ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ...
Από το πέρασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ήπειρο μπορεί κανείς να σταθεί σε δύο - τρεις αναφορές που έκανε για ζητήματα σημαντικά κι αυτά είναι: α) το μήνυμα προς Τουρκία - Αλβανία λέγοντας «με την Ελλάδα μην παίζετε», β) η μείωση φορολογίας για να υπάρξει ανάπτυξη, γ) το γενικό προσκλητήριο προς παλιά και νέα στελέχη της Ν.Δ. σε κοινό αγώνα. Όλα τ’ άλλα είναι εκείνα που έχουμε ακούσει κατά κόρον και που δεν πούλησε φύκια σε ιθαγενείς!

ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!
Σε χαλεπούς καιρούς η συγκέντρωση στο ξενοδοχείο που έκανε την ομιλία του ο Κυριάκος ήταν αρκετά καλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή έγινε εσπευσμένα για λόγους που έχουν να κάνουν με την ματαίωση προγραμματισμένης επίσκεψης στη Θράκη. Ήταν να βρεθεί στη Θράκη ο Κυριάκος, αλλά ματαίωσε την επίσκεψη λόγω της εσπευσμένης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην ίδια περιοχή.

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ...
Ο Πρωθυπουργός μέσω του Καμμένου πληροφορήθηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης προγραμμάτιζε επίσκεψη στη Θράκη, ανακοίνωσε εκείνος το ταξίδι του, οπότε ο Κυριάκος αναγκάστηκε ν’ αλλάξει περιοχή και προτιμήθηκε μια άλλη περιοχή ακριτική κι αυτή ήταν η Ήπειρος, με επίκεντρο τα Γιάννενα. Είχε προηγηθεί η «διαρροή» προς τον Καμμένο από τον σκιώδη υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη όταν μαζί με τον Κυριάκο είχαν επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ΘΗΛΕΙΑ...
Έτσι έφτασε στην Ήπειρο και στα Γιάννενα ο Κυριάκος και είδε όσα είδε και είπε όσα είπε. Κυρίως από τα Γιάννενα απάντησε στις κατηγορίες που του προσάπτει ο Πρωθυπουργός, ότι τον εμποδίζει, ο Κυριάκος, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του που δεν είναι άλλο από το να αφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλειά στο λαιμό της Ελλάδας.

ΘΥΜΗΘΗΚΕ...
Ψάχνει για άλλοθι τώρα ο Τσίπρας για να βγει ξανά στο κλαρί παριστάνοντας εκ νέου τον επαναστάτη και με αφορμή τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο θυμήθηκε ότι κάποτε ήταν το ίνδαλμά του και ήθελε να κάνει και την Ελλάδα Κούβα! Μάλιστα, έδωσε και τα ονόματα του Κάστρο και του Τσε στα παιδιά του!

ΑΛΛΟΥ ΓΙ’ ΑΛΛΟΥ...
Γι’ αλλού ξεκίνησε ο Κυριάκος κι αλλού η πολιτική τον πήγε. Για την Θράκη ξεκίνησε, στα Γιάννενα βρέθηκε. Έστω κι έτσι, η επίσκεψη καλή ήταν και επιβάλλονταν να γίνει για ν’ ακουστεί αυτή η φράση «με την Ελλάδα μην παίζετε», φράση που απευθύνονταν προς Ερντογάν, Έντι Ράμα, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας όπου κάποια παιδιά παίζουν με την Ελλάδα ως παιδική χαρά που είναι. Εδώ που τα λέμε, μία προχειρότητα την είχε το όλο εγχείρημα κι αυτό ας το έχουν υπ’ όψη τους για μία άλλη φορά.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...
Έχει μέλλον η Ήπειρος και μάλιστα στον τουριστικό τομέα 12 μήνες το χρόνο, μας είπε και δεν μας ενημέρωσε πώς θα γίνει αυτό με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων να είναι στ’ αζήτητα. Θα φτιάξουμε και το αεροδρόμιο, είπε την άλλη μέρα που είχε συνάντηση με τους φορείς της περιοχής, με πρώτους τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης...

Η ΔΙΑΘΕΣΗ...
Σ’ αυτή τη συνάντηση με τους φορείς μάθαμε από τον Καχριμάνη και τον Μπέγκα ότι ενώ εκείνοι έχουν την διάθεση να ενισχύσουν οικονομικά την εγκατάσταση ειδικού συστήματος προσγείωσης των αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, κάποιο αόρατο χέρι δεν το επιτρέπει χωρίς να δίνει εξηγήσεις!

ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ!..
Σωστή όμως η τοποθέτηση του Αλ. Καχριμάνη ότι σε λίγο το Αεροδρόμιο θα είναι μόνο για αεροπορική σύνδεση με προορισμούς του εξωτερικού, διότι για την Αθήνα θα είναι εντελώς αχρείαστο άμα ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός που θα συντομεύει τον προορισμό με την Αθήνα, όπως έγινε με την Θεσσαλονίκη μετά την κατασκευή της Εγνατίας.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ!
Τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το ασκέρι του για τον θάνατο του ινδάλματός τους Φιντέλ Κάστρο που δεν πρόλαβε να φτάσει τα εκατό! Βαρύ το πένθος των απανταχού επαναστατών τύπου Τσίπρα τώρα και του Ανδρέα παλιότερα! Βαρύ το πένθος σε όλους όσους επένδυσαν στον επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο που γκρέμισε το καθεστώς ενός διεφθαρμένου δικτάτορα, του Μπατίστα, για να στήσει ένα δικό του δικτατορικό κράτος που κράτησε μια χώρα, την Κούβα, επί έξι δεκαετίες φυλακισμένη και που ακόμα επιμένει Καστρικά!

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ...
Διεφθαρμένο κράτος η Κούβα επί Μπατίτσα και η επανάσταση επιβάλλονταν για να αλλάξει προς το καλύτερο. Τότε εμφανίστηκε ο Κάστρο κι ο Τσε Γκεβάρα και γκρέμισαν τη σαπίλα του Μπατίστα. Κάτι τέτοιο είχαν στο νου τους κι άλλοι επίδοξοι επαναστάτες που ακολούθησαν σε άλλες χώρες, οι οποίοι όμως δεν έκαναν τα χειρότερα στους λαούς τους.

Η ΡΕΤΣΙΝΙΑ...
Δεν ξέρω ποιοι τον κλαίνε περισσότερο τον Φιντέλ Κάστρο. Οι Κουβανοί ή οι άλλοι που επικαλέστηκαν τη δράση και την επαναστατικότητά του για να σουλατσάρουν ως επαναστάτες εμφορούμενοι από τις ιδέες και τα οράματα του Φιντέλ και του Τσε! ιδιαίτερα στη χώρα μας αν δεν ήσουν με τον Στάλιν, Λένιν, Μαρξ, Φιντέλ,Τσε, τότε οι χαρακτηρισμοί του φασίστα και του αναχρονιστικού ήταν η ρετσινιά!

ΤΑ ΑΜΠΕΧΩΝΑ...
Ποιος δεν θυμάται την περίοδο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα που οι γενειάδες και τα αμπέχωνα με τις αρβύλες ήταν στην πρώτη γραμμή εις ένδειξη τιμής των επαναστατών Φιντέλ - Τσε. Μάλιστα, τότε στρατιές στελεχών του κινήματος (και από τα Γιάννενα) πήγαιναν στην Κούβα να προσκυνήσουν τον Comandante Cavaliero και να βοηθήσουν στη συγκομιδή των ζαχαροκάλαμων και στην κατασκευή πούρων!

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ...
Όπως τότε στην Κούβα με τον Ανδρέα έτσι κι αργότερα με τον Αλέξη στη Βενεζουέλα ο στόχος ήταν να πνίξουν την Ελλάδα στα πετρέλαια, τα οποία όμως ουδέποτε είδε κανείς. Ξεκίνησαν ως επαναστάτες οι δικοί μας και κατέληξαν Αμερικανάκια αισχίστου είδους! Το είδαμε και τότε με τον Ανδρέα, το απολαύσαμε και πρόσφατα με τον Αλέξη, όταν διπλωμένος στα τέσσερα υποδέχτηκε τον Πλανητάρχη Ομπάμα, τον οποίο είχε ανακαλύψει λίγο πριν και η Κούβα του αδελφού Κάστρο.

ΠΟΤΑΜΙΑ ΔΑΚΡΥΩΝ...
Κλαίνε οι απανταχού «επαναστάτες», κλαίνε και οι 37.000 γκόμενες του Φιντέλ, αν δεν έχουν αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Δεν τα γράφω εγώ αλλά τα μολογάνε οι ίδιοι οι Κουβανοί που κρατούσαν στοιχεία και από την γκομενική του ζωή. Αλήθεια, άλλη δουλειά δεν είχε να κάνει ο μακαρίτης που το είχε ρίξει στο π...μα;

ΟΙ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΣΤΡΕΣ!..
Ο δικός μας Αλέξης Τσίπρας είναι από κείνους που θα πάνε στην Κούβα να κλάψουν και ν’ αποχαιρετήσουν τον Κουβανό ηγέτη και να παρηγορήσουν τις χήρες, τις «πρώην» και τα ορφανά. Ο Πούτιν και ο Ομπάμα δεν αδειάζουν να πάνε στην Κούβα και φυσικά ούτε κανένας άλλος Έλληνας κομμουνιστής ορθόδοξος δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο. Αυτά για τον μακαρίτη τον Φιντέλ, τον οποίο θα έχουν ένα λόγο να τον θυμούνται κι όσοι τον γνώρισαν από κοντά κι όσοι τον είχαν ακουστά. Γι’ άλλους ήταν ο λυτρωτής και γι’ άλλους ο διάβολος ο μεταμορφωμένος. Όλοι έχουν δίκιο. Τριήμερο πένθος κήρυξε στη χώρα του ο ΒορειοΚορεάτης ηγέτης (!) Κιμ Γιονγκ Ουν! Εκεί να δείτε κλάμα!...

