ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, αδέλφια. Να είμαστε όλοι καλά και στον απολογισμό που θα κάνουμε στο τέλος αυτής της χρονιάς να είμαστε σωστοί στο μέτρο και να βρεθούμε περισσότεροι, καλύτεροι και σοφότεροι! Κάθε χρόνο κάνουμε τέτοιες ευχές, ας κάνουμε και μια χρονιά ακόμη κι άμα οι ουρανοί είναι ανοικτοί, πού ξέρετε, μπορεί ν’ ακουστούν οι ευχές μας κι όλα να πάνε κατ’ ευχήν!

ΕΥΧΕΣ...
Ευχές - ευχές - ευχές! Είναι το έθιμο αυτών των ημερών από τις παραμονές των Χριστουγέννων μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν μέχρι του Αη Γιαννιού. Ευχές από πολιτικούς προς πολίτες, ευχές από πολίτες προς πολιτικούς και ευχές από πολίτες προς πολίτες. Και ευχές από πολιτικούς προς πολιτικούς μόνο σε φίλια στρατόπεδα. Π.χ. δεν άκουσα ευχές του Τσίπρα προς Μητσοτάκη ή Γεννηματά και τούμπαλιν. Εκεί ο φόβος φυλάει τα έρημα! Φαντάζεστε να ευχηθεί ο Τσίπρας στον Κυριάκο να έχει καλή χρονιά που αυτόματα θα σημάνει τη δική του εκπαραθύρωση;

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ...
Όλα κινούνται σε εορταστικό πνεύμα και χρώμα αυτές τις μέρες πλην του γνωστού Πολάκη που πιστεύει στο δικό του Θεό, δηλαδή τον Αλέξη του και που ακολουθεί το δικό του καλαντάρι σ’ επίπεδο καλάντων και τα ψέλνει σε... ήχους πλάγιους, με την ακατέργαστη φωνή και το ακατέργαστο πολιτικό του ήθος. Δεν τον αγγίζει το πνεύμα των ημερών τον Παυλάρα που για τα μάτια της εξουσίας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει όπως έκανε κάποτε σαν δήμαρχος που έκλεβε το κράτος για να ενισχύσει τα ταμεία του δήμου του!

Η ΑΠΕΙΛΗ!
Μπορεί ν’ αλλάξαμε χρονιά, μπορεί να προσδοκούμε καλύτερα για τον τόπο μας την καινούργια, αλλά κάποια πράγματα δεν μας αφήνουν περιθώρια για κάτι τέτοιο. Δηλαδή, πώς να εκλάβει κανείς αυτή την απειλή που ξεστόμησε ο Πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία σ’ εκείνους που υπέγραψαν μνημόνια; Τι θέλει να πει ο ποιητής εξ Αθαμανίου Τζουμέρκων καταγόμενος που κάποτε θα τον έβαζε στις ράγες του τρένου ο μπούλης Πάνος και που τώρα οι δύο μαζί το πάνε για στοκάρισμα;

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ...
Του είχε παραδώσει μαθήματα γραφής με το δεξί ο μπούλης Πάνος του μικρού Αλέξη, εκείνος το παράκανε και άρχισε να γράφει με όλα τα δεξιά χέρια! Θα με ρωτήσει κανείς, πόσα δεξιά χέρια έχει ένας άνθρωπος; Άμα είσαι αριστερός και βλέπεις τους φάρους Μέρκελ - Σόιμπλε - Μπους - Τραμπ βγάζεις χέρια παντού από την δεξιά πλευρά του σώματος μένοντας κουλός από αριστερά. Φέρτε μνημόνια να υπογράψω, αντί πινακίου εξουσίας και καρέκλας είναι η τακτική της δεξιάς στροφής την οποία πήρε πολύ κλειστά και το ατύχημα δεν το γλυτώνει, είτε το Μάρτιο είτε τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο!

