ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Μας έφτασε κι ο Μάιος! Η άνοιξη επιτέλους αρχίζει να ντύνεται με τα λέλουδα, ο κόσμος να τρέχει στους αγρούς να πιάσει τον Μάη και η Ήπειρος να γίνεται προορισμός τουριστικός! Είδατε πόσο ρομαντικά άνοιξα την σημερινή στήλη!

ΑΦΑΝΤΑ...
Δεν υπήρχαν δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλης μας το τριήμερο της Πρωτομαγιάς για να χωρέσουν τους επισκέπτες. Αυτά ας τ’ ακούσουν και ας τα δουν όλοι εκείνοι που σήκωναν καπετανάτα όταν μάθαιναν ότι θα αυξηθούν τα τουριστικά καταλύματα στην πόλη, διότι θεωρούσαν ότι θα πρέπει να προστατεύεται το μονοπωλιακό καθεστώς της τουριστικής ανάπτυξης.

Η ΠΡΟΙΚΑ...
Πολλοί λοιπόν οι επισκέπτες κι αυτό το τριήμερο, όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο που, πώς να το κάνουμε, η φύση την προίκισε με ομορφιές απλόχερα. Μπορεί να μη το αντιλαμβανόμαστε εμείς τόσο όσο εκείνοι που την έχουν κατατάξει στους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ...
Δεν αναφέρομαι στους Τούρκους τουρίστες που έχουν καταντήσει... ανέκδοτο με δύο λέξεις, αλλά πρώτα στους Έλληνες που έχουν ανακαλύψει την άλλη Ελλάδα όπως είναι η Ήπειρος και την προτιμούν και την εμπιστεύονται όλο και πιο πολλοί για να πάρουν μια ανάσα.

ΟΙ ΥΜΝΟΙ...
Κάθε τόσο γίνονται ύμνοι από διεθνή ΜΜΕ στην Ήπειρο, κάτι που δίνει την δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να γίνονται γνώστες αυτού του εξωτικού τουριστικού προορισμού. Πρόσφατο παράδειγμα το αφιέρωμα της «Telegraph» που στην κυριολεξία αποθεώνει την περιοχή μας με την παρθένα φύση, τα τεράστια φαράγγια και τα χωριά της που δένουν αρμονικά με το υπόλοιπο σκηνικό.

Η ΠΡΟΒΟΛΗ...
Σ’ αυτούς λοιπόν τους δύσκολους καιρούς το να γίνεται μια τέτοια προβολή της Ηπείρου έξωθεν και χωρίς να ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ, είναι ευλογία και μια ανάσα για την οικονομία της αποδεδειγμένα φτωχότερης περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ!..
Τι κάνει όμως η Ελληνική Πολιτεία για να ενισχυθεί αυτό το «κομμάτι» της Ελληνικής γης; Εντελώς τίποτα! Εκτός από την Εγνατία Οδό που η κατασκευή της κράτησε καμιά... τριανταριά χρόνια, αφού πρώτα έφαγαν οι νταβατζήδες τον άμπακο, όλα τ’ άλλα καρκινοβατούν. Το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι σχεδόν στ’ αζήτητα, η Ιόνια Οδός έτσι που πάει έχει αρχίσει να ζηλεύει την χρονοκαθυστέρηση της Εγνατίας, η Αμβρακία Οδός περνάει στα χέρια πτωχευμένων εργολάβων και το Λιμάνι Ηγουμενίτσας ζηλεύει την «Αμβρακία Οδό» σε εργολαβικό δυναμικό!

ΤΟΤΕ ΤΡΩΓΑΜΕ... ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!
Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έριχνε χρήματα για έργα υποδομής στη χώρα εμείς στην Ήπειρο τρώγαμε... σοσιαλισμό και οι Κρητικοί γέμιζαν τις τσέπες τους, διότι ο Παπανδρεϊσμός έτρεχε από τις κρητικές βράκες τους! Αυτή την Εγνατία την ξεκίνησαν οι Ιταλοί κάπου το 1979 ανοίγοντας μια τρύπα στο Ανήλιο που για μια δεκαετία περίπου χρησιμοποιήθηκε ως στάνη για τα πρόβατα των ντόπιων.

