ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ!
Την πρώτη μέρα είχε χθες, στην έδρα του Προέδρου ο Γιαννιώτης Κώστας Τασούλας, ο οποίος εξελέγη με ρεκόρ ψήφων, αφού πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που του την αρνήθηκαν. Η εν γένει εικόνα του Κώστα Τασούλα στη Βουλή, όλα τα προηγούμενα 19 χρόνια εκτιμήθηκε από φίλους και αντιπάλους και του εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους τη τρίτη θεσμική θέση της Πολιτείας. Ο ίδιος ο Τσίπρας δημοσιοποίησε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής.

ΜΕ ΕΥ. ΑΒΕΡΩΦ...
Παλιός στο γκουρμπέτι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εθήτευσε κοντά στον Ευάγγελο Αβέρωφ και μάλιστα από τα χρόνια της νιότης του. Η σχέση τους ήταν τέτοια, που ήταν πολλοί εκείνοι που προεξοφλούσαν μια καλά συνέχεια. Σ’ ένα βιβλίο που εξέδωσε η Βουλή και το οποίο αναφέρεται σε ομιλία - αφιέρωμα του Κώστα Τασούλα σε κάποια εκδήλωση Βλάχων, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά που κάνει στον πρόλογο η κόρη του Ευάγγελου Αβέρωφ, γράφοντας ότι ο Κώστας Τασούλας ήταν ο «γιος» του Αβέρωφ που δεν είχε και ότι ήταν και ο «αδελφός» της που στερήθηκε. Με αυτά τα λόγια η κυρία Τατιάνα Αβέρωφ θέλει να δείξει την αγάπη και την εκτίμηση που έτρεφαν εκείνη και ο πατέρας της στον Κώστα Τασούλα. Ο οποίος από χθες είναι ο 13ος Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής!

❁ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ...

Έβαλε τα καλά της προχθές η Βουλή και όλοι οι βουλευτές έδωσαν τον όρκο ο καθένας ανάλογα με τα πιστεύω του. Άλλοι, οι περισσότεροι, με θρησκευτικό όρκο, άλλοι τρεις με πολιτικό οι ΣΥΡΙΖΟκουκουνέδες κι άλλοι ορκίστηκαν στο κοράνιο. Ήταν μια... ωραία ατμόσφαιρα κι έδειχναν να το απολαμβάνουν, κυρίως τα νεούλια που για πρώτη φορά πατούσαν το πόδι τους στο ναό της δημοκρατίας! Το μόνο Ηπειρώτικο νεούλι ήταν η Γιαννιώτισα παπαδοκόρη Μαρία Κεφάλα, η οποία εθεάθη προς τα ορεινά και πάντως δίπλα στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ήταν η πρώτη μέρα της νέας περιόδου, με την νέα Κυβέρνηση!

■ Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ...

Μια αναστάτωση την έφεραν στο Νεοδημοκρατικό στρατόπεδο οι επιλογές στους γενικούς γραμματείς, στους οποίους μεταξύ άλλων διορίστηκαν ο πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ κ. Τσουβάλας και ο πρώην βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Μαυρωτάς. Η αναστάτωση είχε να κάνει με το οτι ο μεν Τσουβάλας αποπέμθηκε από την θέση του μετά της φωτιές στο Μάτι μαζί με τον υπουργό Τόσκα και τον αρχηγό Πυροσβεστικής, ο δε Μαυρωτάς διότι και με τη δική του υπογραφή έγινε η Συμφωνία των Πρεσπών. Εύλογη η ανησυχία, αλλά στην πολιτική ποτέ και για τίποτα κανείς να μη λέει ποτέ! Απομένει στους ίδιους ν’ αποδείξουν οτι καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τους αναθέσει θέσεις ευθύνης και μάλιστα σε χώρους γνώριμους σ’ αυτούς, του Τσουβάλα στην ΕΛΑΣ και του Μαυρωτά στον Αθλητισμό, καθότι ο ίδιος Ολυμπιονίκης!

❖ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ...

Το ξέρω πως θα διαμαρτύρονται κάποιοι ακραιφνείς ηρακλειδείς του... στέμματος της Πειραιώς για τις αντιρρήσεις της στήλης, αλλά είπαμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μη κάνουμε εκπτώσεις στις αλήθειες. Το ξέρω πως η ΝΔ είναι η παράταξη των ανοιγμάτων προς την κοινωνία και θα συμφωνήσω απόλυτα. Από τον σεβασμό προς τις επιλογές του Κυριάκου, μέχρι να πάθουμε ομαδική παράκρουση όσοι βάλαμε πλάτη να ξηλωθεί το κράτος της ψευτοαριστεράς, πολύ μακρύς ο δρόμος...

