ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ...
Τι τα χρειάζονταν αυτά τα περί αποκατάστασης της τιμής του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου μέσω της συγγνώμης του υπεύθυνου της εφημερίδας για το δημοσίευμα που αφορούσε το Γηροκομείο Ριαχόβου, το οποίο έκλεισε με παρέμβαση του ιδίου του Μητροπολίτη επειδή αυτό λειτουργούσε παράνομα! Ο τύπος τρώει την ουσία «άγιε» Ιωαννίνων και στην προκειμένη περίπτωση η ουσία ήταν η απάντηση σε άλλο δημοσίευμα του «Π.Λ.» για το ίδιο ζήτημα.

Η ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ
Υπήρχε περίπτωση να σταλεί απαντητική επιστολή στον «Π.Λ.» και να μη δημοσιευθεί όπως επιβάλλει η δεοντολογία, περί της altera pars; Γιατί λοιπόν αυτό το αυστηρό ύφος προς μια εφημερίδα που διακονεί το λειτούργημα πολλές δεκαετίες και ουδέποτε στέρησε τις θέσεις και τις απόψεις «πιστών» και «απίστων» και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση στην προτίμηση των αναγνωστών.

ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Επικαλείται ο Μητροπολίτης την κακή διαχείριση που έκανε ο συγκεκριμένος ιερέας στο Ριάχοβο του οποίου αφαίρεσε κάθε παραπέρα ενασχόλησή του με το ζήτημα. Μάλιστα πάει πίσω στο παρελθόν και στην εποχή του Μακαριστού Σετάκη, λέγοντας ότι ουδέποτε εκείνος ευλόγησε την λειτουργία του Γηροκομείου και εδώ να συμφωνήσουμε μαζί του. Διερωτώμεθα εμείς οι απλοί αμαρτωλοί: Εκείνη την περίοδο δεν λειτουργούσαν οι προστατευτικοί μηχανισμοί της Μητρόπολης, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εμπλοκές με ΣΔΟΕ, Εφορίες, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, κλπ., για να προλάβουν όλα όσα τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί ο ίδιος; Μήπως πρέπει να ξηλώσει όλους όσους έβλεπαν, αλλά δεν έκαναν αυτό που έπρεπε και που ήταν οι λογιστές της Μητρόπολης, οι νομικοί σύμβουλοι και όλοι οι άλλοι που είχαν την ευθύνη της νομιμότητας και οι οποίοι μετά τον ερχομό του Μάξιμου... ανένηψαν και έφτασαν όλα κι όλοι στα άκρα;

ΤΑ ΧΡΕΗ...
Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι όταν ανέλαβε την Μητρόπολη Ιωαννίνων ο Μάξιμος δεν ήταν ό,τι καλύτερο συνέβαινε. Η πολυετής ασθένεια του Θεόκλητου, είχε αφήσει τα ζητήματα της Μητρόπολης πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να τρέχει τώρα και να μη σώνει... Από τον εκμηδενισμό των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι τα χρέη στο Γηροκομείο, μέχρι τα καπετανάτα σε κάποιες Ενορίες, όλα ήταν σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να περιγράψει νους! Όμως κάποιοι άνθρωποι είχαν την ευθύνη της λειτουργίας της Μητρόπολης, την οποία έτσι παρέλαβε ο Μάξιμος και τέσσερα χρόνια τώρα προσπαθεί να συνεφέρει...

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ...
Όμως, Σεβασμιώτατε, κάποιοι φέρουν την ευθύνη για τον πάτο που έπιασε η άλλοτε πλούσια Μητρόπολη Ιωαννίνων κι αυτοί οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να βρίσκονται στους διαδρόμους και στα γραφεία της Μητρόπολης, τινες εκ των οποίων εξακολουθούν να... κουνάν το δάκτυλο προς την υπόλοιπη κοινωνία. Μήπως και γι’ αυτούς πρέπει να υπάρξει φραγγέλιο, για να μπαίνουμε και στο πνεύμα του Χριστού!

Η... ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Όσον αφορά στα στοιχεία για παράνομη λειτουργία του «Γηροκομείου» Ριαχόβου και την υπερχρέωσή του, δεν μπορεί να αμβιβάλλει κανείς, όταν αυτά δημοσιοποιούνται από τον ίδιο τον Μητροπολίτη, ο οποίος κάτι παραπάνω θα γνωρίζει. Η ένσταση του υπογράφοντος έχει να κάνει με το αυστηρό ύφος της επιστολής διάψευσης προς την εφημερίδα, το οποίο απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω δεν συνάδει με το ύφος, το ήθος και τη διαδρομή του Μάξιμου. Γι’ αυτό κάνω την «παρέμβαση» από τούτη εδώ τη στήλη κι αν θέλει ας την πάρει στα σοβαρά. Κατά τ’ άλλα η συμβουλή -αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο- είναι να μην θεωρεί ότι υπάρχουν μόνο εχθροί απέναντι στο έργο του!

