ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΚΑΛΕΣ ΑΝΤΑΜΩΣΕΙΣ!..
Καλώς ανταμωθήκαμε, αδέλφια και να καλοξεχειμωνιάσουμε, αν και δεν το βλέπω το καλοξεχειμώνιασμα, διότι και εφέτος πάλι στο... τσόλι θα την βγάλουν οι Έλληνες, καθ’ ότι με δέκα λεπτά φθηνότερο πετρέλαιο και πάλι χωρίς θέρμανση θα μείνουμε.

«ΘΕΡΜΟΣ» ΧΕΙΜΩΝΑΣ...
Θα είναι όμως «θερμός» ο χειμώνας από πολιτικά γεγονότα ένεκεν αλλαγής φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου άμα δεν βρεθούν 180 ηρωικοί βουλευτές της Ελληνικής Βουλής θα το διαλύσουν το μαγαζί που λέγεται Βουλή και πάμε γι’ άλλα, όπως ονειρεύεται και ο Αλέξης...

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ!
Η επικαιρότητα θέλει τον Πρωθυπουργό σε πρώτο πλάνο και πίσω απ’ αυτόν τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, που το έπαιξε και λίγο πρωθυπουργεύων στη ΔΕΘ με την συνέντευξη που παρεχώρησε αντ’ αυτού (του Πρωθυπουργού) και που ανάθεμα αν καταλάβαμε και τι είπε!

ΣΤΗΝ ΔΕΘ...
Στην ΔΕΘ ήταν στραμμένα τα βλέμματα και τ’ αυτιά των Ελλήνων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να δουν και ν’ ακούσουν από τα πιο επίσημα χείλη, όπως είναι του Πρωθυπουργού, κάτι που να ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας στην τόση μαυρίλα, καταχνιά και αντάρα που έχει κατακάτσει τα τελευταία 5 χρόνια στην χώρα!

Η ΑΝΑΣΑ...
Ιδιαίτερα το Σάββατο το πρωί που ο Α. Σαμαράς προσπάθησε να δώσει κάποια ανάσα στους δύστυχους ΕΝΦΙΑόπληκτους Έλληνες, που ανάθεμα αν έχουν καταλάβει τι θα γίνει με το χαράτσι αυτό που αποκτά μια μονιμότητα. Αυτή η μονιμότητα έκανε την επόμενη μέρα τον Β. Βενιζέλο να νοσταλγεί το δικό του χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ!

ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ!
Ανοιχτοχέρης στη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ο Πρωθυπουργός, που ήταν η μόνη αριθμητική εξαγγελία - δέσμευση. Κατά 30% η μείωση, που κατά τους αναλυτάδες σημαίνει 10-12 λεπτά για τους μη έχοντες, αλλά έχοντες λαμβάνειν από τα περισινά. Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του ένα πράμα!

ΤΟ ΛΑΘΟΣ...
«Ήταν λάθος μας τα δύο προηγούμενα χρόνια που κρατήσαμε ψηλά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και οδηγήσαμε τους Έλληνες στο ξεπάγιασμα και στη χρήση άλλων πηγών θέρμανσης που μόλυναν το περιβάλλον», ήταν η ομολογία του Πρωθυπουργού που αποφάσισε μόνος του την μείωση της τιμής. Ό,τι και να πει η Τρόικα την γράφει στ’ από «τέτοια» του!

ΓΡΑΦΤΕ ΤΟΥΣ!
Γιατί όμως, Αντώνη μας, δεν την γράφεις στ’ από «τέτοια» σου την Τρόικα και στην αύξηση των δόσεων για τα χρέη, γιατί δεν μειώνεις και τον ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν παγώνεις και τα χρέη προς τις τράπεζες για ν’ αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας, για να βρουν ένα μεροκάματο οι 1,5 εκατ. άνεργοι;

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ...
Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε αλήθειες, γιατί αν πούμε ψέμματα δεν μας σώζει ούτε το Αγ. Όρος, είπε με νόημα ο Α. Σαμαράς και λίγο έλειψε να σηκωθούν τα γένια και οι κοτσίδες του Αγίου Θεσσαλονίκης που λίγο πριν είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το «τέκνον» Αντώνιον, όπως τον αποκάλεσε κατά την προσφώνισή του. Σε αντίθεση με τον Άγιο Πειραιώς που θεωρεί σατανάδες τους ΣαμαροΒενιζέλους, ο οποίος θα προτιμούσε να τους αντικαταστήσει με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Μαρινάκη...