❁ ΚΑΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ...

«Ε, δεν ξέρεις πόσο καλός αξιωματικός ήταν ο Τσουβάλας σαν αρχηγός ΕΛΑΣ και πόσους από μας που υπηρετήσαμε στο σώμα μας διέσωσε από την κατασπάραξη του Τόσκα και του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ» μου είπε φίλος της στήλης που έπεσε θύμα των εκτάκτων κρίσεων του περασμένου Φθινοπώρου. Έχει δίκιο μέχρι το Θεό ο φίλος, αλλά αυτό το γνωρίζει ο ίδιος και οι άλλοι 43 που «αποκεφαλίστηκαν».

■ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ

Αναμένονται έκτακτες κρίσεις στην ΕΛΑΣ τις επόμενες μέρες και να δούμε τι σόϊ κρίσεις θα κάνει η σημερινή ηγεσία της ΕΛΑΣ. Είμαι περίεργος να δω αν θα γίνουν αξιοκρατικά οι κρίσεις ή θα γίνουν με τη μέθοδο του «δικού μας, του δικού σου και τους ...άλλους»! Εντάξει ο αρχηγός θα είναι του Χρυσοχοΐδη, από κει και κάτω υπάρχει περίπτωση ν’ αποκατασταθεί η τάξη και να επανέλθουν στο σώμα οι «αποκεφαλισθέντες» στις τελευταίες έκτακτες κρίσεις, όπως ζητούν με επιστολή τους 43 αξιωματικοί! Μια παράκληση! Αφήστε τον Σκούμα στην Ήπειρο αν δεν τον έχετε για κάτι ανώτερο. Τουλάχιστον δεν προκάλεσε όλα τα χρόνια που βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση κι αρκετά καλή δράση είχε...

❖ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ...
Την παραίτησή της υπέβαλλε η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ κι αυτή η πράξη είναι που τους τιμάει. «Εμείς ότι μπορούσαμε κάναμε και κάναμε αρκετά για τον αθλητισμό. Τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση παραχωρούμε τις θέσεις σε στελέχη της νέας κυβέρνησης» είπαν και έδωσαν τις παραιτήσεις τους. Πρωτοφανής ως πράξη, αφού ανάλογες περιπτώσεις δεν έχουμε στο παρελθόν. Οι άνθρωποι ήταν εθελοντές και αγάπησαν αυτό που έκαναν, γι’ αυτό κι’ άφησαν έργο πίσω τους και το αναγνωρίζει ένας άνθρωπος που δεν χρωστάει καλή κουβέντα σε ότι έχει να κάνει με ΣΥΡΙΖΑ.

❁ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ!..
Οι άνθρωποι του ΠΕΑΚΙ ό,τι έκαναν, το έκαναν με ζήλο κι αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα το οποίο είναι αρκετά πλούσιο, αν το συγκρίνει κανείς με το παρελθόν. Από το κολυμβητήριο, το γήπεδο στη Λιμνοπούλα το στάδιο «Ζωσιμάδες» μέχρι την Ανατολή, έχουν γίνει μια σειρά παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού κι αυτά είναι μόνο λίγα. Τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη ο τόπος που αν και εκλεκτοί της προηγούμενης κυβέρνησης, εν τούτοις διέφεραν ως προς τα λόγια και τις πράξεις από την ηγεσία τους.

■ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ...
Ειδικό ταμείο για την σωτηρία της λίμνης προτείνει ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Φ. Φίλιος εκλεκτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλλον περίμενε την αλλαγή κυβέρνησης για να κάνει τις προτάσεις του, μπας κι ακούσει κανείς και ενδιαφερθεί στα σοβαρά για την λίμνη και αφού οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα! Το ερώτημα είναι αν θα μείνει στον φορέα ο κ. Φίλιος ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα των συντρόφων του ΠΕΑΚΙ! Και μιά υπενθύμιση στο Φίλιππα: Με καλές προθέσεις ποτέ κανένα έργο δεν έγινε!..

