ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ «DU LAC»!
Στα Γιάννενα σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια πρώτη επίσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος. Μια επίσκεψη που ανακοινώθηκε τρεις μόνο μέρες πριν, χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και γι’ αυτό καλείται ο κομματικός μηχανισμός να κινητοποιήσει κόσμο που θα γεμίσει την μεγάλη αίθουσα στο ξενοδοχείο «Du Lac».

Η ΕΠΙΛΟΓΗ...
Μετά την Κρήτη που είναι η γενέτειρα του πατέρα Κώστα Μητσοτάκη, ο Κυριάκος επέλεξε την Ήπειρο, σαν δεύτερο σταθμό επίσκεψης και από τα Ιωάννινα θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις του και σ’ ένα μεγάλο βαθμό το πώς θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα και τ’ αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα και άγνωστο για πόσο ακόμα.

ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ...
Ο Κυριάκος τα περισσότερα τα είπε στη ΔΕΘ, οπότε μία πρώτη γεύση έχουμε πάρει. Εκείνο που τονίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί είναι η φορολογική ελάφρυνση, κάτι που θα σημάνει την έξοδο από την κρίση. Οι νέοι φόροι που είναι η προσφιλής πολιτική της αριστεράς οδηγούν κατ’ ευθείαν στον καταποντισμό της οικονομίας και αυτής της χώρας.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ...
Αυτή η επίσκεψη στην Ήπειρο και η ομιλία στα Γιάννενα δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή την περίοδο όπου η γειτονική Αλβανία διά στόματος Έντι Ράμα ανοίγει ζητήματα εθνικού περιεχομένου ακολουθώντας κατά πόδας τον Ερντογάν. Μόλις ανοίξει το στόμα του ο Ερντογάν, νάτον τον Ράμα να... αλυχτάει σαν εκείνα τα κοκονάκια που συχνάζουν στις αυλές πολλών σπιτιών.

Η «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ»...
Θα έλεγα ότι αυτή η στάση της Αλβανίας ίσως να είναι η κύρια αιτία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προετοιμάζεται στο άμεσο μέλλον να αναλάβει εκείνος την «καυτή πατάτα» της διακυβέρνησης της πατρίδας. Η αρχή αυτής της προετοιμασίας έγινε με την ξαφνική επίσκεψη του ίδιου του Κυριάκου με τον «σκιώδη» Υπουργό Εθνικής Άμυνας Άδωνι Γεωργιάδη στο Πεντάγωνο για να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι όπως είναι ο Υπουργός με την ηγεσία του Στρατού.

ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ!
Δεν θέλω να προκαταλάβω τα όσα ενδεχομένως θ’ αναφερθεί ο Κυριάκος, αλλά δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω τα εθνικά ζητήματα όταν αυτά βρίσκονται στην επικαιρότητα με το χορό να τον σέρνει ο Ερντογάν που έχει αρχίσει προ πολλού να μιλάει για τα σύνορα της καρδιάς του που συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σε όλο της το μήκος και το πλάτος. Από κοντά ο Αλβανός Πρωθυπουργός που προχθές το βράδυ αράδιαζε ένα σωρό κουτοπονηριές σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ!

Θ’ ΑΚΟΥΣΕΙ;
Φυσικά, ο Κυριάκος δεν θα πει μόνο όσα εκείνος νομίζει και πρέπει αλλά πρέπει και να στήσει αυτί ν’ ακούσει τι έχουν να του πουν οι Ηπειρώτες για τα ζητήματα που τους απασχολούν και που πρέπει να βρουν κάποιες λύσεις από μία Κυβέρνηση Μητσοτάκη, υιού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Ήπειρο με τη δημιουργία της Εγνατίας Οδού. Αυτό ας μη το ξεχνάμε...

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ...
Έτσι, για την ιστορία, την οποία έχω από πρώτο χέρι, θα γυρίσω πίσω τον χρόνο και θα φτάσω στην εποχή που ο Κων/νος Μητσοτάκης ήταν Πρωθυπουργός. Φτάνει η πληροφορία στον Κ. Μητσοτάκη ότι οι φίλοι μας οι Αμερικανοί προωθούν χάραξη οδικού άξονα Δυρραχίου - Έβρου παρακάμπτοντας την Ελλάδα εντελώς. Αυτή την πληροφορία την παίρνει από έναν προσωπικό του φίλο ΕλληνοΑμερικανό δημοσιογράφο καταγόμενο από χωριό της Μουργκάνας Θεσπρωτίας, ο οποίος είχε δραπετεύσει στις ΗΠΑ με την βοήθεια της μάνας του, η οποία πλήρωσε με τη ζωή της αυτή της την πράξη.

