ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΣΥΝΔΕΣΗ...
Τριάντα εκατομμύρια για τη σύνδεση Ιόνιας Οδού με την περιοχή Τζουμέρκων υπέγραψε ο Αλ. Καχριμάνης και ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 κι αυτό είναι το ευχάριστο νέο. Το δυσάρεστο είναι το πώς φτάνει κανείς σήμερα στα Τζουμέρκα, που έτσι και δεν έχει GPS την έχει βαμμένη! Η σήμανση λειψή έως ανύπαρκτη κι αν τυχόν δεν βρεις ένα χριστιανό ή ακόμη και αλλοδαπό στο δρόμο, βαδίζεις στο άγνωστο με την μέθοδο προσανατολισμού όπως τη μάθαμε στον στρατό!

Η ΔΙΑΦΟΡΑ...
Εγκαταλειμένα τα Τζουμέρκα σε σχέση με Ζαγόρι και Μέτσοβο, λένε οι κάτοικοι κι αραδιάζουν ένα σωρό υπεύθυνους που αρχίζουν από τους διατελέσαντες υπουργούς, πρωθυπουργούς, βουλευτές, νομάρχες, περιφερειάρχες και δημάρχους. Αυτή την κραυγή απλών κατοίκων μεταφέρω κι όποιος δεν πιστεύει ας τολμήσει να περιηγηθεί τα Β. Τζουμέρκα και τότε ας έλθει να τα κουβεντιάσουμε.

Η ΦΥΣΗ
Απαράμιλλη η ομορφιά που απλόχερα χάρισε η φύση στην περιοχή των Τζουμέρκων, που, εδώ που τα λέμε έχει μείνει παρθένα από τις άγριες «επιθέσεις» του πολιτισμού. Όμως, αν υπάρχει τέτοιος πλούτος που μένει αναξιοποίητος και δεν τον χαίρεται και ο υπόλοιπος κόσμος τότε είναι ένα δώρο - άδωρον και μόνο στους λιγοστούς κατοίκους που επιμένουν να ζουν ζωή Τζουμερκιώτικη κι έτσι όπως η φύση όρισε.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ!..
Φανταστική η διαδρομή για να φτάσεις στο Συρράκο, όμως το οδικό δίκτυο είναι έτσι όπως σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι το 1994! Με το που φτάνεις στο Συρράκο του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας Ιωάννη Κωλέττη και πατρίδα του Κ. Κρυστάλλη ο ένας και μοναδικός Κώστας Γαλάνης προσπαθεί να σε βάλει στο κλίμα του χωριού μέσα από την ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενείται στο σπίτι του ποιητή. Από κει και πέρα την ξενάγηση αναλαμβάνουν οι ψησταριές που «αναστενάζουν» από το ξεκοκάλισμα του κοντοσουβλίου και της μπύρας ανάμεικτης με τα τσίπουρα. Ούτε ένα βιβλίο όμως στο Λαογραφικό Μουσείο του Κώστα Κρυστάλλη με το έργο του το οποίο είναι η δόξα της ποίησης που έχει να κάνει κυρίως με τα βιώματα της Συρρακιώτικης ύπαρξης. Κάποια στιγμή θα κάνω ένα αφιέρωμα σ’ αυτή την πιο παραμελημένη περιοχή της Ηπείρου, όπως και στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου, που η Πολιτεία διαχρονικά αν δεν τις εκδικείται, δεν τις έχει και σε πρώτη προτεραιότητα!

❁ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ...
Όσο και να μη θέλεις να το πιστέψεις τα νούμερα δεν σου αφήνουν τέτοια περιθώρια και οι μόνοι που ζουν στον κόσμο τους είναι οι συγκυβερνήτες. Ο λόγος για την τελευταία δημοσκόμηση βάσει της οποίας η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε στις 24 μονάδες, με το «σκορ» να είναι 42-18! Το πιο σπουδαίο δε εύρημα είναι ότι ο λαοπρόβλητος Αλέξης έχει περάσει πίσω από τον Λεβέντη σε δημοτικότητα!

■ Ο ΖΟΦΟΣ...
Μέσα σ’ ένα τόσο ζοφερό κλίμα που πορεύεται η χώρα, οι διάφορες Όλγες, Τασίες με τους Παππάδες, Σπίρτζηδες και Πολάκηδες έχουν ξεσαλώσει και απειλούν ότι θα κατσικωθούν μέχρι το 2019 που θα ξαναγίνουν εκλογές, χωρίς να μας εξηγούν πώς θα γίνει αυτό και με τι λαό θα πορευτούν μέχρι τότε.

