ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ… ΚΑΠΕΤΑΝΑΤΑ!
Δικό τους γκουβέρνο πάνε να κάνουν νεοεκλεγέντες δήμαρχοι όλης της χώρας. Μετά την ανεξάρτητη οκτάδα που έφτιαξαν οι Μπουταροκαμήνηδες, στην οποία προσχώρησε και ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, καμιά 120αριά άλλοι νέοι δήμαρχοι έφτιαξαν το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» χωρίς να γνωρίζει κανείς τι είναι εκείνο που θέλουν ν’ ανατρέψουν. Σ’ αυτό το κίνημα προσχώρησαν και δήμαρχοι της Ηπείρου, όπως Τσιρογιάννης Άρτας, Λώλης Ηγουμενίτσας, Τζαφέας Μετσόβου, Παπασπύρου Κόνιτσας κι αρκετοί άλλοι, που, όλως παραδόξως, έχουν κεντροδεξιά απόχρωση! Μάλλον πάνε να προλάβουν τα κακά που έχουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη 5ετία, η οποία δεν είναι στρωμένη με ευρά αλλά με αγκάθια, βάτα και παλιούρια, για όσους ξέρουν απ’ αυτά!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ…
Στις 30 Αυγούστου, ημέρα της γιορτής του Αλέκου Καχριμάνη, θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής και η τελευταία για τον Αλέκο, διότι Τρίτη θητεία ο «Καλλικράτης» δεν επιτρέπει, αν καλά θυμάμαι. Στις 27 Αυγούστου θα γίνει η ορκωμοσία στο Δήμο Ιωαννιτών, που για πρώτη φορά από το 1982 και μετά δεν θα έχει στις τάξεις του τον Φίλιππα Φίλιο, ο οποίος προορίζεται ή ο ίδιος επιθυμεί να αντικαταστήσει τον Μωυσή Ελισάφ στο Πνευματικό Κέντρο. Θέση την οποία εποφθαλμιά και ο εκ Περάματος ορμώμενος Κώστας Γκόγκος…

ΜΗ ΚΑΟΥΝ!..
Θα έγραφα κι άλλα ονόματα για θέσεις στο Δήμο Ιωαννιτών, αλλά φοβάμαι μη «κάψω» κάποιους απ’ αυτούς και ποιος τους ακούει για πέντε χρόνια. Πάντως, ο Θωμάς Μπέγκας επεξεργάζεται τις τελευταίες κινήσεις του εκεί στην παραλία όπου αναπαύεται όπως κάνουν όλοι οι πολεμιστές πριν από τις μεγάλες μάχες, όπως μου είπε φίλος της στήλης!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
• Είμαστε στα μέσα του Αυγούστου και σήμερα γιορτάζουμε το Πάσχα του Καλοκαιριού και την Παναγία. Το τριήμερο προσφέρεται για μια ανάπαυλα κι όπως μπορεί ας πορευτεί ο καθένας μας για φέτος. Ο καιρός μας φύλαγε τον καύσωνα γι’ αυτό το τριήμερο, αλλά αυτή είναι μια «μπόρα» που θα περάσει. Με τον άλλο καύσωνα της κρίσης των μνημονίων που όλο τελειώνει κι όλο μπαστακωμένη είναι στην Ελλάδα μας τι θα κάνουμε. Τελευταία και μοναδική μας ελπίδα είναι η Θεομήτωρ που δεν μπορεί, θα βάλει το χέρι της. Άλλωστε, η πολυχερούσα Παναγία εμφανίζεται σε πολλές από τις εικόνες της! Χρόνια πολλά και καλή Παναγία, που λέει και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς…

❁ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ…
Λέτε! Αν ναι, τότε όλα παίζονται για την άγια τούτη χώρα που κάποτε είχε 12 θεούς κι αμέτρητες ημίθεες και ημίθεους. Αυτοί οι θεοί της Αρχαίας Ελλάδας μπορεί να ευλογήσουν την χώρα μας και να έλθουν τα πάνω – κάτω.

■ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ…
Για την πιθανή ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αμφίπολη των Σερρών που παραπέμπουν στην εποχή του Μεγ. Αλεξάνδρου και της οικογένειάς του ο λόγος. Λέμε πιθανή, διότι οι αρχαιολόγοι είναι πιο… σφίγγες από τις σφίγγες που βρίσκονται στην είσοδο του τάφου, τον οποίο επί 2.500 χρόνια τώρα κρατούν επτασφράγιστο μυστικό.

