ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Κάποιοι διαπρέπουν!
✒    Δε μπορεί να μη χαρείς όταν βλέπεις συμπατριώτες σου Γιαννιώτες, να ξεφεύγουν απ’ τα «στενά» όρια της Ηπείρου και να διαπρέπουν, κάνοντας σπουδαία δουλειά, είτε στον τομέα των επιχειρήσεων, είτε στο εμπόριο, είτε στον πολιτισμό!

Η Νικαίτη Κοντούρη…
✒    Αυτό σκεφτήκαμε με αφορμή την πρόσφατη πρεμιέρα της νέας παράστασης που ανεβάζει στην Αθήνα η καταξιωμένη σκηνοθέτης Νικαίτη Κοντούρη. Πρόκειται για «το γλυκό πουλί της νιότης», το κλασικό αριστούργημα  του Τέννεσι Ουίλιαμς.

Νέα παράσταση…
✒    Σ’ αυτήν πρωταγωνιστεί η Κάτια Δανδουλάκη πλαισιωμένη από μία πλειάδα άλλων γνωστών ηθοποιών (Κοσμάς Ζαχάρωφ, Γιάννης Ποιμενίδης, Τάσος Παπαδόπουλος…) και οι πρώτες κριτικές μετά την πρεμιέρα είναι εξαιρετικές.

Υπηρετεί πιστά…
✒    Είναι γνωστό το επίπεδο των παραστάσεων που ανεβάζει η Ν. Κοντούρη, η οποία όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί με επιτυχία αυτό που λέμε ποιοτικό θέατρο. Αν βρεθείτε λοιπόν Αθήνα, «Το γλυκό πουλί της νιότης» ανεβαίνει στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη. Μία πολύ καλή πρόταση για θεατρική έξοδο!

Και στα Γιάννενα!
✒    Πάντως, σύντομα, από τις αρχές της νέας χρονιάς, θα δούμε κι εδώ στα Γιάννενα παράσταση της κ. Κοντούρη. Είναι το «Χορεύοντας στη Λούνασα» του Ιρλανδού Μπράιαν Φρίελ, που θα ανέβει σε συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Κοζάνης.

Δύο ΔΗΠΕΘΕ μαζί…
✒ Αυτή είναι η πρώτη σύμπραξη των δύο Δημοτικών Θεάτρων και, αν πετύχει το πείραμα, θ’ ανοίξει ο δρόμος για πιο στενή συνεργασία. Η σκηνοθετική υπογραφή της Νικαίτης Κοντούρη επιτρέπει την αισιοδοξία για ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ίδωμεν…

Ένας μεγάλος ποιητής…
✒    Άλλος ένας σπουδαίος συμπατριώτης μας που διαπρέπει, στα γράμματα αυτός, είναι ο Μιχάλης Γκανάς από τη Θεσπρωτία! Πολλές συστάσεις δε χρειάζονται. Μιλάμε για έναν απ’ τους καλύτερους ποιητές που διαθέτουμε σήμερα.

Απ’ τα τραγούδια…
✒    Πιθανώς οι περισσότεροι να τον γνωρίζουμε από τους μοναδικούς στίχους που έχει γράψει κατά καιρούς για τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε μουσική Δημ. Παπαδημητρίου, Ara Dinkjian, ενώ ποιήματά του έχει μελοποίησει και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Διασκεύασε Οδύσσεια!
✒    Τελευταία ο Μιχάλης Γκανάς καταπιάστηκε με κάτι διαφορετικό, με την Οδύσσεια του Ομήρου, την οποία διασκεύασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο, δίνοντας ουσιαστικά μία νέα πνοή, ένα φρέσκο «χρώμα» στο σπουδαίο αυτό ποιητικό έπος.

Στοιχεία και παρεμβολές…
✒    Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι ότι ο Μιχ. Γκανάς παρεμβάλει στο κείμενο του Ομήρου στοιχεία από την πλούσια γλωσσική μας παράδοση, αλλά και στίχους από δημοτικά τραγούδια και από την ποίηση μεγάλων ποιητών όπως ο Σολωμός, ο Καβάφης, ο Σεφέρης κλπ.!

Καλή ιδέα για δώρο!
✒    Η Οδύσσεια σε διασκευή Μιχάλη Γκανά κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις «Μεταίχμιο» και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να διαβάσουν ολόκληρο το έπος. Μια καλή ιδέα για δώρο καθώς πλησιάζουν οι γιορτές…

Παντοπωλεία…
✒ Αρκετά παντοπωλεία με χαρακτήρα παραδοσιακό έχουν… ξεφυτρώσει το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα! Εκεί μπορεί κανείς να βρει από όσπρια και λάδι μέχρι τοπικά τυριά, ταχίνι και καπνιστή πέστροφα, όπως διαφημίζει η πινακίδα – μαυροπίνακας σ’ ένα απ’ τα μαγαζάκια αυτά δίπλα στο Καπλάνειο (φωτό)! Κι ένα καλό που βγήκε από την κρίση!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.