ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η «ΠΡΕΜΟΥΡΑ»...
Δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν την «πρεμούρα» ορισμένων από την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ ν’ αξιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία, τινα εξ’ αυτών και στην περιοχή Αμπελοκήπων. Αν είναι ιδιοκησίας τους έχουν δικαίωμα να τα κάνουν ό,τι θέλουν, αφού τόσα χρόνια είναι αναξιοποίητα. Το μεγάλωμα της Πλατείας Χατζή τους... μάρανε ορισμένους, όταν η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει είναι ένα ελεεινό κατάντημα. Μάλιστα, στο προσκλητήριο - συναγερμό κάποιων «αντιρρησιών» την προηγούμενη εβδομάδα η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή, οπότε... τζίφος η κινητοποίηση!

ΤΑ ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ...
Στην ίδια περιοχή χτίστηκαν μεγαθήρια που καλύπτουν ολόκληρα τετράγωνα και δεν είδαμε κανένα ξεσηκωμό όλα τα προηγούμενα χρόνια. προς τι λοιπόν ο όψιμος ξεσηκωμός για την... διάσωση της συγκεκριμένης ξένης ιδιοκτησίας;

❁ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ...
Σενάρια επί σεναρίων η συνάντηση Καραμανλή - Σαμαρά. Πού πήγαν, τι έφαγαν, τι ήπιαν, τι είπαν, τι αποφάσισαν τα ερωτήματα που βασανίζουν την Ελληνική κοινωνία, η οποία όσο δεν παίρνει απαντήσεις τόσο περισσότερο αφήνει την φαντασία να οργιάζει...

■ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ... ΑΕΡΟΣ!
Συζήτησαν κάτι για την εκλογή Προέδρου, κάτι για την εξεύρεση των 180 ηρωϊκών βουλευτών που θα εκλέξουν Πρόεδρο και δεν θα στηθούν κάλπες για εθνικές εκλογές, κάτι για τον ίδιο τον Καραμανλή να πει «ναι» σε υποψηφιότητα προέδρου; Οι πιο μπασμένοι στα πράγματα που σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις οργιάζει η φαντασία τους, μιλούν για παράδοση του κόμματος εις χείρας Καραμανλή, για να βγάλει εκείνος τα τελευταία κάστανα από τη φωτιά και να αποτραπεί η παράδοση εις χείρας «αλλοδόξων» που έχουν φορέσει την πανοπλία κι ετοιμάζονται να αναλάβουν «τας τύχας της χώρας», όπως έλεγε κι ένας αείμνηστος συνταγματάρχης.

❖ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ!..
Σε κοινή θέα το ραντεβού κι όχι εν κρυπτώ σαν τα... παράνομα ζευγάρια. Στο «Μύλο» του Χίλτον τα είπαν πρώην και νυν πρωθυπουργοί κι εγένετο του «μύλου» το κάγκελο από την αγωνία για τα αίτια της συνάντησής τους.

❁ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ...
Από την πλευρά του Καραμανλή υπήρχε εμπειρία σε ανάλογο ραντεβού κατά το παρελθόν και στη θέση του Α. Σαμαρά ήταν ο Δ. Αβραμόπουλος. Ήταν το 2000 όπου ο Καραμανλής ζήτησε την στήριξη του Δ. Αβραμόπουλου και η συνάντηση έγινε στον «Διόνυσο» κάτω από την Ακρόπολη. Ήταν τότε που ο Αβραμόπουλος γύρισε την πλάτη στον Καραμανλή και στη Ν.Δ. φτιάχνοντας δικό του κόμμα, χαρίζοντας μία ακόμη 4ετία στην Σημιτοπαρέα που ρήμαξε τα ταμεία του κράτους!

■ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...
Όλα αυτά έγιναν στο παρελθόν, τα οποία καλό είναι να θυμόμαστε για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Όχι πως ξεχνούμε και τα «Σαμαρικά» του 1993, αλλά λέμε τώρα, αφού τα πράγματα έχουν αρχίσει να ζορίζουν και οι «βάρβαροι» είναι έτοιμοι να εισβάλουν στην «πόλη», είναι αναγκη συνενόησης στη Ν.Δ. για να μην έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.

❖ Η ΕΙΚΟΝΑ...
Πολλοί είναι εκείνοι που μένουν στην εικόνα της συνάντησης, που μπορεί να την ερμηνεύσει κανείς κατά το δοκούν. Ίσως αυτό να ήταν και το ζητούμενο σ’ αυτή. Ότι και να ήταν, σε τελική ανάλυση το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης υπήρξε και τα ύδατα της λιμνάζουσας πολιτικής αναταράχτηκαν. Ένας Καραμανλής, έστω κι αν δεν μιλάει, λέει πολλά με τη σιωπή του...

