ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ – ΤΖΙΑΜΙ…
Δεν είναι δυνατόν να μην επανέλθω. Εννοώ φυσικά την Αγιά Σοφιά την οποία είχα την μεγάλη τύχη να επισκεφθώ και να προσκυνήσω, άφωνος, κάτω από τον μεγάλο Τρούλο της. Το 1985 με μια μεγάλη κρουαζιέρα, είχε προγραμματιστεί να διανυκτερεύσουμε δυο βραδιές στην Κωνσταντινούπολη εξερχόμενοι από το πανέμορφο βαπόρι «AQUARIUS» για ολοήμερες ξεναγήσεις.
Από την είσοδό μας στο Βόσπορο, ένας υπέροχος ξεναγός περνώντας μπροστά από την «Πόλη», μας ξενάγησε μέχρι την έξοδο του Βοσπόρου στην Μαύρη Θάλασσα, απ΄ όπου γύρισε και ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της. Μ’ έπιασε κάτι σαν τρέλα ακούγοντάς τον να μας ιστορεί στο κατάστρωμα με έναν θαυμάσιο καιρό. Έτσι ήμουν προετοιμασμένος όταν «ξεναγός», μια Ελληνίδα δασκάλα και ο Τούρκος σύζυγός της, δημοσιογράφος το επάγγελμα, μας ξενάγησαν σε όλα τα αξιοθέατα της «Πόλης». Η αξιαγάπητη «δασκάλα» μας, μαζί με εμάς, προσκύνησε και άναψε το κερί της, όταν αυτό επιτρέπονταν, δείχνοντας ότι ο γάμος της δεν της είχε αλλάξει το θρήσκευμα. Στην Αγιά Σοφιά, είμασταν όλοι πολύ συγκινημένοι, όταν μια… ανόητη κατ’ εμέ, εκδρομέας ρώτησε τον σύζυγο της δασκάλας αν θα μας δείξουν τον τάφο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου! Όταν εκείνος ο δυστυχής, με τα σπαστά ελληνικά του, της απάντησε ότι αυτό είναι παραμύθι, αυτό κατά την γνώμη μου μύθος, η ανόητη όπως προείπα, ξέσπασε, έτσι ώστε να δημιουργήσει και την επέμβαση της δασκάλας, κάτι που μας λύπησε όλους μπροστά στα υπέροχα ψηφιδωτά της οροφής.
Εν πάσει, όμως, περιπτώσει, μπορεί εκείνοι, οι στρογγυλοί Τούρκικοι πίνακες με τα αποσπάσματα του Κορανίου να μου δημιούργησαν την αίσθηση ότι η Αγιά Σοφιά τελεί υπό την κυριαρχία του κατακτητή και των δυναστών διαδόχων του, εν τούτοις το συναίσθημά μου γι’ αυτό το αριστούργημα του Ιουστινιανού ως συμβόλου της Ορθοδοξίας δεν άλλαξε. Τώρα θα κληθούν οι επισκέπτες να επισκεφθούν αυτόν τον Χριστιανικό Ναό, με το αζημίωτο φυσικά, παραμερίζοντας ξυπόλυτοι τους… προσκυνητές του Αλλάχ! Προσωπικά ίσως δεν θα είχα την «όρεξη» ακόμα και να εισέλθω. Για να δω τι; Ότι οι προσκυνητές άλλον πιστεύουν και προσκυνούν κάτω από τις εικόνες και τα σύμβολα άλλης θρησκείας, είτε αυτά καλυφθούν, είτε αφεθούν να υπάρχουν! Και θα κληθώ κατά την ξενάγηση να τηρήσω τους κανόνες για την προσευχή αυτών των αλλοπρόσαλλων προσκυνητών.
Όχι να μου λείπει! Γι’ αυτούς τους λόγους οι εκσυγχρονιστές ηγέτες της Τουρκίας μετέτρεψαν αυτόν τον αρχαίο εμβληματικό Χριστιανικό Ναό σε αυτό που είναι και τον άφησαν ως Μουσείο στην επίσκεψη όλων των λαών πάσης θρησκείας.
