ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΕΝΑΣ ΑΒΕΡΩΦ, ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ!
Ένας Αβέρωφ πάντοτε είχε τη δύναμη να φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Μέτσοβο. Ένα Μέτσοβο που χάριν σ’ έναν Αβέρωφ έφτασε να γίνει ως προορισμός ενδιαφέρον τόπος, όχι μόνο για Έλληνες αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ...
Αυτός, λοιπόν, ο τόπος, είχε την τιμητική του το περασμένο Σάββατο από έναν άλλον Αβέρωφ κι αυτή τη φορά από έναν συνονόματο του ευπατρίδη αμπελοκαλλιεργητή, οινοποιού, τυροκόμου, πολιτικού, Ευάγγελου Αβέρωφ. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Αβέρωφ, γιο του Γιάννη Αβέρωφ, ο οποίος μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής του την έζησε στη γενέθλια γη των προγόνων του και τη δική του, το Μέτσοβο. Εκεί στον Άη Γιώργη Μετσόβου εκείνος με την αγαπημένη του Χριστίνα Οικονόμου πήραν την ευλογία της εκκλησίας, ενώπιον χιλιάδων συγγενών, φίλων, γνωστών και συμπατριωτών που έφτασαν από πολλά σημεία του ορίζοντα με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα!

Η ΓΙΟΡΤΗ...
Ήταν πράγματι μία καταπληκτική γιορτή για την ίδια την οικογένεια του Γιάννη και της Έλενας Αβέρωφ, που έβλεπαν το δικό τους βλαστάρι να παντρεύεται την εκλεκτή του με όλους τους πατροπαράδοτους τύπους. Μία γιορτή όπου τον πρώτο λόγο τον είχε η Εκκλησία, η οποία ευλόγησε αυτό το μυστήριο και στη συνέχεια τον λόγο τον είχε η Μετσοβίτικη παράδοση, έτσι όπως άρμοζε στην περίσταση.

Η ΔΥΝΑΜΗ...
Για μία ακόμη φορά η οικογένεια Αβέρωφ επιστρέφει στα πάτρια εδάφη να ευλογηθεί η ίδια, αντλώντας δύναμη αλλά και για μία ακόμη φορά για να δώσει η ίδια δύναμη στον τόπο, όπως έκανε και ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος ήταν πρώτος εκείνος που δημιούργησε αυτό το Μέτσοβο. Εκεί στο Μέτσοβο ο γαμπρός Ευάγγελος Αβέρωφ ο νεώτερος, είδε το φως της ζωής κι εκεί πήρε τα πρώτα νάματα της μόρφωσής του για ν’ ανοίξει τα φτερά του στη συνέχεια και να γίνει ένας επιτυχημένος επιστήμονας πρώτα και επιχειρηματίας στη συνέχεια, στο χώρο όπου τώρα δραστηριοποιείται. Σ’ αυτό το χώρο, στην πατρίδα του το Μέτσοβο, επέστρεψε για να σφραγίσει ένα από τα μεγάλα βήματα της ζωής του...

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΒΕΡΩΦ!
Οικογένεια με παράδοση το Αβερωφέικο από την πολιτική μέχρι τις ευεργεσίες. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ (ο θείος) ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε σε πολλές κρίσιμες περιόδους της Ελλάδας και άφησε το δικό του στίγμα και τη δική του σφραγίδα στην πατρίδα, όταν εκείνη τον χρειάστηκε. Τη δική του σφραγίδα έβαλε σ’ αυτό το ορεινό κτηνοτροφικό χωριό, το οποίο ο ίδιος μετέτρεψε σ’ ευρωπαϊκό τουριστικό θέρετρο.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...
Η επιστροφή στο Μέτσοβο του Ευάγγελου Αβέρωφ του νεότερου, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να σημάνει και την επιστροφή στα χνάρια του «μπάρμπα» με ό,τι κι αν μπορεί να σημάνει αυτό! Δεν υπολείπεται σε τίποτα και θα μπορούσε να φανεί πολλαπλά χρήσιμος, όχι μόνο για την πατρίδα του το Μέτσοβο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή αν αποφάσιζε να γίνει Ευάγγελος Αβέρωφ ο Β’. Ωστόσο, από τη στήλη η ευχή είναι να ζήσουν αγαπημένοι ο Βαγγέλης Αβέρωφ με την Χριστίνα Οικονόμου και να κάνουν πολλούς απογόνους. Στις δύο οικογένειες να τους ζήσουν τα νιόπαντρα!

