ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...
Ένας απέραντος σκουπιδότοπος η χώρα εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου! Αλλά ποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτό; Δέκα μέρες τώρα βουνά τα σκουπίδια σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας και ένα γαϊτανάκι παίζεται μεταξύ απολυμένων συμβασιούχων, μονίμων εργαζομένων, Δήμων και Κυβέρνησης. Όλοι αυτοί δέσμιοι των υποσχέσεων περί μονιμοποίησης που έκανε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως τώρα τα βρίσκει μπαστούνια!

ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!
Βρωμάει και ζέχνει και η πόλη μας και ενώ όλοι θέλουν να λυθεί το πρόβλημα, εν τούτοις τα σκουπίδια μένουν μέχρι στιγμής στους δρόμους και τις πλατείες δημιουργώντας εστίες μολύνσεως κατακαλόκαιρα. Μια ολόκληρη πόλη, μια ολόκληρη χώρα, μια ολόκληρη κοινωνία δέσμιες των δικών τους επιλογών που όμως τώρα αδυνατούν να βρουν λύσεις για να προστατευτεί η υγεία των πολιτών.

ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ...
Όλοι έχουν δικαίωμα στη δουλειά, πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που δεν κάνουν και την καλύτερη δουλειά του κόσμου. Έπρεπε λοιπόν η Πολιτεία να θωρακίσει αυτές τις θέσεις εργασίας από την στιγμή που έκανε τις προσλήψεις κι όχι να τους αφήνει έρμαια του κάθε χαρτογιακά που ερμηνεύει τους νόμους όπως αυτός τους αντιλαμβάνεται.

ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...
Η ιστορία με τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων είναι από τότε που δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος. Κάθε κυβέρνηση επενδύει σε τέτοιες εργασιακές σχέσεις και κάθε αντιπολίτευση τις καταγγέλλει ως πελατειακές πράξεις. Έτσι έγινε και στην προκειμένη περίπτωση με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, οι οποίοι τώρα ζητούν από την Κυβέρνηση τ’ αυτονόητα. Δηλαδή, να κρατήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το έκανε μέχρι τώρα.

ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ!..
Αλλά τώρα δεν είναι ώρα για υψηλού επιπέδου αναλύσεις και κυρίως αν αυτές έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων με πρωταγωνίστρια την αυτοδιοίκηση η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες! Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι γενικώς στην καθαριότητα καλόν είναι ν’ αντιληφθούν ότι πριονίζουν το κλαδί όπου κάθονται. Αν δεν το κατάλαβαν, προ των πυλών της υπόθεσης καθαριότητα βρίσκονται οι εργολάβοι και κάνουν πρόβα αντικατάστασής τους!

ΓΥΡΕΥΟΝΤΑΣ...
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση το πάει γυρεύοντας και δεν της είναι τίποτα να τα δώσει όλα για 99 χρόνια όπως έκανε μέχρι τώρα σε άλλες πιο κρίσιμες περιπτώσεις. Ήδη άρχισαν κάποιοι Δήμοι ανά την επικράτεια να ζητούν προσφορές από εργολάβους για την αποκομιδή. Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών σε δημόσια τοποθέτησή του. Ας αποφεύγουν όλες οι πλευρές τις αντιπαραθέσεις για λίγα ψίχουλα κομματικής σπέκουλας...

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...
Για όσους παρακολουθούν τα Αλβανικά πράγματα καθόλου έκπληξη δεν ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Οι Αλβανοί της Αλβανίας είναι εκείνοι που έχουν μείνει εκεί και ήταν εκείνοι που προσήλθαν στις κάλπες και επέλεξαν να ανανεώσουν την θητεία του Έντι Ράμα, τον οποίο θεωρούν τον δικό τους άνθρωπο.

