ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

• ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΗΜΑ...
Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα άνοιξε η κατάργηση της παιδικής χαράς στα Λιθαρίτσια που έχει να κάνει με την υγεία των παιδιών. Ως αιτία της κατάργησης της συγκεκριμένης παιδικής χαράς είναι ότι δίπλα λειτουργούν τα δίκτυα του Στρατού και ο φόβος για εκπομπή βλαπτικών ραδιοκυμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει παρά να συμφωνήσει κανείς με τον λόγο που επικαλούνται οι υπεύθυνοι του Δήμου για την κατάργηση του παιδότοπου...

• ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ;
Ανοίγει όμως ένα πολύ μεγάλο ζήτημα άθελά του ο Δήμος που έχει να κάνει με σχεδόν όλες τις παιδικές χαρές της πόλης και τα σχολεία που λειτουργούν δίπλα από κεραίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες εκπέμπουν πολλαπλάσιους «ρύπους» απ’ αυτό το δίκτυο του Στρατού, ο οποίος λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

• ΟΙ «ΡΥΠΟΙ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ...
Τρανό παράδειγμα οι «ρύποι» από τις κεραίες του ΟΤΕ που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και που η παιδική χαρά στην πλατεία Τζαβέλλα σ’ ευθεία γραμμή δεν απέχει πάνω από 70-100 μέτρα και φυσικά όχι 300 μέτρα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πώς προστατεύονται τα παιδιά, όχι μόνο αυτά που παίζουν αλλά κι αυτά που κατοικούν στην περιοχή;

• ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΚΕΡΑΙΕΣ!..
Ένα σωρό κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι φυτεμένες στις ταράτσες οικοδομών της πόλης μας δίπλα από παιδικές χαρές και σχολεία. Ποιος π.χ. προστατεύει τα παιδιά της Πλατείας Χατζή από τις κεραίες που «φιλοξενούνται» με το αζημείωτο σε παρακείμενα κτίρια; Όλη η πόλη και όλες οι πόλεις της χώρας δέχονται βομβαρδισμούς από ραδιοκύματα χωρίς να βρίσκεται λύση στο ζήτημα που προκύπτει. Θα πρέπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις ν’ αποφασίσουμε να ζήσουμε ή με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή χωρίς παιδικές χαρές. Ας το δουν οι αρμόδιοι το ζήτημα στο σύνολό του κι όχι αποσπασματικά...

❁ ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ...
Δέστε τώρα κάτι συμπτώσεις! Με φόντο το γιοφύρι της Άρτας έβαλαν οι εγκέφαλοι της επικοινωνίας τον Αλέξη Τσίπρα να υπόσχεται την αποκατάσταση του γιοφυριού της Πλάκας! Αυτό το σκηνικό από μόνο του παραπέμπει στο θρύλο του πρωτομάστορα με την τσιμεντοποίηση της γυναίκας του στη μεσιανή καμάρα όπως λέει και το τραγούδι. Φουκαριάρα Περιστέρα, τι σε περιμένει...

■ ΚΑΙ... ΓΙΟΦΥΡΙΑ!
Θα σας φτιάξουμε γιοφύρια, θα φέρουμε ποτάμια, θα σας φτιάξουμε μουσεία και θα φέρουμε πίσω τα κλεμμένα από τους Γερμανούς! Είναι μερικά απ’ αυτά που υποσχέθηκε στην Άρτα ο Πρωθυπουργός της χώρας, που την επισκέφθηκε με αφορμή το Ολοκαύτωμα των κατοίκων του Κομμένου από τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής.

❖ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ...
Κάτι του είπαν να πει από την Άρτα κι εκείνος άρχισε αφ’ ενός να ξανακηρύσσει τον πόλεμο με τους Γερμανούς, έτσι όπως έκανε πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 και μετά άρχισε τα «δώσε στο λαό υποσχέσεις», παλιά αγαπημένη του συνήθεια. Μιλούσε για Γερμανική σφαγή και θυμήθηκε ότι κάποτε στο πρόγραμμά του είχε βάλει και τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ξεχνώντας ότι πριν ένα χρόνο σε συνάντησή του με την «go home madam Merkel» δημόσια της είχε ζητήσει ηθική αποκατάσταση κι όχι οικονομικές αποζημιώσεις.

