ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ!..
Φίλη καλή αναγνώστρια της στήλης ζητά να γίνω πιο ξεκάθαρος σε όσα ανέφερα για την νέα «διοίκηση» στην Μητρόπολη Ιωαννίνων και πώς αυτή πορεύεται στο νέο υπό τον Μάξιμο καθεστώς. Αυτά ζητώ κι εγώ να μάθω, φίλη μου, από τον νέο Άγιο Ιωαννίνων, ο οποίος ήλθε στην Μητρόπολή μας ως πολλά υποσχόμενος και τον οποίο η στήλη ανέκραξε τρις «Άξιος»!

ΤΟ ΡΑΣΟ...
Δύσκολα πράγματα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, Αγγελική, διότι το ράσο και πολλά κρύβει κι άμα το ακουμπήσεις... καίει! Ο υπογράφων είναι πολλά παθών και γι’ αυτό είναι προσεκτικός σ’ αυτά που γράφει και κυρίως σ’ αυτά που εννοεί.

ΤΟ «ΒΑΣΙΛΕΙΟ»...
Ακόμη δεν έχει κλείσει χρόνο στο «θρόνο» ο Μάξιμος για να έχει καθαρή εικόνα για το «βασίλειό» του, οπότε οποιαδήποτε αυστηρή κριτική είναι άκαιρη. Αυτή τη στιγμή, αν καλά αντιλαμβάνομαι, «παίζει» ένα παιχνίδι σαν αυτό του ποντικού με τη γάτα με ό,τι του άφησε «κληρονομιά» ο Θεόκλητος και δεν απέχει και πολύ από το ξετύλιγμα του «μίτου της Αριάδνης».

Η ΤΑΞΗ...
Θεωρώ ότι έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να βάλει τάξη στο «βασίλειό του» ο Μάξιμος, ακόμη κι αν χρειαστεί να θυσιάσει «αμνούς» και «μόσχους» σιτευτούς και καλοαναθρεμένους, τινες εκ των οποίων «βύζαιναν από πολλές μάνες», όπως λένε και στο χωριό μου!

ΑΝΟΙΚΤΟ...
Το «εκκλησιαστικό» ζήτημα για την στήλη δεν έχει κλείσει, έστω κι αν δώσαμε άφεση αμαρτιών εμείς οι «λαϊκοί αμαρτωλοί» σε «μεγαλόσταυρους» και μεγαλοσχήμονες. Δεν θα πάψουμε να ξεσκαλίζουμε υποθέσεις «εμπλεκομένων» με τα εκκλησιαστικά που τα είδαν σαν επιχείρηση δικού τους προσπορισμού κρατώντας πολλές φορές και στασίδια ιεροψαλτών, αν και γνωρίζοντες ότι τα «φάλτσα» ήταν οι επιδόσεις τους. Κατάλαβες, φίλη μου Αγγελική;

ΑΠΟΛΑΥΣΗ...
• Απόλαυση τηλεοπτικός διάλογος μεταξύ Φίλη - Γεωργιάδη! Ο Φίλης χάραξε κόκκινες γραμμές, με τον Άδωνι να τις πατάει και να κτυπάνε... κόκκινο τα νεύρα του! Το ωραίο το είπε ο Άδωνις σε γυναίκα που παραπονέθηκε ότι ως ανασφάλιστη δεν μπορούσε να εγχειριστεί. «Και γιατί δεν μ’ έπαιρνες τηλέφωνο να σου λύσω το ζήτημα σ’ ένα λεπτό», της απάντησε ο Άδωνις και γέλασαν τα χειλάκια πολλών πικραμένων. Αλήθεια, όταν ήταν Υπουργός Υγείας ο Άδωνις προλάβαινε να σηκώνει τηλέφωνα παθόντων, όταν είναι γνωστό ότι όλη μέρα «πολεμούσε» στα ΜΜΕ; Α ρε Σαμαρά τι έχεις κάνει στη ζωή σου...

❁ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ...
Έχει τους δικούς της «εξαίρετους» λόγους και επισκέπτεται συχνά την περιοχή μας η πρώην «ένοικος» της Β. Ηπείρου Βίκυ Ευταξά εκτός από το να συναντάται με τα «ορφανά». Η αγαπημένη της στήλης κ. Βίκυ μετά την παραίτησή της από την Αποκεντρωμένη αισθάνεται την ανάγκη να συνεχίσει το έργο της ανάπτυξης της Ηπείρου και γι’ αυτό έφτασε ακόμη και μέχρι στο να κάνει υποδείξεις στην ΠΕΔ Ηπείρου για το πώς πρέπει να ενεργήσει.

