ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

* ΑΡΕΣΟΥΝ...
Πολλές από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι να το δουν μπροστά τους να μετουσιώνεται σε πράξη. Πρόκειται για κείνες που η προηγούμενη συγκυβέρνηση αδιαφόρησε επιδεικτικά, δεν μπόρεσε ή ήλθε σε ρήξη χωρίς σπουδαία αιτία. Έστελνε στη φυλακή και διέσυρε κόσμο ακόμη και για οφειλές λίγων ευρώ ή άρχιζε να βάζει τάξη στο δημόσιο από τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες. Το μεγάλο Βατερλώ ήταν το παιχνίδι με τον ΕΝΦΙΑ που επί τρεις μήνες, τον παίδευαν οι Χαρδουβελαίοι και οι Θεοχάρηδες για να καταλήξουν εκεί που κατέληξαν τελικά.

* ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ!..
Εγκλωβισμένος στους Σταμάτηδες και στους Μπούρες ο Α. Σαμαράς είχε φτάσει σε σημείο να πρωθυπουργεύει και να προσπαθεί να κλείνει μέτωπα που άνοιγαν οι «μεταπράτες» που παρίσταναν τους υπουργούς και που έκαναν τον καμπόσο.

* ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!..
Φανταστείτε ότι καλύτεροι υπουργοί ήταν ο Άδωνης, ο Βορίδης, ο Ντινόπουλος και η Βούλτεψη! Δεν τα γράφω τώρα που έπεσε η συγκυβέρνηση, αλλά όταν πολλάκις τα επισήμανα από τούτο το μετερίζι, τα έγραφε στα... από τέτοια της η εξουσία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας χρέωναν και εχθρότητα εναντίον τους...

* ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ...
Γράφαμε για τις επιλογές των βουλευτών με κριτήριο το ρουσφέτι και μπαίναμε στη μαύρη λίστα ως εχθροί τους. Κρατούσαν την αυθεντία για λογαριασμό τους και μας κουνούσαν το δάχτυλο. Γράφαμε για τους κυβερνητικούς διορισμούς σε καίρια πόστα μόνο και μόνο για την εξαγορά λίγων ψήφων και γινόμαστε κόκκινο πανί από τους λεγόμενους «δικούς μας», που ενίοτε είχαν περίεργη άποψη για την αξιοκρατία.

* ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ!..
Τώρα όλοι εκείνοι θα κοιτάζουν το ταβάνι για αρκετό καιρό και θα παίρνουν μαθήματα από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ετοιμάζει κρεμάλες για τους μπαγκαμπόντηδες εκτός και εντός Βουλής. Τα πρώτα μηνύματα άρχισε να τα στέλνει σε, κατά τη γνώμη της, επίορκους μνημονιακούς.

* ΤΟ ΑΓΧΟΣ...
• Ήταν εμφανές το άγχος του πρωθυπουργού όταν διάβαζε τις προγραμματικές. Είχε το άγχος να πει όσα περισσότερα μπορούσε για εσωτερική κατανάλωση, άγχος για το πώς θα τα έπαιρναν οι ξένοι και άγχος γι’ αυτά που διάβαζε και γνώριζε ότι ποτέ δεν πρόκειται να τα υλοποιήσει. Χώρια που τον είχε πιάσει και το τικ του Μητσοτάκη με τους ώμους!

❁ Τ’ ΑΚΟΥΣΑ ΟΛΑ!..
Γειά σας, φίλες και φίλοι. Από την περασμένη Κυριακή το βράδυ δηλώνω Τσίπρας και ξερό ψωμί! Δεν μ’ ενδιαφέρει πλέον τίποτα, αφού τ’ άκουσα όλα! Όλα όσα ήθελε ν’ ακούσει σύμπας ο νεοέλληνας που του άνοιξαν την καρδιά! Δεν έχει καθόλου σημασία αν θα υλοποιηθούν όσα είπε ο Αλέξης, αλλά μου άρεσαν όσα κι όπως τα είπε το παλικάρι. Αφήστε που είναι και μόδα να είσαι Συριζαίος!

■ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!
Από το βήμα της Ελληνικής Βουλής για πρώτη φορά μετά τον μακαρίτη τον Αντρέα απολαύσαμε έναν πρωθυπουργό που μοίραζε στον καθένα μας ξεχωριστά παράδεισους και σ’ όλη την Ελλάδα εθνική υπερηφάνια! Ποιος άλλος το έκανε αυτό τα τελευταία χρόνια πλην του Αλέξη;

❖ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ...
Κατά 99% συμφωνώ κι εγώ μαζί με όλους τους συμπατριώτες μου σε όσα είπε ο πρωθυπουργός όλης της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Αφήνουμε το 1% σαν επιφύλαξη μπας και δεν προκάνει επειδή οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, που έχουν στήσει αυτί, έχουν διαφορετική άποψη και θέση.

❁ Ο,ΤΙ ΗΘΕΛΕ Ν’ ΑΚΟΥΣΕΙ!..
Ό,τι ήθελε ν’ ακούσει ο λαός του το ειπε ο Αλέξης, σε αντίθεση με τους προηγούμενους που έλεγαν ό,τι ήθελαν εκείνοι! Πώς να μη συμφωνήσεις σε όσα διορθωτικά ή και δεσμευτικά είπε ο πρωθυπουργός που θ’ αλλάξουν την μοίρα και την ρότα των Ελλήνων; Ποιος γκαβός δεν θέλει το φως του, ένα πράμα...

■ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ...
Αλλού έδινε κι αλλού δεσμεύονταν ο Αλέξης την περασμένη Κυριακή το βράδυ. Απλά είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθούν όσα ακούστηκαν εκ χειλέων πρωθυπουργού! Όσα ακούστηκαν όλες τις προηγούμενες 15 μέρες από τα στελέχη του έγιναν μια σούμα και τα... σέρβιρε με ωραίο περιτύλιγμα ο κ. Τσίπρας προς τους δεινοπαθούντες Έλληνες.

❖ Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ...
Κάποιοι αγενείς και κακοήθεις υποστηρίζουν ότι τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά αλλά δεν τα είδαμε! Ναι, αλλά από αριστερή κυβέρνηση δεν είχαν την ευτυχία να τ’ ακούσουν, είναι η απάντηση που σε προσγειώνει στην πραγματικότητα.

❁ ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ...
Γκρέμισαν τα γιοφύρια οι προηγούμενοι και γι’ αυτό ζητάει ένα τόσο δα γιοφύρι από την Μέρκελ ο πρωθυπουργός. Ούτε καν σαν το γιοφύρι της Πλάκας δεν είναι το γιοφύρι που ζητάει για να περάσει στην περιοχή της ανάπτυξης και στην ολική κατάργηση της φτώχειας.

■ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΤΡΙΑ - ΔΥΟ!
Μόλις φτιάξει τη «γέφυρα» θα πουλήσει το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη και θα αναγκάσει υπουργούς και βουλευτές να περπατούν με τα πόδια, μπας και χάσουν κανένα κιλό από το αραλίκι που έχουν συνηθίσει! Θα κρατήσει όμως τα δύο για νάχει να πορεύεται η αριστερή κυβέρνησή του.

❖ ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΑ...
Επί δύο χρόνια είχαν έτοιμο και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο θα εφάρμοζαν την επόμενη μέρα των εκλογών. Μ’ αυτή τη σκέψη οι Έλληνες έδωσαν ψήφο στον Αλέξη κι έγινε αυτό που έγινε στις 25 του περασμένου μηνός το βράδυ! Προς τι λοιπόν οι «γέφυρες» μέχρι τον Ιούνιο που ζητά η κυβέρνηση, την οποία όμως δεν θέλουν να κατανοήσουν οι εταίροι μας ως... φραγκολεβαντίνοι που είναι;

❁ ΑΕΡΑΑΑ!
Θα πάρουμε πίσω τα δανεικά και τις αποζημιώσεις από τους Γερμανούς, αποφάσισε ο Αλέξης και ένα «αέρααα» ακούστηκε από τον Γλέζο που ζήτησε ένα Μάλιχερ για να εξοντώσει τους Φασίστες και τους Ναζί! Όταν ήταν ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης δεν θυμήθηκε να τους τραβήξει ένα πόλεμο που να είναι όλος δικός τους! Άντε, γιατί πολύ αέρα δώσαμε στην βρωμοΜέρκελ, που στα μικράτα της έκανε παρέα με Ναζί που είχε και πατέρα παπά!

