ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΙΚΟΝΑ...
Δεν είναι εικόνα σύγχρονης πόλης αυτή που παρουσιάζεται στο επίπεδο της καθαριότητας. Ένας απέραντος σκουπιδότοπος, με τα σκουπίδια να μαζεύονται όποτε κι όπως καπνίσει του καθενός. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί λόγω έλλειψης προσωπικού και η ανάθεση σε ειδικούς «απαγορεύεται» λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το βέβαιον είναι ότι η πόλη μας αντί να πάει προς το καλύτερο, βαδίζει προς το χειρότερο και δεν ξέρω ποιοί είναι εκείνοι που κοιμούνται στις δόξες τους ενώ η πόλη κοιμάται και ξυπνάει με σκουπίδια.

ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ!..
Μία πόλη κρίνεται από την πρώτη εικόνα που αντικρύζει ο πολίτης και ο επισκέπτης κι όχι από το βαρύ μουσικό πρόγραμμα που σχεδιάζει το Πνευματικό Κέντρο. Αν αποτύχει στη λύση των σκουπιδιών και τώρα που λειτουργεί δίπλα μας και ΧΥΤΑ και εργοστάσιο ανακύκλωσης, τότε καμία καλύτερη τύχη δεν πρόκειται να επιφυλάσσεται στον ίδιο τον τόπο. Δεν μπορεί να δίνει λύση ο Δήμος Δωδώνης στα σκουπίδια του και να αδυνατεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Καλά τα φωτογραφικά ενστανέ των αρμοδίων, αλλά καλύτερη η εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι πληρώνουν ένα σκασμό χρήματα στα δημοτικά τέλη.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ...
Υπάρχει και μια μερίδα «ειδικών» που είναι της λογικής «μην ασχολείστε με τα σκουπίδια και γενικά το σκουπιδομάνι διότι έτσι ενισχύεται η σκέψη της Δημοτικής Αρχής να βάλει ιδιώτες στην καθαριότητα». Αν είναι να λυθεί έτσι το πρόβλημα, γιατί να μη γίνει; Μήπως επί μία δεκαετία δεν ήταν το καθεστώς που λειτουργούσε σε Δήμους Μπιζανίου – Παμβώτιδας; Όταν οι υπηρεσίες καθαριότητας υπολείπονται πρέπει να βρεθεί λύση! Έτσι για την ιστορία. Στους Αμπελόκηπους αν υπολογίσει κανείς τον όγκο των σκουπιδιών μέχρι την τρίτη το πρωί; Θα πρέπει να μην έχει περάσει απορρηματοφόρο καμία βδομάδα τώρα!

❁ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ...
Δεν την πολυκατάλαβα αυτή την «απάντηση» που έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο για την τύχη της συνδετήριας οδού Γιάννινα – Κακαβιά η οποία από τετράιχνος που θα έπρεπε να είναι ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός δρόμος, θα περιοριστεί στην δίιχνη, κάτι λίγο πιό βλετιωμένος από τον σημερινό δρόμο.

■ Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ...
Μάλιστα, αυτή την «διαβεβαίωση» την έλαβε ο βουλευτής Γ. Αμυράς που εκλέγεται στο Νομό Ιωαννίνων συνεπικουρούμενος από τον δήμαρχο Ζίτσας Μ. Πλιάκο που μάλλον ήταν εκείνος που ανέθεσε στον βουλευτή να κάνει την σχετική αναφορά για να πάρει την «πληρωμένη» απάντηση, η οποία μία αναστάτωση την έφερε και πολλοί ήταν εκείνοι που έναν κουρνιαχτό τον σήκωσαν.

❖ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ!!!
Ακούστε το σπουδαίο της απάντησης που δόθηκε από τους αρμόδιους, δηλαδή από το Υπουργείο του Κώστα Καραμανλή του Γ! Θα γίνει δίιχνη η οδός με λιγότερα χρήματα, αλλά με περισσότερα οφέλη και καλύτερα αποτελέσματα!
Τέτοιου είδους λογική πρώτη φορά την συναντούμε εμείς οι «ιθαγενείς» που άλλα είχαμε βάλει στο νου και μαζί με μας και όλοι όσοι λειτουργούν με τον κοινό νου! Διότι πώς θα γίνει ένα έργο με λιγότερα λεφτά, μικρότερο απ’ ότι είχε σχεδιαστεί και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, μόνο κάποιοι εγκέφαλοι της Αθήνας το αντιλαμβάνονται.