Η ΧΑΡΑΞΗ...
Επί Μητσοτάκη και εσπευσμένα χαράχθηκε η Εγνατία όταν μέσω του Ελληνο-Αμερικανού Νίκολας Γκέιτζ (Γκατζογιάννη) πληροφορήθηκε ότι οι Ευρωπαίοι την προγραμμάτιζαν από Αλβανία, Γιουγκοσλαβία τότε, Βουλγαρία! Έκτοτε την παρέλαβε ο Κ. Λαλιώτης που μας διαβεβαίωνε ότι θα την ολοκλήρωνε το 2000. Τελικά, η Εγνατία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2009 επί Κ. Καραμανλή του Β’ και Γ. Σουφλιά του Α’ και έκτοτε λειτουργεί ενώνοντας την Δύση με την Ανατολή...

ΧΡΗΣΙΜΑ...
Καλά λοιπόν τα τριήμερα των αργιών και για την Ήπειρο. Αποδεικνύονται χρήσιμα για την περιοχή μας και μακάρι να υπήρχε τρόπος να πολλαπλασιαστούν. Ο τουρισμός ίσως αποδειχτεί η σωτήρια λίθος για την οικονομία της περιοχής κι ολόκληρης της χώρας, διότι όλες οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες πάνε κατά διαβόλου!

ΤΑ... ΑΓΛΑΪΣΜΑΤΑ!
Ο ένας μετά τον άλλο σχεδόν όλα τα... αγλαΐσματα της σημερινής κυβέρνησης αρχίζουν να «γκριζάρουν» την κατάσταση της χώρας, με τον Πρωθυπουργό να μη ξέρει τελικά από πού να φυλαχτεί. Μετά τις εξυπνάδες Βούτση έρχεται ο έτερος μέχρις οστέων αριστερός Λαφαζάνης να προδικάσει το τέλος της κυβέρνησής του αν οι «εταίροι» μας δεν βάλουν μυαλό!

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ...
Ένας άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πιστωτικό γεγονός εντός δεκαπέντε ημερών, ενώ η εκ μεταγραφής εκ της φυλής των πρασίνων Λούκα Κατσέλη της Εθνικής Τράπεζας βαράει τις καμπάνες του τινάγματος στον αέρα του τραπεζικού συστήματος.

ΑΜΥΝΕΤΑΙ...
Μόνο ο Στρατούλης αμύνεται του αριστερού πατρίου εδάφους επειδή ακόμη δεν του έχουν πει ότι έγινε κυβέρνηση προ εκατό ημερών περίπου. Βγαίνει συχνά - πυκνά από το «αμπρί» του ο Υπουργός Στρατούλης, ρίχνει άσφαιρα πυρά και δεν βρέθηκε κανείς ακόμη να του πει ότι είναι στρακαστρούκες! Μου θυμίζει δύο Κρητικούς που στην μάχη της Κρήτης πήραν τα βουνά και δεν κατέβαιναν από αυτά αν δεν τελείωνε ο πόλεμος. Κάποιος τους το «σφύριξε» κάπου στην δεκαετία του ‘80 και αποφάσισαν να ξανασμίξουν με το ανθρώπινο είδος!