■ ΔΩΣΕΕΕ!
Είπαμε! Δώσε και μένα μπάρμπα, ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις. Να σας πω τη μαύρη αλήθεια κι εγώ ένιωσα μια εθνική περηφάνεια με όσα άκουσα από τον πρωθυπουργό όλης της αριστεράς, όλων των ΠΑΣΟΚων μεταναστών στον ΣΥΡΙΖΑ και όλων των ψεκασμένων του ΠανοΚαμμένου. Τέτοια λόγια δεν τ’ ακούω καθημερινά από χείλη πρωθυπουργού. Άσχετα αν τα έλεγε για να είναι εντάξει προς όσα έλεγε προεκλογικά. Μια λεπτομέρεια: Ο Αλέξης είναι πρωθυπουργός πλέον κι όχι αρχηγός αντιπολίτευσης κι ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά και είπε προχθές πρέπει να βρει λεφτά να το υλοποιήσει!

❖ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟ...
Για τον νεοέλληνα που είδε τα τελευταία πέντε χρόνια να χάνεται η ζωή του, όσα είπε ο πρωθυπουργός ήταν βάλσαμο στις πληγές του. Το αν θα βρει και την υγεία του είναι ένα ζητούμενο που θα το διαπιστώσει σε βάθος χρόνου. Για καλό και για κακό ας πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ άμα θέλει να δει καλύτερες μέρες. Ο ίδιος πάντως έχει φροντίσει να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ ή χαράτσι γιατί έκανε αντίσταση προς τους προηγούμενους, που ήταν υπόδουλοι στους δανειστάδες!

❁ Η ΜΟΝΑΞΙΑ...
Δεν άντεχαν την συγκίνηση πολλοί βουλευτές και απουσίαζαν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού. Πρώτοι και καλύτεροι οι Νεοδημοκράτες που είχαν αφήσει τον αρχηγό τους μόνο του να «λούζεται» τη νέα ΕΛΠΙΔΑ που έβγαινε από τις σελίδες της ιστορίας και περιγράφονταν με τόσο γλαφυρό τρόπο από τον κ. Τσίπρα!

■ ΑΠΟΝΤΕΣ...
Είχαν λοιπόν σοβαρότερη δουλειά πολλοί βουλευτές της Ν.Δ.! Προτίμησαν το ματς των ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ από την ίδρυση (!) του νέου Ελληνικού Κράτους, κάτι που έκανε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να λυγίσει και να κλάψει! Άραγε έκλαψε για όσα θα δούμε ή για όσα θα πάθουμε από τους... νεοΝαζί που περιμένουν ν’ ακούσουν τον Κατρούγκαλο και τον Στρατούλη για ν’ αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου μας...

❖ ΠΑΘΑΜΕ... ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ!
Τέτοια... συγκίνηση δεν την είχαμε πάθει ποτέ στη ζωή μας. Μετά τον Αλέξη συγκινημένος βαθύτατα δήλωσε ο Βαρουφάκης, ενώ ποταμό δακρύων έχυσαν ο κεντροδεξιός Νίκος Χατζηνικολάου με τον επαναστάτη της αριστεράς Βαξεβάνη! Αυτόν ντε, που ανατράφηκε με την ιδέα κι από τα ταμεία της κρατικής τηλεόρασης.

❁ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ...
Μία συγκίνηση την έπαθε και ο Επίτιμος που σε τρία χρόνια πατάει τα 100! «Ήλθα να ακούσω τον πρωθυπουργό», είπε πριν την ομιλία για ν’ αναφωνήσει μετά απ’ αυτήν «Ουάου! Ήταν απίστευτος»!