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ!
Αμ το άλλο! Διατυμπάνιζαν μέρες ολόκληρες τα εγκαίνια λειτουργίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης και για δεύτερη φορά ανέβασαν τον Αλέξη στην συμπρωτεύουσα για το μεγάλο «γεγονότο». Πήρε στα σοβαρά το ρόλο του και πίστευε και ο ίδιος ότι θα έκανε εγκαίνια, θα σφύριζε το τρένο κι εκείνος θα παρίστανε τον μηχανοδηγό επειδή είχε πεισθεί από τον Πάνο ότι θα τα καταφέρει. Πήρε παραμάσχαλα τον γνωστό «κορδελάκια» Σπίρτζη και την γνωστή πλέον υπουργό Νοτοπούλου και... βουρ στα υπόγεια της Θεσσαλονίκης όπου ανεβοκατέβαινε κυλιόμενες σκάλες με το χαμόγελο της επιτυχίας ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του!

ΟΙ ΣΚΑΛΕΣ...
Δεν είχε ξαναεγκαινιάσει έργο τα 4 τελευταία χρόνια ο Αλέξης και νόμισε ότι αυτό που έκανε ήταν εγκαίνια και ξανα-μανά να ανεβοκατεβαίνει σκάλες συνοδευόμενος από τον Σπίρτζη - Παττακό του και την υποψήφια δήμαρχο Νοτοπούλου, η οποία έχει γίνει το κορίτσι για όλες τις δουλειές. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να παίξει και το ρόλο της κορδελιάστρας, δηλαδή την κοπέλα που θα του έδινε τον χρυσό δίσκο με την κορδέλα και το ψαλίδι. Ποια κορδέλα, ποιο ψαλίδι, ποια εγκαίνια;

ΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ...
Τους μπαγάσηδες τι πήγαν και σκαρφίστηκαν για να εμφανίσουν ως πραγματικότητα τα εγκαίνια. Έβαλαν τον Πρωθυπουργό να προσπαθεί να βγάλει εισιτήρια από τ’ αυτόματα μηχανήματα. Τον έβαλαν λοιπόν μπροστά σε μία εικονική πραγματικότητα κι ευτυχώς που δεν είχε ψιλά να τα ρίχνει στον κερματοδέκτη και να βγει εισιτήριο! Απλά είχαν ζωγραφίσει ένα ομοίωμα κερματοδεκτών και το λανσάρισαν σαν μηχανήματα για να τσιμπήσει το πόπολο!

ΔΕΝ... ΣΦΥΡΙΞΕ!
Κι εκείνο δεν σφύριξε ποτέ! Διότι ήταν εντελώς ΑγιοΒασιλιάτικο το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Σφύριξαν όμως οι «ψιλές» που έπεφταν από δεξιά και αριστερά για το νέο φιάσκο του Αλέξη στη Θεσσαλονίκη μετά το προηγούμενο που ήταν αυτό της κομματικής συγκέντρωσης που έκανε στο Παλαί ντε Σπορ, στην οποία οι μεταφερόμενοι «Αθηναίοι» δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε στο μισό το συγκεκριμένο στάδιο. Δεν έβαλε μυαλό και νάτον τώρα να περιμένει το τρένο να σφυρίξει στην Θεσσαλονίκη!

ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ...
Πάει ο Πρωθυπουργός με τ’ ασκέρι του να εγκαινιάσει το Μετρό στη Θεσσαλονίκη, διατυμπάνιζαν τα τύμπανα και οι καραμούζες του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Όταν έγινε το φιάσκο και τα εγκαίνια ήταν κάτι ζωγραφισμένα εκδοτήρια, τότε το τροπάριο άλλαξε και γίνονταν κουβέντα για μια απλή επίσκεψη του Αλέξη στη Θεσσαλονίκη για να δείξει τα «αρχαία» στην υποψήφια δήμαρχο Νοτοπούλου, η οποία έχει αρχίσει να την καταβρίσκει και ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης. O tempora, o mores!

