ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!
«Ήλθε, είδε, άκουσε, είπε και απήλθε. Ευχαριστούμε Μπαράκ! Δεν θα σε ξεχάσουμε. Ήσουν ο καλύτερος Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτός αν αποδειχτεί καλύτερος ο Ντόναλντ, οπότε αυτός θα είναι ο Πρόεδρος της καρδιάς μας». Αυτά μπορεί να μη τα είπε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, αλλά τα εννοούσαν και με το παραπάνω!

ΣΤΑ... ΚΟΚΚΙΝΑ!
Κόκκινα χαλιά παντού, που τύφλα να έχουν οι κόκκινες γραμμές που είχαν βάλει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κόκκινο χαλί και μάλιστα τεθλασμένο και πάνω σε παλέτες στο οποίο έκανε το πρώτο βήμα του πατώντας σ’ ελληνικό έδαφος! Κόκκινο χαλί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, κόκκινο χαλί κι έξω από το Μαξίμου! Στα κόκκινα χάλια όμως εξακολουθεί να περπατάει η Ελλάδα μας διότι με ευχές δεν βάφονται αυγά!

ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!
Δεν ακυρώνει κανείς το πέρασμα του Προέδρου των ΗΠΑ από τη χώρα μας, αλλά αυτό έγινε σε χρόνο τέτοιο που δεν είναι ωφέλιμος. Αυτή η επίσκεψη έπρεπε να γίνει κατά τη διάρκεια της οκταετίας που πέρασε κατά την οποία ο Ομπάμα ήταν παντοδύναμος και κινούσε τα νήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής και από τότε που άρχισε το ελληνικό δράμα.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ...
Τώρα μόνο ως τουριστική προβολή της Ελλάδας θα μπορεί να λογιστεί το ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου, διότι το αστέρι του έδυσε και δεν μπορεί να δώσει ουσία στα ελληνικά πράγματα, των οποίων γνωρίζουμε την αρχή και όχι το τέλος.

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!..
Ακούσαμε ξανά συνταγές εξόδου από την κρίση και μια ευχή του τύπου «καλό κουράγιο»! Αυτό αποτυπώθηκε κατά τον χειρότερο τρόπο στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού, τον οποίο φάνηκε να μη χωράει η πολυθρόνα, λες και κάτι είχε φάει και τον είχε πειράξει!

ΣΤΑ ΖΥΓΙΑ...
Κάντε εσείς όλα όσα ορίζουν οι Τροϊκανοί όπως λιτότητα, φτώχεια, εξαθλίωση, πάρτε μέτρα (εξαθλίωσης ήθελε να πει) και τότε θα έλθετε στα ζύγια σας. Κάτι τέτοια έλεγε ο Ομπάμα και τον έκοβε κρύος ιδρώτας τον πρώην αριστερό νυν Αμερικανόφιλο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στριφογύριζε στην πολυθρόνα η οποία εντελώς τυχαία είχε στενέψει και δεν τον χωρούσε.

ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ!
Έκανε τόσο δρόμο, κινητοποιήθηκε τόσος κόσμος, ταλαιπωρήθηκε μία ολόκληρη Αθήνα για μια εβδομάδα, πληρώθηκε ένας σκασμός λεφτά για να πάρει ένα κτύπημα στην πλάτη ο Αλέξης μας, το οποίο κι αυτό ποτέ δεν ήλθε. Έμαθαν όμως όλοι οι Έλληνες ότι και ο Μπαράκ έπεσε από τα σύννεφα από την εκλογή Τραμπ, όπως και η Ελληνική πολιτική ηγεσία, μηδέ του Κουμουτσάκου εξαιρουμένου, ο οποίος ακόμη φαίνεται να περιμένει ν’ αλλάξουν τα αποτελέσματα.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ...
Το όλο σκηνικό στήθηκε από τον χώρο της υποδοχής στο αεροδρόμιο με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να έχει το κύριο πρόσταγμα και ο οποίος καλωσόρισε τον τρισμέγιστο Πλανητάρχη για να εισπράξει το «γειά σου ρε Πάνο λεβέντη»! Φυσικά δύο μέρες πριν ο ίδιος άνθρωπος είχε καλωσορίσει τον Τραμπ, ο οποίος θ’ αλλάξει τον κόσμο όλο ισχυριζόμενος και ότι η Ελλάδα θα είναι το πρώτο του μέλημα μετά τον Γενάρη του 2017. Με λένε Πάνο και φέρνω τα κάτω πάνω, ένα πράμα!

