ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΘΕΜΑ!
Ενώ έχουν ανοίξει ένα σωρό μέτωπα εις άπασαν την επικράτεια κι ενώ ζούμε στην εποχή των μεζέα, στην πόλη μας σηκώνεται θέμα λειτουργίας οίκων ανοχής για επαγγελματική αποκατάσταση ανέργων γυναικών, κάτι που θα... κτυπήσει κατακέφαλα την ανεργία! Χώρια που οι πάσης φύσεως «μεζεάδες» - όχι μεζέδες, θα συναντούν τους επτά ουρανούς, μειώνοντας κοινωνικού τύπου προβλήματα!

ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ...
Διαμαρτύρονται, λοιπόν, οι κάτοικοι των Καρδαμιτσίων, που κάτι πήρε τ’ αυτί τους ότι αυτή η αναπτυσσόμενη περιοχή έχει προτιμηθεί για άνοιγμα τέτοιου είδους μαγαζιού. Άρχισαν έτσι τις ριπές κατά Δήμο μεριά, ο οποίος εκ του νόμου είναι υποχρεωμένος να εκδώσει άδεια λειτουργίας, αφού εξετάσει το όλον ζήτημα και χωροταξικά.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...
Δικαίωμα των κυριών που θα στελεχώσουν έναν τέτοιο επαγγελματικό χώρο, αλλά γιατί αυτό πρέπει να γίνει σ’ ένα πυκνοκατοικημένο συνοικισμό όπως είναι τα Καρδαμίτσια, που έχουν στοχοποιηθεί αυτή τη στιγμή, όπως τα Σεισμόπληκτα παλαιότερα; Όταν βγαίνουν σχολεία εκτός πόλεως πώς μπορεί να σκέφτεται κανείς να εγκαταστήσει τέτοια επιχειρηματική δράση στην καρδιά ενός τέτοιου συνοικισμού; Ελπίζω να το αποφύγει ο Δήμος, στον οποίο δυστυχώς έχει περιέλθει η ευθύνη...

ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ...
• Ιδιωτικό Θεραπευτήριο προτίμησε η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη για να βρει την υγεία της. Μετά τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή μια ακόμη Υπουργός απαξιώνει το Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και προτιμούν Ιδιωτικές Κλινικές. Άστραψε και βρόντιξε γι’ αυτό ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, γκάγκαρος ΣΥΡΙΖΑίος, ο οποίος ζήτησε από την κ. Βαλαβάνη, αφού φέρει πίσω τις καταθέσεις της από τράπεζες του εξωτερικού, να παραιτηθεί από το υπουργικό αξίωμα. Έτσι γινόταν και στην Σοβιετία. Οι άνθρωποι του κόμματος είχαν εξαίρετη θέση και στην αποθεραπεία...

❁ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ!
Φέρτε τις καταθέσεις πίσω στη χώρα, είναι το σύνθημα που κυκλοφορεί στα κυβερνητικά στέκια. Το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» έχει παραληφθεί από το αριστερό λεξιλόγιο για λόγους εξισορροπιστικούς, διότι κάτι τέτοιο ενοχλεί σφόδρα το νέο ΠΑΣΟΚ που έχει δώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ.

■ ΑΙΣΧΟΣ!..
Ντροπή και αίσχος στον Χαρδούβελη που το 2012 έβγαζε τον ιδρώτα του σταγόνα - σταγόνα στις τράπεζες του εξωτερικού! «Φοβήθηκα από καμιά στραβή και τ’ ασφάλισα στο εξωτερικό», ήταν η κυνική δήλωση του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, που για έξι μήνες διαπραγματεύονταν την οικονομία της χώρας! Είχε βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, ο Α. Σαμαράς με εντολή Βενιζέλου, που κι εκείνος είχε πάρει εντολή από Σημίτη ν’ αντικαταστήσει τον άλλο Σημιτικό Στουρνάρα για να πάει... σόι το βασίλειο!

