ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...
Πέρασαν 10 χρόνια την περασμένη Τρίτη, από την ημέρα που τα αριστερόπουλα έκαψαν τέσσερα άτομα στην MARFIN. Μην ρωτήσετε πως τα λένε αυτά τα πρόσωπα (τρεις εργαζόμενοι κι ένα αγέννητο), διότι κανένας μας δεν θυμάται. Βλέπετε, οι δολοφόνοι ήταν «προοδευτικά εκτρώματα», άρα κανείς δεν ευθύνεται! Δεν είχαν δουλειά να κάνουν οι υπάλληλοι της τράπεζας και... έβαλαν φωτιά μόνοι τους και κάηκαν. Εντελώς τυχαία απ’ έξω ούρλιαζαν τα αριστερόπουλα ζητώντας θάνατο στη δεξιά!

Ο 15ΧΡΟΝΟΣ...
Δύο χρόνια πριν ένα 15χρονο παιδί στα Εξάρχεια έπεφτε νεκρό από τις σφαίρες αστυνομικού! Αυτός είχε και όνομα και επίθετο και στην μνήμη του κάθε Δεκέμβριο καίγεται η Αθήνα όπως τότε, το 2008.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ...
Αυτή την αποφράδα ημέρα για πρώτη φορά δεν την άφησε ασχολίαστη η πολιτεία, με πρώτη τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελαροπούλου. Πρώτα αυτή έκανε ειδική αναφορά στην πράξη βίας που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο εργαζομένων σε τράπεζα και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε την ανάρτηση ειδικής πλάκας στην τράπεζα που θα θυμίζει το μαρτυρικό γεγονός, κάτι που προσπάθησαν να ξεχάσουν οι προηγούμενοι! Αγγ. Παπαθανασοπούλου, Νώντας Τσάκαλης, Παρασκευή Ζούλια τα ονόματα και το αγέννητο!

ΑΜΝΗΣΙΑ...
Ούτε ένα νεκρό δεν θυμάται από βόμβες μολότωφ, όπως λέει ο περιβόητος δημοσιογράφος – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης. Γνώριζε όμως πολλούς νεκρούς στην ΕΡΤ, στους οποίους έφτιαξαν μνημείο πεσόντων το 2015! Τα θύματα της MARFIN απλά ήταν στην λάθος πλευρά όταν έπεφταν οι μολότωφ και τρεις άνθρωποι κι ένα αγέννητο παραδόθηκαν στις φλόγες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!..
Κυκλοφορούν ελεύθεροι και απολαμβάνουν τ’ αγαθά της τρομοκρατίας οι δολοφόνοι. Έχουν ονόματα και οι φάτσες τους είναι γνωστές! Δέκα χρόνια μετα ούτε τους είδε, ούτε τους άγγιξε κανείς, ούτε κανείς θυμάται τα ονόματα των νεκρών. Απλά όλοι μιλάμε για τα θύματα της MARFIN!

ΕΥΛΑΒΙΚΑ!..
Μην διανοηθείτε να πάτε στα χωριά σας το ΠΑΣΧΑ, διότι πέραν του ότι οι δρόμοι είναι κλειστοί σας περιμένουν και τα πρόστιμα. Αυτή ήταν η διαταγή Χαρδαλιά πριν την Μ. Εβδομάδα κι αυτή τηρήθηκε ευλαβικά από τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ!
Τώρα η διαταγή αλλάζει και γίνεται: Όλοι οι μεγάλοι πάτε στα χωριά σας να ξεκαλοκαιριάσετε και από Φθινόπωρο βλέποντας και κάνοντας! Αλήθεια, θα βρεθούν Αθηναίοι που θα πάνε στα χωριά τους όταν πανηγύρια, γιορτές, τσίπουρα κομμένα; Και το χειρότερο! Ποιός τους διασφαλίζει ότι θα ξαναγυρίσουν το Φθινόπωρο στα κονάκια τους; Άσε που και οι εναπομείναντες στα χωριά θα τους βλέπουν μ’ ένα μάτι, με τον φόβο της μετάδοσης του ιού!