❁ ΟΙ ΚΑΗΜΟΙ...
Με δύο καημούς ξεκόλησε από την καρέκλα του Υπουργείου του ο πρώην πορτιέρης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Τόσκας. Ο ένας είναι ότι ποτέ του δεν έμαθε και δεν θα μάθει τι πήγε στραβά και κάηκαν τόσοι άνθρωποι και ο άλλος είναι ότι δεν τον άφησε ο Αλέξης να ολοκληρώσει το έργο του. Να σημειωθεί ότι το «πορτιέρης» δεν το λένε οι αντίπαλοί του, αλλά οι πρώην σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν ξεχνούν το πέρασμά του από τον προθάλαμο του Μπεγλίτη που κάτι ήταν κι αυτός στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όταν Υπουργός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

■ ΠΑΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!
Αυτούς και πολλούς άλλους μικρότερους καημούς ποιος θα τους «πνίξει» του Τόσκα και πως θα πηγαίνει τώρα στα Τζουμέρκα χωρίς μαύρη MERCEDES που ήταν η λατρεμένη του συνήθεια καθότι το προβλέπει το υπουργικό πρωτόκολλο! Αν πέφτουμε έξω στο χρώμα λίγη σημασία έχει και συγχωρέστε μου αυτό το αμάρτημα. Ήταν όνειρό του όταν ξεκινούσε την καριέρα την στρατιωτική και θέμα τιμής μια μέρα να γίνει εποχούμενος ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

❖ Η ΛΙΜΟΥΖΙΝΑ
Θυμάμαι έναν άλλον Ηπειρώτη Υπουργό επί ΠΑΣΟΚ, ο οποίος από το πουθενά και μέσα σε μια νύχτα ήλθε από την Αθήνα και πήρε μια βουλευτική έδρα, η οποία στη συνέχεια του έφερε και υπουργιλίκι. Το πρώτο πράγμα που έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να κάνει εμφάνιση με υπουργική μαύρη λιμουζίνα στο χωριό του για να τον δει και να τον χαρεί η μανούλα του! Λέγεται μάλιστα ότι συνοδεύονταν και με ανάλογες μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. σ’ αυτή του την επίσκεψη στο χωριό του. Ήταν τάμα, έγινε πράξη. Δυστυχώς το «τέλος» του ήταν εντελώς άδοξο και έκτοτε διάγει βίον ιδιωτικόν και δεν τον θυμάται κανείς.

ΑΠΟ ΠΑΓΚΟ
Στέρεψε από παίκτες φαίνεται ο Τσίπρας και άρχισε να σηκώνει από πάγκο, που όποιος ξέρει από τόπι αντιλαμβάνεται τι έχει να γίνει στο «γήπεδο» Αντικατέστησε τον Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας μ’ ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δώσει εξετάσεις, έχει ζυγισθεί, έχει μετρηθεί σε προηγούμενες θέσεις και κρίθηκε ελλιπής. Το ότι είναι «αριστεροπόδαρος» δεν σημαίνει ότι μπορεί να πετύχει γκολ στο χάλι που βρίσκεται τώρα η ομάδα του.

■ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το αφεντικό τρελάθηκε! Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με μεγάλες εκπτώσεις και πολλές δόσεις». Το λέει η δική τους Συριζιάδα των Συντακτών, στις 9 Ιουνίου του 1017! Τώρα, λένε, θα γκρεμίσουν τα αυθαίρετα που νομιμοποίησαν και από τα οποία εισέπρατταν ΕΝΦΙΑ! Κατά τ’ άλλα οι νεκροί φταίνε που θόλωσαν ή μαύρισαν την εικόνα της Κυβέρνησης! Ε ρε Πολάκη... φούμο που θα φας στα Σφατσιά!