❖ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΜΠΑ!
Ακόμη και οι Βενεζουελανοί έχουν επαναστατήσει και κάθε τόσο τα κάνουν λίμπα για ένα αυγό, εκατό γραμμαρία ζάχαρη, ένα κουτί γάλα, ένα κιλό αλεύρι. Θα πρέπει σώνει και καλά να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, δηλαδή να ζήσει να δει την Ελλάδα σαν την Βενεζουέλα για να ανάψει το φυτίλι που θα τα τινάξει όλα στον αέρα;

❁ Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ...
Τον θαυμαστό κόσμο που είχε φτιάξει ο Τσάβες στη Βενεζουέλα έχει σαν πρότυπο ο δικός μας Τσάβες με δόσεις από Μαδούρο, γι’ αυτό έστελνε τον Ν. Παππά με τον οφσιορίσιο δικηγόρο από την Κύπρο να μας φέρει την τεχνογνωσία και τους χίλιους τρόπους διακυβέρνησης που έγιναν ένας και μοναδικός που δεν είναι άλλος από το «μπάτε σκύλοι κι αλέστε»!

■ Η ΔΙΑΦΟΡΑ...
Είκοσι τέσσερις ολόκληρες μονάδες η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι αν αύριο είχαμε εκλογές η συντριβή της «Αριστεράς» θα ήταν άνευ προηγουμένου!

❖ ΑΔΟΞΑ...
Να σημειωθεί δε ότι η εταιρία που διενήργησε το γκάλοπ ήταν εκείνη που συνεργάζονταν η «ΑΥΓΗ» και που την είχε φτιάξει για να την δημοσιεύσει εκείνη, κάτι που όμως δεν έγινε διότι έληξε άδοξα η συνεργασία τους! Δεν άντεχε η «ΑΥΓΗ» τόση αλήθεια και πήρε διαζύγιο. Το λάθος το είχε κάνει τον Σεπτέμβριο που και τότε πολιτικό βαρόμετρο της ίδιας εταιρίας έδειχνε ανάλογη εικόνα του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

❁ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ...
Το είχαμε επισημάνει κι από τούτη τη γωνία ότι όταν θα έλθει η ώρα της πληρωμής των λογαριασμών από τους Έλληνες τότε θα δει η Κυβέρνηση πόσα απίδια παίρνει ο σάκος. Είμαστε σ’ αυτή τη φάση που ο Αλέξης με τον Πάνο αρχίζουν να θερίζουν τις θύελλες που έσπειραν τρεις φορές μέσα στο 2015 και που αυτή τη σπορά περιφέρουν στα ΜΜΕ και παριστάνουν τους απαραίτητους!

■ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ...
Σας είπαμε ψέματα στις εκλογές του Γενάρη του 2015 μόνο, ενώ τις αλήθειες σας τις είπαμε με το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, λένε και ξαναλένε και η μύτη τους φτάνει τις πατούσες τους από το ψέμα. Μάλιστα, η Όλγα από την Άρτα το πάει και παραπέρα λέγοντας ότι το μεγαλύτερο (ψέμα) πρόγραμμα της ΔΕΘ 2014 έχει εφαρμοστεί πλήρως! Ας την μαζέψει κάποιος γιατί ήταν μια χαρά κοπέλα και τώρα έχει μπει στην κυβερνητική και κομματική λάντζα προσπαθώντας να ξεπλύνει τ’ άπλυτα!

❖ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ...
Τη μία μέρα πήγαν ν’ αγοράσουν αγροτικά προϊόντα από τα κρατικά Super Markets και την άλλη πήγαν να πουλήσουν φασολάκια και αντζούγιες στη Βενεζουέλα. Αυτά ισχυρίστηκε ο Ν. Παππάς, ο τηλεορασόπληκτος μετά το στενό μαρκάρισμα που του έκαναν τα ΜΜΕ και το πλατύ άδειασμα που του χάρισε ο Αρτεμίου! Άλλα έκανα εγώ, άλλα έκανε ο Παππάς ο οποίος είδε και τον σύντροφο - αδελφό Μαδούρο, αποκάλυψε ο Αρτεμίου και τον έδωσε στεγνά τον Ν. Παππά, ο οποίος έχει πάρει τα κανάλια σβάρνα και ως... μετανοούσα Μαγδαληνή οδύρεται για το σταύρωμά του από το ΣτΕ! Έχει μάλιστα αρχίσει ν’ αλοίφει τα πόδια των καναλαρχών για να του δώσουν άφεση αμαρτιών και λίγα λεπτά παρουσίας στα κανάλια.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ...
Υπάρχει αμφιβολία ότι από την Βενεζουέλα έφεραν την τεχνογνωσία την οποία επιβάλουν σήμερα στην Ελλάδα; Δέστε την «περιποίηση» στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στις επιχειρήσεις που κατά χιλιάδες βάζουν λουκέτο και σε ότι έμεινε να κινείται σ’ αυτή τη χώρα γενικώς. Σε λίγες μέρες έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας, οπότε εκεί θα δείτε ακινησία αυτοκινήτων από τις Βενεζουαλινές ιδέες που μας έφερε ο Ν. Παππάς. Μόνο που «ξέχασε» να μας φέρει φθηνό πετρέλαιο και γι’ αυτό έβαλε φόρο στους φόρους των καυσίμων!

