ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΜΕ ΤΑ ΨΙΛΑ...
Το καλοκαίρι σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος του και ακόμη κόσμος πάει κι έρχεται. Πάλι οι έλληνες την κουτσοβόλεψαν κι εφέτος με κάτι ψιλά που τους είχαν απομείνει από τα προ αριστεράς εποχής χρόνια. Από χρόνου βλέπουμε...

ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΠΙΤΙΑ!
Προτίμησαν τα χωριά τους οι ξενιτεμένοι και άνοιξαν τα σπίτια τους, έστω και για 15 μέρες, τώρα τον Αύγουστο. Πολλοί απ’ αυτούς θυμήθηκαν τους γέροντες γονείς που τα τελευταία χρόνια τους είχαν ξεχασμένους κι άλλοι ξετρύπωσαν τους συγγενείς μέχρι... έκτου βαθμού συγγένειας και νάτοι να περνούν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και καλά έκαναν οι άνθρωποι!

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ...
Τα χρόνια της ευμάρειας οι παλιοί «χωριάτες» ξεροστάλιαζαν στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αφού είχαν ρίξει και μία επίσκεψη στα Κανάρια Νησιά ή την Καραϊβική που ήταν κυρίως επιλογές της πράσινης φυλής που έκανε πράξη το σλόγκαν «εμείς να περνάμε καλά κι άστους άλλους να κουρεύονται»!

ΤΑ ΚΛΑΡΙΝΑ...
Πάει το κλαρίνο σ’ άλλο τόπο αυτό το καλοκαίρι. παντού αντιλάλησαν, σε πλατείες, σε ρούγες και σε ρεματιές τα δημοτικά ασματα του τόπου «άσε τα scania και τράβα στο καλό»! Μιλάμε για άσματα με ιδιαίτερα βαρύ νόημα!

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ...
Θέλω εδώ να κάνω μία επισήμανση που έχει να κάνει με τα ακούσματα και τα γλέντια, ιδιαίτερα στον τόπο μας. Τα επτά στα δέκα ακούσματα είναι αυτά που άφησε κληρονομιά στην δημοτική μας παράδοση ο «αθάνατος» Αλέκος Κιτσάκης και «αηδόνι της Ηπείρου» αποκαλούμενος και μιλάμε για το γνήσιο αηδόνι της Ηπείρου κι όχι κάποια ιμιτασιόν που αυτολανσάρονται ως τέτοια.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ...
Θα το πω και θα το γράψω πολλές φορές πως ο Αλέκος Κιτσάκης ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο για την παραδοσιακή μουσική, όχι μόνο της Ηπείρου αλλά ολόκληρης της χώρας. Αυτός ο Αλέκος Κιτσάκης που τραγούδησε την Ήπειρο υμνώντάς την και φτάνοντάς την στα πέρατα του κόσμου όπου υπάρχει Ελληνισμός, αυτός εξακολουθεί να γλεντάει και θα γλεντάει στο διηνεκές τις νεότερες γενεές, κάτι που το παρατηρούμε σε μεγάλο βαθμό στα σημερινά γλέντια.

ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ...
Είναι πολύ λίγα και μικρά τα λόγια που μπορεί να γράψει κανείς για τον μεγάλο Αλέκο Κιτσάκη, ο οποίος δικαιούται ένα μερίδιο αναγνώρισης από την Ηπειρωτική κοινότητα. Είναι εκείνος που δημιούργησε 2.500 ύμνους για την Ήπειρο και τα Γιάννινα, διεκδικώντας δίκαια μία θέση στην ιστορική μνήμη των Ηπειρωτών. Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ και με την συμπεριφορά των αξιωματούχων όσον αφορά την μνήμη του Αλέκου Κιτσάκη...

AΡΡΩΣΤΙΕΣ...
Φυματίωση διεγνώσθη πριν από καιρό σε καταυλισμό στην περιοχή Ιωαννίνων και οι αρμόδιοι διά του Υπουργού Πάνου Καμμένου το απέκλεισαν για λόγους εθνικούς, διότι στο όλο ζήτημα εμπλέκονταν στρατιώτες. Προχθές έσκασε είδηση όπου σε 12 Νομούς της χώρας επισημάνθηκαν κρούσματα ελονοσίας και τώρα το Υπουργείο Υγείας της παρέας Πολάκη προσπαθεί να επιβάλλει σκασμό και πάλι για εθνικούς λόγους!