❁ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ...
Έβαλε τότε την Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρο της Βουλής να φτιάξει μια επιτροπή που θα έφτιαχνε διάφορες επιτροπές, οι οποίες μέσω επιτροπών θα διεκδικούσε αποζημιώσεις. Αποτέλεσμα! Κλάδεψε την Ζωή κι έζησαν αυτοί καλά και η Μέρκελ καλύτερα!

■ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!..
Προχθές ξαφνικά από το Κομμένο της Άρτας ξανάριξε το παραμύθι των αποζημιώσεων από τους Γερμανούς που αυτές ανέρχονται στα 260 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το χρέος της χώρας μας! Ύστερα από αυτή την κίνηση του Πρωθυπουργού νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά στην απαλλαγή της χώρας μας από την κρίση!

❖ ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...
Ήταν 23 Μαρτίου του 2015, δύο μήνες μετά το καβάλημα της εξουσίας από την πρώτη φορά αριστερά και ο Αλέξης συναντιέται με την Merkel και σε κοινή συνέντευξη ο Αλέξης βάζει το ζήτημα αποζημιώσεων λέγοντας επί λέξει: «Είναι ηθικό θέμα οι πολεμικές αποζημιώσεις για τις οποίες θα πρέπει ν’ αναζητήσουμε λύση από κοινού με την Γερμανική Κυβέρνηση». Πουθενά δεν αναφέρεται η απαίτηση οικονομικής αποζημίωσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το είχε ξεχάσει και προχθές που μιλούσε για τα εγκλήματα των Γερμανών στο Κομμένο θυμήθηκε ότι έχει εκκρεμότητα με την Μέρκελ και το σβούριξε. Σου λέει, πού να φτάσουν τέτοια νέα στα αυτιά της...

❁ Η ΣΚΥΛΕΥΣΗ...
Είναι, αν μη τι άλλο, σκύλευση νεκρών ή αφορμή για να στήσει ένας πολιτικός πανηγυράκι για να εξυπηρετήσει τους φθηνούς πολιτικούς σκοπούς του. 92 παιδιά, 198 γυναίκες και 127 άνδρες ψάχνουν δικαίωση για 73 ολόκληρα χρόνια. Μία δικαίωση που όλο την υπόσχονται και όλο εκείνη απομακρύνεται. Πάνω σ’ αυτές τις εκατόμβες στήνουν πολιτικές και κομματικές καριέρες Έλληνες πολιτικοί διαχρονικά!

■ ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ...
Η Ήπειρος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος σε Κομμένο, Λυγγιάδες, Μουσιωτίτσα κατά την περίοδο της κατοχής. Εκατοντάδες κάτοικοι, μεταξύ αυτών μικρά παιδιά και γυναίκες, δηλαδή άμαχος πληθυσμός πλήρωσε την αρρωστημένη φυλή των αρίων του Αδόλφου Χίτλερ. Πλήρωσαν με τη ζωή τους την θέλησή τους να μείνουν ελεύθεροι. Σ’ αυτών την μνήμη επένδυσαν κι εξακολουθούν να επενδύουν οι πολιτικοί πομφολογώντας αντί να κρατούν την απαραίτητη σιγή...

❖ ΤΑ ΤΑΜΑΤΑ!..
Αφού έταξε στην Όλγα Γεροβασίλη ότι θα κάνει την Άρτα αγνώριστη, ο Πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά «αναστήλωσε» το γιοφύρι της Πλάκας και πάνω του έφτιαξε ένα μουσείο αφιερωμένο στην συμφωνία της Πλάκας μεταξύ των αντάρτικων ομάδων Ζέρβα - Βελουχιώτη, Ψαρρού και Άγγλων. Μία συμφωνία που έγινε τον Φεβρουάριο του 1944 για να μη τηρηθεί ποτέ, επειδή ο Άρης Βελουχιώτης ήθελε πάση θυσία να διαφεντεύσει και δώθε του Αράχθου που ήταν ο μεγάλος του καϋμός.

