ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

❁ ΑΝΑΠΟΔΑ!..
Τρεις μέρες κράτησε το «θαύμα» της λειτουργίας Αρχιτεκτονικής Σχολής στα Γιάννενα, όσο και ο χρόνος Ανάστασης του Κυρίου. Με τη διαφορά ότι εδώ τα πράγματα λειτουργούν ανάποδα. Πρώτα πέθανε η ελπίδα που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας του Λοβέρδου για δημιουργία Αρχιτεκτονικής και μετά το πήρε πίσω.

■ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟ ΝΟΥ!!!
«Δεν θα λειτουργήσει Αρχιτεκτονική σε Γιάννενα και Κοζάνη. Μαζέψτε το νου σας. Και που είστε. Βρείτε ιδιωτικούς πόρους να λειτουργήσετε τα Πανεπιστήμια», ήταν η από τηλεοράσεως (MEGA) διαταγή του «στρατηγού» Ανδρέα Λοβέρδου που δεν θέλει και πολλά πάρε-δώσε με Πανεπιστημιακούς τύπου Αλμπάνη που δεν ήταν και πολύ υπάκουο παιδί όλο το προηγούμενο διάστημα.

❖ ΜΕΧΡΙ ΝΕΟΤΕΡΑΣ!
Πάλι στο περίμενε τα Γιάννενα για την μέχρι νεοτέρας διαταγή του Λοβέρδου, ο οποίος απ’ όταν έγινε υπουργός Παιδείας, λόγω ΕΛΙΑΣ, λέει και κάνει πράγματα ακαταλαβίστικα. Προσπαθεί να ασκήσει πολιτική μέσω των Αθηναϊκών ΜΜΕ και συνήθως αυτοαναιρείται…

❁ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ…
«Δεν έχουμε λεφτά για ξανοίγματα οπότε η παιδεία θα πορευτεί όπως-όπως. Θα προτείνω τρόπους αυτοχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων κι όποιος ζήσε-έζησε». Αυτά κι άλλα τέτοια αλαμπουρνέζικα λέει ο Ανδρέας, ο οποίος πάντοτε σαν επωδό έχει την φράση «αν δεν τα καταφέρω θα πάω σπίτι μου». Το τελευταίο δεν χρειάζεται να το πολυτονίζει, διότι κάτι τέτοιες επιθυμίες ενίοτε γίνονται αποδεκτές και τον ξαναβλέπω σκαρφαλωμένο σε «ΕΛΙΑ» να παριστάνει τον… τζίτζικα!

■ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Άφησε το άλλο περί μεταγραφών των φοιτητών. Αυτές να γίνονται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις για να μην νεκρώσουν από φοιτητόκοσμο κάποιες πόλεις της χώρας μας! Το αν «νεκρώσουν» οι οικογένειες που δεν έχουν τα προς το ζην ούτε που ενδιαφέρει τον υπουργό Ανδρέα που νόμισε πως βρήκε ώρα και παιχνίδι να παίξει…

❖ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ…
Βιάζεται να γνωρίσει όλο το νομό ο Μητροπολίτης Μάξιμος, γι’ αυτό μέχρι τον 15Αύγουστο  έχει φτιάξει πρόγραμμα επίσκεψης σχεδόν σε όλα τα χωριά, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νομού. Ο άνθρωπος προσπαθεί να καλύψει κενά δεκαετιών και τώρα τρέχει. Νέος είναι, μεράκι φαίνεται να έχει, κουράγιο βρίσκει από τους κατοίκους, πιστούς και μη, οπότε βρίσκει ένα τρόπο να ανταποδίδει την αγάπη και την εμπιστοσύνη που του έδειξε από την πρώτη στιγμή ο Γιαννιώτικος λαός.

❁ ΟΛΟΙ-ΟΛΟΙ!!!
Δεν τον άκουσα αλλά μου είπαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο Β’ δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει όλους όσους εξέφρασαν την επιθυμία να ηγηθούν της Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους-όλους Άγιε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος; Τόσες Μητροπόλεις εχήρευσαν το τελευταίο διάστημα, γιατί δεν αξιοποιήθηκε κανείς σε κάποιες απ’ αυτές;

■ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ…
Ολόκληρη επιχείρηση είχαν στήσει οι Αλβανοί σε ελληνικό έδαφος και δεν άφησαν σφακακίδα και ρίγανη στα βουνά της Μουργκάνας. Είχαν κατασκηνώσει για τα καλά και είχαν στήσει «καθετοποιημένη» επιχείρηση και δεν περιορίζονταν μόνο στην συγκομιδή αλλά και στην επεξεργασία τους ώστε να είναι έτοιμα προς διάθεση ακόμη και στην Ελληνική αγορά.

