ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

• ΟΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ…
Κατά εκατοντάδες φτάνουν στη χώρα μας οι κατατρεγμένοι από χώρες που βασιλεύει ο φόβος και το χάος. Όπως-όπως άνθρωποι απελπισμένοι συσσωρεύονται σε σαπιοκάραβα και ψάχνουν να βρουν ένα τόπο ν' ακουμπήσουν το κουφάρι τους, όσοι τελικά το καταφέρνουν να βγουν σε ξηρά.

• Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΣ…
Αυτή είναι η πλευρά του ζητήματος των μεταναστών-προσφύγων ενώ η άλλη είναι αυτή της δικής μας χώρας, που λόγω της δικής μας κατάστασης δεν είναι σε θέση να «φιλοξενήσει» όλους της γης τους απελπισμένους! Γι' αυτό τους «τσουβαλιάζει» στα νησιά, όπως στην Κω πρόσφατα.

• ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ;
Θα τους βάλουμε σε εγκαταλελλειμένα στρατόπεδα λέει η γνωστή πρώην μεγαλόψυχη Χριστοδουλοπούλου, νυν Υπουργός λαθρομετανάστευσης. Αυτό εννοούσε όταν αυτά τα χρόνια μιλούσε για ανθρώπινα δικαιώματα: ότι θα μετέτρεπε τα στρατόπεδα σε αποθήκες ψυχών; Αν ναι, τότε προς τι η κατάργηση των στρατοπέδων της Αμυγδαλέζας και η χύμα κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς καμιά προοπτική επιβίωσής τους. Εκτός από την αποστολή στα «γκούλαγκ» της φραουλόπολης Μανωλάδας για κάτι που θα μας κάνει να μιλάμε σε λίγο για εκμετάλλευση ανθρώπων από άνθρωπο, σε μια χώρα με «πρώτη φορά αριστερά», έχουν σκεφτεί κάτι άλλο γι' αυτούς τους δύστυχους;

• ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ…
• Με την νεοεκλεγείσα βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζούφη συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στην οποία εξέφρασαν τα παράπονά τους για την κακή λειτουργία του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια! Η βουλευτής, ιατρός η ίδια, διαβεβαίωσε τους παραπονούμενους, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αστειεύεται και με σταθερή βούληση θα δώσει λύσεις.  Στα παραπάνω δεν βλέπω πουθενά την είδηση και την άμεση λύση των προβλημάτων. Η είδηση μάλλον βρίσκεται στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές (ΣΥΡΙΖΑ) έμειναν ικανοποιημένες από τις αόριστες δεσμεύσεις της κα Τζούφη, η οποία δεν χρειάζονταν τέτοια ενημέρωση, όταν η ίδια γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά τα προβλήματα, αφού και η ίδια πριν από τις 25 Γενάρη τα ζούσε στο πετσί της. Αλλά, είπαμε, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

❁ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά αδέλφια εν Χριστώ: Ο αναστηθείς να κάνει ένα θαύμα ακόμη να μας σώσει σαν λαό από τις αμαρτίες του παρελθόντος, που απειλούν να μας τιμωρήσουν παραδειγματικά και να ζήσουμε την κόλαση σε όλο της το μεγαλείο!..

■ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ  ΘΑΥΜΑ!..
Ο Χριστός που Ανέστη ας κάνει κι ένα ακόμη θαύμα να φέρει τον καπετάνιο της Ζωής στον τόπο του, για να της αλλάξει τα φώτα και κυρίως να της αλλάξει… λάστιχα από το αυτοκίνητό της, για να μη ξεσπά στον απλό λαό που εδώ που τα λέμε τα ήθελε κι 'κείνον ο τάχας του, όταν αποφάσισε πρώτη φορά αριστερά!..

❖ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΜΑΙ ΕΓΩ;
Ξέρεις ποια είμαι εγώ; Άλλαξέ μου εδώ και τώρα το λάστιχο για να μη σε στείλω στο σπίτι σου! Δεν τα λέω εγώ που έτσι κι αλλιώς δεν είμαι και πολύ καλός άνθρωπος, αλλά ο υπάλληλος Βενζινάδικου στην Εύβοια, που είχε δύο ατυχίες μαζεμένες την ίδια μέρα. Η πρώτη ατυχία ήταν ότι την ημέρα της Ανάστασης είχε βάρδια και η δεύτερη που έπεσε πάνω στην γνωστή Ζωή ανα το Πανελλήνιο, αλλά άγνωστη στον υπάλληλο που όμως ομολόγησε ότι ήταν οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ!