❖ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Είναι ο τάφος του Μεγ. Αλέξανδρου ή της οικογένειάς του; Είναι το ερώτημα που μας βασανίζει τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα από την περασμένη Τρίτη που πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή ο Α. Σαμαράς συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα. «Κάτι σπουδαίο κρύβει ο τάφος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κι άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες για το σπουδαίο. «Τάφος» όμως ο Αντώνης για να μην γίνει «τάφος» πολιτικός το θέμα, αν τυχόν και ο τύμβος δεν είναι αυτός που προσδοκούμε όλοι…

❁ Η ΒΕΡΓΙΝΑ…
Τα μισόλογα μας οδηγούν ή θέλουμε να μας οδηγήσουν σε ένα εύρημα ανάλογο μ’ εκείνο της Βεργίνας όπου ο Ανδρόνικος έφερε στο φως τον τάφο του Φιλίππου, πατέρα του Μεγ. Αλεξάνδρου. Έως ότου δούμε τι κρύβει η «τούμπα» της Αμφίπολης, δεν έχουμε παρά να αισιοδοξούμε για κάτι που είναι δικό μας και το δικαιούμαστε!
■ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ…
Έστω κι αν ο τάφος είναι της οικογένειας του Μεγ. Αλέξανδρου, της Ρωξάνης και του γιου του, Αλέξανδρου του Δ’ που, αφού τους εξόρισε, τους δολοφόνησε το 311 π.Χ. ο Κάσσανδρος, πάλι σημαντικότατο εύρημα είναι για την ιστορία μας και την Μακεδονία την γνήσια κι όχι εκείνη των… γυφτοσκοπιανών που ψάχνουν για ιστορία και χώρα.

❖ ΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ…
Φυσικά και θα υπάρξουν οι αντιδραστικοί εσωτερικής σοδειάς που θ’ αμφισβητήσουν το όλο εγχείρημα, κυρίως επειδή έδωσε ιδιαίτερη σημασία ο Α. Σαμαράς. Αυτό όμως καθόλου δεν μειώνει την ανακάλυψη από αρχαιολογικής άποψης. Έτσι κι αλλιώς, ολόκληρη η Ελλάδα είναι σπαρμένη από ιστορικά μνημεία που μας κάνουν εμάς να φουσκώνουμε από υπερηφάνια για τους ένδοξους προγόνους μας, κουνώντας το δάχτυλο σ’ εκείνους τους Βόρειους που ζούσαν με… βελανίδια εκείνη την περίοδο και τώρα καθορίζουν τις ζωές μας…

❁ ΤΟ ΚΟΛΠΟ…
Θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα χαρακτηρίσουν ως επικοινωνιακό κόλπο του Σαμαρά την ανακοίνωση του «τάφου», για ν’ αποφύγει τον κλοιό από τρόικες, ΕΝΦΙΑ, Ρωσικά εμπάργκα, ροδακινοπαραγωγούς, φορτηγατζήδες, φορολογικές δόσεις, μνημόνια κι άλλα πολλά, τόσα που δεν μπορεί να τα χωρέσει Ελληνικός νους. Η απάντηση μία και απλή. Εδώ ανακάλυψε το Άγιο Όρος και τους Έλληνες αστυνομικούς ο Τσίπρας, πώς θ’ ανακάλυπτε ένα τάφο 500 μέτρων περιμέτρου ο Σαμαράς, που, όπως και να το κάνουμε, ένα κόλλημα με τη Μακεδονία το έχει παλαιόθεν!

■ ΑΝ ΤΟΥ ΚΑΤΣΕΙ!..
Κολλημένος με την ιστορία και ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, που επί ημερών του πάει να γίνει η μεγαλύτερη ιστορική αρχαιολογική ανακάλυψη! Αν μάλιστα του κάτσει κάτι… Μεγαλεξανδρινό, τότε άντε πιάστον τον Κώστα Τασούλα που, απ’ ότι φαίνεται, αυτή η υπουργική καρέκλα του πάει καλύτερα από εκείνες τις πολεμικού χαρακτήρα του παρελθόντος, όπως ήταν το Υπουργείο Άμυνας και η Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. πριν τις εκλογές του 2012.
❖ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!
Ωστόσο, κρατούμε, γιατί αυτό θέλουμε, ό,τι θετικό μπορεί να προκύψει απ’ αυτή την ανακάλυψη που έγινε από το τίποτα με το τίποτα, αλλά για κάτι πολύ μεγάλο! Τους έδωσε 100.000 ευρώ το Υπουργείο επί Παναγιωτόπουλου και άλλες 50.000 ευρώ έταξε ο Τασούλας, Ψίχουλα για ένα τέτοιο εύρημα, αν φανταστεί κανείς ότι τα παλαιότερα χρόνια τέτοια χρήματα έπαιρναν για μια πολιτιστική βραδυά τα πολιτιστικά κέντρα της εποχής Γιαννόπουλου, για να ρίξει ζειμπεκιά ο Αντρέας στους ρυθμούς της Ρίτας του τύπου «γεννήθηκες για την καταστροφή»!