■ ΤΑ ΠΥΡΑ...
Ούτε αρχιεπίσκοπος, ούτε Αλβανός ήταν ο Γιώργος Δουσμάνης που τον θυμήθηκε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος τελευταία εξαπολύει πυρά κατά της χώρας μας που μ’ ένα εκατομμύριο περίπου Αλβανούς ταΐζει τ’ άλλα δυο εκατομμύρια που βρίσκονται στην Αλβανία. Ο Γ. Δουσμάνης κατά τους Έλληνες ιστορικούς ήταν Ηπειρώτικης καταγωγής, όμως γεννήθηκε στην Κέρκυρα κι από κει βρέθηκε ως προεστός στην Αθήνα την εποχή που ο Μοροζίνι βομβάρδισε την Ακρόπολη και ανατίναξε χωρίς να το θέλει και τον Παρθενώνα. Μάλιστα, ο Δουσμάνης ήταν Κερκυραίος πρόκριτος που πολέμησε τους τούρκους στο πλευρό του Μοροζίνι.

❖ ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ...
Ο ανιστόρητος Ελληνικής καταγωγής (;) κατά μία εκδοχή, Έντι Ράμα με καταγωγή από Αργυρόκαστρο, για να δικαιολογήσει τις αθλιότητες εναντίον των Χειμαριωτών που δεν έγιναν γενίτσαροι όπως ο ίδιος, παραδίδει μαθήματα ιστορίας στους νεοέλληνες οι οποίοι, εδώ που τα λέμε, δεν παίρνουν και πολύ σοβαρά όσα λέει ο Αλβανός. Φοράει τον μανδύα του Αλβανού στον Γ. Δουσμάνη και μέσω αυτού «διασώζει» την Ακρόπολη από τον Μοροζίνι για να δρέψει δάφνες δόξας, για να’ χει να λέει ότι έχουν ιστορία οι Τουρκαλβανοί!

ΤΟ ΜΠΑΞΙΣΙ...
Προεστός της Αθήνας της τουρκοκρατούμενης ο Γ. Δουσμάνης λόγω και της Κερκυραϊκής του προέλευσης μαζί με άλλους τέσσερις προεστούς και τον τότε Μητροπολίτη επισκέφθηκαν τον Μοροζίνι στον Πειραιά και του έδωσαν 9.000 ρεάλια για να μη βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Αυτό όμως τελικά δεν αποφεύχθηκε διότι θέλοντας να εξοντώσει τους Τούρκους φύλακες στην περιοχή έριξε οβίδα στον Παρθενώνα τον οποίο μετέτρεψε σ’ αυτό που βλέπουμε σήμερα.

■ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!..
Όσον αφορά τους Αλβανούς που ζούσαν τότε στην Ελλάδα, κάποιος πρέπει να του μάθει ότι ουδεμία σχέση έχουν οι Αρβανίτες με τους Τουρκαλβανούς. Οι πρώτοι, οι Αρβανίτες, ήταν κάτοικοι της αρχαίας Αρβάνου (σε ότι λέμε σήμερα Β. Ήπειρο) και ανήκαν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, οι οποίοι κινήθηκαν κατά τον 130 αιώνα Νότια μέχρι την Πελοπόννησο και την Αττική. Το μόνο κοινό στοιχείο που είχαν οι δύο «λαοί» ήταν η γλώσσα. Όλα τ’ άλλα είχαν να κάνουν με τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό και προ πάντων με την Ελληνική συνείδηση. Αυτοί οι Αρβανίτες πρωτοστάτησαν στην επανάσταση του 1821 και κατά την πολιορκία της Τριπολιτσάς «περιποιήθηκαν» δεόντως τους Τουρκαλβανούς οι οποίοι λιμαίνονταν την περιοχή στο πλάι των Τούρκων.

