ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Βγαίνει καπνός!..
✒    Έπεσε πια η θερμοκρασία, προσαρμόστηκε κι αυτή στην εποχή, αφού οδεύουμε ολοταχώς προς τον χειμώνα και καπνός άρχισε να βγαίνει από τις καμινάδες ανά τα Γιάννενα. Χωρίς θέρμανση, κρυώνεις πια…

Γνώριμη μυρωδιά…
✒    Κυκλοφορείς τα βράδια στους δρόμους του κέντρου και σου ‘ρχεται ξανά αυτή η γνώριμη μυρωδιά του καπνού που πέρυσι ήταν τόσο έντονη μέσα στον χειμώνα ώστε κόντεψε κυριολεκτικά να μας πνίξει!

Μία… καταχνιά!
✒    Το βράδυ της Δευτέρας, περπατώντας στην Πλατεία Πάργης διακρίναμε μία… καταχνιά και δεν χρειάστηκε πολύ για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από την γνώριμη αιθαλομίχλη.

Αιθαλομίχλη ξανά…
✒    Ναι, έκανε ξανά την εμφάνισή της στα Γιάννενα αυτές τις ημέρες, χωρίς όμως το φαινόμενο της αιθαλομίχλης να είναι ακόμα τόσο έντονο ώστε να προκαλεί ανησυχία. Το λένε οι επιστήμονες…

Χαμηλές συγκεντρώσεις…
✒    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα μικρογραμμάριά της έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα 80 μέγιστη τιμή, την στιγμή που το όριο είναι στα 150 μικρογραμμάρια. Παραμένουν δηλαδή οι συγκεντρώσεις σωματιδίων σε ανεκτά επίπεδα.

Προχωρά το Μουσείο!
✒ Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ του Κάστρου (φωτό). Το Μουσείο είναι έμπνευση και έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς. Εξωτερικά τουλάχιστον δείχνει εντυπωσιακό και είναι απολύτως εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα χώρο. Ανυπομονούμε για την ολοκλήρωσή του και για μία ξενάγηση εντός του κτιρίου…

Έχουμε καιρό!
✒ Όταν η μέση τιμή φτάσει τα 150 μικρογραμμάρια, τότε χτυπάει το… καμπανάκι του κινδύνου κι αρχίζει η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να προειδοποιεί για τους κινδύνους της αιθαλομίχλης. Έχουμε λοιπόν δρόμο μπροστά μας.

Θα ζεσταθούν…
✒    Ευτυχώς μέχρι στιγμής βοηθάει και ο καιρός καθώς η θερμοκρασία διατηρείται σε σχετικά καλά επίπεδα. Όταν πέσει κι άλλο, τα τζάκια και οι σόμπες θα κάψουν για να ζεσταθεί ο κόσμος, οπότε το φαινόμενο αναπόφευκτα θα κάνει δυναμικά την εμφάνισή του!

Πέρυσι… χαμός!
✒    Οι μήνες της έξαρσης είναι δύο κυρίως. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος. Πέρυσι τέτοια εποχή οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στα Γιάννενα έφταναν τα 300 μικρογραμμάρια! Οπότε, ακόμα είμαστε καλά…

Έκαναν κουμάντο!..
✒    Οι Γιαννιώτες πάντως έχουν κάνει το κουμάντο τους ενόψει χειμώνα για να μην ξεπαγιάσουν. Αρκετές πολυκατοικίες έβαλαν πετρέλαιο με κίνητρο και την ελαφρώς χαμηλότερη τιμή του. Άλλοι πάλι προμηθεύτηκαν καυσόξυλα και θα την βγάλουν μ’ αυτά…

Κι άλλες πηγές…
✒    Πολλά σπίτια πια έχουν και κλιματιστικά ή άλλες εναλλακτικές πηγές θέρμανσης που είχαν τοποθετήσει τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η τιμή του πετρελαίου «πέταγε». Κάπως έτσι θα βολευτεί ο κόσμος.

Τζάκια… διακοσμητικά!
✒    Και να σκεφτείς, ότι μέχρι πριν τρία χρόνια περίπου οι περισσότεροι έβαζαν τζάκι στο σπίτι ως… διακοσμητικό, επειδή ήταν και της… μοδός! Πού να φαντάζονταν τότε πόσο απαραίτητο θα τους γίνονταν τους επόμενους χειμώνες!

Η καλύτερη θέρμανση…
✒    Εδώ που τα λέμε όμως με το καλοριφέρ δεν συγκρίνεται τίποτα. Καλύτερος τρόπος θέρμανσης ενός σπιτιού δεν υπάρχει και αυτό πια το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι, αφού δοκιμάσαμε πρώτα ένα σωρό άλλες λύσεις.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.