ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ...
Εμείς εδώ στον «Π.Λ.» καλοσωρίζουμε την κ. Τατιάνα Καλογιάννη η οποία βρήκε μία αφορμή να επικοινωνήσει με τον λαό για ένα σημαντικό ζήτημα όπως είναι το ζήτημα των πλόων και των πλεούμενων στην λίμνη Παμβώτιδα. Μας ανέλυσε διεξοδικά πως βλέπει εκείνη το καθεστώς που πρέπει να επικρατήσει στην λίμνη και στην γύρω απ’ αυτή περιοχή έτσι ώστε κι εκείνη να προστατευτεί και το νησί να γίνει τουριστικός πόλος έλξης.

Η ΣΚΕΨΗ....
Πέρασαν 9 χρόνια στην Πρειφέρεια και ως εκ της αρμοδότητάς της η κ. Καλογιάννη δεν έπραξε τίποτα που ν’ αλλάξει τα δεδομένα στην λίμνη αν και ήταν σ’ ευθεία γραμμή με τις δημοτικές αρχές του Δήμου Ιωαννιτών. Μόλις έβαλε «πλώρη» για τον Δήμο και λίγο πρις τις εκλογές του περασμένου Μαΐου σκέφτηκε να σχεδιάσει κάτι και για να την λίμνη, η οποία ήταν στ’ αζήτητα!

Ο... ΠΟΝΟΣ!
Έρχεται τώρα και με αφορμή ένα δημοσίευμα του κ. Καλτσή στον «Π.Λ.» για να «πονέσει» για όσα διαδραματίζονται σήμερα στη λίμνη και ιδιαίτερα για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των καραβιών, τα οποία μονοπωλούν εδώ και δεκάδες χρόνια την δρομολόγηση τους δημιουργώντας ένα «άβατον» το οποίο ανέχεται πρώτα η πολιτεία και στην συνέχεια η αυτοδιοίκηση.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ...
Ενώ γνώριζε και γνωρίζει το ιδιαίτερο αυτό καθεστώς τα τελευταία χρόνια η κ. Καλογιάννη, εν τούτοις για λόγους ανεξήγητους δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, παρά μόνο έρχεται τώρα να μας καταθέσει τις σκέψεις της και τα όνειρά της για μια λίμνη καλύτερη και ανοιχτή σ’ όλο τον κόσμο! Μια λίμνη και ένα νησί που και μπορούν και έχουν την δυνατότητα της προσφοράς άλλα, το κυριότερο, πρέπει να το θέλουν όλοι.

ΟΙ ΙΔΕΕΣ...
Έστω και τώρα, μπορεί να φανούν χρήσιμες οι ιδέες της κ. Καλογιάννη, αν όμως υπάρξουν κάποιοι να τις πάρουν στα σοβαρά και να μπουν στον δρόμο των αλλαγών πρώτα νοοτροπιών και στη συνέχεια των πράξεων. Δεν έχει κανείς αντίρρηση στις προτάσεις καλής θέλησης, αρκεί αυτές να στηρίζονται σε βάση σοβαρότητας!

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ...
Γι’ αυτό καλοσωρίζουμε την κ. Καλογιάννη στον κόσμο της απλότητας, της καθημερινότητας και της υπευθυνότητας. Ύστερα από 9 χρόνια στα αυτοδιοικητικά, άρχισε να ρίχνει το βλέμμα της και στην ωμή πραγματικότητα αφήνοντας τα... ψηλώματα των πυργόσπιτων που της έκρυβαν τον «κάτω κόσμο». Με έκπληξη η κ. Τατιάνα διαπιστώνει ότι τελικά όλοι σ’ αυτό τον τόπο έχουμε το ίδιο χρώμα, αν και τώρα τελευταία ένα «μπαστάρδεμα» γίνεται ορατό!

ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ!
Καλοσωρίζουμε την κ. Τατιάνα στο νησί, στο Μόλο, στη Ντραμπάτοβα και στην λαϊκή της Αγ. Μαρίνας, την οποία όλως τυχαίως ανακάλυψε πρόσφατα. Η κόρη του γιού του Καρβουνιάρη όπως σας το γράφω, εθεάθη σε λαϊκή ανακαλύπτοντας έναν άλλο κόσμο, μία γυναίκα που από τα άγρια χαράματα μοχθεί φέρνοντας το βιός της στις λαϊκές για να γυρίσει στο σπίτι να μαγειρέψει το κάτι τις για την φαμίλια και να ξαναπάει το απόγευμα στο χωράφι να το καλλιεργήσει, να τρυγίσει κι’ άντε πάλι από την αρχή!

ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ...
Ν’ αλλαξουν τα καράβια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις όπως αυτές προβλέπονται, μας λέει η κ. Καλογιάννη και δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κανείς που να έχει αντίρρηση εκτός «ορισμένων»! Να καταστεί το νησί ακόμη πιο μεγάλος τουριστικός προορισμός και να οφελούνται όλοι οι επιχειρηματίες σ’ αυτό. Ν’ ανοίξουν τα θεόκλειστα μοναστήρια τα οποία τόσα εκατομμύρια «έφαγαν» για την αναστήλωσή τους χωρίς κανέναν τουριστικό αποτέλεσμα. Δεν φτάνει μόνο το «σπίτι του Αλή Πασά» όπως λανσάρεται ακόμη και από ντόπιους, οι οποίοι με την ιστορία ένα... διαζύγιο το έχουν πάρει. Μιλάμε για το Μουσείο που χάριν στον Φ. Ραπακούση έχει αλλάξει επίπεδο και είναι ο μόνος επισκέψιμος χώρος στο νησί. Ακόμη κι’ εκείνα τα εστιατόρια που υπήρχαν έπαψαν πλέον να προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους...

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ...
Να επανέλθουν τα δρομολόγια Μόλος – Νησί – Πέραμα και Ντραμπάντοβα, και να λειτουργήσουν τουριστικοί πλόες σ’ όλη την λίμνη προτείνει ακόμη η κ. Καλογιάννη, η οποία φαίνεται να το έχει μελετημένο το ζήτημα. Για το ίδιο ζήτημα μας είχε «φωτίσει» κι’ ένας πρώην συνεργάτης της και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος προέρχεται από αποκεντρωμένη διοίκηση.

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ...
Πολύ καλά όλα τα παραπάνω, αλλά το ζητούμενο είναι πως και ποιός μπορεί ν’ αλλάξει το υπάρχον καθεστώς το οποίο μία βόλεψη την έχει. Ποιός δεν θυμάται τις «λιμνομαχίες» που έγιναν την δεκαετία του ’90 όταν επιχειρήθηκε ένταξη στα δρομολόγια της λίμνης νέου καραβιού για ν’ ακολουθήσουν κι’ άλλοι λιμνοκαυγάδες τα επόμενα χρόνια με άλλους νέους ιδιοκτήτες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει κι’ αυτή τη στιγμή όπου βρίσκεται στην αναμονή η έκδοση άδειας νέου πλεούμενου πιο σύγχρονου, απ’ ότι λένε, και που οι ιδιοκτήτες είναι νησιώτες και ιδιοκτήτες μεριδίου άλλου καραβιού! Εμείς απλά επισημάνσεις κάνουμε με αφορμή τις θέσεις που εκφράστηκαν μέσα από τον «Π.Λ.» από την κ. Καλογιάννη.

ΜΕ Ν.Δ.!
Αυτό δεν ξαναματάγινε! Στα δύο νοσοκομεία της πόλης οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις έγιναν επί ημερών ΝΔ το τελευταίο 5 μηνο. Αν δεν με πιστεύετε, ρίξτε μιά ματιά στα δελτία τύπου που δημοσιοποιούν οι διοικήσεις με πρώτον και καλύτερο τον απερχόμενο Βαγγέλη Καρβούνη, ο οποίος έχει ξεσκιστεί να ανακοινώνει έργα. Στους γιατρούς έχει ένα πρόβλημα ο κ. Καρβούνης αλλά αυτό θα είναι το αναμένο κάρβουνο στα χέρια της επόμενης διοίκησης.

ΤΟ... ΜΑΚΕΤΟ!
Τελευταίο έργο – μακέτο τον κ. Καρβούνη είναι το εκκλησάκι που θα κτίσει κάπου στον περίβολο και στο οποίο προφανώς, θα καταφεύγουν να βρουν σωτηρία αθενείς και οδοιπόροι (όχι ωδιπόροι) για να βρουν την υγεία τους! Ο ίδιος ο κ. Καρβούνης επαίρεται για το νέο κατόρθωμα μετά το κυλικείο που θα έφτιαχνε αν συνέχιζε την διοικητική πορεία στο «Χ/κώστα».

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ...
Ενώ έχει οριστεί διοικητής στο «Χ/κώστα» ακόμη τα κλειδιά τα κρατά η παλιά και υπό τον κ. Καρβούνη διοίκηση κάνοντας μεταρρυθμίσεις – ανακατατάξεις σε επίπεδο προσωπικού και ιδιαίτερα σε διευθυντικό επίπεδο. Με πληροφορούν ότι οι επιλογές που γίνονται είναι τέτοιες που το αξιοκρατικό μέρος δεν είναι το καλό τους στοιχείο. Δεν ζητούν κάτι ιδιαίτερο οι «ρηγμένοι», παρά μόνο κάποια στοιχεία αξιοκρατίας. Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει κάποιες αποχωρήσεις από το ιατρικό δυναμικό χωρίς να καλύπτονται προς το παρόν τα κενά.