Η ΕΝΤΟΛΗ...
Με την πληροφορία αυτή στα χέρια ο Κων/νος Μητσοτάκης δίνει εντολή σ’ ένα φίλο του διευθυντικό στέλεχος τεχνικής υπηρεσίας στην Ήπειρο με έδρα τα Ιωάννινα, να ετοιμάσει πάραυτα μελέτη χάραξης της Εγνατίας Οδού, κάτι που έγινε σε πολύ σύντομο χρόνο. Μ’ αυτή την μελέτη στα χέρια ο Κ. Μητσοτάκης πήγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε την χρηματοδότηση της Εγνατίας Οδού, την οποία και εξασφάλισε και ο άξονας τελικά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2009 από τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ...
Αυτό το χρονικό το έχω από τον ίδιο τον Κων/νο Μητσοτάκη, τον οποίο είχα την τιμή να συναντήσω δύο φορές στο Μαξίμου, τη μία παρόντος του φίλου του ΕλληνοΑμερικανού δημοσιογράφου που ήταν και σύμβουλός του. Πολλές άλλες φορές τον συνάντησα στο γραφείο του μέσω κοινού φίλου και πάντοτε μου θύμιζε με υπερηφάνεια αυτό το μεγάλο έργο για την Ήπειρο και ολόκληρη τη χώρα, όπως πάντοτε μου έλεγε για τον Νίκο Γκατζογιάννη και τον Γιώργο Μπασιά που έπαιξαν αυτό τον σπουδαίο πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία της Εγνατίας Οδού, την οποία «έκλεψαν» από την Αλβανία, Γιουγκοσλαβία τότε και Βουλγαρία.

Η ΦΙΛΙΑ...
Η φιλία μου με τον Κων/νο Μητσοτάκη πάει πίσω στον Μάρτιο του 1989 όταν όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίσκεψή του στα Ιωάννινα εγκαινίασε κι έκοψε την κορδέλα λειτουργίας του πρώτου Ελεύθερου Ραδιοφωνικού Σταθμού, του SUPER FM 104,3, που ήταν ο μοναδικός Ρ/Σταθμός στη χώρα που εγκαινιάστηκε από τον Κ. Μητσοτάκη! Πολλοί ήταν εκείνοι που μιλούσαν για τον «γκαντέμη» αλλά στην περίπτωση του SUPER FM μόνο γκαντεμιά δεν αποδείχτηκε. Μέχρι σήμερα ο SUPER FM λειτουργεί και είναι στις πρώτες γραμμές της ακροαματικότητας και πρώτος μακράν όλων των άλλων στην αθλητική ενημέρωση, αφού είναι και μοναδικός στο είδος του.

ΤΟ... ΚΟΠΑΔΙ!
Μάζεψε το... κοπάδι του προχθές ο Αλέξης κι άρχισε τις γυριστές. Θα φταίει ο Κυριάκος αν δεν συνθηκολογήσει εκείνος με τους θεσμούς και μίλησε και για 4ο μνημόνιο για πρώτη φορά, όπως επίσης απείλησε το «κοπάδι» για πρώτη φορά με εκλογές. «Κλειστείτε στο μαντρί, σκάστε και μη βελάζετε, αν θέλετε να έχετε παχνί», τους είπε ο «τσοπάνος» από τα Τζουμέρκα κι εκείνα έβγαλαν το σκασμό! Μήπως ξέρουν αν θα έχουν τύχη μετά από μια εκλογική διαδικασία όπου ως είθισται κανένα αρνί δεν θέλει πρώιμο Πάσχα!

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ!
Τον άκουγα τον κ. Τσίπρα να μιλάει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και στην αρχή νόμισα ότι η ΕΡΤ τράβηξε ομιλία από το αρχείο και την ξαναμετάδωσε. Έλεγε τα ίδια και τα ίδια, απλά άλλαξε τους πρωταγωνιστές στους οποίους έκανε επίθεση. Αυτή τη φορά είχε την φωτογραφία του Κυριάκου απέναντι κι άρχισε να πετάει... βελάκια, ενώ η Υπουργός Πολιτισμού έκανε τα μαγικά της βουντού για να... θεραπεύσει την κατάσταση!