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ!..
Ήμουν κι εγώ εκεί και θα μπορούσα να μολογάω πολλά και σε συνέχειες. Ο λόγος για την ΔΕΘ που δεν έχω παράπονο, η Ν.Δ. δεν ξεχνά να με προσκαλεί εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς όμως, ο Α. Σαμαράς ως Πρωθυπουργός δεν τήρησε το έθιμο της συνέντευξης τύπου αρκούμενος στον μονόλογο κι όποιος άκουσε - άκουσε και όποιος είδε - είδε!

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ...
Το μόνο που κρατώ από αυτή την ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν η λιτότητα σε παροχές και υποσχέσεις χάλασε την συνήθεια όλων των προκατόχων του που ανέβαιναν στην Θεσσαλονίκη μ’ ένα τσουβάλι υποσχέσεις οι οποίες έμεναν στο χρονοντούλαπο. Μόλις τελείωναν τις παρλάτες και τις φανφάρες της ΔΕΘ, επέστρεφαν στην καθημερινότητα όπου δεν τους κόστιζαν τίποτα οι αρλούμπες που είχαν αραδιάσει...
ΤΟ ΑΠΕΦΥΓΕ!..
Ο Α. Σαμαράς, ζώντας την ωμή πραγματικότητα απέφυγε όλα όσα θα τον εξέθεταν στην κοινή γνώμη όταν εκ των πραγμάτων γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δώσει παραπάνω απ’ ότι είχε. Αυτή είναι δουλειά και προνόμιο του Αλέξη Τσίπρα που τα έχει δώσει όλα προτού γίνει κυβέρνηση. Μας έχει κάνει όλους με εισοδήματα μεγάλα, με πολλά λεφτά και κυρίως χωρίς να δουλεύουμε καθόλου. Προϋπόθεση να τον κάνουμε πρωθυπουργό για ένα 24ωρο!

ΤΟ ΜΑΣΑΖ...
Με τη σκέψη στην ανημπόρια της ελληνικής οικονομίας και με το νου στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο Α. Σαμαράς προσπάθησε να κάνει ψυχολογικό μασάζ στους Έλληνες λέγοντας ότι είμαστε πολύ κοντά στην αλλαγή σελίδας της πατρίδας. Κάτι ανάλογο είπε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης την Κυριακή, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία όχι ως ένας Βενιζέλος αλλά για την λαϊκή ρήση του «φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ».

Ο ΦΕΥΓΑΤΟΣ!
Ώστε έτσι ε! Φευγάτος και με την πράσινη βούλα ο Γιωργάκης που την 3η Σεπτεμβρίου που έκαναν τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο απουσίαζε σε σεμινάριο (!) στο εξωτερικό! Μόλις δύο μέρες πριν έβαλε τους αγανακτισμένους πρώην ΠΑΣΟΚους να ζητούν από το Γιωργάκη να «κρατά γερά, να φύγει η δεξιά»!

Ο... ΓΙΓΑΝΤΑΣ!
Η απάντηση ήλθε πληρωμένη δύο μέρες μετά από τον... γίγαντα της πολιτικής πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη που θύμισε την τεράστια ρήση του αντικαταστάτη του «λεφτά υπάρχουν», που έστειλε τη χώρα στα τάρταρα της χρεοκοπίας. Εκεί είπε το αμίμητο ο Βαγγέλης για την μάνα του φευγάτου και προσδιόρισε τον πραγματικό ΠΑΣΟΚο που δεν το φωνάζει αλλά και ψηφίζει στο παραβάν ΠΑΣΟΚ! Όπερ σημαίνει ότι ήθελε να πει ο ποιητής πως είναι «φευγάτος» και παλιοχαμούρης ο Γιωργάκης που δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ...

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...
Είχαμε αλλαγή φρουράς και στο Πανεπιστήμιό μας, με τον νέο Πρύτανη Γ. Καψάλη να παίρνει το τιμόνι του για τα επόμενα χρόνια. Με σηκωμένα τα μανίκια για δουλειά ο νέος Πρύτανης υπόσχεται να αλλάξει πολλά πράγματα στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα και να κάνει πράξη το όραμα διασύνδεσής του με την πόλη των Ιωαννίνων. Από την στήλη και τον υπογράφοντα καλή δύναμη κι ελπίζουμε στο μέλλον η «φιλοξενία τους» εδώ να είναι πάντοτε για καλό κι όχι το ανάποδο που, εδώ που τα λέμε, μία αναποδιά μας διακρίνει, ώστε ακόμη και φίλους πικραίνουμε!

