ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Άλλη μία επέτειος…
✒    Άλλη μία επέτειος αύριο για το μεγάλο ΟΧΙ που με περηφάνια είπε η Ελλάδα του 1940 στους Ιταλούς φασίστες του Μουσολίνι όταν εκείνοι απαίτησαν να περάσει ο στρατός τους στα εδάφη μας.

Ηγεσία και λαός…
✒    Το αν και το πώς το είπε ο τότε πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς ελάχιστη σημασία έχει πια. Εκείνο που μετράει είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία και ο ελληνικός λαός εναντιώθηκαν στον κατακτητή και έγραψαν λαμπρές σελίδες πολεμικής ιστορίας στα βουνά της Ηπείρου.

«Τζούρα» περηφάνιας!
✒    Αφορμή λοιπόν η ένδοξη εκείνη εποχή για εορτασμούς και για να εισπνεύσουμε κι εμείς σήμερα μια… τζούρα εθνικής υπερηφάνειας, που τόσο ανάγκη την έχουμε έτσι όπως κατάντησε η άλλοτε ένδοξη χώρα μας.

Ένα ιερό χρέος…
✒    Πίσω από τις παρελάσεις, τις γιορτές και τις καταθέσεις στεφάνων όμως, κρύβεται ένα χρέος που βαραίνει τις πλάτες όλων μας και πρέπει κάποια στιγμή να το εκπληρώσουμε γιατί είναι ιερό. Έχουμε δε αργήσει υπερβολικά σ’ αυτό…

Οι άταφοι στρατιώτες…
✒    Ο λόγος για τους άταφους στρατιώτες του ‘40 που έχουν απομείνει για πάνω από επτά δεκαετίες σκορπισμένοι στα βουνά της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, στα άλλοτε πεδία των μαχών όπου κι έπεσαν.

Μένουν ακόμα εκεί!
✒    Έχει ωριμάσει προ πολλού η ιδέα αναζήτησης, περισυλλογής και αξιοπρεπούς ταφής όλων αυτών των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να μην πατήσει πόδι κατακτητή στο ελληνικό έδαφος. Κι όμως, παραμένουν ακόμα εκεί όπου σκοτώθηκαν!

Στον… τόπο τα βιολιά!
✒ Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου έρχεται ξανά το θέμα στην επικαιρότητα μέσω δημοσιευμάτων για τους άταφους ήρωες του ‘40 ή για ξεχασμένα νεκροταφεία, γίνεται και καμιά εκδήλωση, αλλά… στον τόπο τα βιολιά!

Μια συνεδρίαση…
✒ Αυτές τις μέρες πληροφορηθήκαμε ότι συνεδρίασε και μια κάποια μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Αλβανίας η οποία εξέτασε εκ νέου το θέμα, αλλά στην πράξη μάλλον δεν βγήκε τίποτα!

Στάσιμο θέμα…
✒    Ούτε θα υπάρξει κάποια εξέλιξη όσο η Αλβανία βρίσκει προφάσεις να κρατάει το θέμα στάσιμο κι έχει τους λόγους της γι’ αυτό. Συμφωνία υπάρχει φυσικά, είχε υπογραφεί το 2009, όμως τι να την κάνεις…

Αν δεν πιέσουμε…
✒    Συμπέρασμα: Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πίεσης της γειτονικής χώρας για να ξεκινήσει επιτέλους ο εντοπισμός και η περισυλλογή των άταφων Ελλήνων στρατιωτών του ‘40. Γιατί έτσι… χαλαρά όπως πάμε, εκεί θα μείνουν στον αιώνα τον άπαντα.

Χιλιάδες τάφοι…
✒    Δε μιλάμε για 50 – 100 στρατιώτες. Από όλες τις πηγές που έχουν ερευνηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΕΘΑ εντοπίστηκαν ήδη 3.369 τάφοι, από τους οποίους οι 910 είναι γνωστών στοιχείων. Δηλαδή ξέρουν τα ονόματα των νεκρών!

Καιρός να αναπαυθούν…
✒    Καλές λοιπόν οι παρελάσεις και οι αποθέσεις στεφάνων σε μνημεία και ηρώα, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι το χρέος μας προς τους άταφους στρατιώτες του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Είναι πια καιρός να αναπαυθούν όπως τους πρέπει…

Τραπέζια… ακόμα έξω!
✒ Τελειώνει ο Οκτώβρης, βαθύ φθινόπωρο πια, αλλά τα τραπεζάκια στα Γιάννενα είναι ακόμα έξω! Καλός ο καιρός, βλέπεις και αυτό από τη μία βοηθάει στην οικονομία πετρελαίου θέρμανσης. Από την άλλη, είναι μία ακόμα ανησυχητική ένδειξη για την αλλαγή του κλίματος…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.