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ!..
Μπούμερανγκ για την Ελληνική Κυβέρνηση η επίσκεψη Ομπάμα, η οποία είχε σχεδιαστεί από τους κουτοπόνηρους τους δικούς μας διότι είχαν στο νου τους την νίκη Χίλαρι που ήταν και η επιλογή του Μπαράκ. Από την στιγμή που τα πράγματα στράβωσαν και ο «ακροδεξιός» Τραμπ έκατσε στον Αμερικανικό «θρόνο» τα πράγματα ήλθαν πολύ μπερδεμένα κι αυτό το έδειξε πεντακάθαρα η στάση του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου που στριφογύριζε στον δικό του «θρόνο».

ΣΤΡΑΦΙ!..
Πάνε στράφι οι φιλοΑμερικάνικες κορώνες προς τον φίλο Αμερικανό Πρόεδρο και τον φίλο Αμερικανικό λαό που δεν είναι φονιάδες των λαών. Μάλιστα, προσπάθησε ο Τσίπρας να δικαιολογήσει το κάψιμο της Αθήνας κατά την επίσκεψη Κλίντον διότι τότε είχαμε ψυχρό πόλεμο, ενώ τώρα έχουμε γίνει κολλητάρια, οπότε αυτοί που έκαιγαν την Αθήνα (Εξάρχεια, Πολυτεχνείο) ήταν παλιοαριστεροί του κερατά που δεν πληροφορήθηκαν ακόμη ότι δεν τέλειωσε ο πόλεμος!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ...
Συμπέρασμα από την επίσκεψη Ομπάμα: Πουλήστε, πληρώστε, μεταρρυθμείστε, για να μην έχετε κανέναν ανάγκη. Δοκιμασμένη συνταγή στις ΗΠΑ που όμως είχαν τη δυνατότητα να κόβουν όσα δολάρια τραβούσε η ψυχή τους. Είχε οραματιστεί η Ραχήλ Μακρή όταν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ να κόψει καμιά εκατοστή δισ. ευρώ, αλλά δεν πρόκανε και γι’ αυτό μείναμε ρέστοι!

ΣΟΒΑΡΟΣ...
Ο μόνος που ξεχώρισε από ελληνικής πλευράς ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τουλάχιστον ήταν σοβαρός ως πολιτειακός παράγοντας και ως Έλληνας. Με τον αέρα του γνώστη της πραγματικότητας έθεσε ζητήματα εθνικού περιεχομένου, χωρίς βέβαια να πάρει και τις ανάλογες απαντήσεις. Έθεσε ΕλληνοΤουρκικές και ΤουρκοΚυπριακές σχέσεις χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση. Το καθήκον του πάντως το έκανε ο Πρόεδρος όπως το είχε κάνει και ο Κωστής Στεφανόπουλος στην επίσκεψη Κλίντον, χωρίς βέβαια κι εκείνος να πάρει τότε απάντηση...

ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕ!
Λίγο πριν αναχωρήσει προς τον τελευταίο προορισμό του που ήταν η Γερμανία ο Πλανητάρχης μας θύμισε ότι σ’ ετούτη τη χώρα την κακοτράχαλη πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε η Δημοκρατία, την οποία πήραν και εφάρμοσαν οι υπόλοιπες χώρες ανά τον κόσμο. Ήταν μια πράγματι ομιλία - ύμνος στην Ελλάδα της αρχαιότητας, του Περικλή, του Σωκράτη, του Αισχύλου, του Ευριπίδη, αλλά και της σπανακόπιτας, του ούζου και του Αντετοκούμπο. Ευχαριστούμε Μπαράκ για τους φιλόφρονες λόγους σου (όπως θα έλεγε και ο Εθνάρχης Καραμανλής) και σου ευχόμαστε τα καλύτερα, με μια σημείωση: Δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας και δεν κρατήσαμε και πολλά απ’ αυτά για πάρτη μας. Αλλά πού θα πάει; Πάλι με χρόνια με καιρούς...

HOMUS KRITIKUS!
Τα έλεγε αυτά ο Ομπάμα τα περί Δημοκρατίας χωρίς να εχει γνωρίσει τον Homus Kritikus Polakis! Τον είχε κρυμένο η Κυβέρνηση για κάμποσες ώρες, αλλά δεν άντεξε και κάλεσε κόσμο και ντουνιά κυρίως των ΜΜΕ να πάνε να κρεμαστούν από τις γραβάτες τους, διότι το πέρασμα του Μπαράκ από την Ελλάδα ήταν όλα τα λεφτά! Είχε κάτι τέτοιο στο νου του όταν μιλούσε για την Ελλάδα του πνεύματος ή έπαιρνε σαν παράδειγμα εκείνο το άλλο ανθρωπάκι που όταν μιλούσαν στο Μαξίμου ήταν σαν από εγκεφαλικό;

ΣΤΟ ΚΑΛΟ...
Στο καλό Μπαράκ και σ’ ευχαριστούμε για το φωτεινό διάλειμμα που μας χάρισες, που έστω και με τα λόγια και τις εικόνες ταξίδεψες την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Ήταν κι αυτό ένα καλό δώρο προς τους Έλληνες κι όχι προς την Ελληνική Κυβέρνηση όπως θέλησαν να το περάσουν οι Πολάκηδες και οι Καρανίκες!

ΝΙΚΗ ΚΑΙ...ΤΙΜΩΡΙΑ!
Η νίκη της Δημοκρατίας ήταν πιο μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι σ’ αυτούς που παρέδιδε μαθήματα ήταν εκείνοι που την κατέλυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν μια τιμωρία πραγματική προς εκείνους που τον καιρό που έπρεπε να διδάσκονται Ηρόδοτο, Αισχύλο, Ευριπίδη έκαιγαν το λίκνο της Δημοκρατίας. Να γιατί έδειχναν... στριμόκωλα όταν τους μιλούσε ο Πλανητάρχης, ο οποίος, αν μη τι άλλο, είχε διδαχτεί Ελληνική Ιστορία, σε αντίθεση με όλους εκείνους που, ενώ πολέμησαν την Δημοκρατία, εν τούτοις λυμαίνονται τα αγαθά της.

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΧΟΡΤΑΣΑ...
Και κάτι τελευταίο για τον Μπαράκ. Τον λόγο σου τον χόρτασα και το ψωμί σου φάτο! Αυτό έγινε πραγματικότητα με την ακροτελευταία πράξη του λίγο πριν πέσει αυλαία στην προεδρία των ΗΠΑ. Εκεί που έχουμε φτάσει το «μάζευε κι ας είναι και ρόγες» έρχεται να καλύψει το τεράστιο κενό σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική κρίση.

ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ...
Γόρδιος δεσμός τελικά η προστασία των πολιτών από τα αδέσποτα. Ένας πονοκέφαλος που βασανίζει κυρίως τον Δήμο Ιωαννιτών και ύστερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα δύο Νοσοκομεία της πόλης, χώροι στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο και τροφή τα σκυλιά. Το όλο ζήτημα επανέφερε στο προσκήνιο ο Πρύτανης κ. Καψάλης, ο οποίος έφτασε σε απόγνωση από την εν γένει «δράση» των αδέσποτων, μια «δράση» που φτάνει στα όρια της απειλής της σωματικής ακεραιότητας των φοιτητών, αλλά και των πολιτών στην πόλη και σ’ όλους τους άλλους χώρους όπου έχουν εγκαταλειφθεί από τα πρώην «αφεντικά» τους φιλόζωους!
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...
Την καλή συνεργασία που έχει η Πρυτανική Αρχή με τον Δήμο Ιωαννιτών τόνισε ο κ. Καψάλης, αλλά λύση στο πρόβλημα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Κάτι ανάλογο τονίζεται από πλευράς Δήμου όπου κι εκείνος σηκώνει τα χέρια αδυνατώντας να σκεφτεί και να δώσει ανάλογες λύσεις στην υπόθεση «ελεύθερη δράση των σκυλιών». Έτσι, στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης των αδέσποτων και για το δικαίωμα της ελευθερίας της κίνησης και των σκέψεων των σκύλων φτάνουμε να θυσιάσουμε, αν χρειαστεί και ανθρώπινες ζωές!

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ...
Κάποτε στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο σκύλων κοντά στην χωματερή της Δουρούτης που τόσο είχε λοιδωρηθεί από τις «προοδευτικές» δυνάμεις της περιοχής. Εκεί, σ’ αυτό το χώρο, λειτουργούσε το καταφύγιο με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας και του Πανεπιτησμίου και υπήρξε ένας ελάχιστος αριθμός αδέσποτων στην πόλη. Τώρα ποιος λειτουργεί και πώς αυτό το χώρο και πού χάθηκαν οι εθελοντικές ζωοφιλικές οργανώσεις που τόσο κόπτονταν για τα δικαιώματα των σκύλων που αυξάνονται και πληθύνονται με τέτοιους ρυθμούς ώστε σε λίγο καιρό η κυκλοφορία θα πρέπει να γίνεται με... καραμπίνες!

ΛΟΥΚΕΤΟ!..
Λουκέτο έβαλε ο Δήμος Πωγωνίου σ’ ένα καφενείο στη Λάβδανη που επί μία δεκαετία έδινε μια ζωή στο χωριό. Δεν ξέρω τι είδους νομιμότητα είναι αυτή που επέβαλε ο Δήμος, αλλά αντί να δίνεται μια ανάσα ζωής στα έρημα χωριά της παραμεθορίου πάνε να στερήσουν έστω κι αυτή την μικρή ικμάδα ζωής που με θυσία κάποιων εθελοντών προσφέρεται. Μαγαζί που λειτουργεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες χάριν στους κυνηγούς, αφού οι κάτοικοι της περιοχής είναι λιγοστοί έως ανύπαρκτοι, κάτι που αποκλείει την περιοχή από νέους επενδυτές (;) που ενδεχομένως να έχει η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου. Αντί λοιπόν να ενισχύονται τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, αντίθετα, στραγγαλίζονται χωρίς ιδιαίτερους και σημαντικούς λόγους. Μήπως να το ξαναεξετάσει η Δημοτική Αρχή και κυρίως ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Κ. Καψάλης;

ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΤΕΕ...
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι μηχανικοί όλης της χώρας για να εκλέξουν νέα διοίκηση στο ΤΕΕ. Ένα ΤΕΕ που τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ έχει απασχολήσει την δημοσιότητα και μάλιστα η περίοδος Σπίρτζη είναι στιγματισμένη πολλαπλώς. Στις κάλπες λοιπόν προσέρχονται οι μηχανικοί και ως είθισται τα κόμματα έχουν κι εδώ λόγο παρεμβάσεων.