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ...
Παιδιά για υιοθέτηση αυτά τα Αλβανάκια, που την περασμένη εβδομάδα μπήκαν στη χώρα κι έφτασαν με τα πόδια μέχρι το χωριό Περίβλεπτος για να κάνουν την τύχη τους. Τελικά προτίμησαν έναν γρήγορο κι εύκολο τρόπο να βάλουν στο χέρι τα έσοδα ενός βενζινάδικου, αρχίζοντας τη δράση τους έτσι όπως είχαν προγραμματίσει από κεί που ήλθαν! Πού να δουλεύουν οι άνθρωποι τώρα με τις ζέστες, ενώ με μια νυχερινή επιδρομή και μ’ ένα καλάσνικωφ έκαναν την δουλειά τους καλύτερα.

ΤΑ... ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ!
Η συνέχεια γνωστή, με τα παιδιά να βρίσκονται τώρα στο «φρέσκο» μέχρι να επικαλεστούν το νόμο Παρασκευόπουλου και ν’ αφεθούν ελεύθερα για να συνεχίσουν τη γνωστή δουλειά τους. Ωστόσο, έβαλαν τα κεφάλια τους σε ντορβάδες καμιά κατοστή αστυνομικοί μέχρι να τους περάσουν τα «βραχιόλια» στα χέρια.

Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ
Όλη αυτή την επιχείρηση την ανέλυσαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην Ήπειρο, οι οποίοι, εκτός των άλλων, μοίραζαν συγχαρητήρια αναμεταξύ τους! Είχαν την ανάγκη της επιβράβευσης για να αποδείξουν οτι η ΕΛ.ΑΣ. είναι παρούσα όταν χρειάζεται. Όλα αυτά καλά μέχρι ενός σημείου κι αυτό είναι το σημείο της υπερβολής, όταν είναι γνωστό ότι τα σύνορα μπάζουν γενικώς, αφού η χώρα είναι ανοικτή σε κάθε επίθεση!

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΒΑΝ!
Έφτασαν με τα πόδια οπλισμένοι μέχρι έξω από τα Γιάννενα και μετά την ληστεία ενεργοποιήθηκαν οι ΕΛΑΣίτες που πραγματικά λειτούργησαν πεισματικά για την σύλληψή τους. Από τα σύνορα μέχρι την Περίβλεπτο πώς δεν τους πήρε κανείς χαμπάρι για να προλάβουν το κακό, το οποίο ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα;

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ...
Θεωρώ ότι τα εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ., ιδιαίτερα της Ηπείρου, θα πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση για την εξάρθρωση διάφορων συμμοριών που δρουν στην περιοχή. Τόνοι ολόκληροι χασίς «εισάγονται» στη χώρα και καθημερινά η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει τέτοιες επιτυχίες. Επειδή όμως αυτό έχει γίνει μία συνήθεια, κανείς δεν σκέφτεται να απονείμει επαίνους σε όλους εκείνους που εξαρθρώνουν αυτά τα κυκλώματα. Θεωρούνται, δυστυχώς, ως απλή καθημερινότητα κι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με ένα αστυνομικό δελτίο Τύπου.

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ...
Η Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο διάστημα κι απλά δεν το έχουν καταλάβουν ακόμη οι Έλληνες. Το είχε υποσχεθεί πριν τον Γενάρη του 2015 ο Αλέξης λέγοντας ότι «θα εκτοξεύσουμε την οικονομία στο διάστημα» και κράτησε τον λόγο του στέλνοντας τον Νίκο Παππά σε κοσμοδρόμιο της Νοτ. Αμερικής! Αν δεν πιστεύετε εμένα, να έχετε εμπιστοσύνη στον γνωστό αστρολόγο που κάνει και τον γιατρό, τον Πολάκη. Αυτός ντε, που έντυσε αστροναύτες τον Πάνο Καμμένο τον πατριώτη και τον Νίκο Παππά τον κομμουνιστή της εποχής Σοβιετίας του Χρουσ­τσόφ, του Στάλιν κ.λπ.

ΣΟΒΙΕΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΔΟΥΡΟΙ!
Πάνω που είχαμε ταυτιστεί και αρχίζαμε να συνηθίζουμε να ζούμε σε συνθήκες Βενεζουέλας του σύντροφου Μαδούρου, έρχεται ο ανάλγητος Υπουργός Πολάκης και μας οδηγεί σε εποχές Σοβιετίας, κάτι που ονειρεύονταν από τότε που ήταν ΚΝίτης και εκτός των άλλων ήταν και μέγας θαυμαστής του Εμβέρ Χότζα, ειδικά για τον δεύτερο είχε διαλύσει εκδήλωση του μακαριστού Σεβαστιανού στο Γουδή που ήταν αφιερωμένη στο Βορειοηπειρωτικό! Βέβαια, δεν πέρασε και πολύ καλά, αλλά από τότε είχε το βλάψιμο το παιδί!

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ!..
Πολάκης - Καμμένος το ισχυρό δίδυμο της αριστερής Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τους βάζει μπροστά για να τον κρατούν στο Μαξίμου! Είναι οι Τσιπροφύλακες και του πολιτικού πολιτισμού που επαγγέλεται επί τριάντα μήνες και που το παίζει και σπουδαίος από πάνω.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ...
Όπως σας το έγραφα πριν από λίγο καιρό κι όπως αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή μέσω της «Καθημερινής» η Ν.Δ. Στη δεύτερη φουρνιά γνωστοποίησης ονομάτων προς αξιοποίηση προχώρησε η Ν.Δ. και μέσα σ’ αυτή υπάρχουν δύο στελέχη από το Νομό μας. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Δαρδαμάνη, τραπεζικό υπάλληλο και την Βαλεντία Τσέπη, δικηγόρο. Για τον κ. Δαρδαμάνη και την αξιολόγησή του είχε κάνει λόγο η στήλη προ καιρού που γνώριζε από πρώτο χέρι την διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσει η Ν.Δ. σ’ αυτές τις επιλογές. Έτσι, μετά την ανακοίνωση της πρώτης 15άδας στην οποία έχει συμπεριληφθεί ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, τώρα ανακοινώθηκε η νέα 50άδα στελεχών στην οποία καθόλου τυχαία δεν είναι η συμμετοχή των δύο προσώπων που προαναφέραμε...

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ...
Στελέχη του Ιδρύματος Αντενάουερ βρέθηκαν για ένα τριήμερο στα Γιάννινα, στα οποία παρέδωσαν μαθήματα πολιτικής διαχείρισης, σε ομάδα στελεχών των οποίων η επιλογή έγινε με πολύ αυστηρά κριτήρια. Από τις 100 και πλέον αιτήσεις που είχαν υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι μόνο καμιά τριανταριά ήταν οι τυχεροί που εσώκλειστοι επί τριήμερον παρακολούθησαν τα μαθήματα.

Η... ΑΠΕΙΛΗ!
«Συντρόφισσες και σύντροφοι επιστρέφουμε! Ήταν η πρώτη αναφορά της Φώφης στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης! Τώρα αυτή η επιστροφή είναι απειλή ή ζωντανή επιθυμία για κάτι άλλο που μπορεί να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή; «Να γυρίσουν πίσω αυτοί που έφυγαν πιστεύοντας στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως εκείνοι που έπιασαν θέσεις σ’ αυτόν» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Φώφη και έστειλε μηνύματα...

ΔΕΝ ΣΩΖΟΜΑΣΤΕ!
Εκείνο που όμως άλλαξε τα δεδομένα ήταν η παρουσία και η ομιλία του Γιωργάκη! Ο άνθρωπος κατέβηκε από άλλο κόσμο κι άρχισε τις ίδιες παλιές αηδίες, σαν εκείνες που τον άφησαν στα αζήτητα! Κι από κάτω το σύνθημα Παπανδρέου - Παπανδρέου δονούσε την αίθουσα του συνεδρίου! Δεν σωζόμαστε με τίποτα! Φέρτε κι άλλα μνημόνια!

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...
Με τέτοια μυαλά σαν του Γιωργάκη σκέφτεται να συνεργαστεί στο μέλλον ο Κυριάκος, ο οποίος παραβρέθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου και μάλιστα απηύθυνε και χαιρετισμό, λέγοντας ότι στα μεγάλα και εθνικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει κοινός τόπος. «Συνεργαστήκαμε στο πρόσφατο παρελθόν και τα καταφέραμε», τους είπε ο Κυριάκος κι ένα χειροκρότημα το πήρε. Φαντάζομαι ότι αυτοί που τον χειροκρότησαν δεν ήταν εκείνοι που φώναζαν Παπανδρέου - Παπανδρέου, διότι αλίμονό μας.


Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.