ΟΙ ΕΚΑΤΟ ΜΕΡΕΣ!
Με αυτά και με πολλά άλλα που είδαμε, ακούσαμε και ζήσαμε τις πρώτες εκατό μέρες της πρώτης φοράς Αριστεράς ορισμένοι αρχίζουν να ψιλοαρμενίζουν, κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να πηδήξουν από το σαπιοκάραβο και κάποιοι τρίτοι, οι σοβαρότεροι, ετοιμάζονται για σεμπριές. Οι τελευταίοι χαμηλώνουν τόνους και με το βλέμμα στραμμένο στην αντιπολίτευση σκέφτονται να την χρησιμοποιήσουν σαν σωσίβιο για ν’ αποφύγουν τα γκρεμοτσακίσματα στα βράχια.
Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ...
Ζητούν από την αντιπολίτευση να συμπεριφερθεί πατριωτικά και εθνικά, διότι οι καιροί ου μενετοί! Απαιτούν να κάνει η αντιπολίτευση το εθνικό χρέος για συνενννόηση, κάτι που οι ίδιοι ουδέποτε έκαναν στο παρελθόν. Η θέση μας είναι να ανταποκριθεί στο κάλεσμα η αντιπολίτευση για να σωθεί η χώρα, όχι όμως οι Λαφαζαναίοι, οι Σκουρλέτηδες και οι Βαγενούδες! Αστέρι «πεντάστερο» η Άννα Βαγενά, που μετέτρεψε τη Βουλή σε καραγκιόζ μπερντέ!

ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ!
Το τελευταίο σενάριο θέλει κυβερνητικό σχήμα με εξωθεσμικούς στην κυβέρνηση και με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής (;) τον Δ. Αβραμόπουλο και φυσικά με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σε πρώτο πλάνο! Φαντάζεστε κυβέρνηση με Άδωνη, Στρατούλη, Βαγενά, Βούτση, Νικολόπουλο; Θα είναι η καλύτερη επιθεώρηση της χρονιάς!

ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ!
Μαθαίνω δε, ότι του Δ. αβραμόπουλου καθόλου δεν του αρέσει ούτε του πάει το κοστούμι του Επιτρόπου της Ε.Ε. Θέλει να επιστρέψει στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό, αλλά επειδή δεν έχει βουλευτική ιδιότητα, το βασανίζει το πράγμα. Σε μια θέση εθνικού πρωθυπουργού δεν θα έλεγε όχι, για να μην πω ότι θα βάλει λυτούς και δεμένους να του κάτσει μια τέτοια ευκαιρία. Το μόνο ζόρικο σ’ αυτό το εγχείρημα είναι το Καραμανλικό στρατόπεδο που, όσο νάναι, δεν θα το δει και με πολύ καλό μάτι...

ΜΕ ΕΝΑ «Μ»!
Είναι, λέει, κι ένας αναπληρωτής υπουργός που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια, που έβγαλε 80.000 ευρώ στο εξωτερικό μετά την υπουργοποίησή του και το όνομά του έχει ένα «Μ». Λέτε να είναι αλήθεια ή να είναι ΜΠούρδες που ένα «Μ» το έχουν μέσα τους;

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ...
Καταργείται η «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» από την σημερινή κυβέρνηση για λόγους που δεν γίνονται ευρέως γνωστοί! Προφανώς η εγκατάσταση του κομματικού κράτους εμποδίζεται από την διαφάνεια, οπότε η κατάργηση της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» ήταν επιβεβλημένη!