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ...
Δεν θ’ απασχοληθεί η στήλη με την Βίκυ της Αποκεντρωμένης, διότι έχει αναλάβει πολύ σοβαρή αποστολή αυτό το διάστημα. Μετά την φυλλοξήρα των πλατανιών της Ηπείρου ασχολείται νυχθημερόν για να βάλει τάξη στα νεοδημοκρατικά αυτοδιοικητικά ζητήματα. Εν όψει των εκλογών για ΠΕΔ προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες εκείνες που θα ενισχύσουν την εκλογή «δικής της» ομάδας που θα την παραδώσει στον ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό Γ. Πατούλη, εφαρμόζοντας την οδηγία της Συγγρού «μη χαθεί η ΚΕΔ, διότι θα πέσουν κεφάλια»! Εδώ που τα λέμε, ένα τόσο ωραίο και σπουδαίο κεφάλι και κεφάλαιο είναι κρίμα να χαθεί από Ήπειρο και Δ. Μακεδονία...

Η ΑΠΟΥΣΑ...
Πάση θυσία, λοιπόν, να κερδίσει την ΠΕΔ η κ. Ευταξά, η οποία όλως παραδόξως ήταν απούσα από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Απλά έρχεται κατόπιν εορτής να δρέψει δάφνες από τους 12 δημάρχους που εκλέχθηκαν στην Ήπειρο και πρόσκεινται προς τον φιλελεύθερο χώρο. Φυσικά και θα έχει βάλει στο σακούλι των επιτυχιών της την εκλογή Αλ. Καχριμάνη και δεν θα χρεώνεται η ίδια την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο σαν κομματικό στέλεχος που έχει διοριστεί γι’ αυτό το λόγο από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά.

ΑΠΕΡΑΝΤΟ...
Ένα απέραντο «ενοικιαστηριοστάσιο» η πόλη των Ιωαννίνων αυτόν τον καιρό. Τα περισσότερα δέντρα της πόλης έχουν «ενοιαστεί» από τα γραφεία ενοικιάσεων, αντικαθιστώντας τα σχετικά ταμπλώ που δεν υπάρχουν πλέον στην πόλη μας. Το μεγαλύτερο δε ταμπλώ είναι η περίφραξη της ΟΑΣΗΣ!

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ!..
Τη μάνα τους και τον πατέρα τους ζητούσαν οι Γιαννιώτες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων γκαρσονιερών! Βρήκανα την ευκαιρία να βγάλουν τα σπασμένα και το κάνουν στις οικογένειες των φοιτητών που πολλοί θεωρούν τις τιμές απλησίαστες. Είχα την ατυχία να βιώσω εκ του σύνεγγυς τέτοιες καταστάσεις από ιδιοκτήτες που δεν έκαναν πίσω ούτε για ένα δεκάευρω! Όσον αφορά τα γραφεία κι αυτά αυτές τις ημέρες έτρεχαν να εξασφαλίσουν στέγη στους πελάτες τους για να καλύψουν τα σπασμένα του υπόλοιπου καιρού από την αναδουλειά.

ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΑΛΩΝΙΣΤΗΣ!
Άφησα τελευταία την εκκλησία μας για σήμερα, με τον Μάξιμο να έχει αλωνίσει τον Νομό με τις λειτουργίες που έκανε, οι οποίες είχαν και τον χαρακτήρα των γνωριμιών με τους κατοίκους. Ελπίζουμε να αποφύγει τις παραγνωριμίες μ’ εκείνους που κρατούσαν μακριά κι απρόσιτη την Μητρόπολη τα τελευταία χρόνια, όπου ο μακαριστός Θεόκλητος τραβούσε τον δικό του Γολγοθά, λόγω της ανημπόριας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσει δικαίωμα ο Μάξιμος στους επικριτές της Μητρόπολης, εφαρμόζοντας εκτός του «πλην Ιωαννίνων» και το «πλην επικριτών». Άλλωστε το ότι έχει ζήσει στον Αγ. Παντελεήμονα Αθηνών φτάνει για την θωράκισή του από τις κακές δυνάμεις και τα κακά πνεύματα, όπως θα τον συμβουλεύουν οι παρακείμενοι. Ο Χριστός ήλθε επί της Γης για τους αμαρτωλούς κι όχι για τους Γραμματείς και Φαρισαίους...

ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ!
• Μέσα σ’ αυτό τον γενικό ορυμαγδό, τα ευχάριστα και παλικαρίσια ήλθαν από το χώρο της δικαιοσύνης των Ιωαννίνων που έκρινε αντισυνταγματικό το παράβολο των 200 ευρώ για άσκηση έφεσης των πολιτών, προσέξτε κι όχι του Δημοσίου! Αντίκειται προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτό το χαράτσι και πρέπει πάραυτα να καταργηθεί, αποφάσισε το Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων που βρήκε το κουράγιο και την παλικαριά να οδηγηθεί σε τέτοια πρωτοποριακή απόφαση. Απόφαση που κανονικά πρέπει να σημάνει και την αρχή της κατάργησης του χαρατσιού, έτσι ώστε και οι μη έχοντες να έχουν το δικαίωμα της εφέσεως, κάτι που πολλοί Έλληνες το στερούνται λόγω της ανέχειας.

ΟΙ ΟΡΚΟΙ...
Κατά τ’ άλλα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε φρέσκες αυτοδιοικήσεις εις άπασαν την χώρα. Προηγήθηκαν οι ορκωμοσίες κι αλλού έγιναν κανονικές ενώ αλλού παράταιρες όπως της γνωστής «αγωνίστριας» του βουνού Ρ. Δούρου, που ορκίστηκε στο σύνταγμα των Κορισχάδων του Άρη Βελουχιώτη και των συντρόφων του. Πρώτη φορά είδα συναγωνίστρια του Άρη με κόκκινη δωδεκάποντη γόβα να συναγωνίζεται την αρβύλα του Βελουχιώτη που κατά τον σύντροφο Ζαχαριάδη ένα «κουσούρι» το είχε στην περπατησιά του!

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ...
Αλλαγή φρουράς στο Δήμο Ιωαννιτών και σε πολλούς άλλους Δήμους σ’ όλη την Ήπειρο. Καμία ή σχεδόν καμία αλλαγή στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Αλ. Καχριμάνη να ξαναορκίζεται ότι θα τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα και κάπου - κάπου θα τραβάει κι ένα... μπερντάκι στην εξουσία χωρίς να την προσδιορίζει αυτή. Έτσι αόριστα πετάει την πέτρα και σε οποιανού το κεφάλι πέσει...

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!
Τελικά στην Περιφέρεια Ηπείρου κακώς έγιναν οι εκλογές αφού δεν άλλαξαν και πολλά πρόσωπα στην πλειοψηφία, πλην εκείνα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, του κ. Κώστα Πέτσιου που παρά ένα εξάμηνο έκλεισε αισίως τα 40 χρόνια στην αυτοδιοίκηση σε όλες της τις μορφές.

ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ...
Ενώ για την θέση του Κώστα Πέτσιου υπήρξαν τέσσερις μνηστήρες, με δημοκρατικές διαδικασίες τυχερός τελικά είναι ο κ. Παργανάς που κατά τους γνώστες περί το περιφερειακό μέγαρο, ήταν και εκλεκτός της αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη, με τις ευλογίες βεβαίως - βεβαίως του Αλέκου Καχριμάνη!

ΟΜΑΛΑ...
Όσον αφορά στο Δήμο Ιωαννιτών τα πράγματα κύλησαν πιο ομαλά με την «ομάδα» Μπέγκα να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Δικό του το μαχαίρι, δικό μου και το καρπούζι, έκοψε κι έραψε κατά το δοκούν. Το αν θα του βγει σε καλό ή σε κακό, το 2019 θα το διαπιστώσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Έως τότε, καλό κουράγιο σε όλους και καλή δύναμη στους αυτοδιοικητικούς. Ενώ σε όσους προσδοκούσαν αξιώματα και αξιοποιήσεις στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, ας πρόσεχαν όταν ξετρύπωναν τους ψηφοφόρους για τη νίκη των ομάδων τους! Καλή δύναμη στο συμπατριώτη μου Γ. Παπαδιώτη που εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου...


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.