ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ!
Μια λυποθυμία από την χαρά της υποδοχής των Δανών και λοιπών Σκανδιναβών τη χρωστάμε και θα την ξεπληρώσουμε όταν με το καλό τελειώσει η τουριστική σαιζόν κι όταν θα κάνουμε ταμείο. Προς το παρόν θα μείνουμε με την καλή πρόθεση των τουριστών να καταλήξουν στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων ως ενδιάμεση στάση και να τους ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας προτίμησαν!

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ...
Οι τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων έκαναν το καθήκον τους αποδεικνύοντας στην πράξη τα φιλόξενα αισθήματα προς τους πάσης φύσεως μουσαφιραίους και απομένει σ’ εκείνους όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους να γίνους οι καλοί πρεσβευτές και να πυκνώσουν τις επισκέψεις τους στο μέλλον.

ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...
Μετά την φολκλόρ υποδοχή και μετά τις χαρμόσυνες δηλώσεις των «επί τόπου» ξαναμπαίνει στο τραπέζι η υπόθεση «Αεροδρόμιο Ιωαννίνων», το οποίο εξακολουθεί να παραμένει πονεμένη ιστορία, κάτι που εντελώς τυχαία (;) χάθηκε ή ξεχάστηκε ή δεν ακούστηκε διότι σκεπάστηκε από τους ήχους της κλαρινοκατάστασης.

ΛΟΓΙΑ...
Κάπως έτσι ξεχάστηκε η εγκατάσταση του μηχανισμού προσγείωσης των αεροσκαφών χειμώνα - καλοκαίρι με βροχές, με χιόνια, με καταιγίδες, με αέρηδες! Αυτός ο μηχανισμός που τελευταία έχει αλλάξει ονομασία και που θα έρχονταν από την Ιταλία, η οποία θα εφάρμοζε Ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία θα απάλλασσε το Ελληνικό Δημόσιο από το κόστος και την ευθύνη της εγκατάστασης! Λόγια - λόγια - λόγια!

ΑΜΑΝΑΤΙ!..
Μόνο 800.000 ευρώ θα κόστιζε αυτός ο μηχανισμός προσγείωσης αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και που σε κάποια στιγμή προθυμοποιήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να μεριμνήσει για την πληρωμή και εγκατάστασή του, αφού έβλεπε ότι το Ελληνικό Κράτος αδιαφορεί για κάτι τέτοιο. Τελικά, κάπου σκάλωσε η όλη υπόθεση και μείναμε αμανάτι ως περιοχή!

ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ!..
Μπορεί να φαινόμαστε αιρετικοί σε κάποια ζητήματα, αλλά σ’ αυτό τον τόπο κάποιοι πρέπει να βάζουν και καμιά φωνή. Καλά τα νταούλια και τα κλαρίνα, αλλά πρέπει να υπάρξει και μια συνέχεια αν δεν θέλουμε να το ρίξουμε στα μοιρολόγια λέγοντας ότι είμαστε η τελευταία περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η συνέχεια έχει να κάνει με τη δημιουργία υποδομών τέτοιων που να μη φτάνουμε σε σημείο να καυγαδίζουμε για το πώς θα ανεφοδιαστούν τα αεροσκάφη που θα προσεγγίζουν το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ...
Όταν οι κυβερνήσεις μοιράζανε αεροδρόμια στη FRAPORT εμείς εδώ στα Γιάννενα κρατούσαμε... ομπρέλες μη τυχόν και μπούμε κι εμείς σε τέτοια τροχιά ανάπτυξης. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να σπρώξει και το δικό μας Αεροδρόμιο σ’ αυτό το μπλοκ έστω κι αν αυτό για τους Γερμανούς ήταν ασύμφορο. Θα έπρεπε να πιεστούν να το εντάξουν κι αυτό αφού έτσι κι αλλιώς η χρηματοδότηση και για τα άλλα 14 από το Ελληνικό Κράτος έγινε!

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
Αλλά ποιος να φωνάξει, τι να πει και ποιος ν’ ακούσει. «Δεν ξεσηκώνονται οι Ηπειρώτες και είναι καλοί άνθρωποι», λένε και μας έχουν στην απ’ έξω. Τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές έχει ο Νομός και οι τέσσερις έχουν βρει άλλα ζητήματα να ασχολούνται, τα οποία είναι ανώδυνα. Μάλιστα, ένας από δαύτους βγήκε να πανηγυρίσει όταν έμαθε ότι η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί!

ΑΓΡΙΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ!
Ακούστε όμως τώρα το ιστορικό της πτήσης έτσι όπως το έζησε ο υπογράφων εντελώς τυχαία σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Όταν ανακοινώθηκε η οριστική απόφαση της πτήσης από τον Δήμο, μέχρι εκείνη τη στιγμή όλοι σχεδόν οι άλλοι πρωταγωνιστές - ενδιαφερόμενοι είχαν άγρια μεσάνυχτα. Ξέρω τι λέω και δεν επιδέχονται διαψεύσεις.

ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ...
Όμως απασχολούμενοι όλοι μας με την υπόθεση «ανεφοδιασμός αεροσκαφών» έχουμε αφήσει εντελώς στην μπάντα την επιχείρηση «εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου» που άρχισε το 2007 και δέκα χρόνια μετά όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά ούτε ενδιαφέρεται κανείς, ούτε γνωρίζει πού βρίσκονται οι εργασίες. Η εργοληπτική εταιρία που το πήρε τότε με έκπτωση 51% και που ήταν η συνήθειά της να κτυπά με τέτοιες εκπτώσεις τα έργα, στο μόνο που ήταν συνεπής ήταν το πότε θα βάλει στο χέρι τις εργολαβίες κι όχι πότε θα τελειώσει. Είναι εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα που παραπέμπεται από την Ε.Ε. για ατασθαλίες με «μαύρα» στα Σκόπια!

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ...
Κάποια στιγμή πριν από αρκετά χρόνια σηκώθηκε θέμα ολοκλήρωσης των εργασιών του Αεροδρομίου και τότε αποκαλύφθηκε ότι στις μελέτες δεν συμπεριλαμβάνονταν ηλεκτρονικός εξοπλισμός, αν θυμάμαι καλά. Έγινε μια φασαρία, αλλά μόνο για λίγο από λίγους. Έκτοτε και μέχρι τώρα αγνοείται η τύχη συνολικά του έργου και ουδείς ενδιαφέρεται δι ουδέν. Ούτε το έργο ολοκληρώθηκε, ούτε η εργοληπτική εταιρία απεντάχθηκε. Η όλη υπόθεση είναι μυστηριώδης και κάποιοι φροντίζουν γι’ αυτή την κατάσταση.

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!
Την τιμητική της είχε αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση με την απόφασή της να φτιάξει 38 διόδια κατά μήκος και παραπλευρως της Εγνατίας Οδού. Όλα όσα έλεγαν και έκαναν οι τωρινοί κυβερνητικοί πριν το 2015 έχουν γίνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτάκια και απολαμβάνει κανείς την συνέπεια λόγων και έργων τους.

ΤΟ... ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Είναι κτήμα του λαού και σαν τέτοιο δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε τον λαό να πληρώνει χαράτσια! Με τέτοιες κορώνες έσερνε το χορό ο Αλέξης για να ακολουθούνε εν χορώ πάντα και οι τότε αγανακτισμένοι νυν καρεκλάτοι σύντροφοί του!

ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ...
Και νάτον τον Αλέξη να σηκώνει τις μπάρες για να περάσουν τα παιδιά της αριστεράς που τότε ούρλιαζαν υστερικά όπου εύρισκαν σταθμούς διοδίων. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι πολλαπλασίασαν τα χαράτσια για να φτιασιδώσουν την «νύφη» Εγνατία Οδό ώστε να την δώσουν προίκα στους «γαμπρούς» που έτσι όπως ήταν πριν δεν την πλησίαζαν.

ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ...
Από το «κορόιδο γαμπρέ» που έλεγαν παλιά περάσαμε στο «κορόιδο λαέ» που με τα χεράκια σου έβγαλες τα ματάκια σου. «Μας ψήφισες τρεις φορές το 2015, τώρα θα σου ψήσουμε το ψάρι στα χείλη», είναι το νέο σκεπτικό αυτού του είδους της αριστεράς με δόσεις ακροδεξιάς!

ΡΑΒΕ - ΞΗΛΩΝΕ...
Το ωραίο το είπε ένας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ονόματι Μορφίδης που εκλέγεται στη Β. Ελλάδα. Θα αυξήσουμε τώρα τους σταθμούς διοδίων και σ’ ένα χρόνο θα τους ξηλώσουμε για να τα κάνουμε αναλογικά! Προσέξτε τώρα την τετράγωνη λογική του πολιτικάντη που πήρε αμάσητη την τροφή που του σέρβιρε ο ινστρούχτορας πρώην Πασόκος Σπίρτζης και την πλάσσαρε στο πόπολο για να μην έχει ντράβαλα από τους συντοπίτες του, οι οποίοι και τότε, το 2015, ήταν εκείνοι που έτρωγαν αμάσητα τα φούμαρα και το σανό που τους τάιζαν για να τους οδηγήσουν στις κάλπες ως πρόβατα επί σφαγή.

