ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗ!
Τα περί προοδευτικών και συντηρητικών παρατάξεων τα λύσαμε προεκλογικά. Τώρα είναι η ώρα της συμπόρευσης και όχι των αποκλεισμών είναι η απάντηση του Μωυσή Ελισάφ προς τον Θωμά Μπέγκα που έβαλε ως προϋπόθεση συνεργασίας τον προοδευτισμό! Κάπως έτσι θα πορευτούν οι παρατάξεις στο Δήμο προς την ορκομωσία αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες εννέα μέρες που μένουν!

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ...
Λέει και κάτι άλλο ο κ. Ελισάφ! Είναι απολύτως λογικό να ερμηνεύσουμε εντελώς διαφορετικά το σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, πράγμα που σημαίνει ότι ο νέος δήμαρχος αμφιβάλλει για το έργο της. Με δύο τέτοιες εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις μπορεί να υπάρξει σύμπλευση μεταξύ της απερχόμενης και της επερχόμενης Δημοτικής Αρχής; Φαίνεται πως ο κ. Ελισάφ δεν εννοεί να αποδεχτεί αποκλεισμούς όπως προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιες παρατάξεις. Ο ίδιος ο νέος εκλογικός νόμος με τις ρυθμίσες που έγιναν δίνει στην παράταξη των δημάρχων τη δυνατότητα να κυβερνήσουν τους δήμους χωρίς να γίνονται έρμαια κάποιων... πλειοψηφιών ευκαιριακών!

❁ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...
Άντε να μαζευόμαστε σιγά –σιγά, παιδιά γιατί έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα να πορευτούμε. Όσοι τέλειωσαν το διάλλειμα να συνηθίζουν σιγά σιγά στο νέο καθεστώς κι όσοι δεν έκαναν διακοπές να συντομεύουν γιατί έχουμε απλωμένο... τραχανά!

■ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ...
Πρώτα – πρώτα πρέπει να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι φωτιές και που τόσο πολύ πικράθηκαν μέχρι σκασμού τ’ αδέλφια μας οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ που δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Τι... ατυχία και τι αδικία αυτή που ένα χρόνο πριν 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ποιός ξέρει πόσοι έμειναν σακάτηδες και πόσες περιουσίες καταστράφηκαν.

❖ ΣΤΗ ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ...
Είχε η Εύβοια εφέτος σειρά στο κάψιμο! Χιλιάδες στρέμματα δάσους παραδόθηκαν στη μανία της φωτιάς, η οποία για μια ακόμη φορά δεν αστειεύεται όταν αποφασίσει κάποιος να παίξει με τα σπίρτα. Είτε από ατυχία είτε από διαστροφή,είτε απο πρόθεση, είτε από εκπαιδευτική πρόθεση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ό,τι παραδόθηκε στις φλόγες δεν ξαναγίνεται το ίδιο όπως ήταν.

❁ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ...
Δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και δεν καταστράφηκαν σπίτια κι αυτό είναι από τα σπουδαία κέρδη. Όμως σε μία χώρα που το καλοκαίρι όλα μυρίζουν μπαρούτι απαγορεύεται δια ροπάλου η κυκλοφορία σπίρτων και η κάθε πηγή φωτιάς. Όσο δεν το καταλαβαίνουμε, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τραγωδίες τύπου Ηλείας και Μάτι.

■ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ...
Δεν θέλω να ασχοληθώ με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κατάσταση στο Μάτι και πως στην Εύβοια και στην Ελαφόνησο. Είναι από μόνη της τραγωδία μία πυρκαγιά και μάλιστα όταν χάνονται ζωές. Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια κι έτσι πρέπει να το βλέπουμε όλοι μας αν θέλουμε να μη ξανα ζήσουμε τραγωδίες και ούτε ένα μέτρο ελληνικής γης να μη κινδυνέψει από τη μάστιγα των πυρκαγιών.

❖ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ...
Φυσικά δεν χωράνε σε σύγκριση οι φωτιές στο Μάτι και οι προχθεσινές στην Εύβοια. Δεν χωράνε επίσης σε σύγκριση ούτε οι αριθμοί και η συχνότητα των εφετεινών πυρκαγιών που ήταν πολλαπλάσια εκείνων του 2018. Όλα έχουν την εξήγησή τους που έχει να κάνει με την σοβαρότητα που αντιμετωπίζει η εκάστοτε πολιτεία αυτού του είδους τα γεγονότα.