❖ Η ΣΟΔΕΙΑ…
Κοντά στους πέντε τόνους ήταν η σοδειά που η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε. Φανταστείτε τι έχουν κάνει οι άνθρωποι το προηγούμενο διάστημα και τα προηγούμενα χρόνια που ανεξέλεγκτα δρούσαν. Τι είπατε; Τι έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο) όλα αυτά τα χρόνια; Εδώ απογύμνωσαν ολόκληρα βουνά οι Αλβανοί και οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης ούτε που το έπαιρναν χαμπάρι, η ρίγανη και η σφακακίδα θα τους μάρανε…

❁ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΑΣ…
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι Αλβανοί ανακάλυψαν, πριν από εμάς του Ελληναράδες την αξία των αρωματικών φυτών και είπαν να μη χάσουν ευκαιρία εκμεταλλεύσεως. Ούτε δασάρχες, ούτε δραγάτες (που δεν υπάρχουν) στάθηκαν εμπόδιο στην επιχείρηση «αρωματικά φυτά» της Μουργκάνας. Αλήθεια, όταν μιλούσε η Αποκεντρωμένη κ. Ευταξά για αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Μουργκάνας κάτι τέτοιο είχε στο νου της; Λέτε ν’ άνοιξε τα μάτια των γειτόνων γιατί η από δω Ελληνουριά ούτε που ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους ανάπτυξη.

■ Ο ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ…
Είπαν και το έκαναν οι Αλβανοί. «Τεμάχισαν» την Ελληνική Μειονότητα κατά το Αλβανικό δοκούν με κάποιους μειονοτικούς βουλευτές να λένε «ναι» στο σχεδιασμό Έντι Ράμα που έκανε και το χατίρι των Τσάμηδων. Όχι είπαν Ντούλες-Τάβος, χωρίς παραπέρα ενέργειες όπως απειλούσαν!

❖ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ…
Για πρώτη φορά όμως δημόσια Αλβανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η Χιμάρα κατοικείται από Ελληνική Μειονότητα αμιγώς. Το έκανε ο Ράμα για να παρασύρει τους μειονοτικούς και να μην αντιδρούν. Να σημειωθεί ότι επί Χότζα η Χιμάρα ήταν η μόνη περιοχή που την είχαν αφήσει έξω από τις μειονοτικές αν και ήταν το πιο Ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία.

❁ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!..
Είναι αδιανόητο! Είμαστε στο 2014 και κάποιοι ανόητοι έχουν δει τη λίμνη και τις γύρω απ’ αυτήν τάφρους ως μεγάλους βόθρους και αδειάζουν τα λύματά τους. Μ’ αυτές τις πράξεις τους μας επαναφέρουν στην προ του ’80 δεκαετία που η χωματερή Δουρούτης έπεφτε μακριά, ενώ κάποιοι πολυκατοικιούχοι είχαν συνδέσει τα όμβρια με τις αποχετεύσεις και τα έστελναν ατόφια στη λίμνη.

■ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ…
Με την λειτουργία του βιολογικού κάπου στις αρχές του ’90 το φαινόμενο περιορίστηκε και με την δημιουργία του τριτοβάθμιου βιολογικού το φαινόμενο αποκλείστηκε όσον αφορά τα λύματα της πόλης. Απομένει η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου περιμετρικά της λίμνης για να μην πέφτει σταγόνα λυμάτων σ’ αυτήν, η οποία τις περασμένες μέρες, δυστυχώς, υπέστη επίθεση ακόμη και από επαγγελματίες διακινητές λυμάτων. Απ’ αυτούς πότε θα γλυτώσει η Παμβώτιδα;

❖ ΛΕΙΠΟΥΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ!
Η κακή είδηση έρχεται από το ΠΠΓΝΙ και αφορά την έλλειψη βηματοδοτών. Λόγω της αυξημένης ζήτησης και λόγω της έλλειψης κονδυλίων, το νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, με αποτέλεσμα μια γενικότερη ανησυχία να επικρατεί στους ασθενείς που καταφθάνουν σ’ αυτό απ’ όλη την Β.Δ. Ελλάδα πρωτίστως και από άλλες περιοχές της χώρας σε δεύτερο χρόνο.