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ...
ΠΑΣΟΚα αποκάλεσε ΠΑΣΟΚο λαμόγιο on air και εγένετο της Βαγενά το κάγκελο! Η γνωστή λοιπόν από την τέχνη κ. Άννα Βαγενά που κοιμήθηκε ΠΑΣΟΚ και... ξύπνησε ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα καραγκιοζιλίκια στη Βουλή με τα κασετόφωνα, θέλησε να δοκιμάσει την τύχη της τηλεοπτικά και αποκάλεσε λαμόγιο τον πρώην σύντροφο Γρηγοράκο! Ποιος είδε τον Γρηγοράκο και δεν φοβήθηκε! «Γνωριζόμαστε πολύ καλά από τότε που γύριζες όλα τα υπουργεία για την επιδοτούμενη τέχνη», της είπε ο Γρηγοράκος κι εκείνη απαντώντας θυμήθηκε ότι ήταν της γενιάς του Γεννηματά και του Λαλιώτη, για τον οποίο Λαλιώτη βάζει το χέρι στη φωτιά! Ξεχασε όμως ότι την ίδια περίοδο με τους παραπάνω ήταν και ο Άκης! Μετά τον παραπάνω καυγά και τα αποκαλυπτήρια της Αννούλας για την επιδοτούμενη τέχνη, βγήκε στον αέρα κι άλλη χορηγία επί προηγούμενης κυβέρνησης ΣαμαροΒενιζέλων μέσω της αμαρτωλής ΝΕΡΙΤ, της οποίας, ως είναι γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέγας πολέμιος! Τα καλά και συμφέροντα τελικά είναι διαχρονικά και διακομματικά. Τι ήθελε κι άνοιγε το στόμα της η συντρόφισσα Αννούλα όταν γνώριζε ότι θα της έβγαζαν όλα τα άπλυτα στη φόρα;

ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ!
Όσο και να κατηγορεί ο αριστερός κ. Βούτσης τους Έλληνες ότι θα καταντήσουν οι σερβιτόροι της υπόλοιπης Ευρώπης, το βέβαιο είναι ότι η σημερινή οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και είναι ατόπημα του εν λόγω να συκοφαντεί έναν ολόκληρο κλάδο.

ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ...
Το ίδιο παραμύθι με τα περί γκαρσονιών το είχαμε ακούσει πριν το 1981, όταν ο Αντρέας πολεμούσε την ΕΟΚ! «Δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων και μόλις γίνουμε κυβέρνηση θα βγούμε από την ΕΟΚ, θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ και θα διώξουμε τις βάσεις του θανάτου», διατυμπάνιζε από τα μπαλκόνια ο Αντρέας κι από κάτω το πλήθος αλλάλαζε. Το ίδιο έκανε προεκλογικά κι ο Αλέξης, που μ’ ένα νόμο θα καταργούσε το μνημόνιο και με μια «ματιά» θα διέγραφε το χρέος!

Η ΔΙΑΦΟΡΑ...
Μεταξύ Αντρέα τότε και Αλέξη σήμερα υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Τότε ο Αντρέας όλα τα «μαχαίρωνε» πουλώντας νταϊλίκι διότι είχε την Ευρωπαϊκή προίκα αφάγωτη, ενώ ο Αλέξης είναι σκυμμένος και με το χέρι απλωμένο για ζητιανιά και τα νταηλίκια είναι γεμάτα από αέρα κοπανιστό!

Ο «ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ»!..
Απαξιωτικός λοιπόν προς τους χιλιάδες Έλληνες που ασχολούνται με τον τουρισμό ο Υπουργός Βούτσης. Απαξιωτικός προς χιλιάδες νέα αγόρια και κορίτσια που φουλτακιάζουν τα πόδια τους από την ορθοστασία για να βγάλουν το μεροκάματο έντιμα και χωρίς να βαρυγκομούν, τιμώντας την εργασία που κάνουν. Βλέπετε, όλα αυτά τα παιδιά δεν έχουν την προνομιακή θέση του «κανακάρη» του κ. Βούτση που «σήκωνε» τις καταθέσεις των «γκαρσονιών» με μοναδικά εφόδια μία μαύρη κουκούλα κι ένα εξάσφαιρο!

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...
Δεν καταλαβαίνω την τακτική της αντιπολίτευσης συλλήβδην που βλέπουν τον κ. Βούτση να φτύνει ολόκληρη την κοινωνία αλλά και το κοινοβούλιο και ανέχονται τις μπούρδες του. Τόσο αμνήμονες είναι, μεγαλόκαρδοι ή διεφθαρμένοι που κανένας δεν του υπενθυμίζει ότι είναι ο μόνος ο οποίος δεν δικαιούται να ομιλεί για την «ευταξία», διότι ο ίδιος τα έκανε θάλασσα στο άμεσο δικό του περιβάλλον;