ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Αναζητώντας χιόνι…
Λοιπόν, η στήλη χθες το πρωί βγήκε μια… γύρα στα Γιάννενα προς αναζήτηση του «πολυδιαφημισμένου» χιονιού που θα έπεφτε με το τουλούμι στην πόλη, όπως είχαμε πείσει όλοι τον εαυτό μας με την διαβεβαίωση των μετεωρολόγων!
Στη Γ. Παπανδρέου!..
Το βρήκαμε λοιπόν το χιόνι ή μάλλον την «πούδρα», σ’ ένα πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Γ. Παπανδρέου και μέσω της φωτογραφίας μπορείτε να το… απολαύσετε κι εσείς, όσοι τουλάχιστον το περιμένατε με αγωνία και περάσατε το προχθεσινό βράδυ κοιτώντας έξω απ’ το παράθυρο για να εντοπίσετε τις νιφάδες.
Μια συγνώμη…
Τόσο… πολύ χιόνισε στα Γιάννενα και όσα σάιτς ή μετεωρολογικά δελτία έκαναν λόγο όλη μέρα προχθές για «ισχυρή χιονόπτωση μέσα στο λεκανοπέδιο» μάλλον θα πρέπει να ζητήσουν μία συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν.

Πολλά τα λάθη!
Οι ειδικοί περί τον καιρό θα πρέπει επίσης να δουν τι έχουν πάθει τα μηχανήματά τους και δεν μπορούν να κάνουν ακριβή πρόβλεψη ούτε μέσα σε διάστημα ενός εικοσιτετραώρου. Γιατί είναι πολλά τα λάθη τελευταία…

Δεν είναι είδηση…
Όσο για εμάς, τους ανθρώπους των ΜΜΕ, καλό θα ήταν να σκεφτούμε λίγο το τι πρέπει να θεωρούμε είδηση και πώς επιλέγουμε να την παρουσιάζουμε. Καταρχήν, είδηση δεν είναι ότι θα χιονίσει στα Γιάννενα ή τα ορεινά του Νομού εν μέσω χειμώνα.

Για φωτογραφία!..
Μπορεί στην πόλη μας να πέφτει σπάνια χιόνι, όμως, αν κάποια στιγμή χιονίσει, δεν αποτελεί αυτό και το… τέλος του κόσμου, ούτε γεγονός άξιο να κάνει το γύρο της Ελλάδας με πηχιαίους τίτλους όπως «ακραία καιρικά φαινόμενα» κ.λ.π.. Το χιόνι δίνει απλά την ευκαιρία να βγάλουμε καμιά ωραία φωτογραφία γράφοντας έξυπνες λεζάντες!

Σοβαρά πράγματα…
Είδηση είναι ότι λόγω του πολύ χιονιού έχουν αποκλειστεί χωριά, έχουν κλείσει δρόμοι, έχουν προκληθεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ή το δίκτυο της ΔΕΗ, κινδυνεύουν άνθρωποι. Μιλάμε για σοβαρά πράγματα…

Καλή η ετοιμότητα!
Από την άλλη, καλό είναι να τίθεται που και που σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και οι Δήμοι, γιατί είπαμε, χειμώνας είναι, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χτυπήσει ένα έντονο φαινόμενο. Όποιος φυλάει τα ρούχα του…

Πιο προσγειωμένοι…
Από δω και πέρα, λοιπόν, ας είμαστε όλοι, μετεωρολόγοι, Μέσα Ενημέρωσης και πολίτες λίγο πιο προσεκτικοί και… προσγειωμένοι! Αν έρθει το χιόνι, καλώς να έρθει. Αν πάλι δε μας τιμήσει φέτος, ας είναι κι έτσι.

Μια εκδρομή…
Γύρω μας εξάλλου υπάρχουν τόσα βουνά και τόσα χωριά χιονισμένα. Όποιος κάνει κέφι να… δει μια άσπρη μέρα παίρνει το Ι.Χ. και πάει μια ωραία εκδρομή. Καλού – κακού, ας έχει και αλυσίδες μαζί του.

Υπάρχει το Μιτσικέλι!
Οι υπόλοιποι μπορούν, αν πεθύμησαν να δουν χιόνι, να στρέψουν το κεφάλι τους προς το Μιτσικέλι, η κορυφή του οποίου είναι ξανά άσπρη τις τελευταίες ημέρες (φωτό). Πίσω και δεξιά υπάρχει και ο Λάκμος με ακόμα πιο λευκή κορυφογραμμή!

Ο «Μητσάρας» ζεσταίνει…
Όσο κρύο και να ‘χει, όση παγωνιά και να κάνει το πρωί, ο «Μητσάρας» θα βγει με το μηχανάκι να κάνει το δρομολόγιό του ανά την πόλη πουλώντας το περίφημο ζεστό σαλέπι του στους Γιαννιώτες! Έχει αποκτήσει σταθερή πελατεία τόσα χρόνια και μ’ αυτό τον τρόπο βγάζει τα προς το ζην. Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει σαλέπι, όταν  πέσετε πάνω τον «Μητσάρα», κάντε έναν κόπο και πάρτε ένα ποτήρι.  Είναι ό,τι καλύτερο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.