❁ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ!
Δεν πήρε μάνικα στα χέρια να σβήσει φωτιές ο Πρωθυπουργός, όμως ήταν εκεί κι έδειξε να νοιάζεται για την τύχη Ελλήνων που κινδύνεψαν. Ήταν στην πρώτη γραμμή για ν’ αποδείξει ότι νοιάζεται, για να μη ψάχνει εκ των υστέρων δικαιολογίες για ν’ αποφύγει τις ευθύνες όπως έγινε και στο Μάτι και με τις πλημμύρες στη Μάντρα.

■ ΣΕΒΑΣΜΟΣ!..
Δεν λέω ότι θα έπρεπε να επιστρέψει ο πρώην Πρωθυπουργός από τις διακοπές του στην Ισπανία, αλλά να σέβεται όλους εκείνους που μοχθούν σεβόμενοι πρώτα και καλύτερα την ανθρώπινη ζωή και να την επιτρέπει στα ΣΥΡΙΖΟτρόλ να συνεχίζουν το αγαπημένο τους σπορ της διαστρέβλωσης.

❖ ΤΑ ΤΡΟΛΑΚΙΑ...
Επιστρέφει ο Κυριάκος στην Αθήνα από τα Χανιά όπου πήγε για διακοπές διότι έχει πληροφορίες για πολλά θύματα, έγραφαν τα τρολάκια των 0,60 ευρώ και προσπαθούσαν να ξεσηκώσουν τον κόσμο εναντίον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Οποία αθλιότητα την στιγμή που καιγόνταν το πελεκούδι.

❁ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ...
Δεν μπόρεσαν να συγχωρήσουν στον Κυριάκο ότι μόλις ένα μήνα Πρωθυπουργός έδωσε δείγματα σοβαρής δουλειάς που, κάνοντας σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, απέχουν παρασάγγας οι πρωτοβουλίες. Όσο νωρίτερα το χωνέψουν, τόσο καλύτερα γι’ αυτούς και για τον τόπο μας.

■ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ!
Από την άλλη μεριά, όταν την κριτική προς την Κυβέρνηση την αφήνουν στα χέρια της Αχτσιόγλου και της Νοτοπούλου να γνωρίζουν ότι θ’ αργήσουν να συνέλθουν και να καταλάβουν γιατί ο λαός δεν τους έδωσε κι άλλο χρόνο διακυβέρνησης. Ανοίγουν το στόμα τους και δεν γνωρίζουν τι λένε και τι καιρός περνά και μετά παραπονιούνται για μπούλινγκ!

❖ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ...
Νάτον και τον ψυχοπονιάρη τον Παπαδημούλη να έχει απορίες για το μέλλον της κυρα Βασιλικής που την έστειλαν... αδιάβαστη και να παίρνει πληρωμένη απάντηση από Ευρωπαία αξιωματούχο. Συνενοούμαστε με την ελληνική κυβέρνηση, τους απάντησε τέρμα στο ΣΥΡΙΖΙστάν!

❁ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ  ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ!
Τι την ήθελε την έρμη την παρέμβαση για την Σαμοθράκη ο τιτανοτεράστιος πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος όταν από γεωγραφία είναι... στουρνάρι όπως ο αρχηγός του; Η Σαμοθράκη κατά τον σύντροφο Φάμελλο βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας! Πάει, την χάσαμε την Ελλάδα μας, πατριώτες! Αν η Σαμοθράκη είναι στα βορειοδυτικά σύνορα, τότε τα Ιόνια νησιά που βρίσκονται ρε μεγάλε Φάμελλε που μέχρι πριν 45 μέρες ήσουν υπουργός;

■ ΤΟ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΙ...
Όχι στα σκουπίδια των Ιονίων Νησιών λέει ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, Ναι στην μεταφορά τους στην Ήπειρο λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης! Το ποιός έχει το πάνω χέρι στην προκειμένη περίπτωση θα το δούμε σε λίγο καιρό που τα σκουπίδια σε Κέρκυρα – Λευκάδα θα έχουν γίνει σαν το Μιτσικέλι! Η στήλη δεν έχει αμφιβολία ότι η Κέρκυρα και η Λευκάδα θα πλουτίζουν από τον Τουρισμό και η Ήπειρος θα «τρώει» από τα σκουπίδια τους!

