ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Η ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS...
Με αφορμή το... περίφημο «σκάνδαλο Novartis», αντί «υπόθεση Novartis» όπως θα έπρεπε κανονικά να λέγεται, επειδή πρόσφατα το άλλο περίφημο «σκάνδαλο του Βατοπεδίου» αποδείχτηκε δικαστικά μία τεράστια φούσκα, η οποία πολλούς έντιμους πολιτικούς είχε τραγικά δυσφημίσει για πολλά χρόνια, λόγω σκανδαλολογίας των αντιπάλων, αποφάσισα να θυμηθώ τις... «προσφορές» των φαρμακευτικών εταιριών στους γιατρούς. Οι «ιατρικοί επισκέπτες», υπάλληλοι των φαρμακευτικών εταιριών, μας επισκέπτονταν στα ιατρεία μας ή στα γραφεία μας στα Νοσοκομεία, εφ’ όσον εργαζόμασταν εκεί και μας ενημέρωναν για τα φάρμακα των εταιριών τους με φυλλάδια και πολλές φορές και δείγματα τότε.
Όποιος γιατρός ήθελε να κατατοπιστεί επί των σημαντικών νέων εξελίξεων, όσον αφορά στα φάρμακα, κατατοπίζονταν πολύ αποτελεσματικά, δεδομένου του ότι η ενημέρωση αυτή συνεχίζονταν και στα διάφορα επιστημονικά συνέδρια, που οργανώνονταν με σημαντική συμβολή στις δαπάνες τους των πιο σπουδαίων φαρμακευτικών εταιριών. Σε αυτές τις δαπάνες των συνεδρίων, είχε γίνει συνήθεια οι εταιρίες να συμπεριλαμβάνουν και έξοδα μεταβάσεως και φιλοξενίας, εισιτήρια και ξενοδοχεία, σε αυτά ιατρικών στελεχών από όλες τις χώρες. Στα πρώτα μου χρόνια ούτε που είχα πάρει χαμπάρι κάτι τέτοιο και πλήρωνα ο ίδιος τα έξοδά μου, ενώ αργότερα συμπεριλήφθηκα και εγώ στους φιλοξενουμένους αρκετών εταιριών. Ήταν διεθνής πρακτική. Πρέπει δε να γίνει γνωστό ότι στα συνέδριά μας, οι καθαρά επιστημονικές ανακοινώσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις επωνυμίες των διαφόρων φαρμάκων, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρίες γνωστοποιούσαν με τα πολυπληθή περιπτεράκια στους προθαλάμους των αιθουσών των επιστημονικών ανακοινώσεων.
Ο συμμετέχων γιατρός στα συνέδρια αυτά, είτε ως ανακοινώνων, είτε ως ακροατής, ωφελούνταν πολλαπλά για την επιστημονική του κατάρτιση στις νεώτερες εξελίξεις της επιστήμης του. Πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά από την χρονοβόρα ανάγνωση επιστημονικών συγγραμμάτων! Στα προαναφερθέντα κατά καιρούς δημιουργούνταν σημαντικά παρατράγουδα, είτε από την «λαιμαργία» ορισμένων γιατρών, είτε πολλές φορές, από την «λαιμαργία» ορισμένων εταιριών. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν ο κανόνας, ότι τα συνέδρια εξακολουθούν να επιτελούν τον σημαντικό σκοπό της ιατρικής ενημέρωσης, παρά τις μεγάλες παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν.
Κάποια φορά ένας ιατρικός επισκέπτης, αντιγράφου πρωτογενούς φαρμάκου, μου πρότεινε να... κρατώ λογαριασμό του αριθμού του συνταγογραφουμένου φαρμάκου, έναντι τελικής «αμοιβής» για το σύνολο! Η απάντηση ήταν ότι δεν θα έπρεπε να επισκεφτεί άλλη φορά το ιατρείο μου γι’ αυτήν την προσβολή που θεώρησα ότι έγινε στο πρόσωπό μου. Και όντως δεν ξαναπάτησε το πόδι του.