❖ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ...
Δεν ρίχνω όλη την ευθύνη στον Α. Σαμαρά για κάποιες επιλογές, αφού είχε να κάνει με συνεταίρο. Δυστυχώς, όμως, εκείνος καλείται τώρα ν’ απολογηθεί για τις επιλογές αυτές και δεν βλέπω να στηρίζεται από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ.

❁ Η ΒΟΜΒΑ...
Σκάει η βόμβα διοχέτευσης καταθέσεων Χαρδούβελη και κάνουν... πάρτι οι ΣΥΡΙΖΑίοι με τ’ αποκαλυπτήρια. Για το ότι οι δικοί τους υπουργοί και τα δικά τους μεγαλοστελέχατα τύπου Βαλαβάνη, Παπαδημούλη, Τσουκαλά βρέθηκαν με παχυλές καταθέσεις στο εξωτερικό ούτε που άνοιξε μύτη. Καλώς καμωμένα γι’ αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά έξω για την... ώρα την κακιά, όπως παιδαριωδώς αποκάλυψε ο Χαρδούβελας!

■ Η ΤΑΞΗ...
Δεν μιλάμε για συμψηφισμούς, αλλά για ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης, κάτι που έπρεπε να εφαρμόζουν στην πράξη εκείνοι που μας κυβερνούν. Πιέζουν τον απλό μικροκαταθέτη να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα εκείνοι που έχουν φροντίσει να διασφαλίσουν τα δικά τους εκατομμύρια, για να τα επιστρέψουν προφανώς σε περίπτωση που η χώρα νοσταλγήσει την δραχμούλα.

❖ ΟΡΘΗ!..
Ορθή η άποψη του κ. Φλαμπουράρη για επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα, με πρώτους εκείνους από τον δικό του πολιτικό χώρο. Αυτός το είπε, αλλά δεν φαίνεται να πείθονται οι σύντροφοί του. Αναμένεται το άνοιγμα των λιστών Λαγκάρντ - Νικολούδη κι ό,τι άλλο κυκλοφορεί στην πιάτσα.

❁ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ...
Θα είναι πραγματική εθνική προσφορά αν η σημερινή Κυβέρνηση ανοίξει τις περιβόητες λίστες για να πληροφορηθεί ο λαός πού και από ποιους πήγαν τα κλεμμένα, διότι περί κλεμμένων πρόκειται. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν πρόκειται να πάει άκλαφτος και θα πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του. Κάτι για 13 αρχεία με όνομα Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ειδικό δικαστήριο που παραπέμπει ευθέως σε όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Αν αφεθεί η δικαιοσύνη ελεύθερη δεν θα τρίβουμε τα μάτια μας αλλά θα μουτζώνουμε τους εαυτούς μας για την ανοχή που δείξαμε σ’ ένα διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα.

■ ΟΙ ΜΙΖΕΣ...
Γίνεται, λέει, και δικαστήριο για τις μίζες της Siemens. Ένα σωρό κόσμος που δούλευε για λογαριασμό της, Έλληνες ή ξένοι, παραπέμπονται και δεν είδα πουθενά τον εκπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα. Αυτόν ντε που «κυβερνούσε» επί δεκαετίες τη χώρα, που ήταν και γιος του αντάρτη γιατρού κοντά στον Βελουχιώτη. Αυτός που ήταν φάτσα - μπάλα πρώτη θέση στη ΔΕΘ το 2009, όπου ο Γιωργάκης ούρλιαζε το «λεφτά υπάρχουν»!

