ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ...
Θα γίνουν δεν θα γίνουν τα θυρανοίξια στην εκκλησία του Αγ. Παΐσιου είναι το ερώτημα που απασχολεί την ντόπια κοινωνία το τελευταίο διάστημα. Στην προ κορωνοϊού εποχή είχαν προγραμματιστεί για 12 Ιουλίου με την παρουσία του Πατριάρχη. Τα πράγματα άλλαξαν και η συνάθροιση πολλών ανθρώπων δεν θα επιτραπεί! Επομένως, τι θα κάνουν; Θα επιμείνει η Μητρόπολη να γίνουν τα θυρανοίξια κι αν ναι, με τι κόσμο θα γίνουν αυτά;

ΣΤΟ ΜΑΤΙ!
Από την πλευρά του Δήμου έχει ξεσηκωθεί ένας κουρνιαχτός με την δημοτική αρχή να έχει μπει στο μάτι της αντιπολίτευσης για την απόφασή της να διαθέσει 75.000 ευρώ για την διαμόρφωση δρόμου που θα οδηγεί στην εκκλησία και θα ονομάζεται οδός Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Το έχουμε ξαναρωτήσει, άραγε αυτή η ευαισθησία για τον Αρχιεπίσκοπο από που προέρχεται και ποιαυποχρέωση βγάζουμε; Με τι ακριβώς έχει συνδεθεί ο Ιερώνυμος με την πόλη μας που εμείς δεν το γνωρίζουμε;

ΤΟΣΑ ΛΟΥΣΑ...
Αν ζούσε ο Αγ. Παΐσιος δεν ξέρω αν θα επικροτούσε τέτοια και τόσα λούσα όπως αυτά που γίνονται σήμερα στην πόλη μας. Ο ίδιος πήγε και «κρύφτηκε» στη μονή Στομίου στα Βουνά της Κόνιτσας για να επικοινωνεί μόνο με τον Θεό γιατί έτσι πίστευε κι ένιωθε καλά! Ούτε διανοούνταν ποτέ ότι θα γίνονταν τέτοιες εκδηλώσεις στη μνήμη του, στην οποία θα πρωταγωνιστούσαν Πατριάρχης – Αρχιεπίσκοπος και προφανώς πολλοί Μητροπολίτες!

❁ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ... ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ!
Απ΄ την περασμένη Κυριακή τα μεσάνυχτα του «φρενοκομείου» οι πόρτες άνοιξαν και να ‘μαστε τώρα ελεύθεροι ν’ αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του για την παραπέρα πορεία της μετάδοσης ή όχι της επιδημίας. Από εκείνη την ώρα αποχωριστήκαμε με πόνο ψυχής και... δάκρυα στα μάτια το 13033 που μας άνοιγε την πόρτα για να ξεμυτίσουμε και άλλος αλήθεια, άλλος ψέματα παίρναμε ένα δίωρο και ως λογοτιμήτες επιστρέφαμε στη φυλακή!

■ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ...
Σιγά – σιγά θα επανέλθουμε στην προ κορωνοϊού εποχή, μας λένε οι ειδικοί και μας συμβουλεύουν να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι για να αποφύγουμε τυχόν περιπέτειες. Πλέον τα σπίτια μας δεν θα είναι η μόνη ασπίδα προστασίας όπως έγινε στην περίοδο της καραντίνας. Τώρα η καλή υγεία επαφίεται στη δική μας συμβολή που σαν ευθύνη έχουμε την προστασία της προσωπικής μας υγείας αλλά και την υγεία των άλλων αρχίζοντας από τα αγαπημένα μας πρόσωπα που είτε ζούμε μαζί τους, είτε συναναστρεφόμαστε!

❖ ΤΑ ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ...
Γάντια, μάσκες, πλύσιμο χεριών συχνά, όχι χέρια στο στόμα, μύτη, μάτια, όχι αγκαλιές και φιλιά και απόσταση ενάμιση – δύο μέτρα. Τα παραπάνω σαν πρώτα μέτρα μέχρι να βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο. Μέχρι τότε οι παραπάνω κανόνες ισχύουν!

❁ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...
Άλλες 15 μέρες για να μας επιτραπεί η επικοινωνία με τον έξω των Ιωαννίνων κόσμο. Στις 17 του μηνός λήγει η καραντίνα σε νομούς και μέχρι τότε στις κοντινές περιοχές και για τ’ απαραίτητα. Μας δίνουν σιγά – σιγά το ξεκαραντίνιασμα για να το συνηθίσουμε σιγά – σιγά! Μην το πάρουμε επάνω μας και ξανά βάλουμε τον ιό στην ζωή μας!

■ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ...
Σαν χώρα από πλευράς απωλειών και κρουσμάτων πήραμε διεθνή αναγνώριση. Όμως, τα δύσκολα είναι αυτά που έρχονται και που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα σε οικονομικά ζητήματα. Για να επανέλθει η οικονομία στην προ κορωνοϊού εποχή θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι!

❖ ΤΑ... ΔΥΣΚΟΛΑ!
Δύσκολα τα πράγματα για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Ώσπου να πούμε «ευχαριστούμε Θεέ», μετά την έξοδο των μνημονίων πήγαμε στο «Βοήθεια Παναγιά μου» από την επιδημία. Αυτό όμως που παρηγορεί αυτές τις στιγμές είναι ότι δεν θρηνήσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές όπως έγινε σε ανάλογες με την χώρα μας άλλες χώρες.