Δεν είναι δυνατό να γνωρίζω την αντίδραση άλλων. Αλίμονο όμως αν ένας φτασμένος γιατρός εξαρτά την επιβίωσή του από κάτι τέτοια ή από τα «δείγματα», όπως επίσης είχε καταγγελθεί.
Η «υπόθεση της Novartis» όζει μεγάλου «πολιτικού σκανδάλου» με τον τρόπο και τον χρόνο που παρουσιάστηκε. Είναι όμως τόσο αφελείς οι καταγγελίες για τα καταγγελόμενα πολιτικά πρόσωπα... όλων μηδ’ ενός εξαιρουμένου, όχι μόνο επειδή αποτελούν... καταγγελίες του αέρα, όχι μόνο επειδή είναι... «επιλεκτικές πολιτικά», αλλά και επειδή καταγγέλονται χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία απλά και μόνο για να συκοφαντηθούν πρόσωπα. Η συμμετοχή του κ. Πολάκη είναι αρκετή. Απορώ μόνο για τους πρώην δικαστικούς.
ΣΤΑΡΑΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ...
Συνεχίζοντας, θέλω να πω ότι, εφόσον παρατηρήθηκαν στην προκειμένη περίπτωση ατασθαλίες, αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως, γρήγορα και μέχρι τέλους, ώστε να μη μένουν ερωτηματικά. Θεωρώ δε την άποψη του διακεκριμένου και έμπειρου και έγκυρου δημοσιογράφου κ. Παύλου Τσίμα ως την πιο σωστή που άκουσα τις τελευταίες μέρες και πιο αξιόπιστη: Ότι δηλαδή, όπως μπήκε αυτή η υπόθεση, με την «λάσπη στον ανεμιστήρα» και όποιον πάρει ο Χάρος, θα μείνει τελικά η εντύπωση ότι: «κάποιοι τάπιασαν»!
Από την άλλη μεριά, μπορεί οι κυβερνώντες να πετυχαίνουν μερικώς αυτό που επιδιώκουν, εν τούτοις η δική τους ζημιά θα είναι πολλαπλάσια επειδή γίνεται σαφέστατο, από τις παραλείψεις, τις βιασύνες και τις αντιφάσεις, ότι πρόκειται για μία εξυφασμένη σκευωρία, η οποία έγινε εκ προθέσεως! Αυτό, λέει ο κ. Τσίμας αποτελεί μία μεγάλη ζημιά για το πολιτικό μας σύστημα, η οποία θα έπρεπε να αποφευχθεί. Η αντιπολίτευση είναι σαφής: Διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με «κουκουλοφόρους μάρτυρες» και αυστηρή τιμωρία των ενόχων, εφ’ όσον υπάρξουν! Τι το πιο καθαρό από αυτό; Και... τι δουλειά έχουν οι απανωτές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λαβαίνοντας γνώση των απορρήτων στοιχείων, για να τα εξακοντίσουν την επομένη του μαζικού συλλαλητηρίου της Αθήνας που θορύβησε πολλούς;
Θα επισημάνω μία περίπτωση, που έγινε προ ετών με τα εμβόλια εναντίον της θανατηφόρου γρίππης: Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνέστησε διπλό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού και ο τότε Υπουργός Υγείας, εν όψει διαφαινομένων ελλείψεων παρήγγειλε ολοφάνερα σημαντικό αριθμό εμβολίων. Ύστερα όμως η Π.Ο.Υ. βλέποντας βελτίωση της επεκτάσεως, της επιδημίας, αρκέστηκε στον ένα εμβολιασμό. Ο προσεκτικότατος Υπουργός, επέστρεψε έγκαιρα τα μισά εμβόλια και η φαρμακευτική εταιρία αντέδρασε αλλά το... κατάπιε. Αντί, λοιπόν, να επαινέσουμε τον Υπουργό μας για την προνοητικότητά του, τον εντάσσουμε στο «σκάνδαλο»; Μυστήρια πράγματα.
Γι - Πας