Η ΑΝΑΠΑΥΣΗ...
Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης, στην Αρίστη ο Κυριάκος οικογενειακώς για λίγες μέρες ξεκούρασης πριν τις μεγάλες μάχες για τις εκλογές πάσης φύσεως που θα γίνουν μέσα στο 2019. Με ορμητήριο την Αρίστη ο Κυριάκος απόλαυσε τα ηπειρωτικά τοπία με τον χειμωνιάτικο μανδύα. Από κει βρέθηκε στο Ανήλιο να κάνει σκι και να φωτογραφίζεται με γνωστούς και αγνώστους, όχι όμως με υποψήφιους για υποψήφιους. Εξαιρείται ο Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος ήταν εντός ζώνης επιρροής!

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ...
Το παρασκήνιο θέλει υποψηφίους με το νου τους να ξημερώνουν στην Αρίστη και να παίρνουν πρωινό μπας και συναντήσουν τον Κυριάκο και πάρουν το περιπόθητο ΟΚ για την πολυπόθητη λίστα των επόμενων εθνικών ή ευρωεκλογών. Αυτό τελικά δεν έγινε κατορθωτό, οπότε τζάμπα πήγε το πρωινό με αυγά, μπέικον και κάτι μπριζόλες νααα! Είπαμε, ο Κυριάκος δεν θα έμπαινε σε μια τέτοια διαδικασία μοιράζοντας υποψηφιότητες και ευλογίες!

ΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕ, ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ!
Κάποιοι άλλοι υποψήφιοι για υποψήφιοι εντελώς ξαφνικά Χριστουγεννιάτικα παρίσταναν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ΜΜΕ τραγουδώντας τα κάλαντα, δίνοντας έμφαση στην φράση: «Δες και με, το παλικάρι»! Έγινε κι αυτό, με την διαφορά ότι ο Κυριάκος προτίμησε να περνάει τις μέρες και τα βράδια του οικογενειακά, ενώ κάποιες συνεργάτιδές του απομονώθηκαν στο περιζήτητο αυτές τις μέρες Μεγάλο Πάπιγκο, ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε!

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ...
Πολύ ωραία περίοδος η προεκλογική. βλέπει κανείς παντού έργα από την κεντρική εξουσία έως τον μικρότερο δήμο. Έργα όμως που είναι σαν αυτό που εγκαινίασε ο Αλέξης στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στα ζωγραφισμένα εκδοτήρια. Έχουν ζουρλαθεί και οι δήμαρχοι να εξαγγέλουν έργα παντού περιγράφοντας όμως μια εικονική πραγματικότητα αλά Τσίπρα!

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ...
Πάλι για εκατομμύρια έργων μιλάει ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας, ο οποίος δίνει νούμερα στον αέρα κι όποιος θέλει τα παίρνει στα σοβαρά. Τα έκανε σε δέσμες τα έργα, έβαλε και ένα εκατομμύριο ευρώ για καλό και για κακό κι άρχισε να τα σερβίρει κατά Ανατολή - Μπάφρα - Νεοκαισάρεια. Το τάξιμο κανέναν δεν έβλαψε ποτέ, το δόσιμο ήταν πάντα το ζόρικο και από αυτό κρίνεται τελικά η κάθε Δημοτική Αρχή πλην δημοτικής περιόδου Παπασταύρου - Γκόντα για την οποία οι πολίτες έχουν να λένε!

ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ!...
Αμ η άλλη, μέρες που ήταν, βγήκε στο παζάρι και προσπαθούσε να μπει στο κάδρο της δημοσιότητας κάνοντας πράγματα που είναι μακριά από τον χαρακτήρα της και το λουκ της. Πήγε κομμωτήριο, πέρασε από μανικιουρίστες και ενδυματολόγους και νάτην τώρα φάτσα - μπάλα να μοστράρει για εξουσία! Μασάει η κατσίκα ταραμά που λέγανε οι παλιότεροι;