❁ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
Δώσε μου τα στοιχεία σου και τα στοιχεία του αφεντικού σου να σε στείλω στο σπίτι σου αναιδέστατε, που δεν μου αλλάζεις λάστιχο!.. «Δεν είμαι λαστιχάς κυρά μου! Εγώ βενζίνη βάζω και άντε να σου κοιτάξω τα λάστιχα για αέρα»! Κάτι τέτοιο συνέβη σε δύο δόσεις και έγινε τούρμπο η Ζωή και σείστηκε όλη η χώρα για μια ακόμη φορά…

■ ΦΕΡΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ!
Μεγάλη υπόθεση το καλαμοκαβαλίκεμα της κοπέλας. Φέρτε τον καπετάνιο και βάλτε τον στις λιμνούλες του Εθνικού Κήπου να κάνει ταξίδια για να είναι δίπλα στη Βουλή, μπας και βρει ισορροπία. Αλλιώς θα ζήσουμε πολλές άγριες καταστάσεις…

 ❖ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ!
Πασχαλινές μέρες και ο νους του νεοέλληνα ταξίδευε μεταξύ οβελία, κοκορετσίου, λαθρομεταναστών και δανειστών! Ήλθε και η Ζωή με το σπασμένο λάστιχο από ατύχημα κι έδεσε το σκηνικό κι έκανε την Πασχαλιά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Τα «πυροτεχνήματα» της πολιτικής επισκίασαν τα πυροτεχνήματα της Ανάστασης με τα δεύτερα να είναι στρακα-στρούκες, εκτός της περιοχής της Μεσσηνίας που έγιναν αιτία απώλειας ζωών.

 ❁ ΣΤΟ ΙΔΙΟ… ΔΡΑΜΑ!
Πώς να σχολιάσεις και τι να γράψεις και την φετινή Πασχαλιά που το δράμα της χώρα εξακολουθεί να εξελίσσεται χωρίς να υπάρχει Αναστάσιμο μήνυμα. Προσπάθησαν να φέρουν Ανάσταση οι ιερείς στις εκκλησίες αλλά κι εφέτος στο ίδιο δράμα θεατής ο λαός.

■ Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ…
Απαισιόδοξα τα μηνύματα των Αρχών του τόπου εφέτος. Όλα περιείχαν την απαισιοδοξία λόγω της οικονομικής κρίσης. Η έκφραση της ελπίδας για κάτι καλύτερο χάνονταν από την απαισιοδοξία, ότι το ταμείον είναι μείον και το Αναστάσιμο φως δεν είναι ικανό από μόνο του να μετατραπεί σ' ελπίδα για κάτι ευοίωνο.

❖ Η ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ…
Θα μείνουμε στην Ε.Ε. ή θα μας πετάξουν κλωτσιδόν έξω απ' αυτή; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των Ελλήνων. Το ίδιο δίλημμα δεν φαίνεται ν' απασχολεί την πολιτική ηγεσία, η οποία έχει να λύσει προβλήματα πολυγλωσσίας των στελεχών της.

❁ ΦΕΥΓΕΙ… ΜΕΝΟΝΤΑΣ!
Απλά μηνύματα όπως αυτά της εγκατάλειψης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πρωτεύουσας στα χέρια των αντεξουσιαστών στην Αθήνα, διχάζουν τα στελέχη της κυβέρνησης με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Πανούση να μένει ή να φεύγει από την κυβέρνηση!..

 ■ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ…
Στα δικά μας τώρα. Αρκετοί εφέτος οι επισκέπτες στην περιοχή για συνεορτασμό. Τα ξενοδοχεία της πόλης πρώτα και μετά η ευρύτερη περιοχή υποδέχτηκαν πολλούς από τους θαρραλέους από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη και βοηθούντος του καιρού απόλαυσαν τις γιορτές κατά τον καλύτερο τρόπο.

❖ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ…
Χιλιάδες πιστών κατέκλυσαν την πλατεία Ιωαννίνων την Μ. Παρασκευή το βράδυ στην συνάντηση των Επιταφίων, η οποία εφέτος άλλαξε θέση κι έγινε μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου. Ήταν προφανώς επιλογή του Μάξιμου αυτή η αλλαγή, ο οποίος για πρώτη φορά χοροστατούσε ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Στο τέλος τράβηξε κι ένα χριστιανικό κήρυγμα, κάτι που έδειχνε να το απολαμβάνουν οι συγκεντρωθέντες πιστοί, οι οποίοι δεν έλεγαν να φύγουν από αυτή την ακολουθία, μετά την ολοκλήρωσή της.