❁ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!..
Μένοντας στο χώρο της υγείας σε Ηπειρωτικό επίπεδο, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά. Αν εξαιρέσουμε ένα θύμα του ιού, τα κρούσματα ήταν λίγα, όπως λίγοι ήταν κι εκείνοι που νοσηλεύτηκαν. Το ξαναγράψαμε με το προσκύνημα που έγινε από Γιαννιώτες στους Αγίους Τόπους τις μέρες που φούντωνε η επιδημία, ο Θεός φύλαξε και δεν υπήρξε κανένα κρούσμα, όπως έγινε με ανάλογους προσκυνητές από την Ηλεία!

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ...
Το ΠΠΓΝΙ ήταν Νοσοκομείο αναφοράς στο οποίο προσέφυγαν είτε για νοσηλεία είτε για έλεγχο. Ο έλεγχος άρχισε να γίνεται στο ΠΠΓΝΙ από τη στιγμή που απόκτησε ανάλογο μηχάνημα ύστερα από δωρεά της Περιφέρειας Ηπείρου.

❖ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ...
Τούτη την ώρα δεν θα κάνουμε κριτική στο χώρο της υγείας γιατί δεν το επιτρέπουν οι ώρες. Τα εύσημα ανήκουν στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας που έδωσαν την ψυχή τους όλο αυτό τον καιρό. Αυτό δεν πρέπει να λησμονηθεί από όλους μας και ιδιαίτερα από κείνους που διαφεντεύουν τον χώρο και αναφέρομαι στην πολιτεία και στα όργανά της...

❁ ΟΙ ΗΡΩΕΣ...
Δεν πρέπει να ξεχαστούν οι «ήρωες» - έτσι τους αποκάλεσαν Πρωθυπουργός, Υπουργοί και λοιποί! Αυτούς τους ήρωες πρέπει να τιμήσουν εκτός με όλα τ’ άλλα και με την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά! Είναι ένα πάγιο αίτημα το οποίο είναι ευκαιρία να ικανοποιηθεί. Αν δεν γίνει τώρα, πότε θα γίνει;

■ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ...
Οι ίδιοι οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να φουντώσει ξανά η επιδημία από Σεπτέμβριο μεριά! Τότε αυτούς τους ήρωες θα τους ξαναχρειαστούμε και γι’ αυτό πρέπει να έχει προηγηθεί η ανάλογη μέριμνα τακτοποίησης των αιτημάτων τους!

❖ Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ...
Σκάει, που λέτε, την περασμένη Παρασκευή η είδηση ότι γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο «Χ/κώστα» 12 μέρες και πήρε εξιτήριο σε εξέταση που έκανε στην Αθήνα διαγνώστηκε θετική! Όπως ήταν φυσικό, η αναστάτωση στο προσωπικό του Νοσοκομείου υπήρξε μεγάλη και καμιά 60αριά άτομα μπήκαν στη διαδικασία της εξέτασης για να αποδειχτεί ότι κανένας δεν ήταν θετικός στον ιό. Εκείνο που έκανε όλους να πάρουν βαθειά ανάσα ήταν όταν η εν λόγω ασθενής σε δεύτερη εξέταση αποδείχτηκε αρνητική!

❁ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ...
Τα εύσημα στην Καρδιολογική του Π.Π.Γ.Ν.Ι. που αναγνωρίστηκε με υπουργική απόφαση ως το μοναδικό κέντρο εμφύτευσης ειδικών Βιολογικών Αορτικών Βαλβίδων σε όλη την Κεντρική, Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα! Με την ίδια απόφαση αναστέλλεται η λειτουργία άλλων μεγάλων κέντρων δημοσίων ή ιδιωτικών. Σ’ αυτή την επιτυχία συμμετείχαν οι γιατροί της Β’ Καρδιολογικής της Αναισθησιολογικής και της Καρδιοχειρουργικής του Π.Π.Γ.Ν.Ι. και φυσικά τα εύσημα ανήκουν σε γιατρούς και νοσηλευτές αυτών των τμημάτων. Να τα λέμε κι’ αυτά...

■ ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ!..
Όταν η θάλασσα έγινε γιαούρτι τότε ήταν που εξαφανίστηκαν τα κουτάλια, λέει ο λαός μας. Έτσι έγινε αυτή την περίοδο με τα πορτοκάλια και ακτινίδια της χώρας μας. Λόγω της διατροφικής τους αξίας αυτή την περίοδο, στα πορτοκάλια και στα ακτινίδια της Άρτας οι τιμές πήραν την ανηφόρα και γίνονται ανάρπαστα από τις αγορές!

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ!
Το πρόβλημα όμως που προκύπτει είναι το πώς θα γίνει η συγκομιδή και πώς θα φτάσουν στις αγορές αφού εργατικά χέρια... γιοκ! Λόγω της καραντίνας οι εποχιακοί εργάτες από άλλες χώρες, κυρίως Αλβανία, έχουν εκλείψει και γι’ αυτό γίνεται έκκληση να επιτραπεί η είσοδός τους για αυτή την περίοδο. Αλλιώς άνθρακες ο θησαυρός που είναι πραγματικά αυτό τον καιρό αυτή η παραγωγή. Σε εργατικά χέρια από ανέργους να μην υπολογίζουν, διότι αρκούνται στα ξεκούραστα επιδόματα.

❁ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΙΑ Η  ΦΟΥΣΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΛΙΑ!
Πρέπει να είναι βαθειά απογοητευμένος και προδωμένος από την φουστανέλλα του τσολιά Κολωνακιώτης ενημερωτής για να γράψει ολόκληρο λιβελογράφημα για την φορεσιά. Δεν μπαίνω στην ουσία του άρθρου, αλλά στην ψυχοσύνθεση του εν λόγω την ώρα που έγραφε το κείμενο. Δεν έχω δει ανάλογο κείμενο για τις παρελάσεις των παιδιών – αγοριών των λουλουδιών σε Θεσσαλονίκη – Σύνταγμα! 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.