ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ!..
Στα Γιάννενα προχθές το βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη για τα 40χρονα της Ν.Δ. και μόνο γιορτή δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό, αφού το πολιτικό κλίμα των ημερών δεν το επιτρέπει. Με το νου στην εκλογή Προέδρου κι ενδεχομένως στις εκλογές η κ. Μπακογιάννη προσπάθησε να καταγράψει το πνεύμα το πολιτικό κι ως ήταν φυσικό, την «πλήρωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει σε οξύτητα και λαϊκισμό. Για την Ν.Δ. η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως αυτή έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Καλοτάξιδη λοιπόν!

ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ...
Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις κι όταν έχεις έναν «υψηλό» καλεσμένο γιατί πρέπει να υποστείς την βάσανο ν’ ακούσεις όλους όσους προηγούνται του κύριου ομιλητή. Ας φτιάξουν μια δική τους εκδήλωση, αν μπορούν και θέλουν και να μη στήνουν... καρτέρι για να κάνουν το κομμάτι τους. Μόνο η Βίκυ της Αποκεντρωμένης δεν τράβηξε τον καθιερωμένο χαιρετισμό κι αυτό λόγω της συνάντησής της με την Ντόρα που είχε προηγηθεί.

❁ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!..
«Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Όλοι μαζί να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, παιδιά...». Όχι, δεν το είπε ακόμη, αλλά όπου νάναι θα το ξεφουρνήσει ο Αλέξης. Έχει πει τόσα και τόσα όλο αυτό τον καιρό, με αποκορύφωμα όσα είπε στην Κρήτη. Θα τους μάθουμε να χορεύουν πεντοζάλη όταν εμείς θα βαράμε τη λίρα, είπε κι ευχήθηκε αίσιον και ευτυχές το νέο έτος!

■ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ...
Έτσι λοιπόν, θα βαράμε εμείς τον ζουρνά και οι Ευρωπαίοι θα χορεύουν στους δικούς μας ρυθμούς. Στην Ήπειρο που χορεύουμε την παπαδιά στα ποτήρια ή συρτό στα τρία, ή Πωγωνήσιο στα γόνατα με τι σόι όργανα θα μας παίζει ο Αλέξης που το πολύ - πολύ να βαράει κανένα νταϊρέ τραγουδώντας το «ψηλά στην Κωστηλάτα»;

❖ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ...
Και μ’ αυτούς που τα φάγανε τι θα κάνετε, σύντροφε Αλέξη, ηκούσθη μια φωνή κρητικιάς που το πήγε και παρακάτω. «Αυτοί που τα φάγανε είναι εδώ μέσα και τους ξέρουμε έναν - έναν, ήλθε η χαριστική βολή, ίνα πληρωθεί το ρηθέν ότι όλο το ΠΑΣΟΚ της λαμογιάς και των φαγοποτίων μετανάστευσε προς κολυμβήθρα ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε μετά το 1974 όπου οι χουντικοί βρήκαν καταφύγιο στην κολυμβήθρα ΠΑΣΟΚ!

❁ Η ΦΑΡΣΑ...
Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, ως φάρσα αυτή τη φορά, όπως έχουν πει παλαιότεροι εμού. Διότι φαρσοκωμωδία είναι αυτό που ζει η χώρα μας σήμερα. Όλα τα συντρόφια του Άκη βρήκαν καταφύγιο στη φωλιά του Αλέξη κι από κει απειλούν να παίζουν ζουρνάδες και να χορεύουν οι Ευρωπαίοι για ν’ αναγκαστούν να ανοίξουν τα πουγκιά τους να πληρώσουν τα νταβατζιλίδικα των καταφυγόντων στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ.

■ ΣΤΑ... ΤΕΣΣΕΡΑ!
Καθημερινά ακούμε ό,τι π...ριά θέλει ο καθένας εκ στομάτων ΣΥΡΙΖΑίων. Άλλος θα σκίσει τα μνημόνια, άλλος θα βάλει στα γόνατα τους δανειστές, άλλος θα τους βάλει στα τέσσερα και θα τους βουρδουλιάζει! Θα φτάσουμε, λένε, σε τέτοιο σημείο που θα μας παρακαλάνε να μας χαρίζουν τα χρέη και θα μας δίνουν τζάμπα λεφτά, γιατί εμείς είμαστε οι ωραίοι που στα τέτοια μας γράφουμε τα χρέη!