❖ ΑΝΕΓΓΙΧΤΟΣ!
Αυτόν που ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Γιωργάκης, ούτε ο Παπαδήμος, ούτε ο Πικραμένος, ούτε ο Σαμαράς πείραξε. Αυτόν που ό,τι πετούσε, ό,τι κολυμπούσε, ό,τι περπατούσε σε εθνικό επίπεδο περνούσε πρώτα από τις εταιρίες του. Γι’ αυτόν δεν θα υπάρξει έλεγχος από την αριστερή συγκυβέρνηση;

❁ ΤΑ ΜΕΖΕΑ!
Αν δεν υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν οι κυβερνητικοί τότε δεν θα έχουν μέζεα στο στεατοπυγικό υποσυστήματος όπως έλεγε ανήρ τις πολιτικός Ζουράρις αποκαλούμενος, εκ του ιερού βήματος της Ελληνικής Βουλής!

■ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ...
Αν έχετε άγνωστες λέξεις περί μέζεων και στεατοπυγικού συστήματος τα παράπονά σας στους δασκάλους σας που δεν φρόντισαν να σας τις διδάξουν! Άλλως πως, ευθυνόσαστε οι ίδιοι, διότι όταν διδάσκονταν η αρχαία Ελληνική εμείς την γράφαμε στα... μέζεα που από δημιουργίας ανθρωπίνου είδους κατοικοεδρεύουν περί την βουβωνική χώρα του ανδρικού σώματος και ενίοτε χαρακτηρίζουν και τον ανδρισμό ανδρών τινών, επιφανών και μη.

❖ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ...
Κι ενώ ο λόγος για «μέζεα», ο λαός γίνεται θεατής ενός κακόγουστου σήριαλ που παίζεται με τα βαπτίσια των Τροϊκανών, θεσμών και λοιπών αλχημιστών. Ο πονοκέφαλος των Ελλήνων είναι αν θα πηγαίνουν στα Υπουργεία οι «θεσμοί» ή θα πηγαίνουν τα Υπουργεία στους θεσμούς που κατοικοεδρεύουν σε ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, με προτιμότερο το «Μεγάλη Βρετάνια»!

❁ Η... ΤΕΤΡΑΔΑ!
Κατέληξε τελικά η Κυβέρνηση στο πώς θα ονομάζεται η Τρόικα, η οποία έγινε... τετράδα! Brussels Group και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε! Αυτό το Group (γκρουπούσκουλα;) θα πάει και θα έρχεται για να ξεχάσουμε εκείνη την μισητή Τρόικα που κατσικώνονταν στα Υπουργεία. Μετά έχει και μια... αναφυλλαξία και εκείνος ο Στρατούλης, που, όπως έχουμε ξαναγράψει, εκείνος μάχεται ως ξεχασμένος λεγεωνάριος που δεν του έχουν πει ακόμη ότι ο πόλεμος της αρλούμπας έχει τελειώσει προ πολλού και ότι επικρατεί πλέον το καθεστώς της κωλοτούμπας!

■ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
Όπως σας το έγραφα προχθές και μάλιστα σε αποκλειστικότητα: Το αρχείο του Λέανδρου Βρανούση βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι «κτήμα» των Ηπειρωτών συμπατριωτών του δωρητή. Επίσημα την ανακοίνωση έκανε προχθές σε συνέντευξή του ο γνωστός καθηγητής της Φιλοσοφικής και Πρόεδρος Φ.Π.Ψ. Κώστας Πέτσιος, ο οποίος, δεν έκρυβε την χαρά του, διότι σ’ αυτόν έλαχε ο κλήρος να του εμπιστευτούν το συγκεκριμένο αρχείο, του οποίου η αξία είναι τεράστια. Και τώρα δουλειά για να δούμε τι κρύβουν τα αρχεία του Λ. Βρανούση, λέει ο κ. Πέτσιος, ο οποίος βάζει ακόμη ένα μεγάλο «λιθάρι» στην έρευνα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς...