❁ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ...
Αλήθεια, θα γίνει μουσείο να θυμίζει στους νεότερους τον σαλντιμπαγκισμό του Άρη όπως εκείνος που είχε δείξει στον Γοργοπόταμο, όπου όταν διεπίστωσε ότι ο Ν. Ζέρβας θα έπαιρνε τη δόξα από το σαμποτάζ με τους Άγγλους, αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο εγχείρημα; Εκεί λοιπόν στο γιοφύρι της Πλάκας που ήταν το παλιό τελωνείο υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας (29/2/1944) μη εχθροπραξιών μεταξύ των αντάρτικων ομάδων και να στραφούν εναντίον των δυνάμεων κατοχής. Μάλιστα, από την πλευρά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με τους Άγγλους! Ως γνωστόν, καμία τέτοια συμφωνία δεν τηρήθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα που ήθελαν τις αντιστασιακές οργανώσεις να κονταροχτυπιούνται για την επικράτηση στις ζώνες κυριαρχίας τους, με τον καϋμό του Άρη να θέλει να μπει στην Ήπειρο, κάτι που έκανε ένα χρόνο μετά κι όταν οι αντάρτες του Ν. Ζέρβα αποχώρησαν προς Πρέβεζα με στόχο να περάσουν στην Κέρκυρα, όπερ κι εγένετο...

■ «ΡΙΓΗ» ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ!
Μετά τα όσα κοπιώδη εξήγγειλε ο Αλεξης, ανηφόρησε κατά Αθαμάνιο μεριά στη γενέτειρα του πατέρα του όπου έλαβε μέρος στον πατριωτικό χορό, τον Καγκελάρη. Κατά το ΑΠΕ που κατέγραφε δημοσιογραφικά (;) το οδοιπορικό, ρίγη συγκίνησης κατέλαβαν τον Αλέξη, προφανώς επειδή βρέθηκε μεταξύ του παπά του χωριού και του λεβέντη τσολιά που τον συνόδευε στον παραδοσιακό χορό που έρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που μία μυστικότητα την είχε! Πάλι καλά που το ΑΠΕ δεν έβαλε τον λαό του Αθαμανίου να σπαράξει για τον ηγέτη όπως γίνεται στη Β. Κορέα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν!

❖ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ  ΠΑΡΕΛΘΟΝ!..
Βλέποντας κανείς τον Αλέξη ανάμεσα στον παπά και στον τσολιά, η εικόνα παρέπεμπε σ’ εποχές Παπαδόπουλου, Παττακού, Μακαρέζου που κι εκείνοι δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να επιδίδονται σε πατριωτικούς χορούς υπό τους ήχους των κλαρίνων! Δίπλα του η όμορφη Όλγα συνόδευε τον Αλέξη χορεύοντας τον Καγκελάρη σε στυλ ζεϊμπεκιάς που είναι και η αγαπημένη της συνήθεια κι από κάποια τέτοια ξεπήδησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας που ήταν σε ρόλο χειροκροτητή!

❁ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ...
Για να δέσει όλο το σκηνικό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε Κομμένο και Αθαμάνιο έρχεται η εξ’ ουρανού στήριξη που του παρείχε το συνεταιράκι του στην Κυβέρνηση, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Επιστράτευσε ελικόπτερο του Στρατού κι αφού το έφερε βόλτες πάνω από φυλάκια της πρώην 8ης Μεραρχίας, κατέληξε στο Αθαμάνιο απ’ όπου παρέλαβε τον καταϊδρωμένο και κατάκοπο Πρωθυπουργό από τις υποσχέσεις, κυρίως από την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων και τον μετέφερε στην Αθήνα ή σε καμιά θαλαμηγό για ανάπαυση!

■ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ...
Ευτυχισμένοι έδειχναν οι Δήμαρχοι της Άρτας από το πέρασμα του Τσίπρα στην περιοχή τους. Αν και εκλεγμένοι από αντίθετη παράταξη απ’ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, η ευτυχία τους έτρεχε από τα πατζάκια για τα τόσα καλά που τους υποσχέθηκε. Εκτός όμως από τους δημάρχους που είχαν και το κύριο πρόσταγμα, κάποιοι άλλοι Ηπειρώτες ταξίδεψαν στην Άρτα και έβγαλαν φωτό σέλφις με τον αγαπημένο τους ήρωα που κατατρόπωσε για μια ακόμη φορά τους Γερμανούς. Είδαμε σιτεμένες κυρίες, όχι των χωριών, αλλά των πόλεων, να σπρώχνονται για μια σέλφι και για μια χαιρετούρα! Σημεία των καιρών!

❖ Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ...
Από τους Γερμανούς του τότε ερχόμαστε στους Γερμανούς του σήμερα, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι ν’ ανεχθούν την κομματική σπέκουλα που πάει να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας. Με φετφά του ο Υπουργός Φίλης πάει να καταργήσει ό,τι εκπαιδευτικό στοιχείο υπάρχει στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και στη θέση του να τοποθετήσει «ημετέρους».

❁ Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ...
Όπως πληροφορείται η στήλη από την λήξη του περασμένου σχολικού έτους το Υπουργείο Παιδείας ψάχνει τρόπους και μεθόδους να αντικαταστήσει σχεδόν όλο το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό και στη θέση τους να προωθήσει δικούς του αγνοώντας την Γερμανική νομοθεσία η οποία απαιτεί «Γερμανομάθεια» για ν’ αποδεχτεί έναν εκπαιδευτικό. Το ερώτημα που μπαίνει, αν τελικά το Υπουργείο Παιδείας προβεί σ’ αυτήν την ενέργεια, είναι πού θα βρεθεί τόσο και τέτοιο εκπαιδευτικό δυναμικό να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν!

■ Ο ΦΟΒΟΣ...
Το όλο ζήτημα απασχολεί έντονα την Ελληνική κοινότητα στο Μόναχο απ’ όπου μας ήλθε και η καταγγελία, με την οποία εκφράζεται ο φόβος ότι μπορεί ακόμη να καταργηθεί η Ελληνική εκπαίδευση στην περιοχή τους. «Οι Γερμανοί που βάζουν και τα λεφτά δεν αστειεύονται σε τέτοιου είδους ζητήματα και μην απορήσει κανείς αν καταργήσουν τη λειτουργία Ελληνικών σχολείων, μου είπε πατέρας που βρίσκεται στο Μόναχο και κάνει έκκληση να μη μπει γενικό σάρωμα στους εκπαιδευτικούς όπως φαίνεται να έχει προγραμματιστεί...

• ΤΑ ΒΑΡΗ...
• Μπορεί να σήκωσε τα βάρη του κόσμου και να έγινε ακόμη και Ολυμπιονίκης, αλλά αυτό το βάρος της λάσπης από το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΥΓΗ, του έκατσε πολύ βαρύ του Πύρρου Δήμα! «Αγωνίστηκε υπέρ παρτίδος κι όχι υπέρ πατρίδος», έγραψε η «Αυγή» και ο Βορειοηπειρώτης Ολυμπιονίκης έγινε «Τούρκος». Προφανώς η μη Συριζοποίηση του Πύρρου Δήμα όπως τόσοι και τόσοι άλλοι επιφανείς Πασόκοι ήταν εκείνο που ενόχλησε την ΑΥΓΗ και τον πέρασε ένα χεράκι! Τώρα τι να πει και σε ποιον να το πει κανείς. Μάλιστα, αυτές τις μέρες την πατρίδα μας την σηκώνουν στους ώμους τους κάποια άλλα Ελληνόπουλα που αγωνίζονται εκεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας κι όχι σε κάποια λασπόνερα του Ρίου - Αντίρριου, που είναι ο συνηθισμένος χώρος του καθοδηγητικού οργάνου των Καρανικαίων...

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.