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ...
Ψάχνει λόγο για ηρωική έξοδο ο Αλέξης και άρχισε τα παλιά «άλλα κόλπα» για να περισωθεί ο ίδιος ο τσοπάνος και ό,τι περισώσει από το κοπάδι τύπου Καρανικαίων και ό,τι άλλο προέκυψε πριν από δύο χρόνια. Άρχισε να παρομοιάζει την Ε.Ε. με μπανανία ξεχνώντας ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη πια για την μέσα - έξω μπανανία.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ...
Το είχαμε γράψει ότι το τέλος του Τσιπραϊσμού προδιαγράφηκε στην ΔΕΘ του 2016. Εκεί παρέδωσε το πνεύμα κι άφησε να περιφέρεται το σώμα ασκόπως με κατάληξη εκείνη την εικόνα που παρουσίασε ως πολιτικός και ως άνθρωπος στην επίσκεψη Ομπάμα! Τώρα απλά γράφει τον επίλογό του, ο οποίος ας είναι όσο πιο ανώδυνος γίνεται.
ΒΙΟΝ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟΝ!
Το να ευχηθεί κανείς «βίον ανθόσπαρτον» σ’ ένα νέο ζευγάρι είναι μια απλή ευχή, αλλά το να το κάνεις αυτό με όλη τη δύναμη της ψυχής σου δείχνει την ιδιαίτερη χαρά κι εκτίμηση προς τα δύο νέα παιδιά που ενώνουν τη ζωή τους και τις τύχες τους. Οι ευχές λοιπόν προς τον Κωνσταντίνο Κιτσάκη και την αγαπημένη του Μαριάνα Γαλανοπούλου από Πύργο Ηλείας που πριν λίγες μέρες έδωσαν τον όρκο για «αιώνια» κοινή συμπόρευση κι αυτό με την ειλικρινή αγάπη απ’ όσους τους γνωρίζουν. Γιος του αείμνηστου Αλέκου Κιτσάκη και της Κατερίνας Σακκά ο Κωνσταντίνος κι αυτό για τον υπογράφοντα έχει επιπλέον ιδιαίτερη σημασία, διότι μας συνέδεσε μια μακρόχρονη προσωπική και οικογενειακή φιλία. Ήταν ένα θερμό καλοκαίρι ύστερα από μια εκδήλωση του Δήμου όπου με τον Αλ. Κιτσάκη βρεθήκαμε σε μία συντροφιά και για μία φορά ακόμη μας ξεδίπλωνε πολλές ιστορίες και εικόνες από την πολυτάραχη ζωή του στις οποίες ο ίδιος είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να δίνει ζωή.

ΤΟ ΧΑΜΠΕΡΙ...
Όταν τελειώσαμε τα μολοΐματα, όπως ο ίδιος αποκαλούσε, κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε τότε. Εκεί πληροφορήθηκε το χαμπέρι που με τόση αγωνία περίμενε. Η σύζυγός του Κατερίνα μόλις είχε φέρει στη ζωή ένα υγιέστατο αγόρι που έμελλε να είναι ο μονάκριβός του Κωνσταντίνος. Δεν πατούσε στη γη ο Αλ. Κιτσάκης από τη χαρά του για τον διάδοχό του και μέχρι που ενάμισο χρόνο πριν που έκλεισε τα μάτια του ήταν το καμάρι του και η μοναδική του έγνοια! Αυτός λοιπόν ο Κων/νος παντρεύτηκε την εκλεκτή του πριν από μερικές μέρες στην Αθήνα όπου και ζουν και οι ευχές για ανθόσπαρτον βίον είναι εκείνα τα πρώτα στοιχεία που μπορούν να στρώσουν το δρόμο της κοινής τους ζωής. Ευχές στη μητέρα Κατερίνα Σακκά, στην γιαγιά Λαμπρινή, στον θείο Παύλο, που κι εκείνοι καμαρώνουν για το ευτυχές γεγονός. Η ευχή έχει μεγαλύτερη σημασία όταν συνοδεύεται και από το «καλούς απογόνους»!

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ!
Σημείωση: Αυτή η μικρή αναφορά στον Κωνσταντίνο ήταν μια «παραγγελιά» από το αξέχαστο «Αηδόνι της Ηπείρου» που μου τη ζητούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του... Τόσες και τόσες «παραγγελιές» μας είχε χαρίσει ο Αλέκος Κιτσάκης από τότε που παιδί με κοντά παντελόνια βγήκε στο στερέωμα του δημοτικού τραγουδιού και έφτασε τραγουδώντας κι εξυμνώντας την Ήπειρο της καρδιάς μας στα πέρατα του κόσμου!

ΑΛΥΤΡΩΤΟΣ!
Νάτον και πάλι τον Αλβανό Πρωθυπουργό που μας παρέδιδε μαθήματα ιστορίας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Δεν έχουμε επεκτατικές διαθέσεις αλλά απλά ζητάμε την επιστροφή των Αλβανοτσάμηδων στα σπίτια τους», είπε κι άρχισε να «μαλώνει» τους Έλληνες που δεν δείχνουν κατανόηση στα όσα τραγικά έκαναν την περίοδο της κατοχής εναντίον των κατοίκων της Θεσπρωτίας! Δεν του είπε, γιατί δεν ήξερε, ο Παπαχελάς, ότι κανείς δεν τους έδιωξε, αλλά οι ίδιοι έφυγαν όταν άρχισε να τους μυρίζει... μπαρούτι μετά τα εγκλήματά τους.