ΟΙ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ...
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους γιαγιαδοπαππούδες που είναι χαρακτηρισμένοι ως ευπαθείς ομάδες! Είναι η εποχή που ο θεσμός της οικογένειας κλωνίζεται και οι ηλικιωμένοι που ως χθες ήταν χρήσιμοι και περιζήτητοι τώρα είναι στ’ αζήτητα! Και πως θα ζήσει η υπόλοιπη οικογένεια όταν για να δουλέψουν τα παιδιά αυτοί παίζουν τον ρόλο της νταντάς και του παιδαγωγού; Αυτοί είναι το οικονομικό αποκούμπι για παιδιά και εγγόνια, διότι μ’ εκείνων τη σύνταξη καλύπτονται τα οικονομικά κενά, διότι έχουν και μία σύνταξη, που λέει ο λόγος.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ...
Η βόλτα πάνω σε νταλίκα που κανε η Πρωτοψάλτη ήταν εκείνη που θα μόλυνε την Αθήνα κι όλη την Ελλάδα που τόσο πολύ φοβήθηκαν οι αριστεροί της χώρας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ και άρχισαν τους εξορκισμούς και τα βρισίδια. Η μετατροπή της Πλατείας Συντάγματος σε... Κόκκινη Πλατεία την Πρωτομαγιά και το πανηγυράκι του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα ήταν Παρασκευή στην πρώτη περίπτωση και Δευτέρα στη δεύτερη!

ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ...
Σε στρατιωτικούς σχηματισμούς το ΚΚΕ θυμήθηκε και γιόρτασε την Πρωτομαγιά του Σικάγου! Ναι, του Σικάγου κι όχι της Σοβιετίας, διότι αγώνες για την εργατιά ουδέποτε έγιναν στην μαμά Ρωσία, διότι κάτι τέτοιο ήταν απαγορευμένο!

ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ...
Ήταν τότε, το 1865, που οι εργάτες του Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας δικαιώματα απέναντι στους τότε φεουδάρχες. Αυτό τον ξεσηκωμό πήραν οι Σοβιετικοί και τον γιόρταζαν σαν δικό τους ξεσηκωμό κι από κει το πήραν οι δικοί μας ΚΚΕέδες και να τους τώρα να μετατρέπουν την Πλατεία Συντάγματος μπροστά στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου σε ερυθρά πλατεία κρατώντας σημαία του σφυροδρέπανου, απαξιώντας τη γαλανόλευκη, η οποία είναι ρηγμένη στα... τάρταρα!

ΧΑΛΑΡΑ...
Κάποιοι αστυνομικοί ας χαλαρώσουν λιγάκι, διότι και οι πολίτες δεν είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή. Η αγωγή ξεκινά από το σπίτι πρώτα και μετά από την εκπαίδευση. Το καουμποϊλίκι για ψύλου πήδημα και το «ψάχνω για καυγά» δεν περιποιεί τιμή ούτε στους ίδιους, ούτε στο σώμα, ούτε στους προϊστάμενους. Το ένα λεπτό στάση με αναμμένα αλάρμ δεν φέρνει την καταστροφή στην πόλη και ούτε είναι αιτία για λύσιμο ζωναριού περιμένοντας να το πατήσει ο Πολίτης, κάτι που τ’ αποφεύγει για να ανοίξει διάλογος. Το σκηνικό το είδα πίσω από την Περιφέρεια την Δευτέρα το πρωί, μετά το ξεκαραντίνιασμα. Όσο ο πολίτης ήταν διαλακτικός, τόσο το όργανο της τάξης τσαμπουκαλεύονταν...

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ...
Αντιλαμβανόμαστε το φορτίο που δέχεται η ΕΛΑΣ το τελευταίο διάστημα και έχουμε δηλώσει πολλές φορές την συμπαράστασή μας. Ας αντιληφθούν όμως κι εκείνοι το φορτίο του πολίτη που ύστερα από δύο μήνες «φυλάκισης» και ύστερα από τόσες σκοτούρες στο μυαλό του δικαιούται έστω την ελάχιστη ανοχή, όχι σε τίποτα εγκληματικές πράξεις, αλλά στην μικρή στάση για να καλύψει κάποια επείγουσα ανάγκη, καθότι όλα επί δίμηνο πήγαν πίσω... Δεν είμαστε όλοι στα καλά μας αυτό τον καιρό, αλλά όλοι δείχνουμε κατανόηση!

