ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ;
Κατρούγκαλος: «Δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση αλλά θα υπηρετήσουμε το μνημόνιο που υπογράψαμε». Θεέ μου, τι άλλο θ’ ακούσουμε και τα δούμε; Τι πίνουν οι άνθρωποι και ο ένας διαγωνίζεται τον άλλο σε αρλούμπες; Και συνεχίζει αυτός ο «γίγαντας» της πολιτικής: «Δεν είμαστε μνημονιακοί αλλά αριστεροί»... Γ...ώ τους εγκεφάλους της πολιτικής!

ΑΠΟΡΙΑ ΔΡΙΤΣΑ!..
Αμ ο άλλος! Για τον Δρίτσα ο λόγος που ο Πρωθυπουργός ξεπούλησε τον ΟΛΠ κι εκείνος όχι μόνο δήλωσε άγνοια αλλά απόρησε πώς δεν τον ενημέρωσε ο Αλέξης για ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα που ήταν αρμοδιότητάς του. Κοντολογής, ο κ. Δρίτσας κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη που δεν του μαρτύρησαν ότι τον έχουν γραμμένο οριζόντια και καθέτως.

ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ...
Πριν ασχοληθώ με την πολιτική έβγαζα 60.000 (την μέρα, μήνα, χρόνο;), είπε ο Κατρούγκαλος απευθυνόμενος προς τους απανταχού ξεσηκωμένους. Δεν κάνουμε λόγο για τσίπα διότι αυτή περισσεύει σ’ αυτή τη χώρα, αλλά κάποιος σοβαρός δεν τον μαζεύει ώστε εξ αιτίας του να μη τρώνε τζάμπα το ξύλο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ...
Με εισόδημα 60.000 την ημέρα ζούσε μάλλον, διότι η εργατιά στο γραφείο του κατέφευγε για να λυτρωθεί ακουμπώντας παχυλά ποσά. Δεν μπορεί λοιπόν τώρα να διαπραγματεύεται τις τύχες και τις ζωές των αγροτών, των εργατών, των συνταξιούχων και των ανέργων. Η πρόκληση είναι μεγάλη και ας τον περιμαζέψει ο πρωθυπουργός προτού του δώσουν οι αγριεμένοι να... φάει το μαντηλάκι και την παρδαλή γραβάτα του.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ...
Το πιο σοβαρό, που είναι άξιο αναφοράς, είναι η δέσμευση του Υπουργού Κατρούγκαλου για μη μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών. Η δέσμευση έγινε στον Χατζηνικολάου διότι την επόμενη μέρα άρχισαν οι γυριστές ενώπιον των ιεροεξεταστών του γνωστού κουαρτέτου. Έφαγε τόσο «ξύλο» ο ομορφονιός κλαρινογαμπρός που θα το θυμάται για όλη του τη ζωή.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ!
Να θυμηθείτε ότι αν δεν πέσει η Κυβέρνηση, ο Κατρούγκαλος θα έχει την τύχη του Βαρουφάκη, του οποίου τα χνάρια ακολουθεί. Ενώ ο Γιάνης μάζευε στοιχεία για τη συγγραφή βιβλίων, ετούτος μαζεύει πελάτες για το μέλλον και τα 60 χιλιάρικα θα τα πολλαπλασιάσει. Τζάμπα πάντως δεν θα θυσιαστεί!

ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Μετά τον Γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που αποκατέστησε όλο το σόι μέχρι την γκόμενά του στα Υπουργεία, ήλθε η σειρά της νεολαίισας Σβίγγου ν’ αποκαταστήσει τον αγαπημένο της διορίζοντάς τον κι αυτόν σε Υπουργείο. Το μόνο που δεν πληροφορηθήκαμε είναι πού ήταν καπετάνιοι στον εμφύλιο οι παππούδες τους ή αν μετέφερε κάποιος από τους προγόνους σημειώματα στους αντάρτες μέσα από τις πάνες τους όπως γίνονταν με τους αντάρτες του... γλυκού νερού επί ΠΑΣΟΚ γιανα εξασφαλίσουν συντάξεις αντιστασιακών.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ...
Αντάρτης στον ΕΔΕΣ ο αείμνηστος πατέρας μου ο οποίος δεν πρόλαβε να εξαργυρώσει τους αγώνες προς την πατρίδα του, όπως όριζε το τότε Παπανδρεϊκό καθεστώς. Κάποιοι, λοιπόν, επιτήδειοι πλησίασαν τη γερόντισσα μάνα του και της πρότειναν να ενταχθεί εκείνη σε αντιστασιακό καθεστώς για να δικαιούται σύνταξη εθνικής αντίστασης. Η απάντηση της γερόντισσας ήταν απάντηση παλιάς κοπής και τους έστειλε όλους... αδιάβαστους, από κει που ήλθαν: «Όταν εγώ μεγάλωνα εννιά παιδιά και είχα την ανάγκη της κρατικής πρόνοιας δεν την είχα γιατί και το κράτος ήταν φτωχό. Τώρα δεν έχω ανάγκη από σύνταξη και την εκχωρώ, αν έχω αυτή τη δυνατότητα, σε άλλες μανάδες που μεγαλώνουν πολλά παιδιά κι εκείνες ξέρουν πώς μεγαλώνουν αυτά»!

