό το διάστημα ό,τι πράσινο υπήρχε γιγαντώθηκε άτακτα, προστεθέντων και αγρίων φυτών, ως είθισται.
Και ενώ η έκταση πωλήθηκε για προγραμματισμένη αξιοποίησή της, αποφέρουσα τεράστια οφέλη στο κράτος, στην περιοχή και προπαντός στην βαρέως πάσχουσα απασχόληση, ένας «δασικός» υπάλληλος κήρυξε αφελέστατα αυτήν την έκταση ως «δασική» απαγορεύοντας κάθε δραστηριότητα και καθυστερώντας τα έργα της επένδυσης με τεράστια οικονομική ζημία και απογοήτευση σε όσους περιμένουν εργασία. Δεν ξέρω τι να πω εγώ ο απλοϊκός! Έλλειψη υπευθυνότητας; Καθήλωση σε νομολογίες ξένες προς την περίπτωση; Αδικαιολόγητη άγνοια του αντικειμένου, ή μήπως εφαρμογή πολιτικών κριτηρίων από τα οποία επηρεάστηκε ο εν λόγω, για να δημιουργήσει απλά και μόνο την καθυστέρηση της μεγάλης και επωφελούς αυτής επένδυσης; Όπως και νάχει όμως το πράγμα, δεν μπορεί. Κράτος είναι αυτό και κάποιος σοβαρός θα πρέπει να υπάρχει για να σταματάει τις αυθαίρετες αυτές γελοιότητες, όπως π.χ. εκείνες που θέλουν κάποιους οικολόγους να αμολάνε τήδε κακείσε επικίνδυνα φίδια για να μη… χαθεί το είδος!
Γι - Πας