Χωρίς Υπαγόρευση

on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

kostas-agoris.............................................ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ


 

Οι πηγές στο Σιστρούνι!

✒    Οι πηγές του ποταμού Αχέροντα δεν βρίσκονται στη Γλυκή Θεσπρωτίας αλλά πιο πάνω. Στο Σιστρούνι της Λάκκας Σουλίου, όπως μας επισήμανε φίλος αναγνώστης με αφορμή σχετικό σχόλιο της στήλης την προηγούμενη εβδομάδα!

Τοπίο και ιστορία…

✒    Η περιοχή Σιστρουνίου διαθέτει έναν μοναδικό συνδυασμό. Απαράμιλλη φυσική ομορφιά και ιστορία! Το τοπίο στις πηγές του Αχέροντα είναι εκπληκτικό, ενώ εκεί είναι και ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται στο 1100.

Λείπει ο δρόμος!

✒    Όμως υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, όπως μας είπαν, που επηρεάζει αρνητικά την επισκεψιμότητα της περιοχής. Η οδική πρόσβαση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Και χωρίς καλό δρόμο το σκέφτεται ο ταξιδιώτης…

Γίνονται παρεμβάσεις…

✒    Η οδική σύνδεση Τύρια – Σιστρούνι μήκους 14,5 χιλιομέτρων αναβαθμίζεται με ασφαλτόστρωση που θα γίνει ως το φθινόπωρο, όμως οι εργασίες αφορούν κυρίως το πρώτο και μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου μέχρι την Αρτοπούλα.

Αρτοπούλα – Σιστρούνι…

✒    Απομένει λοιπόν το τμήμα από Αρτοπούλα μέχρι Σιστρούνι, μήκους επτά περίπου χιλιομέτρων. Ας ελπίσουμε ότι κι αυτό θα συμπεριληφθεί στο μεγάλο κονδύλι των 2,5 εκατ. ευρώ που προϋπολογίστηκε πρόσφατα απ’ το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι σημαντικό έργο για το μέλλον της περιοχής.

Αλλάζει εικόνα…

✒ Ωραίοι οι πεζόδρομοι που γίνονται στο εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων όπως ξανάγραφε η στήλη πολύ πρόσφατα. Αλλάζουν οριστικά την εικόνα σε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης κι αυτό είναι προς το καλύτερο…

Το κυκλοφοριακό…

✒    Πάντως, όπως ήδη επισημάναμε, η υλοποίηση των πεζόδρομων θα έχει επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό που ούτως ή άλλως αποτελεί μείζον πρόβλημα για τα Γιάννενα. Θα το επιδεινώσει, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Μόνιμο μποτιλιάρισμα!

✒ Ήδη αυτό έχει φανεί, όπως διαπιστώνει όποιος ξέρει καλά τους κεντρικούς δρόμους. Η Χαριλάου Τρικούπη, για παράδειγμα, είναι πια μονίμως μποτιλιαρισμένη. Αντίστοιχη η εικόνα και στην 28η 0κτωβρίου και στη Μιχ. Αγγέλου.

Το Ι.Χ. στο σπίτι!..

✒    Αν οι Γιαννιώτες δεν αλλάξουμε κουλτούρα θα δεινοπαθήσουμε τους επόμενους μήνες. Η κάθοδος στο κέντρο με Ι.Χ. πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Ούτε για ψώνια, ούτε για καφέ, γιατί αυτό θα είναι μαρτύριο…

Ήθελε σχεδιασμό…

✒    Φυσικά ευθύνες έχει κυρίως ο Δήμος που δεν προνόησε να αντιμετωπίσει εγκαίρως το πρόβλημα κάνοντας έναν γενικότερο κυκλοφοριακό σχεδιασμό. Τώρα τρέχουν, αν τρέχουν, να σώσουν το θέμα, αλλά δεν είναι εύκολο.

Χωρίς ποδηλατολωρίδα!

✒    Και κάτι ακόμα για τους καλοφτιαγμένους κατά τα άλλα πεζόδρομους. Η χρήση τους, ως γνωστόν, είναι για πεζούς και ποδηλάτες. Ναι, αλλά πού ακριβώς θα κινούνται τα ποδήλατα; Γιατί δεν καθορίστηκε μία ειδική λωρίδα γι’ αυτά;

Ήταν ευκαιρία…

✒    Ευκαιρία ήταν τώρα που γίνονταν οι πεζόδρομοι να οριοθετηθεί μία ποδηλατολωρίδα, καθώς είναι πολύς πια ο κόσμος στα Γιάννενα που κυκλοφορεί με ποδήλατο. Δεν έγινε όμως αυτό και τώρα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Βλέπουμε ένα σωρό ποδηλάτες τελευταία να προσπαθούν να ελιχθούν ανάμεσα σε πεζούς, μαμάδες με καρότσια και τρέμει το… φυλλοκάρδι μας μη γίνει κάνα ατύχημα. Πολύ θέλει;

Να μεριμνήσουν…

✒    Kαι οι ίδιοι ταλαιπωρούνται και οι πεζοί κινδυνεύουν. Πρέπει λοιπόν ο Δήμος να μεριμνήσει μέσω του αρμόδιου εργολάβου για το θέμα. Όπως έκανε ειδική λωρίδα για τυφλούς να ορίσει μία και για ποδηλάτες. Έστω τοποθετώντας μικρά κολωνάκια κατά μήκος των πεζόδρομων που δεν κοστίζουν πολύ.

Μονοκατοικίες…

✒ Ελάχιστες μονοκατοικίες έχουν απομείνει πια στο κέντρο των Ιωαννίνων. Οι πιο πολλές θυσιάστηκαν στο… βωμό της αντιπαροχής! Βλέπεις λοιπόν καμιά απ’ αυτές που επιβίωσαν (η φωτό από την οδό Πουτέτση) με τον κήπο της, τις τριανταφυλλιές, τα μπαλκόνια και σκέφτεσαι πόσο ωραία ήταν η πόλη μας κάποτε, πριν την «πνίξει» το τσιμέντο…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.