■ ΕΣΠΑΣΕ ΚΑΡΔΙΕΣ!
Πάντως, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ήταν στα μέτρα του καταπονημένου και καταταλαιπωρημένου νεοέλληνα. Μαζί μ’ αυτόν και για την κυρία Γιάνα (μ’ ένα νι) και τον Μαρινάκη του Ολυμπιακού. Σάρωσε λοιπόν όλες τις τάξεις κι έσπασε καρδιές ο Αλέξης μ’ εκείνο το σπάσιμο της φωνής του που έκανε ακόμη και τη Γιάννα να ρίξει ένα μαύρο δάκρυ για τους κατατρεγμένους της Ελλάδας.

❖ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ...
Προσπαθώ ειλικρινά να μπω στο κλίμα συγκίνησης και παραδοχής για όσα καλούδια έταξε ο πρωθυπουργός. Θα ήμουν άδικος και ανθέλληνας αν δεν αποδεχόμουν όσα περί «δικαιοσύνης», «αξιοπρέπειας», «κοινωνικής δικαιοσύνης» και πατριωτισμού ανέφερε. Έχω τις επιφυλάξεις μου για πολλά απ’ αυτά όταν μεταξύ εκείνων που καλούνται να κάνουν εφαρμογή των μέτρων είναι κι αυτοί που έκαναν μεγάλα πάρτι επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Όταν μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ο άστεγος, ο άνεργος, ο απολυμένος, με τον γιο της Γιάνας και όλων των άλλων παιδιών της ολιγαρχίας, τότε βγαίνω αυτόματα από αυτήν την κατηγορία. Η ευχή για ό,τι καλύτερο επιβάλεται αυτή την ώρα, που κι αν δεν πιστεύουμε στην πραγμάτωση των ονείρων, η ανάγκη μας επιβάλλει να προσδοκούμε κάτι καλύτερο.

❁ Η ΘΥΣΙΑ...
Την θυσία της Ιφιγένειας επικαλέστηκε ο Αλέξης για να περιγράψει αυτό που θα συμβεί αν... δεν βάλουν μυαλό οι εταίροι μας και δεν αφήσουν να φυσήξει ούριος άνεμος! Μέχρι ενός σημείου σωστή η επιλογή του μύθου. Αλλά όμως ελοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί και τραγωδία όπως εκείνη του Οιδίποδα που έβγαλε μόνος του τα μάτια του κι έμεινε στην ιστορία και τυφλός και παράδειγμα προς αποφυγήν...

■ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!..
Αλήθεια, ποιος θα περίμενε μια αριστερή κυβέρνηση να ψάχνει αποκούμπι στην κοιτίδα του καπιταλισμού! Ποιος θα πίστευε από την άλλη μεριά η κοιτίδα του καπιταλισμού να «υιοθετήσει» μια αριστερή χώρα και να πιέζει ακόμη και την Μέρκελ για διευθέτηση της διαφοράς Ελλάδος - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζούμε να του δούμε κι αυτό...

❖ ΟΙ ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΙ...
Για να μην είμαστε μικρόψυχοι, όπως είπε κι ο Φαήλος, όλες οι νέες κυβερνήσεις χρειάζονται και χρόνο και βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσουν το «νέο» που συναντούν, όταν μάλιστα αυτό το «νέο» έρχεται από παλιά. Εκ των πραγμάτων λοιπόν κι επειδή τα ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο εθνικά και λιγότερο κομματικά, η εθνική συμπόρευση επιβάλλεται, αρκεί να το αντιληφθούν κι εκείνοι που οδηγούν το όχημα και να μην κινούνται ανάποδα σε διεθνείς δρόμους! Θα είναι πολύ αργά μετά ν’ αναρωτιώμαστε πού πάνε όλοι αυτοί οι μαλ...ες που έχουν... μπει στη δική μας λωρίδα. Τότε η μετωπική είναι σίγουρο πως θα έχει απώλειες...

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.