ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ...
Σε Άρτα - Πρέβεζα περιόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μονοήμερο ταξίδι και κατάφερε και να δει και ν’ ακούσει και να τον δουν και ν’ ακουστεί! Ένας Κυριάκος που ακολούθησε την παλιά συνταγή της επικοινωνίας με τις κοινωνίες αλλά μ’ ένα διαφορετικό λόγο που δεν είχε μέσα του τους φανφαρονισμούς.

ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ!
Δεν έταξε... ποτάμια και γιοφύρια, αν κι αυτά στην Άρτα περισσεύουν από παλιότερες εποχές. Δεν είπε ό,τι ήθελε ν’ ακούσει ο λαός, αλλά περιορίστηκε στο τι μπορεί να γίνει στη χώρα και στην Ήπειρο ειδικά λαμβανομένων πάντοτε των συγκυριών και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα στην περίοδο των μνημονίων και ιδιαίτερα στην περίοδο του τρίτου και τέταρτου των ΤσιπροΚαμμένων!

ΤΟ ΚΛΙΜΑ...
Κοντά στο κλίμα της εποχής και της περιοχής ήταν ο Κυριάκος, ο οποίος δεν έδειξε να εκπλήσσεται από την εικόνα που αντίκρισε. Έδειξε να γνωρίζει καλά τα προβλήματα και στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Ηπειρώτικα ΜΜΕ ήταν προσεκτικός και δεν πετούσε στα ουράνια, αν και είχε πάρει μηνύματα πιο πριν από την κοινωνία της Άρτας.

Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ...
Ο Κυριάκος μίλησε για όσα μπορεί να κάνει μία σοβαρή κυβέρνηση και όχι να ξανασυστήσει το ξεχαρβαλωμένο κράτος από την αρχή. Προσγειωμένος, είχε το νου του στην επόμενη μέρα η οποία για την κυβέρνηση δεν πρέπει να πάει πέρα από την 26η Μαΐου του 2019. Όσο πιο νωρίς φύγουν, τόσο λιγότερη ζημιά θα κάνουν στον τόπο, είπε σε κάποια στιγμή.

Η ΣΥΝΟΔΕΙΑ...
Συνοδευόμενος από λίγους «Πειραιώτες» και με διακριτική την προσωπική ασφάλεια, ο Κυριάκος σάρωσε Άρτα - Πρέβεζα και είδε και άκουσε. Μπροστά σε ανοικτές κάμερες των Ηπειρώτικων καναλιών και των μικροφώνων των ραδιοφώνων έκανε περατζάδα χωρίς να φοβηθεί παράταιρες φωνές όπως γίνεται στην περίπτωση του «λατρεμένου» και «λαοπρόβλητου» Αρτινού Πρωθυπουργού τον οποίο σε κάθε έξοδο συνοδεύουν χιλιάδες αστυνομικοί και παρατρεχάμενοι.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ...
Εκεί, στο «Βυζαντινό» της Άρτας, παρεχώρησε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και από κει για μια ακόμη φορά έδωσε το στίγμα της Ν.Δ., η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα 44 χρόνια από την ίδρυσή της. Από κει, απαντώντας σ’ ερώτησή μου, απάντησε στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Τζανακόπουλο πως η Ν.Δ. δεν είναι ακροδεξιό κόμμα, ούτε εφαρμόζει ακροδεξιά πολιτική! Αυτή, η ακροδεξιά πολιτική είναι προνόμιο της σημερινής κυβέρνησης, η οποία συγκυβερνά με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο, είπε ο Κυριάκος και ανέλυσε το φιλοσοφικό προφίλ της παράταξής του.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ...
Έχω όραμα για την Ήπειρο, η οποία έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Η γεωμορφία της το επιτρέπει και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε την επόμενη ημέρα, τόνισε και ανέφερε ένα σωρό τομείς όπου μπορεί να γίνουν αυτά.

