ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ποιος ξαφνιάστηκε…
✒    Ποιος ξαφνιάστηκε από την κάθετη άρνηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας να δεχθούν προσφυγόπουλα στις αίθουσές του; Εμείς πάντως όχι!

Κοινωνία κλειστή…
✒    Μια κοινωνία κλειστή, επιφυλακτική, μαζεμένη όπως η δική μας εδώ στην Ήπειρο δύσκολα θα δεχόταν αδιαμαρτύρητα ξένα παιδιά στα σχολεία της, καθώς υπάρχει, βλέπεις, ο φόβος πως θα… μολύνουν τα δικά μας.

Τα απογεύματα…
✒    Στο μεταξύ, για το συγκεκριμένο σχολείο της Φιλιππιάδας, αυτό που ουσιαστικά σχεδιάζεται είναι τα προσφυγόπουλα να κάνουν μαθήματα τα απογεύματα, όταν οι υπόλοιποι μαθητές θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Πάντα κατειλημμένα!
✒    Όχι, λέει ο Σύλλογος Γονέων και τα απογεύματα η αυλή και οι αίθουσες του σχολείου θα είναι κατειλημμένα για αθλοπαιδιές, μαθήματα σκακιού, χειροτεχνίες, χορών και πάει λέγοντας!

Θα διοργανώσουν…
✒    Για να αποτρέψουν την… εισβολή προσφυγόπουλων στο σχολείο πρέπει να αποδείξουν ότι οι αίθουσές του δεν είναι διαθέσιμες ούτε και μετά το μεσημέρι. Θα φροντίσουν λοιπόν να διοργανώσουν κάθε είδους δραστηριότητα ώστε να το πετύχουν αυτό!

Ένα μικρό σοκ!..
✒    Όσο για τους λόγους που επικαλείται ο Σύλλογος για να στηρίξει την άρνησή του, αν κανείς διαβάσει με προσοχή αυτά που αναφέρει, ένα μικρό σοκ δεν το γλιτώνει, θα το πάθει, ειδικά με κάποιες από τις αιτιολογίες…

Άγιοι και ήρωες…
✒ «Οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας αλλά και των ηρώων μας θα εξακολουθούν να κοσμούν τις τάξεις μας», αναφέρουν. Μα είπε κανείς ότι θα γίνει… αποκαθήλωση επειδή τα προσφυγόπουλα θα κάνουν μαθήματα στις ίδιες αίθουσες;

Θα… εκφοβίζουν!
✒    «Πώς μπορεί ένα παιδί δεκατριών ή δεκαπέντε ετών να ενσωματωθεί στην ίδια τάξη με μικρότερα παιδιά; Μήπως οδηγηθούμε σε σχολικό εκφοβισμό εναντίον των παιδιών μας;» αναρωτιούνται οι γονείς!  Ασχολιάστο αυτό…

Αυτοί είμαστε!..
✒    Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό ως Ηπειρώτες, τις προκαταλήψεις που μας διακατέχουν, τις φοβίες μας και ας αφήσουμε στην άκρη τα περί… Ξένιου Δία! Τι σχέση έχουν με μας σήμερα.

Φταίει το Υπουργείο…
✒    Βέβαια, η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται αλλού. Η στήλη θεωρεί ότι την πρώτη και κύρια ευθύνη για τις αντιδράσεις εκ μέρους γονέων σχετικά με την ένταξη παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα την έχει το Υπουργείο Παιδείας.

Χωρίς σχεδιασμό…
✒    Μια τόσο σημαντική διαδικασία δε μπορεί να γίνει… τσάτρα – πάτρα, δηλαδή πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση. Θα είναι καταστροφικό κάτι τέτοιο και εννοείται ότι θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη!

Όταν τα άλλα φεύγουν…
✒    Θες να προσφέρεις εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα; Φτιάξε τμήματα ομοιογενή μόνο μ’ αυτά τα παιδιά και ας πηγαίνουν σχολείο μόνο τα απογεύματα, όταν θα τελειώνουν τα μαθήματά τους οι άλλοι μαθητές, δεν είναι κακό…

Και ενημέρωση…
✒    Χρειάζεται όμως ενημέρωση και των τοπικών κοινωνιών για να μην φτάνουν οι γονείς να φαντάζονται… σημεία και τέρατα όπως συνέβη στο Ωραιόκαστρο και τη Φιλιππιάδα! Όταν κάποιος δεν γνωρίζει ένα θέμα, αυτό παθαίνει.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.