❁ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ  ΤΕΤΟΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ!!!
Δεν είναι όλα μαύρα σ' αυτή την χώρα και υπάρχουν εξαιρέσεις ακόμη και στο χώρο της Παιδείας, μου έλεγε φίλος της στήλης και με προέτρεπε να κάνω μια αναφορά στον τρόπο που συμπεριφέρονται και διδάσκουν τα μαθήματα και το ήθος καθηγητές στο Γυμνάσιο Ζίτσας.

 ■ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ
Εκεί λοιπόν στο Γυμνάσιο Ζίτσας και πάντοτε με την καθοδήγηση δύο άξιων καθηγητριών της Γερακοπούλου Χρυσούλας και Κολοβού Ελένης, τα παιδιά εκτός όλων των άλλων γίνονται αποδέκτες «συνεργοί» σε πολιτιστικού περιεχομένου δράσεις, τέτοιες που κάνει το σχολείο να ξεχωρίζει μέσα από πολλά άλλα της ευρύτερης περιοχής. Αυτά μου είπε φίλος της στήλης που έχει άμεση άποψη αφού και ο ίδιος είναι ευτυχής γονέας που έχει εμπιστευτεί τα παιδιά του σε τέτοιους δασκάλους, σε τέτοιο σχολείο έστω κι αν αυτό δεν είναι στο κέντρο της πόλης. Ο ίδιος φίλος καλά λόγια είχε να πει και γι' άλλους δασκάλους του ίδιου σχολείου, όπως και για τον Διευθυντή ο οποίος έχει την ευθύνη της καθοδήγησης.

❖ ΟΙ ΙΚΑΝΟΙ
Η στήλη είναι ανοιχτή και σε τέτοιες ειδήσεις για ν' αποφεύγει την καταγραφή μόνο του μαύρου και του γκρίζου. Υπάρχουν άνθρωποι σε όλους τους χώρους που ξεχωρίζουν από τη δράση τους, οι οποίοι ό,τι κάνουν, το κάνουν υπεύθυνα και με μεράκι. Δυστυχώς αυτοί χάνονται διότι κυριεύει ο ωχαδερφισμός και η τακτική ότι κάτι που μπορώ να το κάνω αύριο γιατί να το κάνω σήμερα!

❁ Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ!
Όταν ήμουν μικρός κάθε τόσο έβγαινε κάποια αίρεση και ανακοίνωνε το τέλος του κόσμου! Άλλοι έπαιρναν τα βουνά για ν' αποφύγουν καταποντισμούς κι άλλοι έφτιαχναν υπόγειες στοές για να τρυπώσουν και να γλυτώσουν τον αφανισμό! Εμείς οι απλοί άνθρωποι, απλά περιμέναμε την συντέλεια γιατί δεν είχαμε άλλες επιλογές. Όταν δεν έρχονταν η συντέλεια, απλά άλλαζε η ημερομηνία. Κι αυτό συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, όπου κάποιοι επιτήδειοι-παλαβοί σκαρφίζονται παρόμοιες καταστάσεις. Μια ματιά στα Ελληνικά πράγματα θα δείτε ότι δεν απέχουμε και πολύ από την καταστροφή! Επόμενη ημερομηνία 24 Απριλίου!

■ ΜΕΣΑ ΣΤ' ΑΠΡΙΛΗ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ…
Ευτυχώς που υπάρχει και υπουργός Εθνικής Άμυνας να μας θυμίζει τις παλιές ένδοξες ημέρες των Πασχαλινών εορτασμών στα στρατόπεδα. Στρατός και λαός αδελφομένοι με μια μερίδα αρνιού κι ένα κόκκινο αυγό. Τυχερό στρατόπεδο του Γουδή, απ' όπου εξόρμησαν τα τεθωρακισμένα του «μπαρμπα» Στέλιου μια μέρα τ' Απρίλη, τότε «που το μέλλον το 'χτιζε η νιότη, η τιμή του αγρότη και πρώτος ο στρατιώτης», όπως ήθελε το άσμα της εποχής. Όλα ήταν ίδια με «τότε» χωρίς όμως τα γνωστά άσματα «μέσα στ' Απρίλη τη γιορτή…» και «Κράτα τα κλειδιά – κράτα τα γερά»…

❖ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ…
Μετά και την αναβίωση του στρατιωτικού Πάσχα, καιρός είναι να ζήσουμε την «πολεμική αρετή των Ελλήνων» και κάπου εκεί στον Αύγουστο φυσικά και την «Ολυμπιάδος τραγουδιού». Ξεκινήσαμε με τα πανηγύρια στα Σύνταγμα την ημέρα της εθνικής εορτής την 25η Μαρτίου…


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.