❁ ΟΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ...
Στον αντίποδα, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου εξακολουθεί να... αρλουμπολογεί για την πετυχημένη δίχρονη παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του «σπάνε τα ντουβάρια» από τις πομφόλυγες που εξαπολύει από το... φυσερό καλαμάκι χρώματος πρασίνου που του έδωσαν για να ρουφάει το αναψυκτικό του! Λέγεται δε ότι τα έχει βρει και με τον Βαγγέλη Βενιζέλο για ν’ αντιμετωπίσουν από κοινού τον εχθρό Αλέξη, ο οποίος έχει γίνει η μεγάλη δεξαμενή των φευγάτων από το άλλοτε κραταιό κίνημα σοσιαλιστικού προσανατολισμού και περιεχομένου.

■ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ...
Με τις Ρωσίδες Κατερίνες που έμειναν παρθένες αφού οι Ρώσοι στρατιώτες πήγαν στον πόλεμο και δεν αδειάζουν ή δεν θα προλάβουν να ασχοληθούν μαζί τους, μ’ αυτό το ανδρικό Ρωσικό άσμα γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου ο δήμαρχος Χαλανδρίου! Αυτό τον καϋμό, τον πόνο και το μαράζι πήρε το ΚΚΕ και το έκανε ύμνο που τον έπαιξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου εν έτει 2014 μ.Χ.!

❖ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ...
Με την τρίτη και η ΠΕΔ απόκτησε διοίκηση με πρόεδρο τον Θεσπρωτό Γ. Λώλο, αντιπρόεδρο τον Γιαννιώτη Γρ. Γκίκα, γενικό γραμματέα τον Παργινό Α. Νάστα και μέλη τους δημάρχους Ζίτσας Μ. Πλιάκο και Ν. Σκουφά Άρτας Ευστάθιο Γιαννούλη. Τα παραπάνω είναι το τεχνικό μέρος του ζητήματος που «βασάνισε» την κοινή Ηπειρώτικη γνώμη για ένα μήνα περίπου, αφού την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας δεν ανακυρήχθηκε Προεδρείο λόγω της άγνοιας νόμων ή λόγω αδυναμίας ανάγνωσης των νόμων.

❁ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ...
Βαρυσήμαντες οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου κ. Λώλου που, αφού λυπάται για την απουσία των άλλων παρατάξεων από την εκλογή Προεδρείου, ανέλυσε τους στόχους της νέας ΠΕΔ Ηπείρου. Στα μεγάλα έργα, στη διαχείριση των απορριμμάτων και στη στήριξη των μικρών Δήμων θα εστιάσει το ενδιαφέρον της η ΠΕΔ, δήλωσε ο κ. Λώλος και σήκωσε τα μανίκια για δουλειά!

■ Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ...
Είστε σε λάθος δρόμο και θα βαδίσετε σε δύσβατους αντιδημοκρατικούς δρόμους, λέει η «αντιπολίτευση» που διεκδικούσε μοιρασιά αξιωμάτων παρ’ όλο που αγνόησαν όλες τις διαδικασίες, με προεξάρχουσα την ανακύρηξη της πρώτης δύναμης σε όργανο αυτοδιοικητικό, την νέα ΠΕΔ Ηπείρου. Μπορούμε και μόνοι μας, λέει η κεντροδεξιά παράταξη που εξέλεξε μόνη της Προεδρείο χωρίς την παρουσία και συγκατάθεση της «αντιπολίτευσης»!

❖ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΔΡΕΣ...
Για να είμαστε δίκαιοι, η ευθύνη της καθυστέρησης της εκλογής Προεδρείου ανήκει καθ’ ολοκληρία σ’ εκείνους που αγνόησαν ή δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να υπακούσουν στον σχετικό νόμο για την ΠΕΔ που είναι ξεκάθαρος και δίνει όχι μόνο μία έδρα παραπάνω στην πλειοψηφούσα παράταξη, αλλά τρεις έδρες επί πλέον από τις 9 που εξασφαλίζει από την πρώτη κατανομή. Το ξαναέγραψα αλλά δεν θέλησαν να το καταλάβουν ακόμη και στην πλειοψηφούσα παράταξη, η οποία ακολούθησε άλλο δρόμο. Ο νόμος για τις ΠΕΔ είναι ξεκάθαρος και δεν επιδέχεται άλλες ερμηνείες κι ούτε χρειάζονταν τρεις συνεδριάσεις για να εκλεγεί διοίκηση στην ΠΕΔ Ηπείρου.

❁ ΤΟ ΕΘΙΜΟ...
Επανήλθε το «έθιμο» των καταλήψεων στα σχολεία τον Νοέμβριο που κάποτε συνδιάζονταν με τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Περί τα 500 σχολεία έκαναν χρήση του «εθίμου» μέχρι χθες, μεταξύ αυτών και αρκετά στην περιοχή μας. Να ευχηθούμε από τώρα καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά ή θα διακόψουν τις πρόωρες «διακοπές» τους;

■ Η ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ...
Η παρηγοριά για το «έθιμο» των καταλήψεων ήλθε από την κ. Χουλιάρα που έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά λέγοντας ότι ορεινά σχολεία με περισσότερα και μεγάλα προβλήματα δεν το τήρησαν! Δηλαδή, καιρός να μπουν κι εκείνοι οι μαθητές στην τήρηση του «εθίμου», αν κατάλαβα καλά «κυρά δασκάλα», που λέει και το δημοτικόν άσμα!