ΤΟ... ΔΕΝΤΡΟ!
Επαναφορά στην κανονικότητα δεν μπορεί να χαρακτηρίσεις τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήθηκε απλά θυμίζει κάτι από παλιά και δεν σε βάζει σε μεγάλους προβληματισμούς για το τι συμβολίζει αυτό όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Όλος ο διάκοσμος είναι για νυχτερινούς επισκέπτες και περιπατητές της Πλατείας κι΄αυτό λόγω των λαμπακιών. Έστω κι έτσι, υπάρχει κάποιος λόγος να βγει κάποιος στην κεντρική Πλατεία κυρίως τις νύχτες. Καλές γιορτές λέμε εμείς!

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ...
Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και Πτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ μας βγάλανε για μια ακόμη φορά ασπροπρόσωπους σ’ επίπεδο διεθνούς επιχειρηματικότητας και είναι δύο από τις πρόσφατα βραβευθείσες επιχειρήσεις από τον ΣΕΒ. Είναι μεταξύ των 20 βραβευμένων επιχειρήσεων οι δύο αυτές Ηπειρώτικες Βιομηχανίες κι’ αυτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο απ’ όλους μας.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ!
Κάτι φαίνεται να κινείται γύρω από την σύσταση της Διεπαγγελματικής κι΄αυτό μας το γνωστοποίησε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης. Μεσω της Διεπαγγελματικής θα ελέγξει το παρεμπόριο γάλακτος και φυσικά θα προστατέψει το εθνικό προϊόν που λέγεται ΦΕΤΑ. Έτσι ανοίγει ο δρόμος επιτέλους για την σύσταση της Διεπαγγελματικής, κάτι που το άφηναν σε εκρεμότητα οι προκάτοχοί του. Τον πρώτο ρόλο σ΄αυτό το εγχείρημα τον έχει ο «δικός μας» αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗΣ κ. Γιάννης Βιτάλης!

ΟΙ ΓΕΩΡΓΑΤΟΙ...
Το Πανεπιστήμιό μας έχει δυό Γεωργάτους ή είναι ένας με δύο πρόσωπα; Ο Μάριος Κάτσης απέδειξε τον δεύτερο μέσω δύο βίντεο στα οποία στο μεν ένα κάνει αγώνα για δημιουργία τμήματος Μεταφραστών – Διερμηνέων στην Ηγουμενίτσα και στο άλλο είναι εναντίον. Στο μεν πρώτο ήταν με την θέση Γαβρόγλου – Κάτση, στο δεύτερο ήταν με την Κεραμέως – Γιόγακα!

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...
Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών παρουσίας των «Οριζόντων Ηπείρου» έκανε ο επικεφαλής κ. Σπύρος Ριζόπουλος τονίζοντας πρώτα τον αντιπολιτευτικό του ρόλο απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή και δεύτερον τις προτάσεις για ανάπτυξη της Ηπείρου. «Θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα και στις προτάσεις. Κι αν ακόμη δεν είμαστε εμείς σ’ αυτή τη θέση, θα έπρεπε να είχαμε εφευρεθεί», ήταν κάποιες από τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ριζόπουλος και προφανώς θα περιμένουμε τον απολογισμό των επόμενων 100 ημερών. Ως τότε, εδώ θα είμαστε να δούμε και να παρακολουθούμε αν θα συμμερίζεται τις απόψεις και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου!

ΠΑΡΑΛΙΓΟ...
Εν τω μεταξύ, λίγο έλειψε να χάσουμε τον κ. Ριζόπουλο από το Περιφερειακό Συμβούλιο λίγες μέρες μετά την παραίτηση του κ. Διαματάρη από το Υπουργείο Εξωτερικών. Γράφτηκε και σε Αθηναϊκό διαδικτυακό μέσο ότι ο Κυριάκος προσανατολίζεται στην επιλογή του Σπύρου για το Υφυπουργείο Εξωτερικών και, ως ήταν φυσικό, η φήμη αναπαράχθηκε και από ντόπια ΜΜΕ, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν είδηση! Όμως άλλαι αι βουλαί του Κυριάκου, αφού ουδέποτε σκέφτηκε τον Σπύρο και ουδέποτε του τηλεφώνησε. Την αποκάλυψη περί μη τηλεφωνήματος την έκανε ο ίδιος ο Σπύρος σε ανάρτησή του εκφράζοντας την έκπληξή του για το πως κυκλοφόρησε μία τέτοια φήμη! Και δική μας απορία είναι το ποιός κερατάς κυκλοφόρησε τέτοια φήμη!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.