ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΕΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ!..
Δικά μου, δικά σου, δικά μου… Και πάλι, δικά μου, δικά σου, δικά μου. Έτσι μοίραζε «δίκαια» ο Καραγκιόζης τις δεκάρες με τον Χατζηαβάτη, ώστε να μη μείνει κανένας δυσαρεστημένος από την κατανομή!
Είχα πολύ καιρό να αναπολήσω αυτήν τη σκηνή που έβλεπα στα παιδικά μου χρόνια στις παραστάσεις του «Θεάτρου Σκιών». Τις αναπολώ τώρα με την ευκαιρία των όσων καταπληκτικών ακούω από τον σημερινό Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και τους υποτελείς του υπουργούς.
Τα νησιά του Αιγαίου Χίος, Μυτιλήνη, Σάμος, Ρόδος, Κως, κλπ., κατοικούμενα από Έλληνες πολίτες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όχι απλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά στην παμψηφία τους… αποτελούν τα «σύνορα της καρδιάς» του κ. Ερντογάν και μια δυνατή φωνή να βάλει, λέει, θα τον ακούσουν αυτοί οι κάτοικοι λέγοντάς του: Έλα αδελφέ μας να μας ελευθερώσεις, τι κάθεσαι; Κι εκείνος δεν το κάνει, λέει, με πόνο ψυχής!
Αυτό είναι το μοτίβο πολλών χρόνων και, αρχής γενομένης από τον Κων/νο Καραμανλή, οι Ελληνικές κυβερνήσεις φρόντισαν να τα εξοπλίσουν στοιχειωδώς, για άμυνα.
Τα νησιά αυτά είναι κατοχυρωμένα πλήρως στην Ελλάδα, όπως είναι κατοχυρωμένες στον κ. Ερντογάν και τους συν αυτώ, οι περιοχές του Πόντου, όπου οι Έλληνες κάτοικοι ήταν περισσότεροι από όσους είχαν συμφωνηθεί για ανταλλαγή και οι προκάτοχοι του κ. Ερντογάν φρόντισαν να… εξισώσουν με την γνωστή αποτρόπαια γενοκτονία. Τώρα οι Τούρκοι… ξερογλείφονται για τα νησιά μας, τα νησιά του Αιγαίου με τους περήφανους Έλληνες κατοίκους τους! Διαμαρτύρονται, λέει, επειδή είχε συμφωνηθεί από τις… συνθήκες να μην εξοπλιστούν! Αλλά, αλήθεια, είναι δυνατόν ένα Κράτος δικαίου να αφήσει ανυπεράσπιστους τους κατοίκους όποιων περιοχών του απειλούνται από κακούς γείτονες;
Μόνο στη φαντασία της… μοιρασιάς του Καραγκιόζη μπορεί να ισχύσουν τέτοιες πρακτικές και η εποχή του Καραγκιόζη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί κι ας το πάρουν χαμπάρι όλοι οι Τούρκοι κακομαθημένοι σφαγείς και λήσταρχοι.
Τώρα θυμούνται τις συνθήκες για τον εξοπλισμό των νησιών; Όταν οι 150 χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και δεν ξέρω πόσοι της Σμύρνης εξαναγκάστηκαν με περιοδικές βάρβαρες επιθέσεις, που δεν ταιριάζουν στους μετασουλτανικούς αιώνες, να καταλήξουν σε μόνο χίλιους, φοβισμένους ακόμα και να μιλήσουν την γλώσσα τους, τότε αυτοί οι σημερινοί νταήδες δεν θυμήθηκαν τις συνθήκες; Θέλουν δηλαδή και τα Ελληνικά νησιά να είναι τόσο εύκολη λεία, όπως και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης; Εκεί όντως μπορεί να μην έγινε γενοκτονία, αλλά οι Έλληνες έντρομοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους τις πατρογονικές και διασκορπίστηκαν στα πέρατα της γης, ενώ οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτούς προ μηνών ο Ερντογάν, αναγνωρίζοντας, χωρίς να το θέλει, το λόγο της φυγής τους, τους κάλεσε να επιστρέψουν! Αν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να ζήσουν εκεί με τέτοιες προϋποθέσεις.
Νομίζουν οι Τούρκοι ότι η Ελλάδα θα γονατίσει ξοδεύοντας τόσα πολλά για τον εξοπλισμό της.
Δεν το πήραν ακόμα χαμπάρι ότι όλοι οι Έλληνες σύσσωμοι είναι διατεθειμένοι να τρώνε ξερό ψωμί προκειμένου να προασπίσουν τα σύνορα της κυριαρχίας τους και όχι μόνο;
Οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι οποτεδήποτε να τους αντιμετωπίσουν όπως κάθε φορά. Οι Τούρκοι θυμούνται με υπερηφάνεια μόνο τη «σφαγή της Σμύρνης» που δεν τους τιμά, ας θυμηθούν λίγο και τα προηγούμενα παθήματά τους!

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΟΙ;
Επί μονίμου βάσεως υποθέτω, επειδή σε γνωστούς μου συνέβη τουλάχιστο τέσσερις φορές, κάποιοι, άσχετοι με την οδήγηση, προκαλούν κατά το ξεπαρκάρισμά τους ζημιές, τις περισσότερες φορές αρκετά σημαντικές, σε κοντινά παρκαρισμένα οχήματα. Αναφέρομαι στο κεντρικό parking της πλατείας μας.
Και αυτό μεν θα έλεγε κανείς ότι… είναι ανθρώπινο αν και όχι τόσο συχνό αλήθεια, όσο συμβαίνει.
Εκείνο που είναι απολύτως παράλογο είναι το ότι ποτέ δεν αφήνουν μία κάρτα με την ασφάλειά τους, οπότε ο αθώος υποστάς την ζημία καλείται να την πληρώσει.
Ή λοιπόν οι ατζαμήδες αυτοί οδηγοί, δεν θέλουν απλά να αποκαλύψουν την ατζαμοσύνη τους και αυτό αποδεικνύει ότι τόσοι πολλοί Έλληνες οδηγοί είναι τελείως ανεύθυνοι, καταλήγοντας πολλές φορές να εγκαταλείπουν στους δρόμους ανθρώπους που οι ίδιοι τραυμάτισαν ή σκότωσαν.
Ή δεν έχουν ασφαλισμένα τα οχήματά τους, οπότε στα προηγούμενα προστίθεται και η ευθύνη της Πολιτείας που αφήνει να κυκλοφορούν τόσα πολλά ανασφάλιστα οχήματα στους Ελληνικούς δρόμους.
Η ατζαμοσύνη, η ανευθυνότητα και η ασυνειδησία πάνε πακέτο.

Γι - Πας