❖ ΟΙ ΧΑΦΙΕΔΕΣ...
Έφτασε σε σημείο να ψάχνει για χαφιέδες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να κυβερνήσει τη χώρα. Ήταν η απάντηση στην κρητικιά που του επεσήμανε ότι η αίθουσα στην οποία μιλούσε ήταν γεμάτη κλέφτες. «Εσένα θα σε χρειαστούμε να κυβερνήσουμε», της απάντησε ενοχλούμενος από την επισήμανσή της! Θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή των πρασινοφρουρών του 1981 όπου είχε γίνει ο αφανισμός των «γαλάζιων» με υποδείξεις κυρίως των νοσταλγών της επταετίας των συνταγματαρχών.

❁ ΣΤΟ ΡΑΦΙ!..
Με κάμποσα τέτοια ακόμη και βλέπω τον Αλέξη να παραμένει στο... ράφι! Το δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που, αν τις πιστεύεις, έσπασαν ακόμη κι αυτό το όριο των τριών μονάδων διαφοράς από τη Ν.Δ. Αυτά τα νούμερα περί 6 έως ακόμη και 10 μονάδες ούτε στην φαντασία του πιο φανατισμένου ΣΥΡΙΖΑίου δεν υπάρχουν. Ας κάνουν λίγο κράτει για τα υπουργικά κοστούμια που έχουν αρχίσει να προβάρουν οι Στρατούληδες, οι Σκουρλέτηδες και οι λοιποί Μπαρουφάκηδες!

■ ΤΑ ΣΤΑΣΙΔΙΑ...
Ενώ ψάχνουν τους 180 οι μεν και 121 ο δεν, οι υποψήφιοι Εθνοπατέρες, νυν και νέοι, έπιασαν στασίδια σε τηλεοπτικές εκπομπές. Τινές δε εξ’ αυτών που ήδη βρίσκονται στο Κυνοβούλιο προτιμούν την καταμόνας εμφάνιση φοβούμενοι τον διάλογο ή το ξεκατίνιασμα. Σ’ αυτό το τηλεθέαμα ή ακρόαμα γινόμαστε μάρτυρες από την μέρα που ο Α. Σαμαράς σφύριξε έναρξη εκλογών, προεδρικές ή εθνικές.

❖ ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!
Βάρδα μη πάμε σ’ εκλογές στο επόμενο δίμηνο γιατί θα κλάψουν μανούλες. Κάποιοι που την είδαν γαμπροί ή νυφάδες της εξουσίας θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ γιατί ο λαός δεν τσιμπάει πλέον. Καλό είναι λοιπόν να ενισχύσουν την εκλογή του Προέδρου με την ψήφο τους για να πάρουν παράταση βουλευτικής ζωής που τα όβολα είναι πολλά «Άρη»!

❁ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ...
Σε τοπικό επίπεδο και σ’ επίπεδο Ηπείρου δεν βάζω το χέρι στο Ευαγγέλιο για το ποιοι θα είναι τυχεροί σε επόμενες εθνικές εκλογές. Όσοι είπαν σε όλα ναι ας ετοιμάζουν βαλίτσες, διότι κι αν ακόμη ξαναγίνει πρώτη δύναμη η Ν.Δ. κι αν το ΠΑΣΟΚ ξαναεκλέξει βουλευτές, τότε ο λαός θα έχει κάνει τις δικές του εσωτερικές αλλαγές. Όπως έχει στρώσει ο καθένας έτσι και θα κοιμηθεί...
■ ΓΙΑ ΤΑ... ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ!
Θυμηθείτε το! «Εμείς θα βαράμε τα νταούλια και οι Ευρωπαίοι θα χορεύουν»! Θα κυνηγά τον Τσίπρα όπως το «λεφτά υπάρχουν» του Γιωργάκη! Νομίζουν ότι ξεφουρνίζουν εξυπνάδες τέτοιες, με τις οποίες ο λαός δεν θέλει και πολύ να τους πάρει στο ψιλό. Όταν λέμε ότι είναι όλοι τους για τα πανηγύρια δεν μας πιστεύετε.