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ...
Στην Ήπειρο η Ν.Δ. «κατεβάζει» δικό της συνδυασμό (ΔΚΜ) και προσδοκά σε κάτι καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν όπου την κυριαρχία είχαν οι «άλλες δημοκρατικές» δυνάμεις χωρίς βέβαια να μειώνονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, που ήταν ο πρώτος που πλήρωσε και πληρώνει την κρίση, αφού η οικοδομή έχει σχεδόν μηδενιστεί.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ...
Ακούγεται όμως ευρέως ότι η Ν.Δ. κατεβάζει δύο συνδυασμούς στην Ήπειρο, κάτι που διαψεύδεται από την επίσημη Ν.Δ., η οποία υποστηρίζει τον ένα και μοναδικό που είναι αυτός της ΔΚΜ και ό,τι άλλο κυκλοφορεί είναι στη σφαίρα των «ανεξάρτητων μεμονωμένων» κι αυτή η διευκρίνιση γίνεται για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και μπερδέματα.

Η ΕΝΤΟΛΗ...
Η εντολή από «Πειραιώς» είναι ξεκάθαρη κι όποιος άλλος σφετερίζεται την στήριξη εκ μέρους Ν.Δ. είναι εκ του πονηρού και γι’ αυτό η απειλή της διαγραφής επικρεμάται επί των κεφαλών σε όσους φυσικά είναι μέλη του κόμματος. Η αρχή έγινε με ένα κουμπάρο της Ντόρας στη Δ. Μακεδονία, ο οποίος «ανταρτοποιήθηκε». Αν αυτό θα συμβεί και στην Ήπειρο κι αν γίνουν «αποκεφαλισμοί» θα το δούμε οσονούπω. Καλό είναι ν’ αποφευχθούν τέτοιου είδους πράξεις γιατί ο κλάδος των μηχανικών δεν είναι ότι κι ότι και οι απειλές πολλές φορές επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα...

ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ...
Επ’ ευκαιρία, να σημειώσω ότι ψήφο συναδέλφων του ανά την επικράτεια για την εκπροσώπηση στο ΤΕΕ σε πανελλήνιο επίπεδο διεκδικεί ένας παλιός γνώριμος της στήλης και της περιοχής. Ο κ. Λάμπρος Πυργιώτης, πρώην διοικητής ΠΠΓΝΙ επί Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή, ο οποίος στο πέρασμά του από το χώρο της υγείας άφησε θετικό πρόσημο. Ίσως ήταν ό,τι καλύτερο πέρασε από αυτόν τον χώρο και κυρίως για τον τρόπο που διοίκησε πραγματικά το ΠΠΓΝΙ. Αυτός λοιπόν ο κ. Πυργιώτης γνωστοποιεί την υποψηφιότητά του στο ΤΕΕ και ζητά την στήριξη και των Ηπειρωτών συναδέλφων του για να συμβάλλει σ’ ένα άλλο διαφορετικό ΤΕΕ σε σχέση μ’ αυτό που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα...

Η ΘΥΣΙΑ...
Εδώ που τα λέμε, αυτό το ΤΕΕ και ιδιαίτερα το Τμήμα Ηπείρου τι ακριβώς έχει προσφέρει προς τα μέλη του και γενικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής τα τελευταία χρόνια; Κάπου άκουσα ότι «θυσιάστηκαν» για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, κάτι που το έχουν κάνει σημαία κάποια στελέχη του! Έταιρον ουδέν κι αυτό διότι αντικείμενο μηδέν! Απλή διαχείριση κάνουν με την ηγεσία σε κεντρικό επίπεδο να εμπλέκεται σε πολιτικά αλισβερίσια όπως εκείνο της ΑΤΤΙΚΑ!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
Αναχρονιστικός, φασίστας, πατριδοκάπηλος, εθνικιστής, όποιος Έλληνας αναφωνίσει «Ζήτω η Ελλάς»! Το άκουγαν από έναν ΑφροΑμερικανό και την ανάγκη φιλότιμο ποιούμενοι το χειροκρότησαν οι ανιστόρητοι ανθέλληνες κι αυτό είναι η τιμωρία τους. Έχει και η Δημοκρατία τους κανόνες της κι αυτούς τους κανόνες υπενθύμισε προχθές ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος...

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.