❖ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ...
Εκτός από το ότι θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα των δύο αυτών νησιών θα πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα του εργοστασίου σκουπιδιών του Ελευθεροχωρίου που θέλει σκουπίδια για να πλουτίσει – να λειτουργήσει ήθελα να πω. Ρωτήστε και τον Δ/ντη του που από συνεργάτης του Άκη έγινε «σκουπιδάρχης» Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Μωρέ, τι μου θυμίζει αυτό το άτομο! Να ήταν ο ίδιος που κάποτε έκανε ένα δωράκι 10 εκατ. δραχμών για να προστατευτούν τα συμφέροντα των Βορειοηπειωτών και μην τα είδατε, μη τα απαντήσατε; Ερώτημα βάζω απλώς...

❁ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ!
Όχι στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από το Ζαγόρι διότι αυτός θ’ αποτελέσει την καταστροφή του, λέει ο απερχόμενος δήμαρχος Β. Σπύρου και γι’ αυτό το λόγο οργάνωσε και μία εκδήλωση στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες. Τώρα που φεύγει ο κ. Σπύρου είπε να ρίξει και καμία ντουφεκιά για ν’ αποδείξει το ενδιαφέρον του για το Ζαγόρι, για νάχουν να θυμούνται οι Ζαγορίσιοι το πέρασμά του από αυτή την περιοχή.

■ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ...
Έχασε η Ήπειρος μία φορά την ευκαιρία να τύχει του ευεργετήματος του φυσικού αερίου πριν από κάμποσα χρόνια και για το ότι πνίγονται τα Γιάννινα κυρίως από το κάψιμο των ξύλων το χειμώνα ούτε που νοιάζεται κανείς. Για το ότι η τιμή του πετρελαίου κάνει απαγορευτικό το άναμμα καυστήρων ούτε γι’ αυτό νοιάζεται κανένας! Το πολιτικό κόστος κάποιων μονίμως αρνητών κρατά δεμένη πισθάγκωνα την περιοχή σπέρνοντας τον φόβο στους κατοίκους, οι οποίοι πέφτουν θύματα της προπαγάνδας της καταστροφής.

❖ Η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ...
Γιατί να περάσει από το Ζαγόρι ο αγωγός και να μη περάσει από την Βάλια Κάλντα και το Μέτσοβο, λένε οι Ζαγορίσιοι. Και γιατί να περάσει από το Μέτσοβο, λένε οι Μετσοβίτες. Κι από που να περάσει, ξανα λένε οι Ζαγορίσιοι. Να μη περάσει από πουθενά, λένε οι αρνητές κάθε τέτοιας πράξης και μας παραπέμπουν σε έργο που το είδαμε την δεκαετία του 2000 όταν οι «επαναστάτες» της Πέρδικας Θεσπρωτίας απαγόρευαν κάθε τέτοια κίνηση.

ΕΞΑΣΚΕΙΤΑΙ...
Προτού αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του περιφερειακού συμβούλου ο Σπύρος Ριζόπουλος εξασκείται στους πυροβολισμούς κατά της Περιφερειακής Αρχής της παρούσας και της επόμενης. Ψάχνει ευκαιρίες να ασκήσει κριτική στον Αλέκο Καχριμάνη δείχνοντας τις προθέσεις του για το πως θα πορευτεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

■ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ...
Με αυτή τη στάση ο κ. Ριζόπουλος δείχνει το ποιός θα έχει τον πρώτο αντιπολιτευτικό λόγο σ’ αυτή τη θητεία. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν παρελθόν και είναι γνώριμες στο τοπικό αυτοδιοικητικό στερέωμα, οπότε την πρωτοκαθεδρία φαίνεται να την αποκτά ο επικεφαλής των «ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ». Από την άλλη μεριά, αυτό το 57% του Καχριμάνη τον καθιερώνει κυρίαρχο και δεν εννοεί να αλλάξει μυαλά και την πορεία την έχει χαράξει.

❖ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΔ
Γιαννιώτης θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ διαμηνύεται προς κάθε κατεύθυνση. Γιαννιώτης και γαλάζιος λένε και κάποιοι κοιτάζουν και προς Ζαγόρι μεριά. Γιαννιώτης, διότι έχουν σειρά τα Γιάννινα μετά την Άρτα και Θεσπρωτία και γαλάζιος διότι σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι Ηπείρου είναι αυτής της απόχρωσης. Όλα αυτά θα τα δούμε μετά τις ορκομωσίες και μετά τις δημαιρεσίες που θα γίνουν μέχρι 30 Αυγούστου οι πρώτες και την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου οι δεύτερες.

 Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.