❖ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ!..
«Έλα να κάτσουμε να κάνουμε διάλογο και να ορίσουμε την ημερομηνία εκλογών»! Αυτή ήταν η πρόσκληση του μεγάλου Αλέξη, πρώην καταληψία, νυν εν αναμονή πρωθυπουργού προς τον παλιό ΟΝΝΕΔίτη νυν πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. «Εκλογές βγάλτες από το μυαλό σου», απάντησε ο Αντώνης και έκλεισε την πόρτα στην ευκαιρία διαλόγου έτσι όπως την θέλει και την εννοεί ο Τσίπρας. Αλήθεια ο Αλέξης έχει τους 121 για να κόψει τους 180 που λέει ότι έχει ο Σαμαράς;

❁ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ...
Δεν ψάχνει για απλούς μ...κες ο Τσίπρας αλλά για πολύ μ...κες για να επισπεύσει τις εκλογές μη τον πιάσει η Άνοιξη και ξέρει καλά γιατί την φοβάται. Είναι κι αυτές οι ρημάδες οι δημοσκοπήσεις που του κάνουν ψυχρολουσίες και τον αποτρελαίνουν. Τη μία τον δείχνουν 11 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., την άλλη τον κατεβάζουν στις 3 και κάτι ψιλά. Το χειρότερο δε είναι ότι ο πρόθυμος για συνεργασία Πάνος Καμμένος μπαίνει δεν μπαίνει στην Βουλή, οπότε τα ζόρια μεγαλώνουν...

■ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ...
Και το όνομα αυτού Σκρέκας για το Υπουργείο Ανάπτυξης, διαδεχόμενος τον υπουργό πασπαρτού Ν. Δένδια εκ Κερκύρας ορμώμενο. Βουλευτής Τρικάλων ο Σκρέκας, που είναι ο μοναδικός υπουργός της Θεσσαλίας μετά τον Μάξιμο Χαρακόπουλο. Γιος πρώην βουλευτή ο σημερινός υπουργός κι εγγονός του Παπα - Σκρέκα τον οποίο κομμουνιστές είχαν γδάρει ζωντανό και τον σταύρωσαν σαν τον Χριστό ανήμερα της Μ. Παρασκευής του 1947!

❖ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΑ...
Του έδωσε υφυπουργική καρέκλα του Α. Μπέζα χωρίς άλλα απαιτούμενα αξεσουάρ για να λειτουργήσει ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Τώρα λοιπόν μαθαίνουμε από τον Αθηναϊκό Τύπο ότι ο κ. Μπέζας άρχισε το ψάξιμο αρχής γενομένης από την εξασφάλιση στέγης αφού στριμώχτηκε σε κάποιον ξεχασμένο χώρο του Υπουργείου Υγείας. Στη συνέχεια βρήκε κάτι ξεχασμένα και παραπεταμένα έπιπλα από κτίρια των Ολυμπιακών Αγώνων που χαρακτηρίστηκαν και σαν το μεγάλο φαγοπότι της Γιάννας, άρτι μεταγραφείσας εις ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τις συνιστώσες των γουναράδικων, Βίλα Αμαλία, κλπ.

❁ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΡΥΠΕΣ!
Έτσι λοιπόν από δανεικά σε δανεικά έστησε το γραφείο του ο υφυπουργός Εργασίας Α. Μπέζας κι από κει προσπαθεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά σ’ αυτόν τον ευαίρθητο χώρο και κυρίως να κλείνει τρύπες που ανοίγει ο υπουργός του ιδίου Υπουργείου, που κάθε φορά που βγαίνει στα ΜΜΕ ανοίγει και δεν κλείνει μέτωπα...

■ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ...
Φεύγοντας από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο Ν. Δένδιας άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο - βρόγχο των Ελλήνων που ακούει στο όνομα δάνεια! Επεξεργάζεται, είπε, το Υπουργείο του ένα τρόπο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων για να γλυτώσει 350.000 θέσεις εργασίας! Κάτι ακούγεται για ρυθμίσεις του 70% τώρα και του 30% σε 10-15 χρόνια!

❖ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ...
Σε πρώτη ανάγνωση καλό ακούγεται το νέο που ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας, το οποίο όμως αφήνει παρακαταθήκη στον νέο Υπουργό κ. Σκρέκα, ο οποίος από τα Τρίκαλα ρίχτηκε στα βαθειά να κολυμπήσει και ο σώζων εαυτόν δύναται σώζειν κι άλλους συνέλληνες. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει ο νέος Υπουργός όπως προέβλεψε και η σύζυγός του το γένος Καραγκούνη μέσα από το facebook! Είναι ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας των ζευγαριών ακόμη και υπουργικών οικογενειών!


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.