ΤΟ ΞΑΣΠΡΙΣΜΑ
Μετά το «μαύρισμα» και το «θόλωμα» της εικόνας της κυβέρνησης από τους 92 νεκρούς στο Μάτι από τον Πολάκη, προχθές ήρθε και το «ξάσπρισμα» από τον Φ. Κουβέλη, τον οποίο ας μου θυμίσει κάποιος πού τον έχει βάλει να κάνει τον Υφυπουργό ο Τσίπρας. Αφήστε, θυμήθηκα... Κάνει τον νοσοκόμο στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αυτός λοιπόν ξέχασε τους νεκρούς και άρχισε να χοροπηδάει από τη χαρά του λέγοντας πως όλα θα τα σκεπάσει η χαρά της εξόδου από τα μνημόνια που ψήφισε κι αυτός για να γίνει βοηθός του Πάνου Καμμένου!

ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕ Ο ΘΕΟΣ!
Να φανταστείτε αυτόν τον Φώτη Κουβέλη που τον ήθελαν για πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Σαμαροβενιζέλοι κι εκείνος αρνήθηκε γιατί είχε αλλεργία στα μνημόνια, τα οποία όμως ψήφισε τρία τον αριθμό. Είχε προηγηθεί η πίκρα από το μαύρο στην ΕΡΤ, μετά έριξε μαύρο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έριξε λευκή πετσέτα στα μνημόνια του Τσίπρα, πικράθηκε από το μαύρο στο Μάτι και τώρα ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το ξέξασπρο στις 21 Αυγούστου!

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ
Λίγο πριν τις φρέσκιες δηλώσεις του «νοσοκόμου» Υπουργού είχε βγει ο Προϊστάμενός του Υπουργός και Πρόεδρος ΑΝΕΛ Καμμένος και είχε «ρίξει» ακόμη μια φορά την κυβέρνησή του. «Αν έλθει προς ψήφιση η συμφωνία για το Μακεδονικό, εγώ θα ρίξω την κυβέρνηση όπως έχω δεσμευθεί» επανέλαβε. Μην ορκίζεται ότι θα τηρήσει το λόγο του. Η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει ότι όλα τα περνάει αμάσητα. Αυτό το κάτω από την μονάδα που τον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του γεννά παραφροσύνη...

❖ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Για δεύτερη φορά «χτύπησε» μέσα σε λίγους μήνες ο Θ. Μπέγκας για την υπόθεση «φυσικό αέριο» στην Ήπειρο. Τον έχει πιάσει ένας πονοκέφαλος άνευ προηγουμένου για το πώς θα είναι η Ήπειρος το 2030-2050 με ή χωρίς φυσικό αέριο και καλεί όλους τους φορείς της Ηπείρου να ξεσηκωθούν ενάντια σ’ όλους εκείνους που δείχνουν αδιαφορία, καταλήγοντας και πάλι στους βουλευτές, όπως κάνει και με τον μεγάλο δακτύλιο.

❁ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
Το ενδιαφέρον του κ. Μπέγκα έχει να κάνει με το μέλλον της Ηπείρου την οποία χαρακτήρισε την τελευταία της Ε.Ε. (ακούει η πάνω πλατεία;) και χρειάζεται οπωσδήποτε το φυσικό αέριο για να αναπτυχθεί οικονομικά, είπε προχθές και φαίνεται να τα πιστεύει στα σοβαρά. Η «Ήπειρος αδικείται» είπε και μια συγκίνηση κι ένα σύγκρυο έπιασε την κεντρική εξουσία, η οποία δεν κλείνει μάτι από τον προβληματισμό του δημάρχου Ιωαννιτών.

■ ΦΤΑΝΕΙ!
Αλλά βρε δήμαρχε δεν έμαθες ότι το φυσικό αέριο όπου νάναι φτάνει στις εγκαταστάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, απ’ όπου θα προμηθεύονται νοικοκυριά και βιομηχανίες του Νομού; Δεν πήρε το αυτί σου ότι το φυσικό αέριο θα φτάνει μέσω δεξαμενών της Ηγουμενίτσας στα Ιωάννινα κι από δω θα γίνεται η τροφοδοσία στους ενδιαφερόμενους; Δεν πήρε το αυτί σου για το πρόγραμμα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»; Χτύπα ένα τηλέφωνο στην Τατιάνα να μάθεις!..

❖ Η ΖΗΛΙΑ...
Βέβαια το ξέρω πως ζήλεψες επειδή στο Αγρίνιο θα φτάσει φυσικό αέριο μέσω Πάτρας μέσω αγωγών, είπαν! Κι αυτό μέσα στους σχεδιασμούς είναι, αν και όποτε. Εκτός κι αν σου έχει μπει καμιά ιδέα να γίνεις Περιφερειάρχης Ηπείρου, οπότε αλλάζει το όλον ζήτημα. Όσον αφορά τον ξεσηκωμό των φορέων και των βουλευτών της Ηπείρου, μη τους σκουντάς και πολύ διότι έχουν αλλού στραμμένη την προσοχή τους. Ασχολούνται με την συγγραφή δελτίων τύπου για τον οργασμό έργων εν όψει εκλογών.