Γίνεται μεγάλος θόρυβος για την απόπειρα του κυβερνήτη της Τουρκίας, ο οποίος κατά την γνώμη μου δεν ξέρει τι του γίνεται και μετατρέπει αυτόν τον Χριστιανικό Ναό σε Τζαμί! Να προσευχηθούν στον Προφήτη τους κάτω από τα σύμβολα της Ορθοδοξίας. Ακόμα και το όνομα το επίσημο, Αγιά Σοφιά-Τζαμί είναι ένα όνομα με σχήμα οξύμωρο. Τόσο δεν έχουν χώρο για να προσευχηθούν; Απλά το κάνουν για να μπουν στο μάτι κυρίως των Χριστιανών και ακόμα πιο συγκεκριμένα των Ελλήνων! Η γνώμη μου είναι πως αυτός ο κυβερνήτης της Τουρκίας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στην κατακτημένη επικράτεια αυτής της χώρας. Απλά δείχνει ποιος είναι και πόσο πίσω φέρνει την Τουρκία, όντας ταυτόχρονα ένας δικτάτορας που φυλάκισε χιλιάδες συμπατριώτες του…

ΤΩΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΒΛΕΠΕΙ!..
Είναι αλήθεια πως με κάτι τέτοιες κορώνες ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κατακτήσει την εξουσία, έστω και χωρίς τους… αρμούς της που έκαναν την κυρία Μπαζιάνα να ξεσπάσει σε γοερά κλάματα.
Παρά ταύτα, η κυρία βρέθηκε να εξασκεί επάγγελμα Π.Ε. από Δ.Ε. όπως λένε τα… χαρτιά της! Τότε, ο… πολιτικός μηχανικός σύζυγός της έλεγε: «εγώ δεν μιλάω με τον κ. Α. Σαμαρά, διακεκριμένο οικονομολόγο, με μεταπτυχιακό Χάρβαρντ κ.λπ., τέως Υπουργό Οικονομικών σε κυβέρνηση συνασπισμού και τέως Υπουργό των Εξωτερικών σε κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη. Αυτός είναι ανίκανος να κυβερνήσει, αν δεν παραιτηθεί μόνος του και να προκηρυχθούν εκλογές, θα περιμένω την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε θα προκηρυχθούν εκλογές αναγκαστικά».
Έτσι και έγινε! Είμασταν έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια όπως και η Κύπρος. Εκείνος έφυγε! «Εγώ μ’ έναν νόμο θα σκίσω όλα τα μνημόνια και θα κάνω την Ελλάδα και πάλι υπερήφανη», έλεγε ο Τσίπρας. Ο λαός αμήχανος, πίστεψε ένα νεαρό επαναστάτη και του έδωσε την πρωτιά στις εκλογές για να κυβερνήσει με έναν αριβίστα δεξιό… αντιμνημονιακό! Έτσι, μαζί έριξαν και πάλι την Ελλάδα στα πιο σκληρά μνημόνια που υπήρξαν ποτέ.
Ο λαός είδε πια και έζησε στο πετσί του για τεσσεράμισι χρόνια Συριζανελική διακυβέρνηση ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τους έδωσε το μάθημα που τους άξιζε!
Τώρα πλέον αυτοί τα ‘χουν χαμένα και ο λαός βλέπει ποιος κρατά σφιχτά τα γκέμια μέσα σε όλες τις αναποδιές, υγειονομικές και τρελοτουρκικές! Μέσα σε όλα αυτά από μηδενική βάση η Ελλάδα αγωνίζεται για την οικονομική ανόρθωσή της, ισάξια με όλες τις χώρες της Ευρώπης, κυρίως του Νότου, που συμπεριλαμβάνουν Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία… Τώρα ο λαός βλέπει ποιος τελικά είναι για τα πανηγύρια…
Γι - Πας