ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μια φωτογραφία…
✒    Αυτές τις ημέρες με τα ταρακουνήματα απ’ τον εγκέλαδο, ειδικά με τις μεγάλες δονήσεις το βράδυ του Σαββάτου, θυμήθηκα μια παλιά φωτογραφία που έχουμε στο σπίτι, ενθύμιο κι αυτή του παρελθόντος…

Η προγιαγιά στη σκηνή!
✒    Είναι η προγιαγιά μου, γιαγιά της μάνας μου, η οποία ποζάρει έξω από μία σκηνή στο χωριό, το 1967, κάνα μήνα μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή Γότιστας – Μετσόβου, Τζουμέρκων.

Ζημιά στο σπίτι…
✒    Το διώροφο πέτρινο σπίτι των προπαππούδων με τα εννιά (;) παιδιά και τα δεκάδες εγγόνια είχε υποστεί ζημιά στο μισό τμήμα του, στο οποίο μετά το σεισμό δεν ξανάμεινε κανένας. Όλοι προτιμούσαν το ασφαλές κομμάτι.

Μήνες εκτός…
✒    Για μήνες μετά το χτύπημα των Ρίχτερ η συγκεκριμένη οικογένεια και πολλές άλλες στη Μεγάλη Γότιστα και τα κοντινά χωριά έμειναν σε σκηνές που είχε διανείμει ο στρατός κι ευτυχώς ο σεισμός έγινε άνοιξη, Πάσχα και όχι μέσα στο καταχείμωνο!

Πενήντα χρόνια μετά…
✒    Πενήντα χρόνια μετά, οι απόγονοι εκείνων των ανθρώπων παραλίγο να ζήσουμε ό,τι κι εκείνοι. Να μείνουμε άστεγοι, μακριά απ’ τα σπίτια μας, να κοιμόμαστε σε σκηνές, πρόσφυγες στον ίδιο τον τόπο μας…

Για δύο – τρία βράδια…
✒    Ξημερώσαμε οι περισσότεροι σε πλατείες, πάρκα και πάρκιγκ ή κοιμηθήκαμε στα αυτοκίνητά μας και είδαμε τη… γλύκα. Πόσο δύσκολο είναι να στερείσαι το σπίτι σου, το κρεβάτι, τις ανέσεις σου, έστω για δύο – τρία βράδια.
Είμαστε μικροί!..
✒ Τελικά, οι άνθρωποι είμαστε πάρα πολύ μικροί… Ας το παίζουμε σπουδαίοι και… κυβερνήτες αυτού του κόσμου. Ένας σεισμός μέτριας σχεδόν έντασης αρκεί να μας προσγειώσει στην αλήθεια! Τόσο απλά.

Από διηγήσεις…
✒ Από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων που έζησαν τα γεγονότα με το μεγάλο σεισμό του ‘67 θυμάμαι δύο - τρία βασικά πράγματα. Πρώτον, ότι αν οι χωριανοί δεν ήταν εκείνο το πρωί στην εκκλησία θα είχε σκοτωθεί αρκετός κόσμος.

Η εκκλησία έσωσε…
✒    Ο εγκέλαδος χτύπησε δεύτερη ημέρα του Πάσχα, του Αη Γιώργη και οι πιο πολλοί είχαν πάει να παρακολουθήσουν την πρωινή λειτουργία. Η εκκλησία στάθηκε στο… ύψος της κι έτσι σώθηκαν οι άνθρωποι.

Λίγα σπίτια έπεσαν
✒    Δεύτερον, λίγα σπίτια στο χωριό κατέρρευσαν απ’ το σεισμό που ήταν πολύ δυνατός. Τα πιο πολλά βέβαια έπαθαν κάποιες ζημιές. Μιλάμε για τα κλασικά πέτρινα σπίτια με τις στέγες από μαυρόπλακα και τους χοντρούς τοίχους, τους χτισμένους με άμμο και ασβέστη!

Ο βασιλιάς στο χωριό!
✒    Και κάτι τελευταίο. Στο χωριό μία ή δύο μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου έφτασε με στρατιωτικό ελικόπτερο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, συνοδευόμενος από υπουργούς, ο οποίος επιθεώρησε τις ζημιές και συζήτησε με τους κατοίκους.

Τους εμψύχωσε…
✒    Έδωσε και εντολές για αποστολή περαιτέρω βοήθειας στους σεισμόπληκτους, όμως το σημαντικότερο, όπως διηγούνταν οι παλιότεροι, είναι ότι τους εμψύχωσε η παρουσία του βασιλιά στον τόπο του σεισμού!

Ούτε… υφυπουργός!
✒    Μπορείτε να συγκρίνετε την επίσκεψη του τότε βασιλιά στα σεισμόπληκτα χωριά με τη στάση των κυβερνώντων σήμερα. Ούτε ένας υφυπουργός ή έστω γραμματέας υπουργείου δεν ήρθε στα Γιάννενα να δει από κοντά την κατάσταση.

Για τους πολίτες…
✒    Θα πει κανείς, δεν ήταν πολλές οι ζημιές. Σωστά! Δεν είναι το θέμα όμως να έρθει κάποιος επίσημος να επιθεωρήσει καταστροφές! Για εμψύχωση των πολιτών θα ήταν η επίσκεψη. Όλων εκείνων που ξημέρωναν έξω απ’ τα σπίτια τους…

Χρήσιμη δράση!..
✒ Πάρα πολύ ωραία και πολύ χρήσιμη η πρόσφατη δράση του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας να συγκεντρώσει φάρμακα για τις δομές του, προκειμένου να διατεθούν σε συμπολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.
Οι Γιαννιώτες ανταποκρίθηκαν και ο ΟΚΠΑΠΑ μάζεψε αρκετό υλικό. Ευτυχώς…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.