ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το τμήμα του «Λυκείου Ελληνίδων» στα Γιάννινα, υποθέτω, ότι θα είναι ένα από τα πιο δραστήρια τμήματα της πατρίδας μας. Από πολύ παλιά οι κυρίες του Δ.Σ. του, οι οποίες είχαν πάντα την δημοκρατική αποδοχή των μελών του, που αποτελούν σημαντικό μέρος της γιαννιώτικης κοινωνίας, έδειχναν ότι έπαιρναν πολύ σοβαρά την ιδιότητά τους και διατηρούσαν αυτό το τμήμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα εκλεκτών κυριών, μια και ζω σε αυτήν την πόλη ως οικογενειάρχης πάνω από μία πενηντακονταετία και είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλά και πολύ καλά. Είναι όλα τα ονόματα γνωστά και σεβαστά στους Γιαννιώτες από τις εκδηλώσεις του «Λυκείου» και από την συμμετοχή του, όπου καλούνταν να επιδείξει όλη τη διαχρονική Γιαννιώτικη ομορφιά και το μεράκι. Οι παραδοσιακές ανθεκτικές στολές που συνεχίζουν να συντηρούνται από τις κυρίες αυτές είναι το… «σήμα κατατεθέν» του τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων. Με δωρεά συμπολίτισσας εξασφαλίστηκε η μόνιμη στέγαση, η οποία επίσης διατηρείται κατά τον καλύτερο τρόπο.
Δεν θέλω επίσης να αναφερθώ στα διάφορα τμήματα χορού που διδάσκονται και πραγματοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις με άψογο τρόπο.
Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια σαν… «χαζοπαππούς» τυχαίνει ανελλιπώς να παρευρίσκομαι στην ετήσια επίδειξη του τμήματος «μπαλέτου», νομίζω πως δικαιούμαι να πω ορισμένα πράγματα.
Κατ’ αρχήν είναι σημαντικό στην σημερινή εποχή να απασχολούνται τα κοριτσόπουλα εξ απαλών ονύχων με κάτι το οποίο γυμνάζει και το σώμα και προπαντός την ψυχή. Παίζει φυσικά μεγάλο ρόλο η όρεξη και οι γνώσεις της δασκάλας για το χορό. Κι ενώ θα νόμιζε κάποιος ότι οι συμπολίτες μας δεν δίνουν και τόση μεγάλη σημασία, στέλνοντας απλά τα βλαστάρια τους για μία απασχόληση, εδώ και δύο χρόνια προσλήφθηκε μία δασκάλα στο τμήμα μπαλέτου, η οποία με το κέφι της και τις γνώσεις της πάνω στο θέμα έδωσε μία τεράστια ώθηση, τόση ώστε ένα συνεχώς αυξανόμενο πλήθος πιτσιρικιών, αλλά και εφήβων να την εμπιστεύεται και να δέχεται την διδασκαλία της. Αυτή, λοιπόν, η κυρία κατάφερε ένα πλήθος «μπουλουκιών», αυτών των ηλικιών να το μετατρέψει σε πειθαρχημένα συγκροτήματα και επιπλέον με «χορευτική συνείδηση»!
Ειλικρινά έτριβα τα μάτια μου βλέποντας την σημαντική διαφορά της περσινής επίδειξης, που ήταν η πρώτη της, σε σχέση με την φετινή που ήταν η δεύτερη και είχε «θέμα» το πλανητικό μας σύστημα, στο οποίο ζούμε μέσα στο άπειρο σύμπαν.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις κυρίες του Λυκείου, που ασφαλώς και δεν δίστασαν να πληρώσουν όπως πρέπει μια τέτοια δασκάλα. Τα πολλά μπράβο όμως, ανήκουν στην ίδια που κόπιασε και κατάφερε να επιτύχει ένα τόσο σημαντικό αποτέλεσμα. Μπράβο, μπράβο, μπράβο!
Η «συντρόφισσα» Αμπαντιέλου και ο «σύντροφος» Τσίπρας!
l Προ ημερών ο κ. Τσίπρας, διακόπτοντας τις, δαπάναις μας, οικογενειακές του διακοπές στο Λονδίνο, πήγε σινιαρισμένος να επισκεφτεί την πρωθυπουργό της χώρας και εκεί βρέθηκε μπροστά σε ευάριθμη ομάδα Ελλήνων, οι οποίοι τον περιέλουσαν με διάφορα... κοσμητικά επίθετα, μεταξύ των οποίων επικρατούσε το «προδότη» και το άδειασμα σακκουλών με κέρματα, συμβολίζοντα τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας του Ιούδα. Εκεί βέβαια οι αστυνομικοί ήταν παρόντες και συνιστούσαν απλά... ηπιότητα. Δεν ήταν τα ελληνικά Μ.Α.Τ. όταν προασπίζουν τις κινήσεις του κ. Τσίπρα ακόμα και σε απόσταση τριάντα ολόκληρων χιλιομέτρων!
Κάποτε σε παρωχημένη για τον κ. Τσίπρα εποχή, μία και μόνη Ελληνίδα «συντρόφισσά» του, υποχρέωσε την βασίλισσα της Ελλάδας, Φρειδερίκη, να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι σπιτιού και... να μπει μέσα για «τσάι». Από αυτήν την κίνηση της «συντρόφισσας» Αμπαντιέλου, ξεκίνησε το ξύλωμα της ελληνικής βασιλικής δυναστείας, διότι η τότε ελληνική Κυβέρνηση, ενθυμούμενη την «συντρόφισσα» Αμπαντιέλου και την συνήθη ήπια συμπεριφορά της Αγγλικής Αστυνομίας, διαφώνησε με το προγραμματιζόμενο επίσημο ταξίδι του βασιλικού ζεύγους στο Λονδίνο και για τον λόγο αυτόν υπέβαλε την παραίτησή της. Ακολούθησε η άνοδος στην εξουσία του Γεωργίου Παπανδρέου, η διαφωνία του με τα ανάκτορα, για άλλον λόγο, η δικτατορία των συνταγματαρχών και τελικά η οριστική πια φυγή των βασιλέων από την Ελλάδα, με το δημοψήφισμα του Κων/νου Καραμανλή.
Τώρα, βέβαια, ο κ. Τσίπρας θεώρησε τις εκδηλώσεις των Ελλήνων του Λονδίνου εναντίον του ως «άνευ σημασίας» και ως ο εισηγητής της καταργήσεως της «πολιτικής ευθιξίας» παντού και πάντοτε, δήλωσε αλαζονικά ότι... θα εξαντλήσει την τετραετία κυβερνώντας. Εις την απλοελληνική διάλεκτο αυτό σημαίνει: «Φτύστε κι άλλο»! Όσο όμως αλαζόνας κι αν είναι δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η «συντρόφισσά» του Αμπαντιέλου σήκωσε μόνη της στην πλάτη της την ευθύνη και... έριξε μια βασιλική δυναστεία. Πώς έρχονται όμως τα πράγματα... «σύντροφε» Αλέξη!
Γι - Πας