Η ΣΥΛΛΗΨΗ...
Γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα μιας ανθελληνικής στάσης από τους «φίλους» μας τους Αλβανούς που δεν ξέρει κανείς σε τι σκοπεύουν. Μαθαίνουμε ότι η Αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα μπουζούριασε τον πρώην Υπουργό και Βορειοηπειρώτη Σπ. Ξέρα χρεώνοντάς του οικονομικές ατασθαλίες την περίοδο της υπουργίας του. Πέρα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης η πράξη αυτή της Αλβανικής Κυβέρνησης σαν σκοπό έχει να βάλει χέρι και πόδι στην Ελληνική μειονότητα που ζει στο Νότο και όπου μέχρι τώρα δεν έχει προσβάσεις.

ΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ...
Επαναφέρει Χοτζικές μεθόδους ο Σοσιαλιστής Ράμα για να εκφοβίσει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και όπου νάναι θα εφαρμόσει τα σχέδια και τις πρακτικές της περιόδου 1945-1990. Η σύλληψη Σπ. Ξέρα είναι η αρχή μιας καλά οργανωμένης επίθεσης του Ραμανικού καθεστώτος όχι μόνο προς την Ελληνική μειονότητα, αλλά και προς την ίδια την Ελλάδα των ΤσιπροΚαμμένων που κοιμούνται τον ύπνο της αριστεράς...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ!
Την ίδια στιγμή της σύλληψης του Σπ. Ξέρα ένας άλλος Βουλευτής του Ραμανικού καθεστώτος έρχεται στα Γιάννενα και εντελώς ξεδιάντροπα και προκλητικά μιλάει για Αλβανική ΑΟΖ και για επιστροφή των Τσάμηδων στις ρίζες τους! Όπως τ’ ακούτε, φίλοι μου. Έχει το θράσος να βάζει θέμα Τσάμηδων οι οποίοι εξεδιώχθηκαν από την χώρα διότι έβαλαν με το νου τους να φτιάξουν αυτόνομο κράτος στην Θεσπρωτία την περίοδο της κατοχής και γι’ αυτό το λόγο εντάχθηκαν στα Γερμανικά στρατεύματα πολεμώντας εναντίον των Ελλήνων.

ΤΟ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ...
Αυτό λοιπόν το Χοτζικό κατάλοιπο, ο Βουλευτής του Ράμα ήλθε στα Γιάννενα και προπαγάνδιζε το δίκαιο του Αλβανικού καθεστώτος όσον αφορά την αποκατάσταση εγκληματιών πολέμου όπως ήταν οι Τσάμηδες οι οποίοι βαρύνονται με ένα σωρό εγκλήματα με αποκορύφωμα την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς που ήταν η σπίθα στη φωτιά που ξέσπασε μετά από τις αντάρκτικες δυνάμεις του Ν. Ζέρβα που επελήφθη του ζητήματος εκκαθαρίσεων των εγκληματιών Τσάμηδων!

ΤΙ ΖΗΤΑ;
Τι ζητά λοιπόν ο Κότσι Κοκδήμας (Ελληνικό όνομα) ετούτη την εποχή που οι Έλληνες δεν είναι και τόσο στα καλά τους; Γιατί προκαλεί και μάλιστα μέσα στο «σπίτι» που τον φιλοξενεί; Γενικά τι ακριβώς επιδιώκει η Αλβανική Κυβέρνηση από τους Έλληνες εκείθεν και δώθεν των συνόρων; Ας έχουν κατά νου ότι πάντοτε αυτή η χώρα θα γεννά έναν Ζέρβα!

ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΣ!..
Όσον αφορά για τον εν λόγω Βουλευτή, είναι από κείνους τους σοσιαλιστές Αλβανούς που το μεταχοτζικό καθεστώς τον έκανε ζάμπλουτο και γι’ αυτό είχε κι αυτό το ιταμό ύφος απέναντι στη χώρα μας. Μάλιστα, σ’ αυτόν τον τύπο φέρονται προσκολυόμενοι Έλληνες (Ελλάδος) ψευτοπατριώτες που εντός Ελλάδος πουλάνε πατριωτισμό και εθνικοφροσύνη όπως κι εντός Αλβανίας από την εποχή του Φλαμούρ Τσάνι, για όσους θυμούνται. Απ’ αυτούς τους «πατριώτες» ποιος θα μας σώσει τελικά;

Η ΠΡΟΒΑ...
Βρε τον καψοπάνο Καμμένο, τι έπαθε. Από νησί σε νησί και από χωράφι σε χωράφι έτρεχε να κρυφτεί με το Σινούκ από την «ένθερμη» υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Κω! Είχε προφητέψει ο Αλέξης ότι θα φύγουν με ελικόπτερο και μία πρώτη γεύση την πήραν προχθές με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτη να κάνει πρόβα για το πώς θα είναι τα πράγματα όταν θα χρειαστεί να πετάξει ή να τους πετάξουν από την εξουσία.

ΣΙΩΠΗ...
Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση είχαμε από «Χατζηκώστα» μεριά για όσα δημοσιοποιήσαμε πριν μερικές μέρες για την απουσία αναισθησιολόγων σε προγραμματισμένη εγχείρηση. Προφανώς οι υπεύθυνοι διευθύνοντες έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν ασχολούνται με... μικρολεπτομέρειες όπως είναι η αντιμετώπιση των πάσης φύσεως ασθενών...

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ...
Τα όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο του εμφυλίου στην χώρα λίγο - πολύ είναι γνωστά και η ιστορία έχει αποκαλύψει ένα μόνο μικρό κομμάτι από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Τα περισσότερα θ’ αποκαλυφθούν όταν απομακρυνθούμε από αυτά και όταν εκλείψουν πρόσωπα που με τον ένα ή άλλο τρόπο είχαν συμμετοχή ή εμπλοκή σε ό,τι πλήγωσε την Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Μια Ελλάδα που σχεδόν για ακόμη πέντε χρόνια συνέχισε ν’ αλληλοσπαράζεται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι μετά τον πόλεμο.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ...
Σ’ αυτή λοιπόν την τραγική περίοδο 1946-1949 η Ήπειρος ήταν το θέατρο των επιχειρήσεων ανάμεσα στον Εθνικό Στρατό και τον λεγόμενο Δημοκρατικό Στρατό με τον πρώτο να επικρατεί και τον Αύγουστο του 1949 να δίνει ένα τέλος σ’ αυτή την αδελφοκτονία. Δεν θα κάνω εκτενή αναφορά στα ιστορικά τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου, διότι ετούτη η γωνιά δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Η ΑΦΟΡΜΗ...
Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε το νέο βιβλίο του γνωστού συγγραφέα και φίλου Χρήστου Τσέτση, ο οποίος ρίχνει φως στην υπόθεση «Ευτυχία Πρίντζου» παραθέτοντας αυτούσια τα πρακτικά της δίκης που είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο και που καταγράφει την αλήθεια για όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ταραγμένη περίοδο και που κάποιοι Γιαννιώτες, με πρώτη την Ευτυχία Πρίντζου, στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα στην περιοχή Σταυρακίου Ιωαννίνων.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ!
Χωρίς καμία παρέμβαση του ίδιου του συγγραφέα κ. Χρ. Τσέτση τα πράγματα γίνονται αποκαλυπτικά από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των γεγονότων στο στρατοδικείο που δίκαζε για εσχάτη προδοσία Γιαννιώτες για συμμετοχή στον ένοπλο αγώνα ενισχύοντας τον «Δημοκρατικό Στρατό». Κατηγορήθηκαν πολλοί Γιαννιώτες για συμμετοχή σε μυστική οργάνωση που κατά το κατηγορητήριο την κύρια ευθύνη είχε η Ευτυχία Πρίντζου της οποίας η κατάθεση στο στρατοδικείο δεν εκρίθη ικανή, με αποτέλεσμα με άλλους συντρόφους της να καταδικαστούν σε θάνατο και να εκτελεστούν.

ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ...
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Χρ. Τσέτση που αναφέρονται στα πρακτικά της Δίκης της Ε. Πρίντζου, ξαναζωντανεύουν μνήμες σε όσους ακόμη ζουν και έζησαν από πρώτο χέρι όσα διαδραματίστηκαν, αλλά και σ’ όλους όσους έχουν ακούσει τι συνέβη τότε και πώς οι κατηγορούμενοι καταθέτουν τη δική τους ξεχωριστή αλήθεια και για να σώσουν τον εαυτό τους στο τέλος καταλήγουν στην Ε. Πρίντζου και σε άλλους λίγους που πληρώνουν με τη ζωή τους την συμμετοχή τους σε έναν αγώνα τον οποίον θεωρούσαν ως τον σωστό δρόμο για την επικράτηση των δικών τους ιδεών...

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...
Έχουν γραφτεί αρκετά για την υπόθεση «Δίκη Πρίντζου» αλλά όσα συμπεριλαμβάνονται στα πρακτικά της Δίκης που ο Χρ. Τσέτσης τα ξετρύπωσε από κει που τα είχαν καταχωνιασμένα οι διάφορες υπηρεσίες οι οποίες αρνούνταν την ύπαρξή τους είναι ξεχωριστού ενδιαφέροντος. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να μάθει τι έγινε και να βγάλει ο ίδιος τα συμπεράσματά του δεν έχει παρά να ψάξει να βρει αυτό το βιβλίο και να είναι βέβαιος ότι θα αποζημειωθεί με το παραπάνω!

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ...
Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να το γράψω κι όλο μου διέφευγε, κάτι που αφορούσε την αντιμετώπιση εκ μέρους της διοίκησης του «Χατζηκώστα» αλλά και όλου του δυναμικού που εργάζεται σ’ αυτό. Πριν από δυο - τρία χρόνια συνταξιοδοτήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους γιατρούς του Νοσοκομείου που κατά γενική ομολογία διακόνισε στην κυριολεξία στο χώρο της υγείας. Πρόκειται για τον γιατρό Νίκο Ακριτίδη που για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ...
Ο Νίκος Ακριτίδης ήταν ο γιατρός, ο θεραπευτής σωμάτων και ψυχών, ο επιστήμονας που με το πέρασμά του και στην επιστήμη αλλά και στο Νοσοκομείο άφησε την σφραγίδα του πάνω απ’ όλα της ανθρωπιάς. Μ’ όλη τη σημασία της λέξεως. Απλός, προσιτός, χωρίς υπερβολές και κυρίως χωρίς «δεύτερες» σκέψεις στην αντιμετώπιση των ασθενών στους οποίους δεν έκανε διαχωρισμούς. Δεν υπάρχει ασθενής ή συγγενής ασθενών και φίλοι που να τον γνώρισαν και που να μην έχουν ένα καλό λόγο να πουν γι’ αυτόν, Ε, αυτόν τον άνθρωπο οι διοικούντες το Νοσοκομείο ούτε που τον θυμήθηκαν να τον τιμήσουν, έτσι παραδειγματικά, για να βρεθούν κι άλλοι μιμητές του στο χώρο της άδολης προσφοράς.

ΧΑΛΑΣΕ ΤΗΝ... ΠΙΑΤΣΑ!
Προφανώς ο κ. Ακριτίδης χάλασε την... πίατσα με το ιεραποστολικό του έργο, οπότε πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα ήθελαν να περάσει στα ξεχασμένα. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με τον απλό κόσμο που τον γνώρισε και που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το πέρασμά του από το χώρο που δεν το είδε σαν επάγγελμα αλλά σαν πραγματικό λειτούργημα. Ό,τι δεν έκανε λοιπόν το «Χατζηκώστα» επειδή το «ξέχασε», το κάνει η στήλη. Να’ ναι καλά ο Γιατρός της καρδιάς όσων τον γνώρισαν!

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕ!
Κυκλοφορεί στα ΜΜΕ ένας τύπος πρώην ΣΥΡΙΖΑίος που οδύρεται για το πρόστιμο των 22.000 ευρώ επειδή την είχε δει τζαμπατζής και Π.Σ. (προ ΣΥΡΙΖΑ) δεν εννοούσε να πληρώνει τα διόδια. Πίστεψε και κείνος στο σύνθημα «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω» και κάθε φορά που αντίκριζε μπάρες σε διόδιο ορμούσε σαν ταύρος και διάβαινε ελεύθερος κι ωραίος και το αντίτιμο το έπινε εις υγείαν ημών των κορόιδων που πληρώναμε ντάγκα - ντάγκα. Τώρα που ήλθε η ώρα της πληρωμής σκούζει διότι είναι και άνεργος και τα 470 ευρώ έχουν γίνει 22.000 ευρώ, τα οποία θα σκάσει και θα πληρώσει!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.