ΣΤΟ ΑΘΑΜΑΝΙΟ...
Στο Αθαμάνιο, στη γενέτειρα του πατέρα του ο Πρωθυπουργός ξαφνιάζοντας τους συγχωριανούς. Ήλθε να πιει κάνα τσίπουρο, να φάει κανένα τραχανά και κάνα κοψίδι και να πάει καλά, του είπαν οι «ρεπόρτερς» του χωριού, δηλαδή όσοι έχουν απομείνει σ’ αυτά τα Τζουμερκοχώρια. Σε ανάλογη επίσκεψη τέτοιο καιρό το 2014 και σε προεκλογική περίοδο είχα ξενυχτήσει έξω από τα καφενεία του χωριού περιμένοντας το χρίσμα του δημάρχου! Ας μου θυμίσει κάποιος ποιος ήταν αυτός ο δήμαρχος που τότε διαπνέονταν από Συριζαϊκά συναισθήματα και που τώρα δεν πέρασε τον Άραχθο; Ήταν και παλιόκαιρος και πού να πήγαινε το παιδί!

ΤΟ «ΠΑΙΔΙ»...
«Παιδί» του Αλέκου Παπαδόπουλου από την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας ο περιβόητος πρώην προστατευόμενος μάρτυρας του σκανδάλου NOVARTIS νυν κατηγορούμενος. Πρόεδρος νοσοκομείων και ΠΕΣΥάρχης τότε κι αργότερα σύμβουλος υπουργών, μεταξύ αυτών και του Κουρουμπλή. Και το όνομα αυτού Μανιαδάκης που δηλώνει αθώος αφού προηγουμένως είχε «ξεράσει». «Με πίεζαν να καρφώσω πολιτικούς κι επειδή δεν το έκανα, με έκαναν κατηγορούμενο», είπε το παλικάρι και ανέβασε στα κάγκελα τον περιβόητο Πολάκη, ο οποίος διψάει για αίμα. Η NOVARTIS καλείται να καλύψει τις «Πρέσπες» οι οποίες θα παραδώσουν ολόκληρη την Μακεδονία στα Σκόπια του Ζάεφ.

ΤΟ ΚΛΑΜΑ...
Θα κλάψουν μανούλες όσον αφορά το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις 10 Γενάρη που θα εξαγγελθούν οι πρώτοι υποψήφιοι της Ν.Δ. σ’ όλη την Ελλάδα όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος. Αυτά μου έλεγε πρόσωπο βαθειά χωμένο στα Νεοδημοκρατικά πράγματα. Σ’ αυτό το κλάμα δεν θα πάει η Ήπειρος στην οποία κάποιοι κόβουν νέα κοστούμια κι ετοιμάζονται και διαδικτυακά μας «απειλούν» ότι ξαναέρχονται, ενώ κάποιοι άλλοι νεοσσοί του μητρώου μελών αγωνιούν για την τύχη τους και μάλιστα αγόρασαν και πρωτοχρονιάτικα λαχεία για να την δοκιμάσουν!

ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ!..
Σύμφωνα με την πρόσφατη δέσμευση του Κυριάκου η 10η του Γενάρη που είναι μέρα σημαδιακή και που ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία της Ν.Δ., θα είναι η μέρα που θα «κληρώσει» για υποψηφίους σε πρώτη φάση από το μητρώο μελών. Δέστε σε τοπικό επίπεδο ποια είναι εκείνα τα στελέχη που πέρασαν διά πυρός και σιδήρου για να συμπεριληφθούν στο μητρώο μελών και που είχαν μια συνεχή παρουσία στη στήριξη της Ν.Δ. και θα πάρετε μία πρώτη γεύση για το τι θ’ ακούσουμε και θα δούμε στις 10 Γενάρη. Από κει και πέρα, η δυσκολία θα υπάρξει σ’ επίπεδο γυναικών που δεν υπάρχει και μεγάλη προθυμία για συμμετοχή στους συνδυασμούς. Θα υπάρξει όμως ένας συνδυασμός παλιών και νέων, αλλά σε ποιο βαθμό και με τι προσόντα θα γίνει αυτό, μένει να το δούμε σε μία βδομάδα από σήμερα. Έως τότε, καλό κουράγιο!
Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.