❖ ΧΩΡΙΣ ΜΑΞΙΜΟ!..
Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής εξουσίας πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωστό στέκι του δεύτερου! Στέκι που το χρησιμοποίησε ο κ. Ιερώνυμος κατά την περίοδο των άθεων, οι οποίοι για τις ανάγκες της πολιτικής μπήκαν στο δρόμο του Θεού! Έβλεπα τους δύο άντρες να είναι μόνοι στο γραφείο του Πρωθυπουργού και κάτι δεν μου κάθονταν καλά, μέχρι που θυμήθηκα τι έλλειπε από τη συντροφιά. Έλειπε ο δικός μας άγιος, ο Μάξιμος, ο οποίος σε ανάλογες συναντήσεις με τον άθεο Αλέξη ήταν παρών και μάλιστα σε ρόλο σοβαρό για ζητήματα που συζητούσαν. Επειδή γνωρίζω την γνωριμία του Μάξιμου με το Μητσοτακέϊκο, ελπίζω στο μέλλον να μη λείψει απο τέτοιου είδους συναντήσεις, αν στο μεταξύ δεν έχει αλλάξει θέση με τον Ιερώνυμο.

❁ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ...

Διορισμένοι από την πρώην κυβέρνηση και οι διοικητές των νοσοκομείων, των οποίων η θητεία ανανεώθηκε λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές εξασφαλίζοντας ακόμη ένα χρονικό διάστημα θητείας στις θέσεις τους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν αναμένονται παραιτήσεις, όπως στην περίπτωση ΠΕΑΚΙ διότι είναι οι θέσεις αμοιβόμενες. Μάλιστα μαθαίνω οτι κάποιοι ντόπιοι έχουν... ξεσκιστεί να επικαλούνται τη διασύνδεσή τους με το κυβερνητικό στρατόπεδο, μέσω υψηλού και εύσωμου ντόπιου παράγοντα, λέγοντας οτι σ’ εποχή ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν χεράκι – χεράκι! Αλλά αυτά τα ζητήματα θα τα λύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Μαθαίνω οτι ο ΠΕΣΥάρχης Νικολόπουλος παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησής του...

■ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ!..

«Άντε μη τα πάρω στο κρανίο» απείλησε τους συντρόφους του ο Αλέξης Τσίπρας στη σύναξη που είχαν, για να κάνουν τον απολογισμό τους μετά την διαχειρίσιμη (;) συντριβή τους. Κάποιος σύντροφος δεν άκουγε και δεν καταλάβαινε όσα έλεγε ο αρχηγός του. Και εκείνος τα πήρε στο κρανίο και πήρε πληρωμένη απάντηση. Όταν λένε διαχειρίσιμη ήττα αυτό εννούν, οτι θα τα παίρνει στο κρανίο ο αρχηγός και οι άλλοι σούζα; Προς το παρόν ας διαχειριστούν τα νεύρα τους και σε τέσσερα χρόνια πάλι εδώ θα είμαστε...

❖ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ...

Είπε και το άλλο ο Αλέξης. Θα μας βρουν μπροστά τους και στη Βουλή και στους δρόμους. Σιγά τα κουμπούρια Αλέξη. Πάει ο καιρός που περνούσαν τα καπετανάτα και τα καουμποϊλίκια. Αυτοί που φώναζαν στο Σύνταγμα «να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» έγιναν τρόφιμοι για 41/2 χρόνια κι αυτό τους αφαιρεί το δικαίωμα της επαναστατικότητας. Μόλις ξεκαθαρίσει ο Τσουβάλας με τον Χρυσοχοΐδη, τα Εξάρχεια θα ψάχνουν μπαχαλάκια με το κυάλι...

❁ ΞΥΝΕΤΑΙ...

Εκείνος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου, τι θέλει και ξύνεται στη «γκλίτσα του τσοπάνου» και ζητάει τα ρέστα με όσα του καταλογίζονται για συνεργασία αγαστή με τον αντιπρόεδρό του και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ; Όσον αφορά τις αναθέσεις, μόνο ο Δημητρίου δεν γνωρίζει οτι ο αντιπρόεδρός του, που του έχει αδυναμία και βάζει πλάτη στις επιχειρήσεις Δημητρίου αφού εκείνος έχει το προνόμιο της συνεργασίας. Να δείτε που θα έχουν κακά ξεμπερδέματα μόλις γίνουν αλλαγές στην ΔΕΥΑΙ. Τότε θα δούμε ποιός θα έχει δίκιο και ποιός άδικο. 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.