ΕΞΗΝΤΑ ΑΤΟΜΑ!
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εξήντα είναι τα άτομα που προσεβλήθηκαν από ελονοσία, κάτι που στη χώρα μας είχε εξαλειφθεί την δεκαετία του ‘70! Λιγότερα τα άτομα που προσεβλήθησαν από φυματίωση που κι αυτή είχε εξαλειφθεί πριν από πολλές δεκαετίες και γι’ αυτό είχε σταματήσει η λειτουργία των σανατορίων, όπως το δικό μας που μετονομάστηκε σε «Χ/κώστα»!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΠΕΚΟΥΛΑ!
Δεν πρέπει να γίνεται σπέκουλα με την υγεία και οι δημοσιογράφοι να φέρνουν την ευθύνη για την διάδοση των ειδήσεων και δεν φταίει καθολου η Πολιτεία που άνοιξε διάπλατα τα σύνορα στους πάσης φύσεως μουσαφιραίους, τους οποίους οι αριστεροί Υπουργοί αποκαλούν και «επενδυτές».

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ...
«Βάζετε τη χώρα σε κίνδυνο και τον τουρισμό», λένε από την Κυβέρνηση και φαίνεται πως δεν βλέπουν καθόλου καθρέφτη οι άνθρωποι. Την ευθύνη μίας ασθένειας την φέρουν οι γιατροί που κάνουν την διάγνωση και οι ίδιοι οι ασθενείς που όσο ήταν υγιείς το είχαν ρίξει στο... σορλόπ! Οι δημοσιογράφοι φταίνει που ενημερώνουν τον λαό να έχει υπ’ όψιν του τι συμβαίνει κι όχι εκείνοι που πάνε να κουκουλώσουν το ζήτημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 60 κρούσματα ελονοσίας σ’ όλη τη χώρα και 12 Νομοί να μπαίνουν σε καραντίνα!

ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ...
Κατά τ’ άλλα πάλι θα φταίνε τα «βοθρομάγαζα» της ενημέρωσης, όπως λέει ο Πολάκης και τον μιμήθηκε η «δικιά» μας Όλγα για την περίπτωση της τραγωδίας στην Αίγινα, όπου το μεγάλο ψάρι έφαγε το μικρό μέρα μεσημέρι. Πάνε να δημιουργήσουν... ζήτημα οι δημοσιογράφοι για το τρακάρισμα μεσοπέλαγα του «μεγάλου» γενικώς σε ηλικία και σε οικονομικό επίπεδο, για το οποίο ολόκληρος Υπουργός, ο Δρίτσας, ανέλαβε την διαδικασία της ανάκρισης!

Η ΕΜΠΛΟΚΗ...
Και να μην είχαν εμπλοκή μεγαλοστελέχη (Υπουργοί) της αριστεράς στην τραγωδία και να ήταν στη νοσηρή φαντασία των δημοσιογράφων, αυτή η σπέκουλα κι αυτός ο πόνος για την έρευνα που περισσότερο παραπέμπει σε κουκούλωμα, κάνει πιο έντονη την υποψία των δημοσιογράφων και της Κοινής Γνώμης απ’ ότι περίμενε η Κυβέρνηση. Κάτι συμβαίνει παράξενο σ’ αυτό το δυστύχημα! Τι είναι αυτό όμως;

ΤΕΛΟΣ!..
Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά τέλος με διαταγή άνωθεν! Στα πλαίσια της αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. καταργούνται εις άπασαν την χώραν εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα για εξοικονόμηση πόρων που σήμερα διατίθενται για τη λειτουργία τους. Το κατά Δήμος και Αστυνομικό Τμήμα πάει περίπατο στην περίπτωση του Κατσικά και τώρα μία ορφάνια θα την ζήσει η περιοχή. Εδώ που τα λέμε, το Α.Τ. Κατσικά δεν απέχει και πολύ από το κέντρο της πόλης σε σχέση με άλλα αστυνομικά τμήματα άλλων περιοχών...

ΩΣ ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΕΣ!
Ως μη γενόμενες οι εκλογές του Γενάρη του 2015 υποστηριζουν τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ για να μην απολογούνται για τις μπούρδες που έλεγαν για να πάρουν την Εξουσία. Το κοντέρ αρχίζει να γράφει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 υποστηρίζουν και βάζουν μέσα το μνημόνιο τρία που το στήριξαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις!

ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ...
Είπαμε, ΣΥΡΙΖΑΙΟΑΝΕΛ είναι οι άνθρωποι, δεν είναι μα....κες που να μην ξέρουν πως το πόπολο παραμυθιάζεται εύκολα και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Βλέπετε εσείς να νοιάζονται οι Έλληνες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους; Το «σφάξε με αγά ν’ αγιάσω» λειτουργεί από άκρη σε άκρη της άλλοτε υπερήφανης χώρας που λέγονταν Ελλάδα!

ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ...
Για κοινό γιορτασμό μεταξύ των αντίπαλων ομάδων στην περίοδο της Κατοχής αλλά και στην περίοδο του «Εμφυλίου» έχει κάνει λόγο ο Αλ. Καχριμάνης, κάτι που προς το παρόν δεν εισακούεται. Κι εφέτος ξεχωριστά θα γίνουν εκδηλώσεις μνήμης σε Γράμμο-Βίτσι για το τέλος του Εμφυλίου, όπου ο «Δημοκρατικός Στρατός» συνετρίβη από τον Εθνικό Στρατό τον Αύγουστο του 1949.

Η ΔΙΚΗ...
Στην πόλη της επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει εις μνήμη των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι μετά την περιβόητη δίκη της ομάδας Πρίντζου. Δεν θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτό το ζήτημα τώρα, αλλά όποιος θέλει να έχει σωστή εικόνα δεν έχει παρά να προμηθευτεί το βιβλίο του Χρήστου Τσέτση στο οποίο έχουν καταχωρηθεί αυτούσια τα πρακτικά του Στρατοδικείου. Εκεί θα πληροφορηθεί ο αναγνώστης με λεπτομέρειες τι ειπώθηκε και από ποιον ειπώθηκε και πώς έφτασε στην καταδικαστική απόφαση το Στρατοδικείο. Έχουν γραφεί αρκετά γι’ αυτή τη δίκη, αλλά πολλές φορές ενείχαν το υποκειμενικό στοιχείο. Στο βιβλίο του Χρ. Τσέτση καταγράφεται μόνο η δίκη.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ;
Ετοιμάζεται για την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και ψάχνει παραμύθι με ή χωρίς δράκους κι αυτή τη φορά ο ίδιος άνθρωπος απευθυνόμενος στον ίδιο λαό θα ξαναπουλήσει το ίδιο παραμύθι με άλλους πρωταγωνιστές και άλλα επιχειρήματα. Εμείς χτυπήσαμε τη διαπλοκή των ΜΜΕ, εμείς θα ξεσκίσουμε τους Γερμανούς για να μας δώσουν τις αποζημιώσεις, εμείς κρατήσαμε την χώρα στην Ε.Ε. που είπαμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα κι όχι εκείνοι που είπαν ΝΑΙ, που την ήθελαν έξω όπως το είπε εκείνο το «αστροπολέκι» η Αυλωνίτου. Εγώ κι εσύ που είπαμε ΝΑΙ τότε είμαστε τόσο μα....κες που δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε...

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ...
Δεν θα πει ότι εμείς κόψαμε την 13η σύνταξη, ούτε πως εμείς δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΑΙ, δεν δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, δεν ταΐσαμε 300.000 νηστικούς, δεν επανασυνδέσαμε 300.000 ρολόγια της ΔΕΗ, δεν επιβάλλαμε 751 ευρώ τον κατώτερο μισθό, δεν, δεν, δεν... Όλα αυτά θα τα ξεχάσει γιατί ένα κενό μνήμης το επιβάλλουν οι περιστάσεις για να παραμείνει καβαλάρης της Εξουσίας...

ΕΚΛΟΓΕΣ!
Μετά τον Αλέξη στη ΔΕΘ θα πάει ο Κυριάκος και εκείνος θα θυμηθεί τι δεν θυμήθηκε ο Αλέξης. Να μην τα επαναλαμβάνω, είναι αυτά που έγραψα παραπάνω. Μετά θ’ αρχίσει να λέει εκείνος τι θα κάνει για να βγει η χώρα από την κρίση και θα ζητήσει εκλογές ως «ανόητος». Το «ανόητος» δεν είναι δικό μου αλλά του πρωθυπουργού το ξεστόμισε από την Άρτα όπου ήλθε κι έφτιαχνε γιοφύρια!

ΟΙ... ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ!
• Όργωσαν κυριολεκτικά τα Γιάννινα οι αδελφοί Φούσα, Αντώνης και Στέφανος, προετοιμάζοντας το έδαφος εν όψει εθνικών εκλογών! Απ’ ότι φαίνεται, στο Φουσέικο κληρώθηκε και κλειδώθηκε η υποψηφιότητα του Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανου Φούσα για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές με τη Ν.Δ. Ήδη άρχισε να ξεδιπλώνεται ένας πολιτικός σχεδιασμός κι όλο το Φουσέικο είναι στο πόδι για να στηριχθεί ο δεύτερος Φούσας που θα διεκδικήσει θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρώτος Φούσας ήταν ο Αντώνης, ο οποίος έχει διατελέσει  Υπουργός Οικουμενικής το 1989 και φυσικά βουλευτής για πολλές θητείες.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.