ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Από τη μία Μουσείο…
✒    Η Σοφία Στάικου, Πρόεδρος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, οραματίστηκε και υλοποίησε το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Κάστρο. Ο Βασίλης Τζουμάκας χορήγησε μέσω του καταστήματός του «Fifth Element» αναγκαία είδη στους μοτοσικλετιστές της Τροχαίας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ιωαννίνων.
Από την άλλη χορηγία…
✒    Ο Φώτης Ραπακούσης, πάλι, συλλέκτης – δημιουργός του Μουσείου Αλή Πασά στο Νησί, έβαλε τα χρήματα για να επισκευαστεί η στέγη του Κέντρου Πληροφόρησης Παμβώτιδας που λειτουργεί παραδίπλα ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης!

Μπορεί να στηρίξει!
✒    Τρία πολύ πρόσφατα παραδείγματα του πόσο μπορεί να στηρίξει η ιδιωτική πρωτοβουλία στις μέρες μας τομείς της Πολιτείας όπως ας πούμε ο Πολιτισμός, που πάσχουν λόγω έλλειψης κονδυλίων, γραφειοκρατίας και άλλων τινών…

Υπόδειγμα σύμπραξης…
✒    Ειδικά το Μουσείο Αργυροτεχνίας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου. Η Τράπεζα Πειραιώς εξασφάλισε κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, το υπ. Πολιτισμού παραχώρησε με προγραμματική σύμβαση το χώρο στο Ιτς Καλέ και να ‘το το Μουσείο!

Χωρίς δυσπιστία…
✒    Αναγκαία προϋπόθεση φυσικά για να φτάνουμε σε τέτοια αποτελέσματα είναι η Πολιτεία να μην αντιμετωπίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία καχύποπτα, με δυσπιστία, αλλά να την εμπιστεύεται, να ακούει τις προτάσεις της και να συνεργάζεται μαζί της.

Το Κράτος δεν μπορεί…
✒    Τα Κράτος μας δε μπορεί πια να υλοποιεί έργα και παρεμβάσεις στον ίδιο βαθμό που έκανε κατά το παρελθόν, αφού, ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν! Άρα η σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς είναι μονόδρομος, ειδικά σε τομείς όπως ο Πολιτισμός ή ο Αθλητισμός.
Πρώτα οι Γιαννιώτες!
✒ Όσο για τα Μουσείο Αργυροτεχνίας, για το οποίο πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες μέρες με αφορμή τα εγκαίνια, απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει είναι να το αγκαλιάσουμε πρώτα εμείς οι Γιαννιώτες. Να το επισκεφτούμε πρώτα εμείς και μετά θα έρθουν και οι τουρίστες…

Το καλύτερο μάθημα!..
✒    Ευκαιρία λοιπόν για τα σχολεία μας να διοργανώσουν με τη σειρά μια ωραία εκπαιδευτική εκδρομή στο Ιτς Καλέ και να επισκεφτούν και το νέο Μουσείο και το Βυζαντινό που επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Καλύτερο μάθημα απ’ αυτό δεν υπάρχει!

Καταγραφή περιουσίας…
✒    Την ακίνητη περιουσία του καταγράφει αυτό το διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών προκειμένου να δει στη συνέχεια πώς θα την αξιοποιήσει κι αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ας μη σχολιάσουμε τώρα το γεγονός ότι ο Δήμος μέχρι σήμερα δεν ήξερε τι έχει στην ιδιοκτησία του…

Ένα κληροδότημα…
✒    Επ’ ευκαιρία, λοιπόν και για να βοηθήσουμε στο έργο αυτό, να υπενθυμίσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο Δήμος διαθέτει, μεταξύ άλλων κι ένα μεγάλο οικόπεδο με κτίριο από το κληροδότημα Σπυρίδωνος Φιλίππου στην οδό Μαυρογιάννη.

Χρόνια εγκαταλειμμένο!..
✒    Το εν λόγω κτίσμα είναι μέσα στην πόλη, απέναντι σχεδόν απ’ τα Γηροκομείο και παραμένει επί πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα να έχει μεταβληθεί μαζί με τον χώρο του σε ζούγκλα, σε σκουπιδότοπο, σε μια εστία μόλυνσης που απειλεί τη δημόσια υγεία!
Να φιλοξενήσει δομές!
✒    Κι όμως, αυτό το οικόπεδο θα μπορούσε να καθαριστεί με συνοπτικές διαδικασίες και να φιλοξενήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα δημοτικές δομές και υπηρεσίες, όπως ας πούμε λειτουργίες του Εργοταξίου, για τις οποίες ο Δήμος πληρώνει σήμερα σε ιδιώτες μεγάλα ποσά ως ενοίκια!

Μεγάλο όφελος…
✒    Αυτό είναι ένα μικρό μόνο παράδειγμα. Φαντάσου το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε για την πόλη και τους πολίτες της από τη μεταστέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών σε κτίρια ανά την πόλη που ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου.

Κάλλιο αργά…
✒    Σήμερα, ο Δήμος πληρώνει σε ετήσια βάση αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη στέγαση των υπηρεσιών και των δομών του. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομούνται και να διατίθενται σε δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας όλων μας. Έπρεπε να το έχουν κάνει ήδη αυτό, αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.