ΣΥΣΤΑΣΗ...
Μια σύσταση προς όλους εκείνους που «διαφεντεύουν» περί τον Κυριάκο: Η πολιτική δεν γίνεται μόνο μέσω F/B και selfies φωτογραφίες! Αν γίνεται τόσος ντόρος για να φωτογραφηθούν οι «διάφοροι» με τον αρχηγό του κόμματος μάλλον λάθος τρόπο πολιτικής διάλεξαν να εφαρμόσουν. Άλλο πράγμα η προβολή των κινήσεων, πράξεων, λόγων των πολιτικών κι άλλο πράγμα οι φθηνού τύπου δημόσιες σχέσεις!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ...
Κρατώ την σημειολογικά σοβαρή επίσκεψη του Κυριάκου στη «Δωδώνη», η οποία όπως και να το κάνουμε, είχε άμεση σχέση με τις σκέψεις και τις θέσεις της Ν.Δ. περί ελεύθερης οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Η πολύπαθη «Δωδώνη» του παρελθόντος έχει μετατραπεί σε μια ιδιωτική Γαλακτοβιομηχανία ακμάζουσα ανοίγοντας νέους ορίζοντες προς διάφορες γεωγραφικές περιοχές διεθνούς ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη του Κυριάκου έδωσε σωστό μήνυμα του επιχειρείν.

ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ...
Όπως κρατώ και την άθλια εικόνα που κατέγραφε και παρουσίαζε η τηλεόραση η οποία είχε αναλάβει την κάλυψη της ομιλίας του Κυριάκου! Και πληρωμένη να ήταν η εταιρία παραγωγής τέτοια σκιτζίδικη δουλειά δεν θα έκανε. Έστελνε την κάμερα συνεχώς πρώτα στους πολυελαίους της αίθουσας του ξενοδοχείου και στη συνέχεια την προσγείωνε στο πίσω μέρος των κεφαλιών των καθήμενων στις πρώτες θέσεις τινές εκ των οποίων ήταν οι γνωστοί... κλαρινογαμπροί της επικείμενης εξουσίας.

ΠΡΩΤΟ... ΣΤΑΣΙΔΙ!
Ήταν εκεί εκείνοι που μυρίστηκαν εξουσία και έχουν πιάσει πρώτο... στασίδι για την επόμενη μέρα όπου διεκδικούν την μονιμότητα των απαραίτητων! Όταν η Ν.Δ. με τον Κ. Καραμανλή κι αργότερα με τον Α. Σαμαρά έπνεε τα λοίσθια, οι ίδιοι άνθρωποι είχαν μετατραπεί σε υβριστές της και στρατοπέδευαν σε εχθρικούς κοιτώνες! Απορώ με εκείνους τους «Αθηναίους» που παριστάνουν τους Ηρακλειδείς του στέμματος, πώς ανέχονται αυτού του είδους τα πισωγυρίσματα με την αιτιολογία του ανοίγματος στην πλατειά μάζα! Ανοίγματα στην κοινωνία όλων των αποχρώσεων, ναι, όχι όμως τους τυχοδιώκτες που έχουν κάνει την ευκαιρία επάγγελμα, φτύνοντας κατάμουτρα όλους εκείνους που έχουν συνέπεια λόγων και πράξεων.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ...
Θέλω να κάνω μια εξήγηση προς φίλους και μη, πως ό,τι γράφω το υπογράφω είτε εδώ, σ’ αυτή τη στήλη, είτε σε άλλο έντυπο, είτε σε άλλο ηλεκτρονικό μέσο. Αυτή η υπογραφή είναι το «αντίτιμο» της δημόσιας έκθεσης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και κυρίως με τις συνέπειες τις πολιτικές και τις δικαστικές. Πολλές φορές κλήθηκα να δώσω εξηγήσεις στις δικαστικές αίθουσες άσχετα αν στο τέλος η θεία δίκη ήταν με το μέρος εμού και της εφημερίδας. Η εξήγηση αυτή προς πάσα κατεύθυνση που πότε με θέλουν κρυπτόμενο πίσω από άλλα δημοσιεύματα ή άλλες αναρτήσεις ανώνυμες, οι οποίες πολλές φορές στοχεύουν ακόμη και στην σπίλωση προσώπων τηρώντας την ανωνυμία τους. Επομένως, ο δημόσιος λόγος είναι συμβόλαιο το οποίο υπογράφεται με όλους όσους με παρακολουθούν, με διαβάζουν, με ανέχονται κι ακόμη με αυτούς που κατά καιρούς έχουμε συγκρουστεί ποικιλοτρόπως. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, είπε ο Ανδρέας Κάλβος κι εμείς το κάναμε τίτλο στη στήλη μας «ΤΟΛΜΗΡΑ»!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.