❁ ΑΡΝΗΤΙΚΑ...
«Φτωχός συγγενής», «τελευταίες θέσεις», «χωρίς πρόβλεψη», «ελάχιστος χρόνος», «ανασφάλεια», «ασάφεια», «αόριστο», «μη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», «δεν έχουμε εικόνα», «μεγάλη απόσταση», «πολύ μικρές εγκαταστάσεις». Όλα τα παραπάνω επιστράτευσε ο κ. Μπέγκας για να περιγράψει την αναγκαιότητα του φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Μια σειρά αρνητικών σκέψεων και θέσεών του που μόνο θετική διάθεση δεν προκαλούν! Τελικά αυτή η συνέντευξη έγινε για να αλλάξει ατζέντα ο δήμαρχος ύστερα από το «στραπάτσο» που του επεφύλαξαν οι Συριζαίοι υπουργοί και βουλευτές για τον «δακτύλιο». Κάτι που κάνει τώρα ο Τσίπρας μετά τις φωτιές στην Αττική. Βλέπετε παίζουν ρόλο και οι κακές παρέες τους.

■ Η ΑΓΩΝΙΑ
3-4 τηλεφωνήματα έλαβε ο υπογράφων από φιλόδοξους πολιτικούς από το χώρο της Ν.Δ. οι οποίοι ρωτούσαν να μάθουν σε ποιους αναφερόμουν όταν έγραφα για προσωπικές σχέσεις τους με τον Κυριάκο και με τους πέριξ αυτόν μέσω των οποίων έχουν εξασφαλίσει θέσεις για «ότι κάτσει». Το ότι τηλεφώνησαν αυτό δείχνει ότι είχαν τη μύγα, ενώ κάποιοι από δαύτους έτρεξαν να τα μαζέψουν διότι το κλίμα βάρυνε στην Πειραιώς γι’ αυτούς.
❖ ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΑΥΤΙΩΝ...
Κανείς δεν κόβει κανενός την φιλοδοξία, η οποία όμως να έχει ένα μέτρο και να μη υπερβαίνει τα όρια της φαντασίας και της γελοιότητας. Το ότι βρέθηκαν σε μια σύναξη και φωτογραφήθηκαν με τον Κυριάκο ή με τον Αυγενάκη αυτό δεν σημαίνει ότι έγιναν και τα κολλητάρια τους και απόκτησαν πόντους στην κούρσα της υποψηφιότητας. Πάντως η στήλη πληροφορήθηκε ότι από αρμοδίους της Πειραιώς εσχάτως τραβήχτηκαν αυτιά...

❁ Η ΝΗΣΤΕΙΑ
«Μπορείτε να διασκεδάσετε όσο θέλετε σήμερα ανήμερα του ΑηΛιός αλλά δεν θα ψήσετε σουβλάκια, κοκορέτσια, σπληνάντερα και αρνοκάτσικα εδώ στον αυλόγυρο της εκκλησίας σήμερα Παρασκευή ημέρα νηστείας για την Χριστιανοσύνη. Ελάτε το Σάββατο γι’ αυτά»! Αυτό ήταν το νόημα της απαγόρευσης που τόσο σκόνη σήκωσε στον Προφήτη Ηλία Καραδαμητσίων και που προκάλεσε ακόμη και τους κεραυνούς του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής και που μίλησαν για αλλαγές συνηθειών πολλών ετών.

■ ΟΙ ΦΟΥΡΝΑΡΑΙΟΙ
Μου είπαν ότι πριν πολλά χρόνια την ευθύνη της εκδήλωσης την είχαν οι αρτοποιοί, οι οποίοι γιορτάζουν εκείνη την ημέρα και οι οποίοι μοίραζαν άρτους μόνο κι όχι άλλων ειδών τερψιλαρύγγια. Τα χρόνια όμως πέρασαν και την ευθύνη ανέλαβαν οι σύλλογοι που την έφεραν στα μέτρα τους και φυσικό ήταν ν’ αλλάξουν πολλές παλιές συνήθειες. Αυτές οι τωρινές συνήθειες ήλθαν σε κόντρα με τις παραδόσεις και άνοιξε ο φετεινός πόλεμος. Μήπως πρέπει να επικρατήσει ο λόγος του Κυρίου, ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.