❖ ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Πώς να εξηγήσω και τι να πω στο Γιώργο 6 ετών και στον Μπάμπη 2,5 ετών γι’ αυτό το «ΑΤΙΑ» που προσγειώθηκε στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων μέρες που’ναι. Η πρώτη προσπάθεια που έγινε την περασμένη Κυριακή το πρωί απέβη άκαρπη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουμε στα «Χριστουγεννιάτικα» συγκρουόμενα στην παραλίμνια περιοχή από τα οποία γλίτωσε εφέτος το Πάρκο Λιθαρίτσια.

❁ ΝΩΡΙΤΕΡΑ...
Το’φερα από δω, το’φερα από κει και πάλι δεν μου’βγαινε κάτι από Χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Όλο και κάτι από γιορτή αφιερωμένη στη μέρα της... αποχέτευσης μου’βγαινε κι άντε να πείσεις τον Μπάμπη ότι εφέτος άλλαξαν τα πράγματα και μπήκε νωρίτερα το... Τριώδιο από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!

■ ΟΙ «ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ»...
Λύση στο αδιέξοδο έδωσε ο Γιώργος που θυμήθηκε τους Καλικάντζαρους και για να φέρει τα πράγματα σε γιορταστικό περιεχόμενο αποφάνθηκε ότι κάτι τέτοιο θα είναι. Αλλά πάλι μέρα - μεσημέρι πού να βρεθούν τα καλικαντζάρια, αναρωτήθηκε ο Γιώργος που προσπαθούσε να περιγράψει πώς ήταν τα Χριστούγεννα όταν εκείνος ήταν μικρός! Δηλαδή πριν έξι χρόνια που εκείνος γεννήθηκε σε μαιευτήριο κι όχι σε ταπεινή «φάκνη» όπως την λέει ο Μπάμπης.

❖ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΛΗΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!
Καταλήξαμε όμως ότι τα Γιάννενα είναι εκτός γιορταστικού κόσμου και στο εξής θα ξενητευόμαστε στα Τρίκαλα ή στη Δράμα για να παίρνουμε γεύση από παράδοση. Εκεί όπου ακόμη ο Χριστός γεννιέται στην φάτνη, εκεί όπου ζεσταίνεται το νεογέννητο από τις ανάσες των ζώων και όπου οι βοσκοί βοήθησαν στη γέννα και οι Μάγοι έφερναν δώρα. Στα Γιάννενα ήλθε ο... Ηρώδης, ο οποίος «κατέσφαξε» την παράδοση αφήνοντας ορφανά τα Γιαννιωτόπουλα που, πώς να το κάνουμε, έχουν ανάγκη από το παραμύθι, το πραγματικό κι όχι εκείνο των πολιτικάντηδων.

❁ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ...
Μήπως, λέω μήπως, λόγω και της αλλαγής Δεσπότη στο Νομό να μην ψάλλουμε το «η γέννησή σου Χριστέ ο Θεός ημών...», αλλά το λαϊκό άσμα «στη ζούλα μ’ ανακάλυψαν και πώς θα μαστουριάσω...»; Έτσι, για να είμαστε πιο κοντά στο πνεύμα της Κεντρικής Πλατείας που είμαι σίγουρος πως ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν πετάει τη σκούφια του από την ικανοποίησή του. Παρ’ όλα αυτά και του χρόνου με υγεία...

ΝΑΤΟΣ, ΠΕΤΙΕΤΑΙ!
• Νάτος, πετιέται και ο Καμμένος που είναι έτοιμος να κάνει... σκαμνάκι στον Αλέξη! Ψάχνει για δράκους με τους οποίους θα ντύσει το παραμύθι της αποστασίας βουλευτών. Αυτό όμως έγινε άπαξ και όσο το επαναλαμβάνει, γίνεται φάρσα, όπως είπαμε και παραπάνω. Εννέα φορές, ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφωνούσε σε βουλευτή των ΑΝΕΛ για να βάλει πλάτη στην εκλογή Προέδρου, αυτό κατήγγειλε ο Πάνος και δεν αντιλαμβάνεται ότι γελοιοποιείται κατά τον πιο επαίσχυντο τρόπο. Του διαφεύγει ότι είναι... η μόνη γαλοπούλα που παρακαλάει να έλθουν πιο νωρίς τα Χριστούγεννα!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.