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ...
Είμαστε λίγοι για να χαλάμε τις καρδιές κι αυτό ας γίνει κατανοητό απ’ όλες τις πλευρές. Δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί ίδιοι, ούτε όλοι οι πολίτες. Ο σεβασμός και η σωστή συμπεριφορά χρειάζεται δύο τουλάχιστον για να λειτουργήσει η έννομη τάξη. Το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» ανήκει σε κάποιους τύπους σαν τον Βαρουφάκη που τα έβαλε με το όργανο της τάξης και τότε η κοινή γνώμη πήγε με την πλευρά του οργάνου. Ας μη μιμηθεί τον Γιάνη το όργανο της τάξης στα Γιάννινα όπως αυτό που περιγράψαμε παραπάνω!

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ...
Ενοχλήθηκαν οι διοικήσεις των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών που η Κυβέρνηση αλλάζει το πλαίσιο διαχείρισης και έχουν αρχίσει τις καταγγελίες εναντίον του υπουργού Χατζηδάκη. Απτό παράδειγμα ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας που επικεφαλής έχει τον πρώην δήμαρχο Φ. Φίλιο, ο οποίος επικουρούμενος από Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου αντιδρά στις αλλαγές!

ΤΖΑΜΠΑ!..
Δικαίωμα της κάθε εξουσίας είναι να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές θέλουν και για το μόνο που ελέγχονται είναι αν ο νόμος μπήκε σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες κάτι ξέρουν παραπάνω από κείνους που θα τους διαδεχτούν. Αλλά τα επιχειρήματα ότι εμείς δουλεύουμε τζάμπα και τα συναφή μάλλον προς λαϊκή κατανάλωση είναι. Πάντα από τους καλούς υπάρχουν οι καλύτεροι. Αν και το τζάμπα πολλές φορές κοστίζει πολύ περισσότερο!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ...
Ανεξαρτητοποιήθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Δωδώνης για λόγους που ακόμη δεν έγιναν ευρέως γνωστοί. Θα μπορούσε να μην αποτελεί είδηση από μόνη της η ανεξαρτητοποίηση αν δεν σήμαινε και την απώλεια της Πλειοψηφίας με ό,τι θα σημαίνει στο εξής αυτό!

ΤΟ ΚΛΙΜΑ...
Το ότι υπάρχει εχθρικό κλίμα μεταξύ Περιφέρειας και Τατιάνας Καλογιάννη είναι πλέον κοινό μυστικό. Προχθές η κ. Καλογιάννη αμφισβήτησε δικές της ενέργειες για την αλλαγή φωτισμού στην πόλη, κάτι που η ίδια ευλογούσε ως αντιπεριφερειάρχης. Η αμφισβήτηση των ενεργειών του Δήμου έχει τις προεκτάσεις και στην περιφέρεια και προσωπικά στον Αλέκο Καχριμάνη που επί 9 έτη την είχε προστατευόμενη!

ΤΑ ΒΑΡΗ...
Δεν θα μετακυλίσει στους πτηνοτρόφους και στους εργαζόμενους τα βάρη από τον δίμηνο αποκλεισμό της αγοράς ο Πτηνοτροφικός Συναιτερισμός ΠΙΝΔΟΣ! Αυτή την δέσμευση ανέλαβε η διοίκηση της επιχείρησης και την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ανδρέας Δημητρίου και μια ανακούφιση την έφερε προς όλους!

ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ!
Αν και στην περίοδο αυτή η κατανάλωση έπεσε, εν τούτοις, η ΠΙΝΔΟΣ έχει περιθώρια να βάλει πλάτη και το κάνει τώρα που έχουν την ανάγκη της οι συναλλασσόμενοι μαζί της. Μακάρι να βρίσκονταν μιμητές!

Η ΔΩΔΩΝΗ...
Σε διαφορετικό μήκος κινήθηκε η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία στις μέρες της κρίσης διέθεσε περίπου δύο τόνους προϊόντα σ’ ευπαθείς ομάδες σε όλη την Ήπειρο. Βρήκε τον δικό της τρόπο και σε μία δύσκολη περίοδο να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο η ναυαρχίδα των γαλακτοβιομηχανιών της χώρας μας. «Είμαστε εδώ και στα δύσκολα να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μέρος των προϊόντων μας. Είναι στο DNA της Δωδώνης να φαίνεται χρήσιμη στα δύσκολα», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός Δ/ντής Μ. Παναγιωτάκης, ο οποίος κάνοντας έναν απολογισμό 7 χρόνων, σημείωσε πως η ΔΩΔΩΝΗ διέθεσε 50 τόνους προϊόντα και 10 εκατομμύρια μερίδες γαλακτομικών σε όλη την Ελλάδα!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.