❁ ΤΟ ΑΣΥΛΟ…
Καθόλου συνταγματική δεν είναι η έφοδος της Εφορίας στα σπίτια, διότι υπάρχει το άσυλο της κατοικίας. Το είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελική αρχή! Δηλαδή, το μπουκάρισμα έτσι κι αλλιώς δεν το γλυτώνουμε με ή χωρίς εισαγγελέα! Αυτό όμως ήταν το ζητούμενο αυτές τις μέρες, που μετά τον ΕΝΦΙΑ ήλθε η αναστάτωση πάλι στους Έλληνες που δεν έχουν πού να κρύψουν τα… πλούτη τους πλέον!

■ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ…
Με πρόστιμο τιμωρήθηκε η επιχείρηση Καρέλια επειδή τόλμησε να δώσει μπόνους στους εργαζομένους της! Αντί να επιβραβεύσουν τέτοιου είδους χειρονομία, την καταδικάζει το κράτος γιατί χαλάει την πιάτσα! Τι άλλο θα δούμε, Θεέ τριαδικέ αυτή τη φορά…

❖ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ…
Εδώ ο κόσμος καίγεται παντοιοτρόπως και η Αποκεντρωμένη της Β. Ηπείρου έβαλε στόχο ζωής την διάσωση του πλατάνου που κάθε χρόνο τέτοιον καιρό αρρωσταίνουν από μεταχρωματικό έλκος! Αφού τα άφησαν απροστάτευτα τόσα χρόνια από τις ασθένειες και αντί να τις προλάβουν οι δασικές υπηρεσίες που περί άλλων ετύρβαζαν, τώρα δίνουν οδηγίες για την σωτηρία τους!

❁ ΤΟΥΣ… ΜΑΡΑΝΑΝ!
Τις ίδιες υπηρεσίες τις είχαν… μαράνει οι ιτιές και οι λιγαριές του κάμπου που είχαν γιομίσει τις τάφρους και τις λαγκάτσες κι άφησαν τα πλατάνια στην τύχη τους και τώρα τρέχουν να τα σώσουν με λόγια κι αυτή τη φορά, χωρίς να βγαίνουν από τα γραφεία τους να κάνουν οι ίδιοι την θεραπεία που προτείνουν στους άλλους.

■ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ…
Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο με την ασθένεια των πλατάνων που, δόξα τω Θεώ, η Ήπειρος έχει άπειρα δάση απ’ αυτά, αλλά είναι φαινόμενο που έρχεται από πολλά χρόνια πριν. Κανείς όμως δεν έδινε σημασία και νάτα τώρα τ’ αποτελέσματα! Ασφαλώς και δεν ευθύνεται η αποκεντρωμένη κ. Ευταξά, η οποία μάλλον είναι η πρώτη σ’ αυτή τη θέση που πήρε στα σοβαρά την υπόθεση «σωτηρία των πλατάνων» και έβγαλε εκτός των τειχών τις δασικές δυνάμεις για να κάνουν κάτι, αν τελικά προκάνουν…

❖ ΟΙ ΖΩΟΚΛΟΠΕΣ…
Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό επί ημερών μας. Ακούγαμε από τους παλιότερους ιστορίες για ζωοκλοπές και δεν τις πιστεύαμε, μέχρι να πιαστούν με τις πρατίνες στα… ψυγεία οι παλικαράδες από την Χρυσοβίτσα! Έκλεβαν κοπάδια, τα έσφαζαν και ώσπου να βρεθούν πελάτες, τα συντηρούσαν στους καταψύκτες των σπιτιών τους! Γυρίσαμε στην εποχή των Ρετζαίων κι δεν το πήραμε χαμπάρι…

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.