❁ ΤΟ «ΚΕΛΕΠΟΥΡΙ»...
Κάνει την ερώτηση ο «άμοιρος» Αμυράς και παίρνει αυτή την απάντηση κι’ εκείνος την κάνει δελτίο τύπου ως να πέτυχε το μεγάλο «κελεπούρι» που θα βοηθήσει τον τόπο του χωρίς να υπολογίσει τον ξεσηκωμό. Από την μία μεριά, καλά κι’ ορθώς έκανε που έκανε γνωστές τις προθέσεις του Υπουργείου, αλλά από την άλλη ξεσηκώθηκε ο κόσμος για τον εμπαιγμό που άλλα είχε ακούσει κι’ άλλα περίμενε γι’ αυτό το έργο που από το 2006 περιμένει την ολοκλήρωσή του.

■ ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ...
Ήταν τότε που ο τότε υπουργός δημοσίων έργων Γ. Σουφλιάς είχε σχεδιάσει να περάσει την Ιόνια Οδό μέσα από τον Πολεοδομικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων, προσθέτοντας έναν ακόμη άξονα μέσα στο λεκανοπέδιο μετά την Βλαχόστρατα και τον περιφερειακό. Ούτε που είχε περάσει σε κανένα από τον νου να παράσει τον άξονα από κει που έχει σταματήσει σήμερα στον κόμβο της Κοσμηράς κι από κει να βγει στην Βιομηχανική περιοχή!

❖ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ...
Σε ερώτηση του υπογράφοντος στον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ του 2019 είχε δείξει το ενδιαφέρον να δώσει λύση στο χρονίζον ζήτημα και είχε επικαλεστεί τότε την βοήθεια της παραχωρισιούχου εταιρείας. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην απάντηση που πήρε ο Γ. Αμυράς, παρά μόνο ότι αποκλείεται τετράϊχνη οδός περιοριζόμενη σ’ έναν δρόμο – παράδρομο για να βγουν από την υποχρέωση.

❁ Ο ΣΑΛΟΣ...
Μετά τον σάλο που προκάλεσε η απάντηση του υπουργείου στον Βουλευτή της ΝΔ ελπίζω ο ίδιος ο Βουλευτής να μεταφέρει το κλίμα στην κυβέρνηση μπας και βάλει κάποιος μία στάλα μυαλό. Η Ήπειρος δεν είναι μόνο «αποθήκη» μουσαφιραίων αλλά κι ένας τόπος να ζουν όσοι απόμειναν σ’ αυτή και η οποία κάθε μέρα που περνά φθίνει ολοένα και περισσότερο.

■ Η ΑΜΒΡΑΚΙΑ...
Την ίδια μέρα που ανακοινώνονταν οι προθέσεις και οι διαθέσεις του Υπουργείου για την συνέχιση της Ιόνιας Οδού, ένα άλλο έργο ματαιώνονταν και αυτό ήταν η κατασκευή της Αμβρακίας Οδού που συνδέει το Άκτιο με την Ιόνια Οδό στο ύψος της Αμφιλοχίας. Κοντά στα 13 χρόνια το κοσκίναγαν το έργο οι διάφορες εργολαβικές εταιρείες για να φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα να το ακυρώσει με την υπόσχεση ότι θα ξανα γίνει διαγωνισμός σε λίγους μήνες! Πιστεύει κανείς ότι μπορούν να γίνουν θαύματα την σήμερον ημέραν;

❖ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ –ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ...
Ωστόσο, αυτός ο δρόμος, Άκτιο – Αμφιλοχία έχει ποτιστεί με πολύ ανθρώπινο αίμα. Τριάντα πέντε περίπου άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα, χώρια τους τραυματισμούς και τις αναπηρίες.  Όλα τα παραπάνω από τότε που μπήκαν στην διαδικασία του πολέμου των εργολάβων, οι οποίοι χτυπούν τα έργα με υψηλές εκπτώσεις κι’ όταν τα παίρνουν αρχίζουν οι εκβιασμοί για «πάνω_προίκια». Άμα ρίξετε μια ματιά και εδώ δίπλα μας θα δείτε ότι είναι οι ίδιοι οι νταβατζήδες όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και του έφαγαν το κεφάλι!