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ...
Στα αυτοδιοικητικά την τιμητική είχαν Καχριμάνης και Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης. Στον μεν πρώτο έδωσε το χρίσμα για την Περιφέρεια Ηπείρου, στον δε Τσιρογιάννη έδωσε την στήριξη μέσω της αναγνώρισης του έργου του στην Άρτα. Από κει και πέρα, όλα στον αέρα για τους υπόλοιπους Δήμους!

Η ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ...
Η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της Ε.Ε. και πρέπει κάτι να κάνουμε γι’ αυτή, είπε ο Κυριάκος στη συνέντευξη. Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε και η γραφίδα να το γράφουμε. Δυστυχώς, η Ήπειρος έχει στο πλευρό της ολόκληρη την Ελλάδα στον κατήφορο όλα τα τελευταία χρόνια...

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ!
Εκεί που χαμήλωσε τους τόνους ο Κυριάκος ήταν στην αντιμετώπιση των «ανταρτών» που στις αυτοδιοικητικές δεν θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» του κόμματος. «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του και η κομματική πειθαρχία είναι βαριά λέξη για την παράταξή μας. Όμως όταν κάποια μέλη του κόμματος έχουν και αξιώματα, τότε πρέπει να συντάσσονται με το κόμμα», είπε κι έστειλε μηνύματα όπου δει!

Η ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ...
Με αυτή την τοποθέτηση ο Κυριάκος εξομάλυνε κάπως το ζήτημα που δημιουργήθηκε στην Ήπειρο με την παραπομπή των «δέκα» Νεοδημοκρατών που υπέγραψαν στήριξη σε Ριζόπουλο και που ο Λ. Αυγενάκης παρέπεμψε αρμοδίως. Όμως, μήπως πρέπει αυτή η θέση του Κυριάκου να έχει και αναδρομική ισχύ σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς και κομματικούς τυχοδιώκτες που θυμούνται το κόμμα σε περιόδους προσέγγισης της εξουσίας; Λέμε τώρα!

Η ΟΜΙΛΙΑ...
Χιλιάδες, κυριολεκτικά, οι παρευρισκόμενοι στο κτήμα Τσουμάνη στο Λούρο για ν’ ακούσουν την ομιλία του Κυριάκου. Αυτή η κοσμοπλημμύρα έχει να κάνει με το αισθητήριο του Έλληνα να οσφρίζεται την εξουσία. Εκεί ξεδίπλωσε τις θέσεις του για την επόμενη μέρα αφού πρώτα καταχέριασε τους ΤσιπροΚαμμένους, οι οποίοι έχουν γίνει ένα με την καρέκλα της εξουσίας!

ΠΛΗΘΩΡΑ...
«Έχουμε πληθώρα στελεχών που θα βοηθήσουν στην επόμενη μέρα. Πρώτη φορά καθιερώσαμε το μητρώο στελεχών μέσα από το οποίο θα ξεπηδήσουν τα στελέχη με τα οποία θα πάμε τον τόπο μπροστά. Δεν θα είναι απαραίτητα αυτά τα στελέχη υποψήφιοι για την Βουλή, αλλά θα καλύψουν κι άλλες θέσεις σε Δήμους και Περιφέρειες» είπε.

ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ!
Σε ερώτησή μου αν υπάρχει η ιδιότητα πολιτευτή, η απάντηση ήταν κάθετα σκληρή. «Όχι, δεν υπάρχει τέτοια ιδιότητα κι όποιος την επικαλείται... κακό της κεφαλής του»! Αυτό ας το κοιτάξουν ορισμένοι γυρολόγοι που διαλαλούν ότι έχουν την υποψηφιότητα στο τσεπάκι τους. Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι και ποιους εννοώ...

ΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ...
Μόνο οι εν ενεργεία βουλευτές έχουν εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια και θα τους συγκεριάσω με νέους, είπε ο Κυριάκος. Αυτό το «νέους» δεν το ξεκαθάρισε. Νέοι στην ηλικία ή νέοι στο πολιτικό κουρμπέτι; Μένει να το δούμε στην πράξη οσονούπω...

ΕΝΑ «ΓΕΙΑ»!
Εκεί, στο «Βυζαντινό» ένα σωρό υποψήφιοι, υποψήφιοι δια πάσαν θέσην. Ακόμη και άνθρωποι ξεχασμένοι ήταν εκεί να πουν ένα «γειά» στον αυριανό πρωθυπουργό. Δεν θα αναφέρω ονόματα για να μην ξεχάσω κανένα και έχουμε παρεξηγήσεις. Θα περιμένουμε τον Κυριάκο σε Γιάννενα και Θεσπρωτία για να ολοκληρώσει το οδοιπορικό στην Ήπειρο.

ΘΕΤΙΚΟ...
Το συμπέρασμα από την επίσκεψη Κυριάκου στη μισή Ήπειρο έχει θετικό ισοζύγιο. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να πιάσει το σφυγμό της περιφέρειας και μάλιστα της πιο φτωχής περιφέρειας της Ε.Ε., όπως ο ίδιος είπε, κάτι που σ’ εμάς είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια...

ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ...
Από κοντά οι πανταχού παρόντες στις εξορμήσεις του Κυριάκου, ο «αφανής» Θανάσης Νέζης και ο εμφανέστατος Λευτέρης Αυγενάκης. Ο πρώτος μονίμως «βλοσυρός», το μάτι και τ’ αυτί του Κυριάκου, ο οποίος, ενώ γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, εν τούτοις είναι μονίμως σφίγγα. Τον δεύτερο τον είδα παρέα με τον Στ. Καλογιάννη, να συζητούν άραγε τι, ποιος προσπαθούσε να πείσει τον άλλο και γιατί; Μ’ αυτή την απορία θα μείνουμε μέχρι να συγκροτηθούν οι συνδυασμοί. Άλλωστε, ιδιότητα υποψηφίου βουλευτή δεν υφίσταται κατά τον Κυριάκο. Ο Στ. Καλογιάννης έχει ένα προτέρημα: Είναι πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός!

ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ...
Καταχειροκροτήθηκε ο Αλέκος Καχριμάνης από το εκκλησίασμα που βρέθηκε στο κτήμα Τσουμάνη, που τελικά αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει τον κόσμο που έφτασε εκεί. Το χειροκρότημα έγινε όταν ο Κυριάκος του έδωσε επίσημα το χρίσμα να συνεχίσει το έργο στην Ήπειρο και την περίοδο που εκείνος, ο Κυριάκος, θα είναι Πρωθυπουργός και ο Καχριμάνης Περιφερειάρχης. Ο Αλέκος ανταπέδωσε την τιμή προς τον Κυριάκο με μια βαθειά υπόκλιση, ενώ παράλληλα χαιρέτησε το πλήθος με το πάθος!

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ...
Φίλος από την Αθήνα μου τηλεφώνησε να παραπονεθεί για την «λίστα» που δημοσιοποίησα την προηγούμενη εβδομάδα και που κατά την εκτίμησή μου την προσωπική ενδεχομένως θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων. Πού ξέρεις εσύ και γράφεις τέτοια αφήνοντας κάποιους άλλους απ’ έξω με παρατήρησε. Η απάντηση ήλθε από το στόμα του Κυριάκου προχθές στην Άρτα. Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, λίγοι οι τυχεροί που πρέπει να είναι και σοβαροί. Άρα, άλλο υποψήφιος για υποψήφιος κι άλλο «ξέρεις, ο δικός μου έχει την διαβεβαίωση του Κυριάκου» που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Εκτός κι αν ο Κυριάκος έλεγε ψέματα όταν απαντούσε επ’ αυτού σε ερώτησή μου.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.