■ ΧΩΡΙΣ ΡΟΛΟ...
Δυστυχώς όμως για την πρώην διορισμένη από τη Ν.Δ. «αποκεντρωμένη» Ευταξά, εκεί στην ΠΕΔ ορισμένοι δεν έχουν και μεγάλη διάθεση να την ακούσουν και να πάρουν σοβαρά εκ των υστέρων προτάσεις ανάπτυξης και είναι αποφασισμένοι να μη ξαναδεχτούν υποδείξεις, εντολές - διαταγές από ένα πρόσωπο που κανένα θεσμικό ρόλο δεν κατέχει αυτή τη στιγμή.

❖ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...
Βέβαια, στην κ. Ευταξά δεν απαγορεύει κανείς το δικαίωμα να επισκέπτεται έναν τόπο στον οποίο κάποτε έπαιξε ένα ρόλο διορισμένη από τον κομματικό της φορέα. Επίσης, η κ. Ευταξά, αν το θελήσει, έχει όλο το δικαίωμα να ασκήσει με οποιαδήποτε ιδιότητα οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα θέλει, διότι πρέπει και να ζήσει, αλλά καλό είναι ν’ αποφεύγει κάποιες ενέργειες οι οποίες μπορούν και να εκληφθούν διαφορετικά και να την εκθέσουν...

❁ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ!
Υπεράνω το κόμμα και για τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ηπείρου και ιδιαίτερα του Νομού Ιωαννίνων σε ό,τι αφορά το καθεστώς που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της Ζωσιμαίας. Το «είπα - ξείπα» του Υπουργού Παιδείας οδηγεί αυτό το εκπαιδευτικό Ηπειρωτικό κόσμημα σε έκπτωση από τα Πρότυπα Σχολεία, διότι, κατά τους «αριστερούς», ένας τέτοιος διαχωρισμός έχει ρατσιστικό χαρακτήρα.

■ ΒΟΥΒΟΙ!..
Ούτε μία ντουφεκιά λοιπόν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού, οι τρεις εκ των οποίων είναι «εκπαιδευτικοί». Άκουσαν την φωνή του κόμματός τους κι όχι τη φωνή της ντόπιας κοινωνίας που έστω και αργά προσπάθησε να κάνει τις παρεμβάσεις της...
❖ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ...
Ότι όμως δεν τόλμησαν ή αδιαφόρησαν οι Ηπειρώτες βουλευτές το έπραξε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατέθεσε τροπολογία έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η Ζωσιμαία Σχολή στα Πρότυπα Σχολεία! Παρεμβάσεις έχουν κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με σχετικό ψήφισμα, η ΕΗΜ, καθώς και άλλοι φορείς της πόλης μας. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής κανείς στο αρμόδιο Υπουργείο αυτής της κυβέρνησης ούτε που... ίδρωσε το αυτί τους!

❁ ΜΕ ΑΛΛΟΤΡΙΑ...
Αντί να ευαισθητοποιηθούν και να αγωνιστούν γι’ αυτό το καυτό ζήτημα οι ντόπιοι κυβερνητικοί βουλευτές, δύο απ’ αυτούς μας γνωστοποίησαν με δελτία τύπου πως βοήθησαν στον εκδημοκρατισμό της διοίκησης (ο κ. Στέφος) και πως έμαθε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής η κ. Τζούφη, που εκατό μέρες πριν υπηρετούσε η ίδια στο σύστημα! Πάνω απ’ όλα, η προβολή κι όχι η συνδρομή στην επίλυση των προβλημάτων.

■ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ!..
Η κατάσταση στο χώρο της υγείας ήταν που ήταν άθλια, τώρα γίνεται και πιο τραγική. Οι ελλείψεις από το προσωπικό μέχρι τα αναλώσιμα έχουν κτυπήσει... κόκκινο με τον υπουργό να απαιτεί εδώ και τώρα την παραίτηση των διοικήσεων των νοσοκομείων και στους αντικαταστάτες μάλλον θα χαρίσουν από ένα... μαγικό ραβδάκι που θα θεραπεύει πάσαν νόσον...

❖ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ...
Κάποιοι από τους διοικητές που είχαν επιλεγεί από προηγούμενες κυβερνήσεις για να προσφέρουν υπηρεσίες υπάκουσαν στις παραινέσεις - εντολές - διαταγές του Υπουργού, ενώ ορισμένοι αντιστέκονται απαιτώντας μετ’ επιτάσεως όχι τα δεδουλευμένα αλλά και τα προβλεπόμενα μέχρι τη λήξη της θητείας τους!