❁ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Στα Γιάννινα προχθές ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ενδοτικο – καταδεκτικός ο Λευτέρης και έλεγε παντού σε όλα ναι. Εκεί που είπε μισό ναι και μισό όχι ήταν για το Β’ κλειστό γυμναστήριο που θα είναι ή το μεταφερόμενο όπως είχε ανακοινώσει ο Καχριμάνης κι’ έγινε της π.....ας ή θα γίνει νέο! Ή το ένα ή το άλλο είπε ο Λευτέρης κι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

■ Η ΔΩΡΕΑ ΑΔΩΝΙΔΟΣ...
Τώρα που το θυμήθηκα: Πρίν από κάμποσους μήνες κι εν όψει των εργασιών που θα γίνονταν γιά την αξιοποίηση του Ελληνικού και που κατά τον Υπουργό Άδωνι θα έμπαιναν μπουλντόζες τον Αύγουστο του 2019. Ο Αλέκος Καχριμάνης εξασφάλισε (;) ένα κλειστό γυμναστήριο το οποίο του το χάρισε ο Άδωνις, αλλά θα έπρεπε να βρεθεί ένας τόπος μεταφοράς, καθότι λυόμενο, και κυρίως να βρεθούν δύο – τρία εκατομμύρια ευρώ για μεταφορά και ξαναστήσιμο, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί κι ένας χώρος για το στήσιμο. Έγινε μία φασαρία γι’ αυτή την πράξη με τους περισσότερους Γιαννιώτες να αποδέχονται την δωρεά του Αδώνιδος. Πέρασαν 2-3 μήνες και δεν είχαμε κανένα χαμπέρι μέχρι που το ξαναέβαλαν σαν ζήτημα στον Αυγενάκη, ο οποίος σαν νέα... Πυθία είπε ή το ένα ή το άλλο!

❖ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ...
Δεν γνωρίζω πόσο ευχαριστημένοι έμειναν οι ντόπιοι, δηλαδή ΝΟΔΕ και κάποιοι άλλοι, από την παρουσία Αυγενάκη στα Γιάννινα, αλλά ο ίδιος σε ανάρτησή του εξεδήλωσε την μεγάλη ευχαρίστησή του από την φιλοξενία και το έργο των διορισμένων από αυτόν αθλητικών παραγόντων. Φυσικά την πρωτοκαθεδρία στις ευχαριστίες την είχε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, στον οποίο υποσχέθηκε β’ κλειστό, ή το ένα ή το άλλο, όπως γράφαμε πιο πάνω!

❁ ΣΥΝΝΕΦΟ...
Κατά τ’ άλλα, πήγαν οι σέλφις σύννεφο με τον φίλο μου τον Λευτεράκη για να μη χαλάσει χατήρι σε κανένα. Πρώτα είχε τον λόγο η ποικιλόχρωμη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ σε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ και λοιπές δυνάμεις, μετά το βουλευτικό δυναμικό και φυσικά σχεδόν όλοι οι παρεβρεθέντες στην κοπή της πίτας την οποία θα έκοβε ο προϊστάμενος Υφυπουργός, αλλά τελικά το προνομιακό αυτό δικαίωμα το είχε ο κληρικός που ευλόγησε την σύναξη!

■ Η ΠΑΡΕΑ...
Σε άλλη σύναξη του οδηγισμού, εκτός των άλλων κυρίων που παρεβρέθηκαν, τιμώμενο πρόσωπο ήταν η κυρία Αυγενάκη προσκληθείσα από την κυρία Νατάσα Ιωάννου – Καλογιάννη, οι οποίες γιόρτασαν τα 75 χρόνια του σώματος Οδηγισμού στα Ιωάννινα, όπως μας πληροφορεί η κ. Ροζίνα Λάμπρη! Όλος ο κόσμος μία παρέα και γιατί να λείπει από την παρέα και η κυρία Αυγενάκη, η οποία κατέβηκε από το Πάπιγκο όπου φιλοξενούνταν επι τριήμερον από τους κουμπάρους. Να τα γράφουμε κι αυτά!

❖ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ...
Όμως, για να έχουμε και το καλό ερώτημα, πόσο κόστισε η κοπή της πίτας του ΠΕΑΚΙ σε πεντάστερο ξενοδοχείο και γιατί να προτιμηθεί ένας τέτοιος χώρος όταν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι χώροι αθλητικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος όπου θα χωρούσαν όλοι οι καλεσμένοι της «μετεκλογικής» φιέστας; Γράφω για το κόστος της εκδήλωσης διότι τώρα τελευταία ένα «γλέντι» γίνεται με τα κόστη των πιτών που κόβουν οι υπουργοί και τις χρεώνουν στο λαό, όπως λέει και η αντιπολίτευση π.χ. Μάκης Βορίδης.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.