ΑΛΗΤΕΙΑ...
«Καμία προπαγάνδα δεν κάνουμε στα σχολεία για αλύτρωτες πατρίδες», είπε και δικαιολόγησε το υλικό που μετέφεραν οι δύο Αλβανοί ως υποχρέωση του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας προς την Αλβανική μαθητιώσα νεολαία που σπουδάζει στην Ελλάδα! Μιλάμε για πολύ αλητεία από έναν «γενίτσαρο» που δεν εννοεί να αντιληφθεί ότι πλησιάζει σε πυριτιδαποθήκη με αναμμένο δαυλί. Πού πας, ρε ανιστόρητε και άθλιε παραχαράκτη της ιστορίας;

Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ...
Να ξαναθυμίσω στον Έντι Ράμα για μια ακόμη φορά ότι αν υπάρχει και «ευημερεί» η σημερινή Αλβανία αυτό οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων το 1991, όπου σε πρώτη φάση κοντά στο ένα εκατομμύριο Αλβανοί ξεχύθηκαν στην Ελλάδα εγκαταλείποντας τον «παράδεισο» που είχε φτιάξει γι’ αυτούς ο Χότζα από το 1945 και μετά. Αυτοί λοιπόν οι ομοεθνείς του Έντι Ράμα επί 25 χρόνια ζουν, εργάζονται και νοικοκυρεύονται στην Ελλάδα μας ενισχύοντας παράλληλα την σημερινή Αλβανική οικονομία, την οποία απολαμβάνει η παρέα Ράμα και καλοφαγωμένοι όλοι τους άρχισαν τις απειλές για δημιουργία μεγάλης Αλβανίας ακολουθώντας τα χνάρια του φίλου Ερντογάν που θέλει να κάψει την συνθήκη της Λωζάνης, που δεν είναι και κανένα θρησκευτικό έγγραφο. Αν τέτοια έχει στο μυαλό του ο Έντι Ράμα, τότε κάποιος να του θυμίσει ιστορικά το πρωτόκολλο της Κέρκυρας της 17ης Μαΐου 1914 βάσει του οποίου εκχωρούνταν πλήρης αυτονομία στις περιοχές Αργυροκάστρου - Κορυτσάς και που υπεγράφη από τις μεγάλες εγγυήτριες δυνάμεις ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Αυστροουγγαρία. Αυτή την ιστορία την έμαθε ποτέ ο Αλβανός Πρωθυπουργός που δεν ήξερε προχθές πότε ονομάστηκε η Βόρειος Ήπειρος;

ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ!
Ύστερα από ένα εικοσαήμερο πληροφορήθηκε και έδειχνε να ξαφνιάζεται ότι ο νέος «φονιάς των λαών» είναι ο Τραμπ, τον οποίο ξόρκιζε πριν από τις Αμερικάνικες εκλογές. Μόλις προχθές του μαρτύρησαν ότι δεν εξελέγη η Χίλαρι και αφού διπλώθηκε στα τέσσερα έκανε κόμπο την καρδιά του, ξεσκόνισε όλες τις αριστερές ιδέες, απόψεις και τα αριστερά συνθήματα, άρχισε τα «αλό Τραμπ! Τι κάνεις; Πώς είναι τα παιδιά, οι γυναίκες σου και τα δισεκατομμύριά σου! Αχ, Τραμπούλη μου, δεν ξέρεις τι αγώνα έκανα και πόσες προσευχές γονατιστός είπα για πάρτη σου. Νά’μαι τώρα στα τέσσερα, αγαπημένη συνήθεια εδώ και δύο χρόνια και δεν πρόκειται να σηκωθώ αν δεν έρθεις κι εσύ να κάνεις όσα μου έκαναν κι όλοι οι άλλοι».
«Μπράβο, Αλέξη παιδί μου. Κάτι έχω ακούσει για σένα, αλλά δεν πολυπιστεύω στις φήμες! Κάτσε όπως είσαι, μ’ αρέσει να βλέπω γονατιστούς όσους πριν παρίσταναν τα κουτσαβάκια»!
Μπορεί να μην ήταν τόσο ακριβής ο διάλογος, αλλά δεν φαντάζομαι ν’ απέχει και πολύ από την πραγματικότητα...

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.