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ...
Θα φτιάξουν, λέει, μέτωπο οι δήμαρχοι πόλεων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και θα αντιδράσουν για το στήσιμο 38 διδοδίων. Κάπως αργά πήραν χαμπάρι οι αυτοδιοικητικοί ότι έχουν μπλέξει με ανθρώπους που σαν στόχο έχουν να εκδικηθούν μια χώρα που τους στέρησε την αριστεροσύνη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δώθε...

ΜΗ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΤΕ!
Είδατε εσείς ή ακούσατε φωνές Ηπειρωτών βουλευτών να αντιδρούν στο νέο ληστρικό καθεστώς των διοδίων; Απέραντο νεκροταφείο. Προτιμούν την νεκρική σιγή από το να απολάνε αρλούμπες τύπου Μορφίδη που θα τα γκρεμίσει του χρόνου το Μάη όπως θα τα γκρέμιζαν στις 26 Γενάρη του 2015! Εγώ λέω να μη γκρεμίσουν τίποτα για να βρίσκουν ντουβάρια να κτυπούν τις κεφάλες τους που όταν έπρεπε να σκέφτονται, εκείνοι τα είχαν ακουμπήσει στις μπάρες των οκτώ διοδίων που είχαν αρχικά στηθεί.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Πάει να γίνει συνήθεια η καθημερινή πλέον σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή μας. Αλβανοί σε συνεργασία με ημεδαπούς (!) σπρώχνουν αβέρτα τα χασίσια του Λαζαρατίου κι όχι μόνο, με την Ελληνική Αστυνομία να μη προκάνει να τους βάλει στο χέρι. Κάποτε ήταν είδηση μικροποσότητες χασίς για ιδίαν χρήση όπως την ονόμαζαν. Τώρα γίνονται με τους τόνους οι «εισαγωγές», κάτι που δεν συγκινεί και πολύ κόσμο.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ!
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΛ.ΑΣ. Ηπείρου με τις δυνάμεις που διαθέτει σε καθημερινή βάση πιάνει τεράστιες ποσότητες στέλνοντας τους διακινητές στη μπουζούρω! από κει και πέρα φροντίζει ο αρμόδιος Υπουργός για την αποφυλάκισή τους για να συνεχίσουν εκείνοι το έργο τους. «Μετέφερε ένα τόνο χασίς για ιδία χρήση» ήταν η δικαιολογία και από δω πάνε οι άλλοι! Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν πτοείται και κάνει τη δουλειά τους. Κάτι είναι κι αυτό...

ΜΟΝΑΔΙΚΟ!
Ελάτε όμως να θυμηθούμε ένα δικό μας τοπικό ζήτημα που παρόμοιό του δεν έχει συμβεί σε κανένα σημείο του κόσμου! Είναι η μοναδική πόλη τα Γιάννενα που δεν ενώνεται με διεθνή δρόμο όπως η Εγνατία Οδό μέσω κανονικού κόμβου! Έχουν γίνει ένα σωρό τεθλασμένοι διάδρομοι για να βγεις και να μπεις στην Εγνατία διότι, λένε, δεν περίσσεψαν χρήματα για κάτι τέτοιο ή η μελέτη δεν το προέβλεπε ή κάτι άλλο τέλος πάντων...

ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ...
Αυτό το τουρλουμπούκι θα διορθωθεί τώρα με τον κόμβο που κατασκευάζεται στην Ιόνια Οδό λίγο πριν την είσοδο στο τούνελ της Δωδώνης. Δηλαδή, ο εποχούμενος θα κάνει δύο - τρία χιλιόμετρα παραπάνω για να συναντά Ιόνια ή Εγνατία. Επίσης κόμβος στην είσοδο - έξοδο της πόλης θα δημιουργηθεί κοντά στο Αβγό, κάτι που θα είναι δώρο - άδωρο αν δεν κατασκευαστεί ανάλογος δρόμος προς την πόλη. Δηλαδή, μέχρι να φτάσει κανείς στους κόμβους από το κέντρο θα «ξοδεύει» κάνα μισάωρο, όσο θα είναι η διαδρομή μέχρι Άρτα! Γι’ αυτό θα μεριμνήσει κανείς;

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.