❁ ΤΑ ΥΛΙΚΑ…
Κοιτάξτε να δείτε που αυτό το ΠΠΓΝΙ βρίσκει χρόνο ν’ απασχολεί την κοινή γνώμη με διάφορα ακριβά υλικά, αφού στο παρελθόν ήταν γαλαντόμο. Η κρίση στα οικονομικά έχει και τα επακόλουθά της και δεν αφήνει απ’ έξω και την δημόσια υγεία η οποία δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως. Ας βρεθεί κάποιος υπεύθυνος να δώσει λύση προτού θρηνήσουμε πολίτες που δεν φταίνε σε τίποτα και οι οποίοι καλούνται να σκάσουν και να πληρώσουν ασφάλειες, φόρους, ΕΝΦΙΑ κι ότι άλλο σκεφτούν οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι.  

ΤΑ ΑΛΟΓΑ…
Μαλώνουν οι «αλογοσύρτες» στη Γλυκή Θεσπρωτίας και την πλήρωσαν με την ζωή τους τα δυο υπερήφανα τετράποδα. Δεν εξηγείται αλλιώς η πράξη της δολοφονίας των αλόγων ενός νεόφερτου ιδιοκτήτη φάρμας που προφανώς μπήκε στα.. ρουθούνια κάποιων «νταβατζήδων» και να τα δυο από τα ζώα να κείτονται στα έδαφος νεκρά και άλλα εννιά «λαβωμένα» από την δηλητηριασμένη τροφή. Η εκδοχή της αυτοκτονίας των αλόγων αποκλείεται εκ των πραγμάτων, άρα με βεβαιότητα χέρι αθλίου ή αθλίων προσώπων πήρε εκδίκηση με αυτόν τον ειδεχθή τρόπο…

* * *

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ…
Το 50% των Ρώσων τουριστών που έμειναν αμανάτι στη χώρα μας λόγω της πτώχευσης του τουριστικού πρακτορείου τους, διαμένουν στα ξενοδοχεία Μήτση, σε Ρόδο - Κω - Κέρκυρα. Πρώτος ο κ. Μήτσης βγήκε και δήλωσε δημόσια, από τα Γιάννενα όπου βρίσκονταν, ότι ούτε ένας Ρώσος τουρίστας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και ότι όλοι τους θα είναι φιλοξενούμενοί του όπως προέβλεπε το πρόγραμμά τους. Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης από έναν Ηπειρώτη μεγιστάνα στο χώρο του ελληνικού τουρισμού, κάτι που θα έχει τον δικό του αντίκτυπο τόσο στη Ρωσική αγορά όσο και στην τουριστική κίνηση στη χώρα μας.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…
Γράφω μεγιστάνας διότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται από κανέναν πλέον. Είναι πάνω και πέρα απ’ όλα τα τουριστικά συγκροτήματα έτσι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Έχει περάσει προ πολλού στην πρώτη θέση όσον αφορά τις τουριστικές κλίνες και στην ποιότητα τουριστικού προϊόντος, κάτι που τον κρατά στην πρώτη θέση και της προτίμησης τουριστών από το εξωτερικό.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ…
Με τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Αθήνα (SOFITEL), Καμμένα Βούρλα, Γιάννενα ο κ. Μήτσης στηρίζει τον τουρισμό της χώρας σε μεγάλο βαθμό. Εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν στα ξενοδοχεία Μήτση, απολαμβάνοντας με όλες τις αισθήσεις τους την Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι και στην Ελληνική οικονομία, για την οποία η Ελληνική πολιτεία επαίρεται ότι επί των ημερών της ο τουρισμός παίρνει τεράστιες διαστάσεις….

Η ΣΕΖΟΝ…
Το πιο σημαντικό είναι ότι και οι επιχειρήσεις Μήτση έχουν καταφέρει να επιμηκύνουν την τουριστική σεζόν της χώρας με ότι αυτό κι αν σημαίνει στην αύξηση του κύκλου εργασιών και σε επίπεδο απασχόλησης. Ιδιαίτερα στο επίπεδο απασχόληση ο Κ. Μήτσης εκτός των άλλων, σκέφτεται και δρα πατριωτικά αφού μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων του είναι Ηπειρώτες οι οποίοι κάθε χρόνο βρίσκουν δουλειά στις επιχειρήσεις του.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ…  
Άξια λοιπόν η απόφαση του Κ. Μήτση να αναλάβει εκείνος  το κόστος φιλοξενίας των Ρώσων τουριστών που προτίμησαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και είχαν την ατυχία να πτωχεύσει το γραφείο που τους διακινούσε. Αυτή του την πράξη θα την βρει μπροστά του ο Ηπειρώτης Κ. Μήτσης αφού οι σχέσεις του με τη Ρωσία σε τουριστικό επίπεδο είναι άριστες. Είναι πρωτοπόρος στην ρωσική αγορά όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών.

Ο τολμηρός

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)