ΞΕΚΑΘΑΡΑ!..
Το πού θα οδηγούνταν οι Αλβανοί ήταν ξεκάθαρο αν έπιανε κανείς τον σφυγμό όλων όσων είχαν την ευκαιρία να βρεθούν το τελευταίο διάστημα στη γειτονική χώρα, κάτι που είχε την ευκαιρία να κάνει ο υπογράφων. Από το Πάσχα και δώθε βρεθήκαμε με φίλους σε χωριά της μειονότητας και «πιάναμε» κλίμα για το τι ξαναέρχονταν στην Αλβανία! Οι εκτιμήσεις δεν έπεσαν τελικά έξω και νάτον τώρα τον Έντι Ράμα να φιγουράρει εκ νέου για πρωθυπουργός.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...
Μέχρι και άνθρωποι της μειονότητας είχαν φάει το παραμύθι του Έντι Ράμα ότι δήθεν είχε αλλάξει μυαλά και ότι θα τη στήριζε, μόλις ξαναγίνει πρωθυπουργός.

ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ...
Σας είχα γράψει πριν δύο εβδομάδες για τις μεθόδους που διέρχονταν το παρακράτος του Έντι Ράμα, το οποίο χρησιμοποιούσε παλιές Χοτζικές μεθόδους για να διατηρηθεί στην εξουσία απ’ όπου θα συνεχίσει τις διώξεις των μειονοτικών, όπως έκανε κατά την πρώτη του θητεία. Είχα κι έχω στοιχεία στα χέρια μου πως η sigurimi πλησίαζε κόσμο στα χωριά της μειονότητας και ασκούσε πολιτική βία σε μειονοτικούς να μη ξανοίγονται!

Η ΑΠΟΧΗ...
Αυτά και πολλά άλλα έκαναν πολύ κόσμο να απέχει από τις εκλογές. Λίγοι ήταν οι Αλβανοί που βρίσκονταν εκτός Αλβανίας οι οποίοι συμμετείχαν στις εκλογές. Έτσι, οι Αλβανοί της Αλβανίας που δεν χόρτασαν μία τετραετία Έντι Ράμα του έδωσαν και μία δεύτερη για να οδηγήσει την Αλβανία στο άρμα της Τουρκίας που τόσο πολύ την λατρεύει και ιδιαίτερα τον... Πατερούλη Ερντογάν!

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ...
Όσον αφορά την Ελληνική Μειονότητα, είναι όπως το είχαμε γράψει. Είχε την πολυτέλεια της διάσπασης και όποιος μπόρεσε έσωσε το σαρκίον του. Κάποιοι μεγαλοσχήμονες «Βορειοηπειρώτες» έδιναν κατευθύνσεις από τις καφετέριες του Κολωνακίου για να εισπράξουν τώρα τα επίχειρα. Για πατριωτισμό να μη γίνεται λόγος διότι αυτός τελείωσε καπου εκεί στις αρχές του ‘90 με το άνοιγμα των συνόρων.

ΠΑΤΩΣΑΝ!
Φαίνεται να διασώζεται ο Βαγγέλης Ντούλες που αυτή τη φορά η σημαία ευκαιρίας ήταν το δημοκρατικό κόμμα. Στις προηγούμενες εκλογές είχε βρει καταφύγιο στην αγκαλιά του Έντι Ράμα, ο οποίος τον διόρισε και αντιπρόεδρο της Βουλής! Το MEGA καταποντίστηκε κι αυτό διότι είχε διαρεύσει ότι αυτό θα ήταν το αγαπημένο κόμμα για μετεκλογική συνεργασία με το σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα. Τώρα μη τους είδατε, μη τους απαντήσατε. Κοντά στο 60% πήρε ο Έντι Ράμα ακόμη και στα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας.

ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΙ!
Αχρείαστοι θα είναι σε ένα χρόνο οι Επίτροποι Ελεγκτικού Συνεδρίου στους Νομούς σ’ όλη τη χώρα, οι οποίοι θα αντικατασταθούν με κάτι άλλο που θα κάνει αυτή τη δουλειά. Ωστόσο, αν ρίξει μια ματιά κάποιος για το πώς ασκούν τους ελέγχους, θα διαπιστώσει ότι λειτουργούν κάπως περίεργα! Αλλού λειτουργούν με περίσσια σπουδή κι αλλού εκεί κι ως έλαχεν.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Ο δικός μας Επίτροπος ο οποίος μάλλον πάει κι έρχεται στην Αθήνα, μάλλον σ’ ελαστική βάση λειτουργεί και οι αποφάσεις του πολλές φορές για το ίδιο αντικείμενο κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση. Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν ασχολείται ο ίδιος με ζητήματα σοβαρά ή επαφίεται στην καλή θέληση των συνεργατών του. Μπορεί η στήλη να καταγράψει ένα σωρό περιπτώσεις στις οποίες ο Επίτροπος έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον εαυτό του, κάτι που τον αφηνει εκτεθειμένο. Ας το προσέξει μέχρι να έλθει η ώρα της κατάργησης του θεσμού...

Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ...
Κάτι ανάλογο και σε μεγαλύτερ βαθμό συμβαίνει με την Αποκεντρωμένη του κ. Μιχελάκη. Κι εκεί διαπιστώνει κανείς διαφορετικές αποφάσεις σε εξεταζόμενο ίδιο αντικείμενο. Άλλες αποφάσεις με άλλο σκεπτικό για την Κοζάνη, άλλο για Πρέβεζα κι άλλο για Ιωάννινα. Κι όλα αυτά από τις ίδιες υπηρεσίες, από τους ίδιους υπαλλήλους. Εν καιρώ θα αναφέρουμε παραδείγματα για να γίνουμε πιο ευκρινείς...

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ!
Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της παραμεθόριας περιοχής από την έλλειψη αστυνόμευσης. Τα κρούσματα κλοπών, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και εμπορίου αρωματικών φυτών από Αλβανία μεριά πολλαπλασιάζονται και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών γεγονότων όπως αυτά που απειλείται η ίδια η ζωή των κατοίκων.

ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ...
Το τελευταίο διάστημα με απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης καταργήθηκαν πολλοί σταθμοί της ΕΛ.ΑΣ. και συρρικνώθηκαν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Οι πρώην συνοριοφύλακες ενσωματώθηκαν με την υπόλοιπη αστυνομία, οπότε στα σύνορα φύλαξη... γιόκ!

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ...
Μια τέτοια φωνή αγωνίας είναι εκείνη του ακρίτα Σπύρου Σιδέρη, υποψηφίου βουλευτή με τους ΑΝΕΛ στο Νομό Ιωαννίνων, ο οποίος διαμένει εδώ και δεκαετίες στην συνοριογραμμή με την Αλβανία, στην περιοχή Σαγιάδας. «Εγκληματική και άστοχη είναι η αλλαγή του χαρακτήρα και του ρόλου των συνοριοφυλάκων οι οποίοι εγκατέλειψαν τη φύλαξη των συνόρων και ενσωματώθηκαν με την ΕΛ.ΑΣ. Μας άφησαν εμάς έρμαια των εισβολέων πλιατσικολόγων της παραμεθορίου και κινδυνεύει η ζωή μας και οι περιουσίες μας. Απαιτούμε άμεσα από την Πολιτεία να επαναλειτουργήσουν τα επιμεθόρια φυλάκια όπως πριν, εδώ και τώρα και χωρίς καμιά καθυστέρηση», μας δηλώνει ο κ. Σιδέρης, ο οποίος έχει γράψει τα δικά του χιλιόμετρα στο χώρο της πολιτικής και έχει δώσει το δικό του στίγμα ευθύνης.

Η ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ...
Να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός σταθμός Σαγιάδας σταμάτησε τη λειτουργία του πριν από λίγο καιρό και «οπισθοχώρισε» στους Φιλιάτες και από κει γίνεται πλέον η φύλαξη των συνόρων. Να σημειωθεί επίσης ότι εκεί στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας λειτουργούν οι περισσότερες ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες μένουν κι εκείνες στο έλεος του κάθε μπαγκαμπόντη!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.