❁ ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ!
Πράξη ευθύνης και σοβαρότητας είναι η παραίτηση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου κ. Λαζόπουλου, ο οποίος δεν περίμενε να τον εξευτελίσει ο αρμόδιος Υπουργός με αποπομπή μέσα από ειδικό νόμο που ετοιμάζει. «Με σεβασμό στο θεσμό και επειδή οι προσωπικές μου αρχές απαγορεύουν αυστηρά υστερόβουλες λογικές διεκδίκησης, μέσω δικαστικής οδού, αποζημίωσης από το δημόσιο, υπέβαλα την παραίτησή μου από 30 Απρίλη». Αυτά γράφει ο κ. διοικητής και πρέπει να γίνει παράδειγμα σε πολλούς συναδέλφους του που έχουν κολλήσει στην καρέκλα «απειλώντας» μάλιστα με καριέρα διοικητή.

■ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΟΝΕΙΣ!
Κάποτε όλη η Ελλάδα μιλούσε για τα «δικά μας παιδιά», ενώ επί αριστερής κυβέρνησης άρχισε να μιλά για την τακτοποίηση των δικών τους γονέων! Την στοργική μαμά της Προέδρου της Βουλής κ. Αλεξίου διόρισε η κυβέρνηση Πρόεδρο στο ΕΣΡ! Τους ξέφυγε ο μπαμπάς από Πρόεδρος της Δημοκρατίας οπότε, η στοργική (δις) μαμά δικαιούνταν μια θέση εξουσίας.

❖ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ!
Όσοι διαβάσατε την στήλη την προηγούμενη Τετάρτη θα είδατε ότι μέσες - άκρες σας είχα ψιλοαναφέρει τον αναπληρωτή υπουργό μ’ ένα «Μ» που κατηγορήθηκε για εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό. Επειδή ο υπουργός απειλούσε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σας έγραψα τη λέξη «Μπούρδες» που ηχητικά και γραμματικά σας παρέπεμπε στον κ. Μάρδα, ο οποίος όμως αμάρτησε για την κόρη του που θα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές χωρίς όμως να έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές! Βέβαια, τα «μαντάτα» περί του ονόματος μας ήλθαν από την Γερμανική «Μπιλντ», οπότε λύθηκε και το μυστήριο! Άντε σιγά - σιγά να ξανακούσουμε «Ντόιτσε - Βέλλε» για να ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται στην Ελλάδα.

❁ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...
Πώς αλλιώς είπαμε ότι γράφεται το μνημόνιο; Όχι πώς βαπτίστηκε, αλλά πώς γράφεται. Καθώς επίσης βλέπω κάποιους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛηδες στα γόνατα και δεν χορεύουν Πωγωνίσιο. Είναι οι ζουρνάδες που θα βαράγανε για να χορεύουν οι άλλοι και τελικά τον χορό τον σέρνει ο Στρατούλης (κολλημένη μ’ αυτόν η στήλη) και δεν το έχει καταλάβει κάνοντας κόκκινους κύκλους. Κάποιος φωνάζει «κλείστε κύκλο παιδιά» κι εκεί είναι που γίνεται ο χαμός ο μεγάλος.

■ ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ...
Μια πρώτη γεύση νομιμότητας την πήραν οι «άλλες» δημοκρατικές δυνάμεις της ΠΕΔ Ηπείρου για το πώς συγκροτείται σε σώμα και το ποια είναι η πλειοψηφία. Ασφαλιστικά μέτρα είχαν κάνει εναντίον της συγκρότησης του σώματος πριν από ορισμένους μήνες. Το αρμόδιο Ειρηνοδικείο απέρριψε την προσφυγή και απλά αναμένεται η επικύρωση από το Πρωτοδικείο που θα εκδικάσει την υπόθεση το φθινόπωρο...

❖ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ...
Για όσους δεν το κατάλαβαν, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τα ελληνικά ΜΜΕ για το πώς μπορεί να δολοφονηθεί και να «μαγειρευτεί» ένα τετράχρονο παιδί! Εκεί ανάμεσα στις συνταγές των σεφ όλων των καναλιών μπορείς να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες για την τραγική κατάληξη ενός παιδιού από τα χέρια του ίδιου του του πατέρα. Φυσικά ακολουθούν οι «συνταγές» από τους μάγειρες, τις «μαγείρισσες» των καναλιών και του φιλοθεάμονος κοινού για το πώς πρέπει να «μαγειρευτεί» ο παιδοκτόνος!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.