❖ ΟΙ ΦΑΡΕΣ...
Καιρός είναι να μας ξαναξεφουρνίσουν οι Αλβανοί ότι και οι Μποτσαραίοι και οι Τζαβελαίοι και οι Ζερβαίοι κι όλες οι άλλες φάρες του Σουλίου ήταν Αλβανοί, κάτι που έχουν ξανακάνει στο παρελθόν. Επειδή αυτοί οι Σουλιώτες δεν μπορούσαν να συμβιώσουν μ’ αυτό το Τουρκαλβανικό ασκέρι κατά τον 16ο αιώνα μετοίκισαν προς Σούλι μεριά κι έκτοτε από κει έδωσαν τους γνωστούς αγώνες τους προς τους Τουρκαλβανούς μέχρι το 1803 όπου αναγκάστηκαν σε φυγή λόγω των πολέμων με τον Αλή Πασά.

❁ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝΕ!..
Τελείωσε η αριστερά, ήταν το συμπέρασμα του Λάκη (Λαλάκη) που έκανε τ’ αδύνατα - δυνατά μέσω του Κοντομηνά να την φέρουν στην εξουσία. Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και μετά το κράξιμο που έφαγε ο στρατευμένος καλλιτέχνης του ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε. Λαζόπουλος και δημόσια, σχεδόν αποκήρυξε αυτή την αριστερά που κι εκείνον τον αφήνει άνεργο πλέον με την «καραγκιοζική» τακτική που εφάρμοσε στηρίζοντας τον Αλέξη του και μάλιστα το έκανε με την ανοχή του έτερου μετανοούντος Καππαδόκη καναλάρχη Κοντομηνά, που με την φροντίδα του Ν. Παππά έμεινε έξω από τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις.

■ ΤΟ ΚΡΑΞΙΜΟ...
Βγήκε στον αέρα του ΑΝΤ1 ο Λαλάκης και κατέθετε τον πόνο του για το άγριο κράξιμο από τους πληρωμένους διώκτες του μέσα από το διαδίκτυο, έτσι είπε, και ξέχασε να πει πως ο μόνος καλοπληρωμένος από το κράξιμο της κοινωνίας με εντολή ΣΥΡΙΖΑ - Κοντομηνά ήταν ο ίδιος που σχολίαζε μέχρι να κάνει Κυβέρνηση τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

❖ Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ...
Οι άνθρωποι που «τρολάρουν» τον Λαλάκη μέσα από το διαδίκτυο δεν έχουν καμία σχέση μ’ εκείνους που μάζευε στο κινηματοθέατρο και τους κατηχούσε ασύστολα ανακαλύπτοντας εχθρούς στις τότε κυβερνήσεις και τα λεφτά που έβγαζε τα διοχέτευε στο εξωτερικό για να φτιάξει ταινίες, όπως έλεγε. Να μας πει ποιες και πόσες ταινίες γύρισε στο εξωτερικό και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους. Αυτή με τον τίτλο «ήμουν κι εγώ στο κότερο» δεν πιάνεται...

ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ...
• Πες μου με ποιον κάνεις παρέα να σου πω ποιος είσαι. Αυτό ταιριάζει απόλυτα κι έρχεται κοστούμι, ράσο ήθελα να πω, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που βγήκε στον ΣΚΑΪ και σιχτίριζε τον Υπουργό Παιδείας που τον κορόιδεψε λέγοντας άλλα το βράδυ ενώ άλλα έκανε το πρωί! Πήγαινε ο σκουσμός του Ιερώνυμου σ’ άλλον κόσμο κι όταν μάλιστα άκουγε τον Πάνο Καμμένο με λυγμούς να τον παρακαλεί να πιστέψει τον Πρωθυπουργό και τον Φίλη διότι είναι καλά παιδιά και διαβεβαίωνε πως αν θέλει να ρίξει την Κυβέρνηση θα το κάνει «αύριο το πρωί».
Πάει γυρεύοντας εδώ και πολύ καιρό ο Ιερώνυμος και τα κολητηλίκια με την αριστερά του Τσίπρα, του Φίλη και του Καμμένου πάνε κι έρχονται. Με το πρόσχημα της διδαχής των θρησκευτικών κι έτσι που πάει να το επιβάλει ο Ν. Φίλης όλο και πιο συχνά επισκέπτεται το Μαξίμου για να δει τον φίλο του τον Αλέξη με τον οποίο συνδέεται με προσωπική φιλία προ πολλού όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Τώρα σε ποιους κοινούς αγώνες βρέθηκαν και σε ποιες καταλήψεις συμμετείχαν αυτό είναι αλλουνού Αρχιεπισκόπου Ευαγγέλιο.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.