❖ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ...
Είχαμε επισημάνει από αυτή τη στήλη αρκετές φορές στο παρελθόν το πρόβλημα που υπήρξε στην Αγγειοχειρουργική του Π.Π.Γ.Ν.Ι. με την μη στελέχωσή της. Δεν ήταν βόμβα που έσκασε έτσι ξαφνικά με την παραίτηση του ενός και μοναδικού καθηγητή, γιατρού, βοηθού, ειδικευόμενου κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς κ. Ματσάγκα. Απηύδησε ο άνθρωπος και τα παράτησε εξαντλώντας κάθε περιθώριο ανοχής όλα αυτά τα χρόνια που ως μοναχικός καβαλάρης προσέφερε υπηρεσίες εξυπηρετώντας σχεδόν την μισή Ελλάδα.

❁ Η ΓΥΜΝΙΑ...
Γυμνό από αγγειοχειρουργό το Π.Π.Γ.Ν.Ι. θα ψάχνει να βρει αντικαταστάτη χωρίς την ελπίδα να γίνει κάτι τέτοιο. Ποιος... τρελός θα έλθει να φορτωθεί ευθύνες όταν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα υποστεί τα ίδια με τον κ. Ματσάγκα. Ούτε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ούτε και η σημερινή έχουν την διάθεση για τακτοποίηση του ζητήματος. Επομένως, οι πολίτες... απαγορεύεται αυστηρώς να ασθενούν έως ότου υπάρξει λύση στο πρόβλημα!

■ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ...
Αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή και σε μια πόλη που τις προηγούμενες μέρες ήταν στο επίκεντρο του ιατρικού ενδιαφέροντος με το καρδιολογικό συνέδριο που έγινε. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός όπου επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ήλθαν στην πόλη μας για ν’ ανακοινώσουν νέα ιατρικά επιτεύγματα και τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

❖ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!..
Σημαντικό το γεγονός για την ιατρική κοινότητα, αλλά σημαντικότερο για την πόλη μας που έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί τόσους επισκέπτες, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, καθιστώντας την κέντρο ιατρικού τουρισμού. Αυτό είναι το κέρδος και της τοπικής οικονομίας, αν θέλουμε να δούμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και από την ωφελιμιστική τους πλευρά. Να σημειωθεί η συμβολή του γνωστού Γιαννιώτη Καθηγητή Καρδιολογίας και Προέδρου της Πανελλήνιας Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανου Φούσα, ο οποίος βρήκε ακόμη έναν τρόπο να γίνει χρήσιμος στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Περιμένουμε ανάλογες κινήσεις και από άλλους άξιους Ηπειρώτες που πρέπει να θυμούνται τον τόπο που τους γέννησε...

❁ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ...
Ένα άλλο προσυνέδριο έγινε προχθές στην πόλη μας και είχε να κάνει με το συνέδριο που θα γίνει στην ΚΕΔΕ. Ζητήματα ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, οι αλλαγές στον «Καλλικράτη», η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι εξισωτικές αποζημιώσεις ήταν μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

■ ΠΑΡΟΥΣΑ!..
Πολλοί αυτοδιοικητικοί, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, είχαν τον δικό τους ρόλο και λόγο να παρίστανται στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ, όπως ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας και ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Λώλος κι άλλοι πολλοί. Εκείνη η πρώην της Β. Ηπείρου ακολουθούμενη από μερικά από τα «ορφανά» της με ποιον ακριβώς ρόλο βρέθηκε στην εκδήλωση και μάλιστα είχε στο νου της να κάνει και τοποθέτηση, με ποια ιδιότητα άραγε; Τόσο πολύ της άρεσε η Ήπειρος και ψάχνει λόγο να την επισκεφθεί; Άραγε, γιατί η ίδια δεν έκανε έναν απολογισμό για το... τεράστιο έργο ανάπτυξης που άφησε πίσω της, για να πούμε κι εμείς ότι μας έλειψε; Αχ, αχ άμοιρε Α. Σαμαρά, με τις φαεινές ιδέες που είχες όταν στελέχωνες την κρατική μηχανή. Με αυτήν την απορία θα μείνεις για το τι έφταιξε στις 25 Ιανουαρίου του 2015!


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.